Jeśli to było pytanie do mnie, to ja dopiero zarażam posłów btc.

Postautor: JacekW_BB » środa, 21 września 2016, 15:43
JacekW_BB
Bitmar
Postautor: powered » środa, 21 września 2016, 17:22
powered
Postautor: pm7 » środa, 21 września 2016, 17:59
pm7
Postautor: powered » środa, 21 września 2016, 18:45
powered
Postautor: pm7 » środa, 21 września 2016, 19:14
Istniejące systemy nie są wystarczająco zaufane.
Tu nie chodzi o "usterkę", czyli nieprzyjmowanie głosów, a potajemne podmienianie głosów. Jak chcesz zapewnić bezpieczeństwo na:
OK. A ja myślę, że zrobić można, ale na co najwyżej na wzór USA, gdzie są poważne wątpliwości co do prawdziwości głosowań na maszynach elektronicznych.
pm7
Postautor: powered » środa, 21 września 2016, 19:50
powered
Postautor: AdamM » środa, 21 września 2016, 20:30
No trochę jest wątków na temat tego jak BTC zniknęły. Przy głosowaniu jest trochę inaczej niż przy zabawie eksperymentalną walutą dla geeków. To ma być niezawodne. Jak chcesz rozróżniać głos oddany w rzeczywistości od głosu oddanego przez botnet? Jak chcesz upewnić się że nikt nie głosował pod przymusem osoby trzeciej? Zagrożeń jest bardzo wiele.
AdamM
Postautor: pm7 » środa, 21 września 2016, 20:48
Po pierwsze, matematyka używana w Bitconie jest dobrze znana. Bitcoin działa. Anonimowe systemy głosowań nie są chyba nigdzie używane w praktyce. Istnieje znacząca różnica pomiędzy znakowanie aktów prawnych przy użyciu Bitcoina, czy stworzeniu blockchaina do przechowywania faktur, a stworzeniem bezpiecznego systemu głosowań. Też muszę od razu spytać: co ma technologia Bitcoina do faktur? Jeżeli chcę udziwnić obecne systemy, mogę np. używać regałów bibliotecznych i osobnego pendrive'a na każdą fakturę. Sensowne? Jeżeli nie, to dlaczego uważasz za sensowne użycie blockchain?
pm7
Postautor: powered » środa, 21 września 2016, 21:14
powered
Postautor: pm7 » środa, 21 września 2016, 21:42
@powered, Ja się zgadzam, że wiele można u nas zmienić na lepsze. W wielu miejscach komputery mogą poprawić sytuację. W niektórych pasuje blockchain, ale nie wszędzie. Głosowanie według mnie powinno pozostać papierowe. Ryzyko zinformatyzowania jest zwyczajnie zbyt wysokie. Oczywiście, jak pisałem wcześniej, nie znaczy to, że nie można głosować przeprowadzać bardziej przejrzyście.Many computer scientists believe that the unique properties of an election make it impossible to do electronically. With e-commerce or banking, you can give a refund if something goes wrong. But you can't do that with a vote – you can't go in to the server and say, 'Yes, that's my vote', because otherwise you'd be able to sell it. A vote has to be anonymous and secure.
Trzeba myśleć, a nie rzucić parę słów (blockchain, IoT) i ignorować krytykę. Nie wiem, czy będzie mi się chciało odpowiadać jeżeli dalej nie będziesz odpowiadał na to, co piszę.
pm7
Postautor: powered » środa, 21 września 2016, 23:19
powered
Postautor: JacekW_BB » czwartek, 22 września 2016, 11:11
JacekW_BB
Postautor: Amadek » czwartek, 22 września 2016, 12:59
Amadek
Postautor: Bit-els » czwartek, 22 września 2016, 13:46
Bit-els
Postautor: JacekW_BB » czwartek, 22 września 2016, 14:45
JacekW_BB
Postautor: The Real McCoin » piątek, 23 września 2016, 09:21
Dlaczego rząd demokratycznego państwa miałby musieć delegalizować kryptowalutę?Bit-els pisze:A zdelegalizować b. łatwo. Praktycznie konstytucją prawie każdego kraju stanowi, że tylko ten kraj i jego bank c. kreuje i zarządza walutą będącą prawnym środkiem płatniczym.
A tu wyskakuje taka uzurpacja.
To jest jedna decyzja, że crypto są nielegalne. Dlatego tak ważne jest omawianie, tłumaczenie, edukacja
Ta albo inna cena uniemożliwi BTC funkcjonować jako kryptowaluta?Bit-els pisze:Btc w podziemiu się utrzyma.. po 5 $ za coina
The Real McCoin
Postautor: grzem » piątek, 23 września 2016, 16:16
grzem
Postautor: asocjal » niedziela, 25 września 2016, 08:58
asocjal
Postautor: Bagder » niedziela, 25 września 2016, 22:58
Bagder
Wróć do „Imprezy, spotkania, konferencje”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).