Ze względu na różnice w kursach pomyslalem ze warto się zarejestrować na wiecej niz 1 giełdzie aby w razie czego przesłać bitcoina (czy tam jego kawałek) na inną giełdę jednak zastanawiam się nad wypłatami z innych giełd które nie są w PLN z tego co wyczytałem szybciej jest wyslac z innej gieldy bitcoina na bitcurex pl i tu go zamienic na pln i zlecic wyplate na swoje konto wtedy najszybciej mozna wyciągnąć pieniądze i ewentualnie je wyslac na inną giełdę.
Z drugiej strony czytam że wiele osob handluje bitcoinami za EU i $.
A niektorzy na jednej giełdzie normalnie kupując na dołku sprzedając na górce ale to troche monotonne nieraz trzeba by siedziec godzinami przed kompem.
Ja zrobiłem tak że wybrałem 2 duze giełdy z PLN i na nich sie zarejestrowałem tj. pln.Bitcurex i Mt Gox (tak wiem mt gox to osobny temat teraz).
I tu pojawia sie dylemat poza problemem z mtgoxem ze moze powinienem sie zarejestrowac na innych z innymi walutami.
Myslałem o rejestracji w Bitcurexie w Eu ale z tego co wyczytałem można mieć 1 konto na osobę, ale również ktoś pisał że są to osobne giełdy więc czy moge założyć drugie konto na Bitcurexie euro jak mam juz na PLN ?
W jaki sposób handlujecie ? I na ilu giełdach ? I w jakich walutach ?
Powinienem sie zarejestrować na innych giełdach? jeśli tak to na jakich (bezpiecznych) ? Wybrac jeszcze BTC-E, i jakies inne?
Nie znam sie na przelewach zagranicznych ale niektore podobno długo trwają jakbym chciał wypłacić kase a nie btc, nie wiem też co sie stanie jak z giełdy nie pln wysle sobie na polskie konto w mbanku np. eu lub $ to czy one się przeliczą na pln automatycznie ? Wtedy bede stratny za przeliczenie na pln bo jakbym te same pieniadze chcial na drugi dzien wyslac na inną giełdę to musialbym je wysłać na jakąś z walutą PLN bo jakas w euro/$ nie przyjmie mi wplaty w pln. I tak za kazdym razem wysylajac kase na konto zakladajac ze nie uda mi sie zarobic to bede tracil ciagle na zamianie walut jakbym szedl w kółko do kantoru wymieniac tą samą kwote zmniejszoną o poprzednie wymiany.
A więc jak to wszystko ogarniacie, jakie stosujecie techniki (najlepiej nieskomplikowane bo jestem mocno zielony) aby w miare bestresowo i szybko nie czekajac na kase po pare tygodni (jak w z mt gox podobno idą wypłaty) zeby ja znowu moc zainwestowac i przemielic. Domyslam się że sporo osob ma swoje triki na zarobienie ale podzielcie sie chociaż podstawami.
Brakuje na tym forum jakiegoś poradnika na start, wiem ze sa opisy kazdej gieldy z osobna ale jakiegos takiego bardziej do handlu poza radą "kup taniej sprzedaj drozej".
Narazie na nauce na bitcurexie straciłem 80 zł (mt gox nie mam veryfiukacji jeszcze wiec na szczescie nie wyslalem tam ani kasy ani mojego kawalka btc).
Podzielcie sie swoimi "technikami"