Bidextreme.pl hacked

Od administratora

Proszę was jako administrator by nie zaśmiecać już tego wątku nieistotnymi komentarzami czy wyładowaniem emocji. Niech ten wątek służy tym którzy szukają konkretnych informacji. Zbędne komentarze które nic nie wnoszą do dyskusji tylko to utrudniają.Przypominam też, że naruszanie czyjegoś wizerunku czy pomówienia są karalne, nie naróbcie sobie problemów. Wszelkie posty które będą zawierały oczywiste znamiona przestępstwa będę kasował i banował konto. Dochodźmy swoich praw, walczmy o swoje ale róbmy to w granicach prawa dla swojego dobra i dobra całej sprawy.
32
56%
Info jest w formie ankiety ale nie mam innej opcji.
25
44%

Liczba głosów: 57
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bidextreme.pl hacked

Postautor: kambers » niedziela, 24 listopada 2013, 19:18

Hej

Właśnie się skapowałem, że wcięło też moje LTC, zabolało nie powiem, wróciłem wczoraj z Holandii i nie miałem nawet pojęcia co się stało. poczytałem te forum ale w sumie nie wiem co zrobić. Cała kasę władowałem w LTC. Chyba jednak do sądu trzeba.
Niech ktoś się odezwie na kam.bers181@gmail.com bo chce się dołaczyc do tego pozwu zbiorowego, kto się z was orientuje jak?
Pomóżcie chłopaki!!!

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lsk555 » niedziela, 24 listopada 2013, 19:19

kambers pisze:Hej

Właśnie się skapowałem, że wcięło też moje LTC, zabolało nie powiem, wróciłem wczoraj z Holandii i nie miałem nawet pojęcia co się stało. poczytałem te forum ale w sumie nie wiem co zrobić. Cała kasę władowałem w LTC. Chyba jednak do sądu trzeba.
Niech ktoś się odezwie na kam.bers181@gmail.com bo chce się dołaczyc do tego pozwu zbiorowego, kto się z was orientuje jak?
Pomóżcie chłopaki!!!
https://forum.bitcoin.pl/bidextreme-kwe ... 10633.html

tu masz niezbędne info

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: mjs85 » niedziela, 24 listopada 2013, 19:58

Radzę wam udać się do wydziału KRS Sądu Rejonowego w Olsztynie i przejrzeć akta tej spółki. Akta KRS są jawne i dostępne dla każdego, czasem trzeba się jednak umówić z wyprzedzeniem. Sprawa pod względem prawnym jest w sumie banalna i do wygrania przez pierwszego lepszego aplikanta radcowskiego czy adwokackiego. Co jednak z tego jeśli okaże się, że spółka nie ma żadnego majątku? Wspólnicy nie odpowiadają prywatnym majątkiem za zobowiązania spółki z o.o, a członkowie zarządu odpowiadają tylko w wyjątkowych, ściśle określonych przypadkach. W aktach KRS znajdziecie wykaz majątku trwałego spółki, jej sprawozdania finansowe itd. Gdyby zaczęli pozbywać się majątku, to znając ich stan majątku sprzed tych czynności spokojnie będziecie mogli to "odkręcić" (tzw. skarga pauliańska).

lcs
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lcs » niedziela, 24 listopada 2013, 21:02

lcs pisze: Oświadczenie majątkowe Pana Pilasa jest z dnia 28.04.2013, kiedy to jeszcze nie był prezesem spółki Magnus.

W archiwalnym KRS z dnia 29.04.2013 http://www.krs-online.com.pl/magnus-sp- ... 10141.html w zarządzie spółki są inne osoby (są również udziałowcami po 50%).
Jako, że pomiędzy 29.04.2013 a dniem dzisiejszym nie ma innych wersji wpisu, a w aktualnym wpisie prezesem jest Mariusz Pilas, to wygląda na to, że właśnie 29.04.2013 został prezesem i przejął 100% udziałów w spółce.
W nowym wpisie został zmieniony również adres spółki, która przeniosła się z ładnie położonego pensjonatu przy ul. Wodnej 1C w Olsztynie: http://tnij.org/6ja7 do lokalu w kamienicy.
W międzyczasie udało mi się ustalić, że zmiany w zarządzie, udziałach i siedzibie spółki nastąpiły nie 29.04.2013 a 06.11.2013 - więc jeszcze ciekawiej, bo zaledwie 12 dni przed fuckupem.

