Zonda, zondaglobal.com ( dawniej giełda BitBay ) - Dyskusja ogólna

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 202
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay.pl BTC / LTC / ETH / LSK / Dash / XRP / PLN / USD / EUR - Dyskusja ogólna

Postautor: liseklsk » wtorek, 9 lipca 2019, 23:08

Kolega właśnie chciał wypłacić około 500zł i takie coś otrzymał na maila przy próbie wypłaty.
Obrazek

przecież to są normalnie jakieś jajca, zero informacji nagle wszyscy dostają bloka i musza się weryfikować. Bitmarket zrobił podobną akcję miesiąc temu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 99
Reputacja postu: 
0

BitBay.pl BTC / LTC / ETH / LSK / Dash / XRP / PLN / USD / EUR - Dyskusja ogólna

Postautor: Areck1 » wtorek, 9 lipca 2019, 23:12

Ja tam pierd...le nic nikomu nie będę drugi raz wysyłał... środków nie mam więc i tej giełdy nie potrzebuje...
edit:
Oj coś czuje, że i tutaj będzie ucieczka nada ranem jak się ludzie obudzą...

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » wtorek, 9 lipca 2019, 23:17

@Areck1 powiem że bardzo dziwna sytuacja, kolejny znajomy miał tam jedynie 30zł i to samo. Przy próbie wypłaty dostał maila i teraz ma "brak uprawnień do wykonania tej akcji"
I jeszcze kolejny raz są niedostępne wypłaty bez karty. Pewnie znów jest 0 w depozycie u SkyCash

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 99
Reputacja postu: 
0

Postautor: Areck1 » wtorek, 9 lipca 2019, 23:22

@liseklsk Czyli blokują nie tylko duże przelewy ale wszystko co w PLN.
Spoiler:
Jutro o 12 LIVE z Panem Suszkiem na temat "Stop Losów" więc oberwie mu się na czacie... Miałem nie oglądać, ale chyba się skuszę:-)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » wtorek, 9 lipca 2019, 23:24

@@Areck1 akurat moi koledzy wypłacali krypto, tylko ta jak pisałem niewielkie kwoty

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 689
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tomasz_Es » wtorek, 9 lipca 2019, 23:32

@liseklsk Nie wiem z jakiego powodu chcą weryfikacji, mi właśnie wyszły crypto i doszły już na portfel, aż wypuściłem testowo bo już nie handluje tylko jakieś resztki jeszcze posiadam. Weryfikowałem się w maju 2018.

@Lais Myślę że po 12 Lipca BitBay nadal będzie potwierdzało tożsamość na podstawie dowodu, ponieważ to jest prawo polskie że od 12 lipca nie wolno tego robić

a BitBay:

§ 11 Prawo właściwe
Prawem właściwym dla umowy pomiędzy Użytkownikiem a BitBay, której przedmiotem są Usługi świadczone przez BitBay w ramach Serwisu na warunkach określonych w Regulaminie, jest prawo Republiki Malty.

Dlatego też zapewne nadal są w stanie funkcjonować płynnie z obsługą wszystkich dostępnych do tej pory kanałów płatności tylko muszą spełniać więcej wymogów
Ostatnio zmieniony środa, 10 lipca 2019, 07:19 przez Tomasz_Es, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
1

Postautor: tu83 » wtorek, 9 lipca 2019, 23:37

Nie chcę siać paniki, ale trochę śmierdzi Bitmarketem.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: liseklsk » wtorek, 9 lipca 2019, 23:38

@Tomasz_Es Sam nie wiem co o tym myśleć, tym bardziej po wczorajszym bitmarkecie. Spróbuję za chwilę wpłacić jakąś małą ilość krypto i wypłacić. Nie rozumiem po prostu sytuacji, że masz zweryfikowane konto a nagle zonk nie możesz zlecić wypłaty bo trzeba się ponownie weryfikować

