Czy jest miejsce na kolejną polską giełdę BTC/LTC?

Wygadany
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Czy jest miejsce na kolejną polską giełdę BTC/LTC?

Postautor: wookie85 » niedziela, 17 listopada 2013, 10:35

Chciałem rozpocząć mała dyskusję i poznać Wasze zdanie. Czy jest miejsce na kolejną giełdę waluty BTC, względnie LTC, na naszym rodzimym rynku?

Grałem trochę na giełdach, śledzę tematy innych giełd, generalnie obserwuję to co się dzieje. Przewagę polskiej giełdy zasadniczo są możliwości szybszego księgowania przelewów i ewentualnych wypłat. Niestety wdrożenie systemu płatności do takiej giełdy, w postaci np. PayU itp., kompletnie nie ma sensu ze względu na opłaty. Zostają więc rozwiązania póki co stricte bankowe.

Giełdę tworzą sami użytkownicy. Bez nich jest praktycznie martwa, jak bidextreme.pl z BTC.

Pozwolę sobie na wypisanie kilka kluczowych elementów, które według mnie są ważne dla działania dobrej giełdy:
- stabilność działania
- bezpieczeństwo na ewentualne ataki z zewnątrz
- istniejąca i sprawna obsługa klienta ( ideałem jest przynajmniej jeden kanał działający 24H )
- różne opcje szybkiego księgowania przelewów przychodzących
- zaufanie vide kwestia zapisów regulaminu, obecne giełdy praktycznie nie podlegają jakiemukolwiek nadzorowi jak podmioty podobne finansowe
- UX i wygoda z korzystaniu z giełdy, np. brak często zwykłej responsywności

Jakie jest Wasze zdanie? ;)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja postu: 
0

Re: Czy jest miejsce na kolejną polską giełdę BTC/LTC?

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 06:27

A AutoValuta nie spełnia większości wymagań już na ten moment? Resztę zacznie spełniać w ciągu kilku dni/tygodni?

Problemem na ten moment jest Volume, bo mało kto jeszcze o niej wie... a wymieniać możesz nie tylko LTC/PLN, ale i LTC/EUR, LTC/USD, LTC/HUF (i 20 innych LTC/waluta narodowa)... oraz LTC/OK USD, LTC/PM USD, LTC/EGP USD (i 40 innych LTC/waluta elektroniczna)... oraz LTC/BTC, LTC/FTC i LTC/NMC (łacznie 4 krytpowaluty, a będzie więcej)...

czy jest poprzednia kolejna? nie wiem... ale może warto doszlifować to co już jest...

wątek dotyczący właśnie AutoValuta masz tutaj:

https://forum.bitcoin.pl/autovaluta-com-t10292.html

k.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: alwaro » poniedziałek, 18 listopada 2013, 07:43

Oczywiście że jest miejsce, wystarczy że będziesz miał mniejsze prowizje. No ale z togo co ja obserwuję to przydała by się giełda dla walut:
BTC - BITCOIN
TRC - TERACOIN
PPC - PPCOIN
FRC - FREICOIN
IXC - IXCOIN
BTE - BYTECOIN
IOC - IOCOIN
ZET - ZETACOIN
NMC - Namecoin
DVC - Devacoin
GRC - Groupcoin
BOC - Bountycoin
BFC - Butterflycoin
TGC - Tigercoin
ASC - AsicCoin
XJO - Joulecoin
OSC - OpenSourceCoin
DEM - Deutsche eMark

itp...

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wookie85 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 08:23

autovaluta pisze:A AutoValuta nie spełnia większości wymagań już na ten moment? Resztę zacznie spełniać w ciągu kilku dni/tygodni?

