Weryfikacja MtGox

Orator
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Weryfikacja MtGox

Postautor: jerry » środa, 19 grudnia 2012, 16:40

Wpłaciłem niewielką kwotę na konto MtGox, jak zwykle. Po tygodniowym czekaniu napisałem do supportu. Odpisali "our bank has flagged your deposit for AML control".

Poprosiłem, żeby zwrócili pieniądze na moje konto. Bardzo grzecznie odpisali, że proszą o weryfikację.

Jest szansa na zmuszenie ich do zwrotu bez weryfikacji? Miał ktoś podobną sytuację?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Weryfikacja MtGox

Postautor: lenny » środa, 19 grudnia 2012, 16:49

Nie miałem takiej sytuacji, bo konto mam zweryfikowane.
Chyba będziesz musiał też to zrobić, aby odzyskać dostęp do pieniędzy :(

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » środa, 19 grudnia 2012, 17:11

Faktycznie są tak mocno kontrolowani przez AML, czy to tylko pretekst do nieoprocentowanego kredytu z opóźnianych pieniędzy? W zasadzie skąd ja mam wiedzieć kim oni są i kto chce moich danych? Przelew idzie z konta, po kontakcie z moim bankiem mogą mieć wszystkie dane.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 19 grudnia 2012, 17:12

Twój bank nie ma prawa im wydać danych o Tobie. Sam je podajesz dobrowolnie wysyłając skany dokumentów.

A ogólnie przy zakładaniu miałeś regulamin do zaakceptowania, teraz jest już za późno na takie pytania, IMHO.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: yaardai » środa, 19 grudnia 2012, 17:22

A widziałeś to: Please be advised that accessing your account via the Tor network and/or public proxies may result in a temporary suspension of your account, and having to submit AML documents. ??

Może to ma z tym związek.
Czy wygenerować kodów "Reedem Codes" też nie możesz? Być może tak ominąłbyś blokadę - sprzedając komuś kody. Nie miałem takiej blokady, więc to tylko pomysł do weryfikacji.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 19 grudnia 2012, 17:27

Problem w tym, że on tych pieniędzy nie ma jeszcze na koncie. "Wiszą". Nie dojdą, dopóki nie przyśle skanów dokumentów: ID, potwierdzenie adresu itp.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » środa, 19 grudnia 2012, 17:31

Weryfikacja nie była i nie jest obligatoryjna.
“Verified” Accounts are eligible for increased withdrawal limits and enjoy an increased range of deposit and withdrawal options. We recommend that all users become verified to ensure the best Mt.Gox experience.

Nie znam się na procedurach AML, ale sądzę, że mają duże możliwości i mogą sprawdzać co potrzebują, a nie grzecznie prosić o dane podejrzanego o pranie :)
Poza tym, jeżeli AML chce moich danych i AML blokuje moje 500 zł LOL dlaczego nie zwraca się do mnie AML?
Czy inne giełdy też stosują takie procedury?

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » środa, 19 grudnia 2012, 17:32

yaardai pisze:A widziałeś to: Please be advised that accessing your account via the Tor network and/or public proxies may result in a temporary suspension of your account, and having to submit AML documents. ??
Zawsze loguję się ze stałego normalnego IP.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: yaardai » środa, 19 grudnia 2012, 17:34

Upsss... to problem.

Ja zrozumiałem, że wpłacił pieniądze. Poczekał tydzień (chcąc je wypłacić) - np. rozmyślił się z kupowania. Oni, wtedy przyblokowali $$.

Dziwne jest tylko dla mnie jedno. Przyjmując, że to był przelew złotówkowy, to widać (ze strony MtGox) kto je przysłał, więc odesłanie tej samej osobie, na to samo konto, takiej samej kwoty nie powinno stanowić problemu.

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: jerry » piątek, 21 grudnia 2012, 13:12

Po długiej dyskusji z supportem
- nie wskazali punktu regulaminu, który pozwala im zablokować moje środki
- nie podali podstawy prawnej, która pozwala im zablokować moje środki
- odmówili zamknięcia konta.

Pat :-)

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hiera » niedziela, 3 lutego 2013, 11:12

Ja tymczasem probujã zweryfikować konto z watermarkiem, coby mi nie wykorzystali ponownie dowodu.
1LHw7TXrXpX9RbgyJnSUaAJqKGkeMnfr1h

SMOL ALLEGRO ||+18 za BITCOIN^^
TORBY BITCOIN - ECO !