Wygadany
Reputacja: 347
Reputacja postu: 
2

Postautor: Lais » wtorek, 9 lipca 2019, 23:49

moja strategia była prosta - dzwonić do bubla i poinformować, że są wakacje, jestem na urlopie, biorę ślub, zacięłam się w windzie, prowadzę strajk głodowy pod ambasadą Chin, kasjerka nie ma mi jak wydać reszty i poszła wymieniać u przechodniów czy cokolwiek i nie mam czasu na pierdoły robione z zaskoczenia i wbrew umowie. Macie napis, że w razie problemów z przesłaniem dokumentów kontakt z supportem. Wg tego co mówią odnotowali to na koncie, że zrobię to później.
Teraz piszę mail z oczekiwaniem wyjaśnień i reklamacją dlaczego naruszają moje prawa i żądaniem wypłaty czyli to co pisałam wcześniej.
Jeśli to nie odniesie skutku i zmuszą mnie do podpisania tej nowej umowy i wysłania ponownie danych bym mogła wypłacić swoją kasę to zrobię to po 12 lipca czyli niech biorą na siebie to, że łamią nową ustawę i skany zbierają.
A potem odpowiednim organom zgłoszę, że zostałam zmuszona szantażem czyli blokadą moich pieniędzy do wysłania skanów dowodu i niech się tym zajmą.
Potem rozwiążę umowę z bublem bo po takich akcjach nie chcę ich znać.
A potem zmienię dowód bo dyletanci nie przestrzegający prawa nie mają prawa posiadać jego kopii.

@Tomasz_Es ale prawo Malty z pewnością nie pozwala na łamanie praw konsumenta jako strony umowy i wprowadzania zmian w umowach jak oni czyli przez szantaż i blokadę kasy. Gdzie jakieś zapisy, że mogę się wycofać z umowy i wypłacić środki jeśli nie chcę już korzystać
Jak chcą być krystalicznie czyści to niech najpierw zaczną ludzi traktować jak ludzi a nie jak stado baranów

A najlepsze jest to, że ja cokolwiek wypłacałam z 2 miesiące wcześniej i nie było żadnego info, że utraciłam prawa do wypłat.

PS a co do strategii to może najpierw spróbuję rozwiązać starą umowę - prawo maltańskie chyba przewiduje uwolnienie się od szantażysty i jego smyczy :p
Ostatnio zmieniony środa, 10 lipca 2019, 00:02 przez Lais, łącznie zmieniany 3 razy.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tomasz_Es » wtorek, 9 lipca 2019, 23:49

@liseklsk Kwota w krypto powyżej 500 zł wyszła i weszła na BB więc to chyba nie to :roll:

@liseklsk Ja ze swojej strony widzę to tak że zostali tylko oni z dostępem do rynku w PL i chcą być krystalicznie czyści względem wymogów AML, AML5 i KYC żeby żaden urząd z PL ani z EU się nie miał do czego przyczepić, ale tak jak wspomniałem to tylko moje prywatne odczucie.

@Lais Oczywiście masz racje co do blokady kasy, powinni wcześniej o tym każdego powiadomić, natomiast nie wiem czym spowodowane są te ruchy, może oficjalny profil się wypowie
Ostatnio zmieniony środa, 10 lipca 2019, 00:00 przez Tomasz_Es, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: milar » wtorek, 9 lipca 2019, 23:54

Kwota 600XRP po potwierdzeniu wypłaty na maila za 7 min. dostałem kolejnego że środki wróciły na konto i muszę się jeszcze raz zweryfikować.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » środa, 10 lipca 2019, 00:10

@Tomasz_Es Moja skromna wypłata 27XRP wisi już od ponad 20 minut, nawet jeżeli wyjdzie bez problemu to uważam że nie powiadamiając użytkowników i nie dając im czasu na decyzję, tylko nagle podczas wypłaty BAN to jest jednak coś nie tak. I tu nawet kwota nie ma wpływu, znajomy dostał bana przy próbie wypłaty krypto o wartości 30zł.
Bardzo to dziwnie wygląda, jeszcze w takim dniu po wczorajszym wyłączeniue BM i jeszcze ten skup BTC po kursie 2.00zł. Do tego kolejny raz nie działają wypłaty z bankomatu. Może panikuje i przesadzam ale lepiej dmuchać na zimne.
Na fb ludzie od kilku godzin piszą o tej dodatkowej weryfikacji, więc nagle sobie dzisiaj postanowili bez uprzedzenie taki nam dowcip zrobić