Problemem na ten moment jest Volume, bo mało kto jeszcze o niej wie... a wymieniać możesz nie tylko LTC/PLN, ale i LTC/EUR, LTC/USD, LTC/HUF (i 20 innych LTC/waluta narodowa)... oraz LTC/OK USD, LTC/PM USD, LTC/EGP USD (i 40 innych LTC/waluta elektroniczna)... oraz LTC/BTC, LTC/FTC i LTC/NMC (łacznie 4 krytpowaluty, a będzie więcej)...

czy jest poprzednia kolejna? nie wiem... ale może warto doszlifować to co już jest...

wątek dotyczący właśnie AutoValuta masz tutaj:

https://forum.bitcoin.pl/autovaluta-com-t10292.html

k.
Z całą sympatią do projektu który reprezentujesz ale brak regulaminu, brak polityki prywatnowści, brak https, praktycznie kompletna aninimowość. Może innym to nie przeszkadza ale to są podstawy aby użytkownik czuł się bezpiecznie, przynajmniej w teorii, a giełda budowała swój wizerunek i zaufanie ;). Podany wątek będę na pewno śledził.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:49

Spokojnie... zanim zakończy się etap "Beta", to już wszystko będzie... na razie testujemy czy same wymiany chodzą bez problemów i naprawiamy wszelkie bugi względnie na bieżąco...

HTTPS powinien być na dniach... z regulaminem ciągle są jakieś poprawki, a też dobrze by był stabilny...

Powiem tak... wczoraj wysiadł bitcurex, dziś bidextreme... my jeszcze działamy :)))

k.

Dyskutant
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: Qba-da-Intrepid » poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:59

Najlepiej jakby nie byla stricte polska, wtedy bedziesz mial wiecej klientow = wiekszy volume.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » poniedziałek, 18 listopada 2013, 12:12

m.zd. miejsce w sumie zawsze jest ;)
teraz w zasadzie kazda nowa giełda od razu rozpoczyna z LTC (które jest meganiedowartościowane!)
Przydałaby sie właśnie profesjonalna giełda z PLN\EUR\USD BTC i LTC
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 13:13

Jeśli chodzi o LTC, to dziś mamy skokowy wzrost Wolumenu... zapewne powiązany z awarią bidextreme :/

Last: 17 PLN ∙ Min/Avg/Max 24h: 13.99/15.059/17 ∙ Min/Avg/Max 7d: 12 / 14.27 / 17

Volume 24h: 73.974 LTC ∙ Volume 7d: 114.5 LTC

k.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wookie85 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 13:55

autovaluta pisze:Spokojnie... zanim zakończy się etap "Beta", to już wszystko będzie... na razie testujemy czy same wymiany chodzą bez problemów i naprawiamy wszelkie bugi względnie na bieżąco...

HTTPS powinien być na dniach... z regulaminem ciągle są jakieś poprawki, a też dobrze by był stabilny...

Powiem tak... wczoraj wysiadł bitcurex, dziś bidextreme... my jeszcze działamy :)))

k.
Działacie bo jest "zerowy" ruch ;)

BTW były testy robione w kwestii stabilności?

Wiesz, ja wychodzę z założenia, że od samego początku buduje się spójny wizerunek. Beta, betą, ale pewne rzeczy o których pisałem dla mnie są po prostu standardem ;)

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 14:41

Nie do końca zerowy... bo zapominasz, że prowadzimy jeszcze Lilion Transfer, Monetto i Flash-Cash... więc wejśc jest kilka tysięcy... Ja wiem, że pozostałe serwisy nie są tak znane na tym forum, ale są i działają stabilnie... Okres niestabilności (luty - sierpień 2013) mamy już za sobą... wtedy było wszystko przebudowane wszędzie od zera... No może Monetto nie miał "kompletnego remontu" od roku... ale reszta została przebudowana z platform jednoserwerowych na multiserwerowe... teraz jedne serwoery przyjmują zlecenia, a inne je realizują... zmiany zajęły nam pół roku, ale od 1 września nie było chyba nawet kilky minut offline, poza planowanymi wyłączeniami serwisowymi, ale wtedy i tak działały serwery przyjmujące zlecenia, ich realizacja była tylko opóźniona o kilka godzin. Całość musieliśmy przebudować, bo rok temu Lilion Transfer stał się tak popularny, że nie wyglądało to jak DDOS czasami... Zobacz sobie w Alexa... rekordowo byliśmy na 22000 miejscu na świecie, a 3000 w Polsce jak dobrze pamiętam. Mamy 5 lat doświadczenia. Chyba nie myślałeś, że serwis, który ma prawie 400 kont na całym świecie powstał sobie w 2 dni na kolanie :)