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: RadosławMaryna » piątek, 22 marca 2013, 20:01

Witam

Czy podczas weryfikacji na Goxie, należy przesłać im skan dokumentów po polsku czy po angielsku? Słyszałem że przyjmują po polsku, nie ma również wzmianki o tłumaczeniu czegokolwiek w regulaminie (przynajmniej ja nie znalazłem). Na forum bitcoina znalazłem info że nie przyjmują dokumentów w języku nieopartym na alfabecie łacińskim (cyrylica, hebrajski etc.), więc polski powinien przejść. Tyle, że gdy zadałem pytanie ich supportowi, odpowiedzieli, że należy im przesłać dokumenty w j.angielskim. Czyli co, nie dość że bulić kasę za odpis i skan, to jeszcze dodatkowe koszta za tłumaczenie u notariusza? To jak to jest, bo odnoszę wrażenie, że w ch*ja chcą mnie zrobić by sobie zaoszczędzić pracy z naszym językiem.

I jeszcze jedno pytanie, ktoś weryfikował się u nich prawkiem?

Pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 30 maja 2013, 11:04

RadosławMaryna pisze:Witam

Czy podczas weryfikacji na Goxie, należy przesłać im skan dokumentów po polsku czy po angielsku? Słyszałem że przyjmują po polsku, nie ma również wzmianki o tłumaczeniu czegokolwiek w regulaminie (przynajmniej ja nie znalazłem). Na forum bitcoina znalazłem info że nie przyjmują dokumentów w języku nieopartym na alfabecie łacińskim (cyrylica, hebrajski etc.), więc polski powinien przejść. Tyle, że gdy zadałem pytanie ich supportowi, odpowiedzieli, że należy im przesłać dokumenty w j.angielskim. Czyli co, nie dość że bulić kasę za odpis i skan, to jeszcze dodatkowe koszta za tłumaczenie u notariusza? To jak to jest, bo odnoszę wrażenie, że w ch*ja chcą mnie zrobić by sobie zaoszczędzić pracy z naszym językiem.

I jeszcze jedno pytanie, ktoś weryfikował się u nich prawkiem?

Pozdrawiam
Ja spróbuję się zweryfikować prawkiem. I do tego polisą na mieszkanie. Zobaczymy.
Tak jak pisałem w innym wątku postanowiłem wypłacać codziennie stałą kwotę aby zobaczyć jak wyglądają wypłaty. I dobrze jak widać zrobiłem. Po dwóch tygodniach i kolejnej wypłacie info o konieczności weryfikacji AML. Na szczęście większość środków jeszcze jest na koncie -> zamiana na BTC i żegnaj mtgox...

EDIT: Wypłaty zaplanowałem tak aby nie przekroczyć limitów. Przelewałem z i do zawsze z tego samego, mojego konta. Konto na mtgox jest dziedzictwem bitomat'u. Być może duża liczba przelewów spowodowała blokadę?

EDIT 2: Kolejka do weryfikacji - 300.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » czwartek, 30 maja 2013, 13:49

No to się porobiło, od 30 maja weryfikacja obowiązkowa dla wszystkich tych którzy wpłacają/wypłacają fiaty https://mtgox.com/press_release_20130530.html

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 30 maja 2013, 14:12

Bitmar pisze:No to się porobiło, od 30 maja weryfikacja obowiązkowa dla wszystkich tych którzy wpłacają/wypłacają fiaty https://mtgox.com/press_release_20130530.html
Matko boska, zostałem JUŻ pozytywnie zweryfikowany!!! Szok!
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: haha » piątek, 31 maja 2013, 19:55

RadosławMaryna pisze:Witam

Na forum bitcoina znalazłem info że nie przyjmują dokumentów w języku nieopartym na alfabecie łacińskim (cyrylica, hebrajski etc.), więc polski powinien przejść.
To co mają zrobić Rosjanie czy Izraelczycy? Im szybciej ten MtGox wypierdoli w kosmos, tym lepiej dla coinów.
W ogóle trzeba by było powiadomić jakiś Kongres Żydów, że hebrajski dyskryminują, antysemici jedni :mrgreen:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: kiczowatyszlagier » czwartek, 5 grudnia 2013, 20:39

Czy skan dowodu musi być obustronny? Nie można niczego ocnezurować, jak numeru PESEL etc.? Chciałem zainwestować 3k w Goxa i kupić trochę bitcoinów podczas crachu, ale muszę przejść weryfikacje.

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » czwartek, 5 grudnia 2013, 21:14

Ja wysyłałem tylko przód dowodu + wyciąg z banku z ostatniego miesiąca.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » piątek, 27 grudnia 2013, 22:28

U mnie to nie przeszło.
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Dyskutant
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: TheDealer105 » czwartek, 2 stycznia 2014, 16:41

Wysłałem skan dowodu i potwierdzenie zameldowania z UM 23.12 i zastanawiam się czy aby na pewno czekam w kolejce do weryfikacji bo nie wyświetla mi się żadna taka informacja. Mam tylko info ze weryfikacja będzie trwała "20 or more business days" (swoją drogą jeszcze niedawno było 10). Wysłane pliki widnieją w Uploaded Files. Ktoś jest teraz w trakcie weryfikacji lub miał podobny problem?
Zastanawia mnie też dlaczego żądają weryfikacji nawet przy próbie przelania BTC na inna giełdę.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”