Kancelaria Prawnicza - Zamość

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kancelaria Prawnicza - Zamość

Postautor: r.grabalski » niedziela, 22 grudnia 2013, 17:42

Witam.

Postanowiłem iść z duchem czasu i rozpocząć przyjmowanie płatności za usługi kancelarii w BTC.

http://prawnik-zamosc.biz

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Re: Kancelaria Prawnicza - Zamość

Postautor: Bit-els » niedziela, 22 grudnia 2013, 17:56

Fantastycznie!
:-)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: tlewap » niedziela, 22 grudnia 2013, 18:18

Brawo!

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » niedziela, 22 grudnia 2013, 18:27

Wow brawo dla pana Radoslawa za odwage :)

Gaduła
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0

Postautor: doooku » niedziela, 22 grudnia 2013, 20:56

Panie Radosławie, mówi się że od przybytku głowa nie boli, ale chyba przesadził Pan z ilością przyjmowanych walut.

Ze swojej strony poleciłbym zostawienie tylko płatności w BTC, pozostałym kryptowaluty brakuje kapitalizacji i popularności poza wąskim gronem spekulantów i entuzjastów. Dodatkowe waluty raczej nie okażą się przydatne a wprowadzają zamieszanie na względnie estetycznej stronie Pana kancelarii.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 22 grudnia 2013, 21:27

@Doku, tu masz waluty względem kapitalizacji: http://coinmarketcap.com/, moim zdaniem wszystko jest jak najbardziej w porządku. Bitcoin i Litecoin są już "obowiązkowe" co do Peercoina to czemu nie.

Może skorzystamy z faktu, że mamy na naszym forum prawnika i zrobimy zrzutkę na porady prawne. Ostatnio skasowałem wątek o podobnym zagadnieniu bo przynosił więcej szkód niż pożytku. Wypowiadały się na nim osoby nie mające pojęcia o prawie i wprowadzające w błąd innych użytkowników. Tu moglibyśmy założyć wątek gdzie takie porady były by rzetelne i wiarygodne. Każda odpowiedź na pytanie mogła by być opłacana czy to przelewem bezpośrednim na adres Pana Radosława czy też w postaci napiwku forumowego. Oczywiście wszystko zależy od Pana Radosława.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » niedziela, 22 grudnia 2013, 21:51

Pytanie czy Pan Radosław specjalizuje się w tego typu sprawach, bo patrząc po cenniku, raczej nie, chociaż mogę się mylić.
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Początkujący
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0003 BTC

Postautor: r.grabalski » środa, 25 grudnia 2013, 13:27

Witam

Dziękuję wszystkim za tak pozytywne przyjęcie mojego wpisu na forum. Odnosząc się do kwestii prawnych związanych z kryptowalutami to będę musiał niestety Państwa na chwilę obecną trochę rozczarować.

Po pierwsze. Rozpocząłem przyjmowanie płatności w kryptowalutach by pewne rzeczy (zanim zacznę udzielać porad innym) przetestować na własnej skórze. Dopiero za jakiś czas, mając jakieś praktyczne doświadczenia, będę mógł być może coś uczciwie doradzić.

Po drugie. To co najbardziej elektryzuje na chwilę obecną społeczność skupioną wokół kryptowalut to kwestie podatkowe. Kwestie te, jak słusznie Państwo zauważyli, są poza moim kręgiem zainteresowań jako prawnika. Na własne potrzeby przeanalizowałem tylko te najbardziej podstawowe sprawy związane z przyjmowaniem zapłaty w formie kryptowalut. W moim przypadku za każdym razem będzie to umowa barterowa. Wiele problemów które były poruszane na forach na razie szczęśliwie mnie nie dotyczy (nie zamierzam przyjmować wpłat anonimowych, nie prowadzę gry na giełdach, w przewidywalnej przyszłości nie zamierzam wymieniać Bitcoin na złotówki).

Moje zainteresowania kryptowalutami skupiają się bardziej na sferze cywilnoprawnej. Myślę, że na dłuższa metę kwestie cywilne związane z kryptowalutami będą miały coraz większe znaczenie, ale zrozumiałym jest że na dziś najbardziej pilne są kwestie podatkowe.

Chcąc jednak w jakimś przynajmniej stopniu wesprzeć wszystkich, którzy przecierają szlak dla Bitcoina i innych walut mogę podzielić się Państwem kilkoma moimi prywatnymi przemyśleniami (nie należy ich jednak traktować w żaden sposób jako prawne porady i nie daję żadnej gwarancji na to że są one prawidłowe).

Moim zdaniem nie ma realnych szans na chwilę obecną by Bitcoin stał się "walutą" na równi ze złotówką czy euro. Tak naprawdę to na chwilę obecną nikomu na tym nie zależy, a na pewno istnieje silne lobby by rozwojowi takiej waluty przeciwdziałać. Jeżeli płatności w kryptowalutach staną się codziennością dla znaczącej części obywateli wtedy być może pojawi się jakaś regulacja na poziomie ustawy. Prawo ewentualnie „dogoni” internet tak jak to było wcześniej np. ze sklepami online.

Na chwilę obecną trzymałbym się tego i tylko tego co wynika z interpretacji urzędów skarbowych - nawet jeżeli są one dla nas niekorzystne (Vat). Taka interpretacja jest jakimś argumentem którego można użyć przy ewentualnej kontroli. Nasze własne interpretacje i szukanie analogi z innymi instrumentami (np. bony towarowe) niestety nie będzie miało w takiej sytuacji większej wartości. Tematykę przenoszenia działalności czy rachunków bankowych zagranicą zostawiam na boku - to już za wysoki poziom abstrakcji jak dla mnie.

Każdy intuicyjnie szuka jakiegoś bezpiecznego rozwiązania dla praktycznych problemów które pojawiają się w związku z obrotem kryptowalutami, ale chciałbym na zakończenie napisać (w mojej ocenie) rzecz najważniejszą.
Tak naprawdę to 90 % informacji które można znaleźć na forach czy blogach od strony prawnej ma charakter czystej spekulacji. Trzeba po prostu pamiętać że na chwilę obecną na pewno "wiadomo że nic nie wiadomo". Brak jest orzecznictwa które mogłoby wypełnić lukę w przepisach, interpretacje US też nie są tak naprawdę wiążące (poza konkretnym przypadkiem którego dotyczą), publiczne deklaracje urzędników Ministerstwa Finansów od strony prawnej też niczego nie załatwiają.

Jakby to niesprawiedliwie nie brzmiało, dopiero pierwsze kontrole, pierwsze kary, i pierwsze skargi na decyzje organów podatkowych wyjaśnią co w kwestii Bitcoinów można a czego nie można - pionierzy zawsze mają najgorzej.

Na tej samej zasadzie przestrzegam również przed przywiązywaniem jakiejś wagi do tego co od strony prawnej dzieje się w innych państwach. Internet jest medium międzynarodowym, ale akurat w tej kwestii podstawowe znaczenie mają działania polskiego ustawodawcy oraz interpretacje polskich Sądów i urzędów.

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:27

Witam serdecznie.

Na tym forum istnieje możliwość nagradzania postów przez innych użytkowników, dlatego zachęcam do dzielenia się uwagami i kolejnymi przemyśleniami.
Obok postu wyświetla się ilość napiwków jakie zebrał.
Chęć wypłacenia środków należy zgłosić administratorowi (@Bitmar)
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Wróć do „Polska”