Produktów konwulsji Pana Dudy ciąg dalszy

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Produktów konwulsji Pana Dudy ciąg dalszy

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 04:02

Wiem, że twórczość Pana Adama cieszyła się na tym forum swego czasu dużym zainteresowaniem, dlatego - skoro jest okazja - nie omieszkam podrzucić kolejnej części:

www.adamduda.pl/2011/06/14/pewny-jak-bitcoin/

Szczególnie ujął mnie fragment, gdzie Pan Adam bezceremonialnie ujawnia swój stosunek do społeczeństwa jako zbioru (bezwzględnie jednolitych zapewne) kolektywów:
Ciekawa jest jednak reakcja forum. Nagle piszą o tym, jakie to środki bezpieczeństwa trzeba stosować, aby być absolutnie bezpiecznym, łącznie z kupieniem dedykowanego laptopa opartego na Linuksie, który byłby włączany tylko na moment wykonania transakcji w Bitcoinach. Oczywiście, pojawiły się też głosy, że trzeba z tym koniecznie iść na policje. Przecież to kradzież! To jest zaiste zabawne, jak zmienia się optyka nastolatków. Tak to się podniecają, że mogą sobie anonimowo kupować maryśkę po sieci i nie muszą płacić podatków, a jak przychodzi moment „AŁA”, to są odezwy do policji, żeby ta angażując tysiące dolarów szukała anonimowego gościa, który posługuje się adresem 1J18yk7D353z3gRVcdbS7PV5Q8h5w6oWWG. IP pewnie zarejestrowane jest na jakiegoś bezdomnego w Uzbekistanie, albo innej Mongolii, ale najpierw trzeba dojść do IP, a przecież Bitcoin to taka anonimowa sieć, że się prawie „nie da”. Śmiech organów ścigania pewnie byłby słyszalny aż w Polsce.
Gdzieś tam dalej trafiłem na odnośnik do dyskusji, w której Pan Adam, tym razem jako równorzędny jej uczestnik, sprawia wrażenie wyraźnie zadowolonego z serwowanych ciętych ripost. Żeby nie być gołosłownym, wrzucam próbkę:

Obrazek

Niepozorny, ale widoczny szyderczy uśmieszek i ten błysk w oku - bezcenne ;-).

Piątka z plusem, Panie Adamie! Oczywiście zyczę dalszych sukcesów :-).
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Re: Produktów konwulsji Pana Dudy ciąg dalszy

Postautor: Przemo » środa, 15 czerwca 2011, 04:30

Caly ten artykul i ten problem jest przez kradziez wirtualnej kasy. Cóż, codziennie ludzie sa okradani, równiez i z wirtualnej kasy. BTC nie zagwarantuje nam, że będąc beztroskim nie stracimy z dysku portfela, niestety. Trzeba podjąć odpowiednie działania, idealnym zabezpieczeniem jest zaszyfrowany pendrive (a drugi na zapas), którego wsadzamy do kompa i z niego bootujemy system na czas wykonania przelewu. System powinien pozwalać TYLKO na użycie programu bitcoin, nic więcej. Bo jak widzimy niejednokrotnie w takich sprawach ludziom nie można ufać za to komputerom jak najbardziej, człowiek musi zostac ograniczony maksymalnie, żeby była pewność iż nie zrobi nic czego nie powinien.
Pewnie niebawem pojawia sie takie gotowce, tylko musza byc open source zeby byc ich pewnym.

Niestety, kazdy system wymiany kasy i kazdy sposob jest albo ryzykowny albo trzeba podjac srodki bezpieczenstwa, chyba osobny pendrive to nie taki problem? Bo bezpieczeństwo mamy wtedy 100%
Wszędzie trąbią o tym, że ten system jest bezpieczny, że majstersztyk w szyfrowaniu i to usypia ludzką czujność.

A Duda się tym podnieca jak dziecko. No, ale co się dziwić, to jest tylko finansista, na informatyce i komputerach pewnie zna się tyle co i ja na finansach i makroekonomii, więc jego głos się nie liczy. Ludzie powinni wiedzieć kogo maja słuchać i czytać za jakiś czas poradniki dot. bezpieczeństwa portfela, pisane przez ludzi z branży.

A jakby drążyć dalej to by sie okazało, że najlepiej zabezpieczony system do przelewów BTC jest duzo bezpieczniejszy niż najlepiej zabezpieczony na świecie system bankowych przelewów online bo te ich systemy maja masę potencjalnych dziur.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 15 czerwca 2011, 08:54

Nie wiem o co mu chodzi nawet w tym artykule. Przytoczył tam jakiś argument w ogóle? Dla mnie ten artykuł jest na poziomie komentarzy z Onetu, szkoda mi czasu nawet tam odpowiadać.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » środa, 15 czerwca 2011, 09:09

Całość rozbija się o to, że gość któremu skradziono Bitcoiny był LEKKOMYŚLNY. Gdybym miał 25 tysięcy BTC, postarałbym się trochę bardziej, by je chronić. Bitcoin można przyrównać w tym sensie do gotówki. Czy mając pół miliona dolarów trzymałbyś je w szufladzie w domu czy w pracy? Albo w skrytce na torby w Biedronce? Wiedząc, że są potencjalne osoby które zdają sobie sprawę, że możesz je tam trzymać?

A ten gość trzymał całą sumę w NIEZASZYFROWANYM portfelu na domowym komputerze, który był otwarty na dostęp zdalny. Wysłał też NIEZASZYFROWANY plik wallet.dat do Dropboksa, chociaż jego pracownicy mogą mieć dostęp do plików, które się tam trzyma. Smutne to, ale jak dla mnie ma, na co zasłużył.
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 15 czerwca 2011, 23:45

M4v3R pisze:Całość rozbija się o to, że gość któremu skradziono Bitcoiny był LEKKOMYŚLNY. Gdybym miał 25 tysięcy BTC, postarałbym się trochę bardziej, by je chronić. Bitcoin można przyrównać w tym sensie do gotówki. Czy mając pół miliona dolarów trzymałbyś je w szufladzie w domu czy w pracy? Albo w skrytce na torby w Biedronce? Wiedząc, że są potencjalne osoby które zdają sobie sprawę, że możesz je tam trzymać?

A ten gość trzymał całą sumę w NIEZASZYFROWANYM portfelu na domowym komputerze, który był otwarty na dostęp zdalny. Wysłał też NIEZASZYFROWANY plik wallet.dat do Dropboksa, chociaż jego pracownicy mogą mieć dostęp do plików, które się tam trzyma. Smutne to, ale jak dla mnie ma, na co zasłużył.
+1

Wróć do „Bitcoin w mediach”