Przed 06.11.2013 udziałowcami byli:
Serej Jadwiga (50%) i Serej Wiesława (50%)

Prezesem była:
Serej Wiesława
Wiceprezesem był:
Henryk Czerwiński

Od 06.11.2013 udziały 100% oraz fotel prezesa należą do Mariusza Pilasa.

(na podstawie Monitora Sądowego i Gospodarczego)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 24 listopada 2013, 21:09

Ktoś nie zmienił kluczy i stary zarząd łyknął środki?
Nie, to by było zbyt oczywiste...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Rozmowny
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamex » niedziela, 24 listopada 2013, 21:44

Hmmm... co jeśli miałem 2 konta? Jedno założyłem ojcu, ale to z mojego konta bankowego szły przelewy i właściwie ja nim zarządzałem.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Voltik » niedziela, 24 listopada 2013, 22:07

Pojawił się nowy wpis na stronie. Dalej nalegają na podanie danych do rozliczenia z US, heh...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: SkyValley » niedziela, 24 listopada 2013, 22:14

KOMUNIKAT z dnia 24.11.2013r. - DOTYCZĄCY ŚRODKÓW BTC I LTC SKRADZIONYCH Z PLATFORMY BIDEXTREME

Szanowni Państwo
Magnus sp. z o.o. nigdy nie wykluczała zwrotu BTC i LTC lub też ich umownej wartości, Użytkownikom platformy bidextreme.

Przestępstwo kradzieży zostało zgłoszone. Wydział do Walki z Przestępczością Gospodarczą Komendy Miejskiej Policji w Olsztynie prowadzi intensywne śledztwo. Szkoda polegająca na kradzieży BTC i LTC została już zgłoszona do ubezpieczyciela. Wnioski wyciągnięte przez organa do tego uprawnione, w oparciu o zgromadzony materiał dowodowy, zostaną podane do publicznej wiadomości po zakończeniu sprawy.

Zrozumiałe jest, że w tej sytuacji oczekujecie Państwo szczegółowych wyjaśnień, nie możemy jednak podawać do wiadomości publicznej informacji takich jak: jakie dane zostały utracone, co udało się odzyskać, na jakim etapie jest postepowanie, ponieważ z pewnością zaszkodzi to prowadzonemu śledztwu zwłaszcza, że osoby, które dokonały kradzieży mogą obserwować publikowane informacje, ponadto może to zostać odebrane jako mataczenie w śledztwie.

Państwa spekulacje, aluzje a często oskarżenia wprost, nie mające najmniejszego pokrycia w rzeczywistości a publikowane na forum są bardzo krzywdzące, wprowadzają chaos i niepokój, a także niszczą wizerunek Magnus sp. z o.o. i jej właściciela. Niedopuszczalne jest publikowanie na forum wpisów zastraszających osobę Prezesa Mariusza Pilasa i jego bliskich, a także umieszczanie informacji nieprawdziwych i zawierających treści obraźliwe.

Rozumiemy Państwa rozgoryczenie, niemniej jednak prosimy o powstrzymanie się z wyciąganiem wniosków i wydawaniem samosądów do czasu zakończenia postepowania.

Na chwilę obecną możemy jedynie Państwu przekazać, że ilość osób zaangażowanych w budowę i administrowanie platformy, ze względów bezpieczeństwa była ograniczona do koniecznego minimum. Usługi programowania, zabezpieczania i administrowania były powierzone przez nas profesjonalnym firmom za odpowiednim wynagrodzeniem, w oparciu o zawarte umowy. Firmy te świadczą takie usługi innym kontrahentom. Zapewne jako użytkownicy Internetu mają Państwo świadomość, że stosowane obecnie na świecie rozwiązania nie zabezpieczają w 100% przed atakami cyberprzestępców, którzy z powodzeniem atakują nawet światowych gigantów, takich jak: strony rządowe największych państw świata, strony banków, instytucji finansowych, portali internetowych, firm telekomunikacyjnych oraz giełd BTC.

