Zonda, zondaglobal.com ( dawniej giełda BitBay ) - Dyskusja ogólna

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitBay.pl BTC / LTC / ETH / LSK / Dash / XRP / PLN / USD / EUR - Dyskusja ogólna

Postautor: Andżej » środa, 4 kwietnia 2018, 20:54

Witam wszystkich, mam takie pytanie - działałem trochę na BitBay za czasów 2.0 i potem chwilkę na nowym BitBay. Czy udało się wam prawidłowo ściągnąć historię? Z tego co widzę to CHYBA cała historia transakcji z BB 2.0 jest przeniesiona, ale widzę rozjazd w dniach - pierwsze transakcje to różnica 2 dni. Potem dopiero wszystko się dobrze układa. Czy też tak macie?

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

BitBay.pl BTC / LTC / ETH / LSK / Dash / XRP / PLN / USD / EUR - Dyskusja ogólna

Postautor: resuls » środa, 4 kwietnia 2018, 21:04

@Andżej, mam podobnie, albo pusta historia, albo tylko kilka dni, masakra jakaś.
Może serwer z backupem im padł ;)

Weteran
Reputacja: 507
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajetan » środa, 4 kwietnia 2018, 21:12

Znajomemu BitBay przelał o kilkadziesiąt groszy więcej niż zapisał w historii i dodatkowo nie uwzględnił w saldzie jednej prowizji, która jest w historii. Jakby usunąć tę prowizję i skorygować zapis o przelewie, to się już sumy zgadzają z przelewami i saldem na giełdzie. Więc sprawdzajcie, ta historia z BB to jest straszna lewizna.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 202
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » środa, 4 kwietnia 2018, 23:25

BB udziela się na FB i głównie tam odpowiada. Medialna nagonka to tylko woda na młyn dla naszej rządzącej partii. Wydaje mi się że z supportem BB czy środkami na giełdzie nigdy nie było problemu. Przynajmniej w moim przypadku sprawy były załatwiane bardzo szybko. Giełda ma swoje wady ale to jest nic w porównaniu do poloniexa (wystarczy przeczytać reddita z ostatnich dwóch tygodni) użytkownicy czekają kilka miesięcy bez odpowiedzi supportu. Sam jestem w podobnej sytuacji na BB nigdy w takiej sytuacji nie byłem żeby przez 20 dni support nie potrafił cofnąć transakcji, która nigdy z giełdy nie wyszła. Więc każdy ma jakąś giełdę na czarnej liście.
A to że BB tu już nie odpowiada pisałem kilka razy, udzielają się teraz na FB. Nawet kilka razy ich tu zapraszałem i raz się udało. Pojawiła się tam np. informacja o nowych kartach od zagranicznego operatora co może sugerować że BB pomału wyprowadza się z PL.

Początkujący
Reputacja: 212
Reputacja postu: 
0

Postautor: multan » środa, 4 kwietnia 2018, 23:40

Bitbay pod kątem technicznym jest ok, ale teraz nastąpi sprawdzian ich lojalności wobec klientów i dotyczy to w sumie wszystkich giełd/kantorów. Jeżeli przekażą do KAS dane, których obowiązku nawet trzymać nie mieli, bo żadne prawo tego nie nakazywało, to też uważam że są skończeni.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
1

Postautor: plugmyduck1 » czwartek, 5 kwietnia 2018, 08:51

Tez mnie to zastanawia czy trzymaja baze danych tak dluga. Uzytkownikowi udostepniaja 3 miesiace. Jesli nie maja bazdy danych tak odleglej zwalnia to nas z zaplaty PCC, bo nie bedzie sposob go wyliczyc. Natomiast to numerze kont bankowych i przelewach dojda.

Opcja jest jeszcze taka, ze jak BitBay tego nie udostepni to rzadzacy znajda sa przytyk i bedzie wjazd Panow w kominiarkach do siedziby i zajecie serwerow. Jako pokazowke.

Mamy troche sily w tym forum jedyna bron ktora mamy w tym momencie to napisac wzor pisma. I zaczac rozsylac do podmiotow rzadowych, poslow jako sprzeciw.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:00

plugmyduck1 pisze:Tez mnie to zastanawia czy trzymaja baze danych tak dluga. Uzytkownikowi udostepniaja 3 miesiace. Jesli nie maja bazdy danych tak odleglej zwalnia to nas z zaplaty PCC, bo nie bedzie sposob go wyliczyc. Natomiast to numerze kont bankowych i przelewach dojda.