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tomasz_Es » środa, 10 lipca 2019, 00:14

@liseklsk Nie wiem, zastanawia mnie tylko klucz tych weryfikacji, mi ponad 500 LSK przeszło w dwie strony. Wypuszczone z BB po jakiś 15 minutach ale wyszło. Opuszczam rozmowę bo nie handluje więc mnie to nie dotyczy ale będę śledził temat ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » środa, 10 lipca 2019, 00:16

Tomasz_Es pisze:[mention]liseklsk[/mention] Nie wiem, zastanawia mnie tylko klucz tych weryfikacji, mi ponad 500 LSK przeszło w dwie strony. Wypuszczone z BB po jakiś 15 minutach ale wyszło. Opuszczam rozmowę bo nie handluje więc mnie to nie dotyczy ale będę śledził temat ;)
Jak możesz to wejdź w ten link https://kyc.bitbay.net/ i napisz czy masz gdzieś wykrzykniki. Moje XRP właśnie wyszło z BB.

wysłane z nokia 3310 przy użyciu taptalk

Początkujący
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0

Postautor: tu83 » środa, 10 lipca 2019, 00:16

Ja również przy wypłacie 2200 XRP dostałem info, że mam się zweryfikować, choć już jestem zweryfikowany.

To jest niestety powtórka z Bitmarketu...

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
6

Postautor: Tomasz_Es » środa, 10 lipca 2019, 00:20

@liseklsk Nie chce wchodzić w to póki wszystko u mnie działa. Pozostaję przy śledzeniu wątku. Powodzenia 8-)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » środa, 10 lipca 2019, 00:35

Nie mówię że jest dobrze/źle na BitBay, stwierdzam fakt, że nam firmowe konto też zablokowali ostatnio, bo nie wypełniłem im jakiegoś tam papierka, sytuacja sprzed 14-30 dni, Sylwester zadzwonił nawet do mnie prosząc bym to zrobił bo musieli zablokować i czekają aż to zrobimy, pierw oczywiście prosili i nie blokowali nic, tylko moje lenistwo spowodowało to że zablokowali konto.
Finalnie dosłałem zdjęcie dowodu i konto było odblokowane.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » środa, 10 lipca 2019, 00:41

@FlyingAtom może to przewrażliwienie i nawet jeżeli BB się nie ma zamiaru zawinąć to jednak to co zrobili nie jest fair wobec użytkowników. Ciebie poprosili i napisali a teraz jest tryb taki; zlecasz wypłatę i zonk, przychodzi mail i ban do czasu ponownej weryfikacji. Nawet nieduże kwoty. Mnie to osobiście nie dotknęło ale mam pewien niepokój związany z tą sytuacją.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1135
Reputacja postu: 
0

Postautor: FlyingAtom » środa, 10 lipca 2019, 00:44

liseklsk pisze: środa, 10 lipca 2019, 00:41@FlyingAtom może to przewrażliwienie i nawet jeżeli BB się nie ma zamiaru zawinąć to jednak to co zrobili nie jest fair wobec użytkowników. Ciebie poprosili i napisali a teraz jest tryb taki; zlecasz wypłatę i zonk, przychodzi mail i ban do czasu ponownej weryfikacji. Nawet nieduże kwoty. Mnie to osobiście nie dotknęło ale mam pewien niepokój związany z tą sytuacją.

Napisałem fakty, nie chciałem oceniać, mam swoje przemyślenia na temat wiekszości firm/osób z naszej branży, pewne rzeczy w BB mi się podobają, pewne nie.
Kantor Bitcoin FlyingAtom kupno, sprzedaż, Bitcoin F2F, bitomaty 3% Prowizji lub mniej przy większych wolumenach
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » środa, 10 lipca 2019, 00:49

@FlyingAtom Rozumiem. Każdy z nas ma swój rozum. Jestem z BB od początku i chciałbym żeby przedstawiciel jutro przedstawił nam tutaj sensowną odpowiedź.
Taki mały off-top ponieważ nie działają wypłaty z bankomatu na BB to chyba jutro spróbuję tej waszej magicznej maszyny do wypłacania użyć.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”