Proszę mieć na uwadze, że od ataku minęło zaledwie siedem dni a Magnus sp. z o.o. zrobiła wszystko, co na tym etapie sprawy można było zrobić. Wiąże się to dla nas również z ogromną stratą finansową, ponieważ była to duża inwestycja, z którą wiązaliśmy wielkie nadzieje.

Magnus sp. z o.o. bezzwłocznie opublikowała swoje dane, w tym numer KRS, siedzibę i personalia właściciela i jednocześnie prezesa zarządu, który pełni również funkcje publiczne. Nie ukrywa on swojej tożsamości, nie próbuje wykluczyć swojej odpowiedzialności, np. poprzez ogłoszenie upadłości spółki. Z oczywistych względów zabezpiecza to Państwa interesy zdecydowanie bardziej, niż w przypadku kiedy to powierzacie swoje środki giełdom, które są usytuowane poza granicami Polski. Jak już Państwa wcześniej informowaliśmy w pierwszej kolejności zwracane są środki w PLN, jest to procedura czasochłonna, wymagająca dokładnej analizy i weryfikacji ze względu, iż nie dzieje się to za pośrednictwem platformy, jak miało to miejsce dotychczas, ponieważ nie można uruchomić serwera i platformy do wyjaśnienia sprawy. Na chwilę obecną zostało już zwrócone około 95% środków PLN.

Prosimy Państwa o cierpliwość i zrozumienie sytuacji, zwłaszcza przy wysuwaniu swoich roszczeń. Uruchomienie procedury zwrotu BTC i LTC lub też ich umownej wartości wymaga zachowania szeregu formalności prawnych i księgowo – finansowych. Konieczne jest poddanie weryfikacji źródła pochodzenia BTC i LTC, ponieważ w ostatnim czasie doszło do kradzieży walut na innych giełdach, w związku z tym może zdarzyć się sytuacja, że doszłoby do zwrotu środków osobie, która nie jest jej faktycznym właścicielem.

Konieczne jest również podanie danych osobowych, w tym minimum numeru NIP lub pesel, ponieważ każda transakcja finansowa obarczona jest koniecznością dochowania procedur księgowo – finansowych, takich jak sporządzenie dokumentu, np. noty obciążeniowej lub faktury, czy rachunku, z podaniem w tym dokumencie danych stron dokonujących transakcji, w tym numeru na podstawie, którego urząd skarbowy będzie mógł skontrolować jej poprawność. W tym przypadku każda wypłata umownej wartości waluty przez Magnus sp. z o.o byłaby dla spółki stratą, dla Użytkownika zaś dochodem, wywołującą skutek podatkowy dla każdej ze stron transakcji.

Przy występowaniu o zwrot BTC i LTC lub też ich umownej wartości prosimy zachować procedurę formalną przewidzianą przepisami prawa.

Zespół Bidextreme
GIEŁDA BIDEXTREME ZOSTAJE WYSTAWIONA NA SPRZEDAŻ

W CELU POKRYCIA STRAT PONIESIONYCH PRZEZ UŻYTKOWNIKÓW - GIEŁDA BIDEXTREME ZOSTAJE WYSTAWIONA NA SPRZEDAŻ
CENA WYWOŁAWCZA 170 BTC lub jej równowartość w PLN
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt na adres mail: oferta@magnusedukacja.pl

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: roman3k » niedziela, 24 listopada 2013, 22:34

Idealna sytuacja jak znajdzie się jak inwestor uruchomi platformę i zwróci wszystkim użytkownikom stracone monety. Powiem szczerze że na takie info czekałem ( moze nie do końca jest wszystko ale znacznie więcej informacji dostaliśmy ) może jeszcze nic straconego...