Opcja jest jeszcze taka, ze jak BitBay tego nie udostepni to rzadzacy znajda sa przytyk i bedzie wjazd Panow w kominiarkach do siedziby i zajecie serwerow. Jako pokazowke.

Mamy troche sily w tym forum jedyna bron ktora mamy w tym momencie to napisac wzor pisma. I zaczac rozsylac do podmiotow rzadowych, poslow jako sprzeciw.
Zgadzam się. Można spróbować stworzyć takie pismo. Mam podobne objawy już od wpisów KNF że wpadną panowie i zabiorą serwery łącznie ze środkami użytkowników a potem będą krzyczeć że to kolejne Amber gold

wysłane z nokia 3310 przy użyciu taptalk

Weteran
Reputacja: 507
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajetan » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:03

plugmyduck1 pisze: Tez mnie to zastanawia czy trzymaja baze danych tak dluga. Uzytkownikowi udostepniaja 3 miesiace. Jesli nie maja bazdy danych tak odleglej zwalnia to nas z zaplaty PCC, bo nie bedzie sposob go wyliczyc. Natomiast to numerze kont bankowych i przelewach dojda.
Trzymają i udostępniają. Zaloguj się do old.bitbay.net.
Brak historii z niczego nie zwalnia, przecież mogłeś wypełniać PCC-3 po każdej transakcji, historia do niczego nie jest potrzeba, prawda? ;-)

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:16

kajetan pisze:...Brak historii z niczego nie zwalnia...historia do niczego nie jest potrzebna...
Nie do końca. Dla nas może być zbędna, ale dla KAS może być jedynym dowodem pozwalającym postawić zarzut niedopełnienia obowiązku podatkowego (PCC), więc jeśli Giełda nie udostępni historii transakcji, to Użytkownik może czuć się w miarę bezpieczny (przynajmniej w wypadku wymian krypto-krypto i krypto-fiat bez dokonywania wpłat/wypłat z/na konto bankowe).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 5 kwietnia 2018, 13:35

@BitBay, jesteście niepoważni, już mija tyle dni, a od was nadal brak oficjalnego stanowiska. Ktoś zapomniał hasła do konta? :>
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 144
Reputacja postu: 
0

Postautor: FortiDude » czwartek, 5 kwietnia 2018, 13:41

ergorg pisze:@BitBay, jesteście niepoważni, już mija tyle dni, a od was nadal brak oficjalnego stanowiska. Ktoś zapomniał hasła do konta? :>
Przecież wydali oświadczenie. Ich prawnicy się tym zajmują i analizuje wszelkie możliwe wyjścia.

Ostatecznie i tak przekażą ;) Nie spodziewałbym się czegoś innego.

Orator
Reputacja: 279
Reputacja postu: 
0

Postautor: Awesomist » czwartek, 5 kwietnia 2018, 15:45

@BitBay

Dużo wypowiadacie się na temat Indii (ostatnia wypowiedź Waszego prezesa). Jak to się ma do tego, ze Indie banują BTC?
https://www.bloombergquint.com/business ... currencies

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » czwartek, 5 kwietnia 2018, 17:02

@teamfm Po co wklejasz to wszystko? Przecież jest osobny wątek na forum dotyczący KAS oraz odpowiedzi giełd. wystarczyło go podlinkować

smp
Początkujący
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
1

Postautor: smp » czwartek, 5 kwietnia 2018, 18:47

Drogie giełdy! Zbliża się termin podatkowy i wasi użytkownicy potrzebują pomocy:

1. naciskajcie na ministra żeby wydał korzystne rozporządzenie w sprawie podatków, może to coś da...

- nie może być przecież tak, że ktoś kupił w złym momencie, jak cena zaczęła spadać to w panice zaczął wykonywać dużo transakcji... i nie dosyć że stracił to jeszcze narobił sobie wirtualnych obrotów na kilkaset tys. i teraz jeszcze podatek PCC będzie musiał zapłacić i wpadnie w długi!