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 15:03

alwaro pisze:Oczywiście że jest miejsce, wystarczy że będziesz miał mniejsze prowizje. No ale z togo co ja obserwuję to przydała by się giełda dla walut:
BTC - BITCOIN
TRC - TERACOIN
PPC - PPCOIN
FRC - FREICOIN
IXC - IXCOIN
BTE - BYTECOIN
IOC - IOCOIN
ZET - ZETACOIN
NMC - Namecoin
DVC - Devacoin
GRC - Groupcoin
BOC - Bountycoin
BFC - Butterflycoin
TGC - Tigercoin
ASC - AsicCoin
XJO - Joulecoin
OSC - OpenSourceCoin
DEM - Deutsche eMark

itp...
Może nie obiecuję, że dodamy je w ciągu kilku dni, ale może nakreśl, których potrzeba najbardziej, to na tych się skoncentrujemy i może będą za kilka dni. Nasz system jest zbudowany jak z klocków, łatwo dokładać kolejne moduły.

Oczywiście nie ma sensu dodawać czegoś, na czym nie ma ruchu... no bo w sumie tylko na kilku parach notujemy jakikolwiek ruch na ten moment, jest to BTC, LTC, PLN, USD, PM USD (mam nadzieję, że nic nie pominąłem)... jednak jak na giełdę, która ma tydzień, łączny Wolumen mamy już ponad 7000PLN, z czego 3000 przypada na ostatnią dobę... nie wiem jakie konkurencja miała początki... to uważam, że mimo, że rewelacji nie ma, to źle też nie jest... Bo info do tej pory było tylko na 2 forach... oba polskie... jak poprawimy wszystkie bugi, wykryte dzięki pasjonatom, którzy nam zaufali od pierwszego dnia, to ruszamy na podbój świata :)

k.

Gaduła
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » poniedziałek, 18 listopada 2013, 16:09

chciałem się zapisać i podwoić wolumen ;) ale problem mam.. nie widze na ipadzie gdzie moge sie zalogowac albo coś..

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabloj » poniedziałek, 18 listopada 2013, 16:11

Miejsce jest jak najbardziej. Jeśli chcesz mogę pomóc z tworzeniem front-endu ;)

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 16:46

arturs pisze:chciałem się zapisać i podwoić wolumen ;) ale problem mam.. nie widze na ipadzie gdzie moge sie zalogowac albo coś..

Jeśli to było do mnie, to górny prawy róg.

a już nie tak łatwo go podwoić... bo skoczył niemiłosiernie, aż sprzedających zabrakło... ktoś prawie cały wall wykupił na LTC :)

Last: 18 PLN ∙ Min/Avg/Max 24h: 13.99/15.7564/18 ∙ Min/Avg/Max 7d: 12 / 14.6868 / 18

Volume 24h: 152.974 LTC ∙ Volume 7d: 193.5 LTC

k.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » poniedziałek, 18 listopada 2013, 17:35

w prawym górnym rogu mam wybór języka..
przeglądarka to chrome..

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:38

Od języka na prawo jest jeszcze Logowanie i Rejestracja :)... u mnie na pewno... możesz podesłać zrzut jak masz inaczej?

k.

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:57

wookie85 pisze:- bezpieczeństwo na ewentualne ataki z zewnątrz
"ewentualne"??? Dopuszczasz możliwość, że giełda NIE będzie regularnie atakowana? Get real.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » poniedziałek, 18 listopada 2013, 22:49

qertoip pisze:
"ewentualne"??? Dopuszczasz możliwość, że giełda NIE będzie regularnie atakowana? Get real.
AutoValuta to jeszcze mały pikuś... ale Lilion Transfer ma kilkaset prób włamów dziennie... codziennie dajemy gratis 40-60 banów :)

AV się bardzo dziś rozbrykało... ale widzę, że wpłaty w PLN to 80% wpłat... no panowie... nie można tylko kupować... sprzedający też by się jacyc przydali, bo nie będzie czym tradować! :)))

k.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: wookie85 » poniedziałek, 18 listopada 2013, 23:18

qertoip pisze:
Oczywiście, że dopuszczam ale pojęcie "regularnie" jest względne.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » wtorek, 19 listopada 2013, 00:29

autovaluta pisze:Od języka na prawo jest jeszcze Logowanie i Rejestracja :)... u mnie na pewno... możesz podesłać zrzut jak masz inaczej?

k.
no nie mogę bo nie wiem jak tu zrobić zrzut, ipad3, przeglądarka chrome..

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”