Jak by nie patrzeć łakomy kąsek jedyna giełda w PL z LTC w sumie wszystko ładnie zaczynało chodzić i portal posiadał ogromny potencjał inaczej posiada tylko czy znajdzie się (może sami znajdziemy ;) ) inwestor i zwróci wszystko :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jarzyn86 » niedziela, 24 listopada 2013, 22:52

No Panie Tomaszu, może dzisiaj będe spał spokojniej. Pozdrawiam i powodzenia.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 24 listopada 2013, 22:57

roman3k pisze:Idealna sytuacja jak znajdzie się jak inwestor uruchomi platformę i zwróci wszystkim użytkownikom stracone monety. Powiem szczerze że na takie info czekałem ( moze nie do końca jest wszystko ale znacznie więcej informacji dostaliśmy ) może jeszcze nic straconego...

Jak by nie patrzeć łakomy kąsek jedyna giełda w PL z LTC w sumie wszystko ładnie zaczynało chodzić i portal posiadał ogromny potencjał inaczej posiada tylko czy znajdzie się (może sami znajdziemy ;) ) inwestor i zwróci wszystko :)
Czemu nie... Precedens już był w 2011. Sam dzięki temu odzyskałem wtedy swoje bitki.
A z tego co napisaliście, cała ta giełda posiadała tyle środków klientów razem wziętych, co jeden przeciętny gracz na Gox ;) Zresztą widać po żądanej cenie. Może ktoś zaufany z forum się skusi na taki biznes? :)

Orator
Reputacja: 62
Reputacja postu: 
0

Postautor: MegaMol » niedziela, 24 listopada 2013, 23:27

ekonokomik pisze:
roman3k pisze:Idealna sytuacja jak znajdzie się jak inwestor uruchomi platformę i zwróci wszystkim użytkownikom stracone monety. Powiem szczerze że na takie info czekałem ( moze nie do końca jest wszystko ale znacznie więcej informacji dostaliśmy ) może jeszcze nic straconego...

Czemu nie... Precedens już był w 2011. Sam dzięki temu odzyskałem wtedy swoje bitki.
A z tego co napisaliście, cała ta giełda posiadała tyle środków klientów razem wziętych, co jeden przeciętny gracz na Gox ;) Zresztą widać po żądanej cenie. Może ktoś zaufany z forum się skusi na taki biznes? :)
A może jeszcze lepiej. Wyobraźcie sobie własną giełdę BTC/LTC, gdzie użytkownicy, którzy zostali pokrzywdzeni w tym incydencie, dostają prawa do spółki nowej giełdy w sposób procentowy (strata/cena giełdy) i razem wspólnie trzepiemy kaske :]

EDIT
Chociaż za nim by to się rozkręciło, to nie wiem ile miesięcy by musiało minąć, by zaczęło przynosić zyski :P

Dyskutant
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: Qba-da-Intrepid » niedziela, 24 listopada 2013, 23:41

Troche szkoda, ze nie mieli wiekszego ruchu:
http://bitcoincharts.com/markets/bidxtrmPLN.html.

No ale moze ktos sie znajdzie chetny. Mogliby skontaktowac sie z innymi platformami/kantorami czy nie chcieliby ich wykupic, tak jak Mt.Gox wykupil bitomata.

Weteran
Reputacja: 140
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamM » poniedziałek, 25 listopada 2013, 01:00

Tylko trzeba wziąć pod uwagę że na sprzedaż wystawiony jest dziurawy skrypt. Nie chce mi się wierzyć że wart tyle kasy. Gdybym miał stawiać giełdę prędzej bym się zainteresował tym:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=35812.0

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mrcristal » poniedziałek, 25 listopada 2013, 07:44

No prosze. Sprzedaz serwisu. Mysle ze dobre posuniecie. A co do wysylki danych do urzedu to niestety jesli Pan Prezes nie chce dodatkowo stracic przez rzekomy handel nielegalnymi kryptami, to niestety ale musi sam poniesc tego konsekwencje - to przeciez on zabezpieczal jak sie okazalo nieodpowiednio serwis i teraz niech nie placze nad rozlanym mlekiem. Trzeba bylo pomyslec wczesniej a nie strzelac sobie w stope prosbami, z ktorych potem internauci szydza.

Druga sprawa. Kilka dni wczesniej myslalem o tym co kolega wyzej wspomnial. Odkupic serwis dzieki uzytkownikom tego forum, wyznaczyc kilka osob do zarzadzania i powoli wracac do stanu wyjscia. Choc lepiej by bylo gdybysmy go dostali za darmo, wtedy kwestia zwrotu utraconych krypt by sie rozwiazala a my mielibysmy swoja gielde.

Mozna tez spojrzec proszaco w strone autovaluty, zeby ten serwis odkupila ale nadal mam jeszcze male watpliwosci co do tej nowej gieldy. Pytanie czy autovaluta w ogole chcialaby takiego trupa kupic.

To sa moje luzne przemyslenia. Mam nadzieje, ze sprawa idzie w dobrym kierunku.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: roman3k » poniedziałek, 25 listopada 2013, 07:59

Szczerze to chyba jako ostatnią opcje bym widział prowadzenie giełdy przez uzytkowników...im więcej ludzi tym bardziej rozmywa się odpowiedzialność itd

Jak dla mnie pojawia się nowy inwestor tworzy nową platformę albo wchłania ją do swojej aktualnej oraz zwraca nam wszystkie krypty które oczywiście obracamy u niego :) Magnus zadowolony, nowy inwestor zadowolony użytkownicy zadowoleni :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: mrcristal » poniedziałek, 25 listopada 2013, 08:05

dlatego wspomnialem o kilkuosobowym zarzadzie co zna sie na rzeczy jesli chodzi o sprawy techniczne;)

Oczywiscie twoja opcja jest jak najlepszym wyjsciem z sytuacji:)

Kolejn moje glosne przemyslenie: to musi byc na prawde dochodowy biznes - ktos hakuje gielde konkurecji a Ty ja kupujesz. I tak po kilku takich atakach przejmujesz pomniejsze gieldy az stajesz sie molochem i liderem na rynku, majac na uwadze bezpieczenstwo swojej gieldy - w koncu sam mozesz pasc ofiara ataku i ktos inny Cie kupi:)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 listopada 2013, 08:10 przez mrcristal, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 87
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pretendin » poniedziałek, 25 listopada 2013, 08:07

sorry ale za co? za prawdopodobnie amatorski skrypt który działał 2 tygodnie? czy za markę która śmierdzi na kilometr?

życze wam zwrotu środków, ale panu prezesowi chyba tak łatwo nie pójdzie.
kupie szklaną kulę ;]

Orator
Reputacja: 250
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lechu » poniedziałek, 25 listopada 2013, 10:12

Haha dostałem zwrot środków z bidextreme. Śmiech na sali, ale pamiętam, że miałem tam chyba ponad 3 zł wróciła do mnie 1/3.
Tak już na marginesie, jeśli spółka posiada konto firmowe w mbanku to przelew tam faktycznie kosztuje 1zł i przy całej tej akcji przerzucanie tego kosztu jeszcze na poszkodowanych jest kompletnym nietaktem.

Co do tego komunikatu o aukcji kantoru, chciałbym mieć pełną listę poszkodowanych i sprawdzić czy przypadkiem nasi przyjaciele jeszcze na koniec nie chcą na tym biznesie zarobić.

Przypominam wszystkim o informacji na priv:
imie
nazwisko
kontakt
strata

@rzepsen jak tam informacje o wysyłkach pism? coś spływa do Ciebie?

Weteran
Reputacja: 1215
Reputacja postu: 
0

Postautor: qertoip » poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:02

AdamM pisze:Tylko trzeba wziąć pod uwagę że na sprzedaż wystawiony jest dziurawy skrypt. Nie chce mi się wierzyć że wart tyle kasy.
+1

Ta giełda od strony technicznej ssała na maksa.

Taniej jest napisać porządną giełdę od nowa niż poprawiać tę, nawet gdyby otrzymać kod za darmo. No chyba, że komuś nie zależy na porządnej tylko na szybkim klonie a to wiadomo jak się skończy.

Dodatkowo jak wspomniał AdamM istnieją znacznie bardziej sprawdzone giełdy open source (co nie znaczy, że doskonałe...)
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”