2. jak nie da, zgłoście się do obecnej opozycji, może na coś się przyda w końcu

3. udostępnijcie narzędzie do obliczenia tych podatków! zanim się zobaczy obliczenia może być i 10 ostrzeżeń o tym, że nie bierzecie odpowiedzialności i że to kwota orientacyjna itd... jak sam policzę to nie wiem czy się nie pomyliłem, jak mi wyjdzie tyle samo co wam to jest szansa, że dobrze... do tego takie narzędzie powinno służyć

dziękuję!

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » czwartek, 5 kwietnia 2018, 18:54

smp pisze: Drogie giełdy! Zbliża się termin podatkowy i wasi użytkownicy potrzebują pomocy:

1. naciskajcie na ministra żeby wydał korzystne rozporządzenie w sprawie podatków, może to coś da...

- nie może być przecież tak, że ktoś kupił w złym momencie, jak cena zaczęła spadać to w panice zaczął wykonywać dużo transakcji... i nie dosyć że stracił to jeszcze narobił sobie wirtualnych obrotów na kilkaset tys. i teraz jeszcze podatek PCC będzie musiał zapłacić i wpadnie w długi!

2. jak nie da, zgłoście się do obecnej opozycji, może na coś się przyda w końcu

3. udostępnijcie narzędzie do obliczenia tych podatków! zanim się zobaczy obliczenia może być i 10 ostrzeżeń o tym, że nie bierzecie odpowiedzialności i że to kwota orientacyjna itd... jak sam policzę to nie wiem czy się nie pomyliłem, jak mi wyjdzie tyle samo co wam to jest szansa, że dobrze... do tego takie narzędzie powinno służyć

dziękuję!
Jestem podobnego zdania i dziś zrobiłem sobie mały test. Gdybym wykonał 120 transakcji kwotą 4000PLN zarobiłbym 100zł a podatku PCC musiałbym zapłacić 1$ od 480 tysięcy PLN xD

smp
Początkujący
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: smp » czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:00

Ponadto zwracam uwagę, że można w ciągu roku zaledwie 6 dni przysiąść się i wykonując 20 transakcji 6 * 20 ma się już 120 transakcji...

6 dni x powiedzmy 15 minut to nie jest działalność gospodarcza....

ALE

jak wpiszesz w PIT
- przychód: 480 000 zł
- koszty uzyskania: 479 900 zł

to jaki urzędnik da się przekonać, że to nie była działalność gospodarcza?! przy takich obrotach?! daj pan spokój!

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: sens » czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:04

BitBay czy udostępnicie możliwość zrzucenia wszystkich swoich transakcji kupna i sprzedaży do piku csv i pdf za cały 2017 rok do celów podatkowych??? a nie tylko za ostatnie 3 miesiące....

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: liseklsk » czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:06

smp pisze: Ponadto zwracam uwagę, że można w ciągu roku zaledwie 6 dni przysiąść się i wykonując 20 transakcji 6 * 20 ma się już 120 transakcji...

6 dni x powiedzmy 15 minut to nie jest działalność gospodarcza....

ALE

jak wpiszesz w PIT
- przychód: 480 000 zł
- koszty uzyskania: 479 900 zł

to jaki urzędnik da się przekonać, że to nie była działalność gospodarcza?! przy takich obrotach?! daj pan spokój!
kolejny przykład jak ktoś robi arbitraż i powiedzmy obraca sumą 30k w miesiącu zrobi transakcji na kilka milionów( w cale dużo nie musi siedzieć przy giełdzie) zarobi kilka tysięcy a podatku PCC będzie musiał zapłacić od tych kilku milionów czyli kilkadziesiąt tysięcy. Więc dobrze napisałeś ze jest to wirtualny obrót, który nie ma żadnego odniesienia do zysku

Początkujący
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pietaszek » czwartek, 5 kwietnia 2018, 19:51

kajetan pisze: Jeśli któraś giełda uznałaby to żądanie za nielegalne i wytrzymała do 25 maja, może się dodatkowo powoływać na przepisy RODO:
http://www.privacy-regulation.eu/pl/r31.htm
(31) Organy publiczne, którym ujawnia się dane osobowe w związku z ich prawnym obowiązkiem sprawowania funkcji publicznej (takich jak organy podatkowe, organy celne, finansowe jednostki analityki finansowej, niezależne organy administracyjne czy organy rynków finansowych regulujące i nadzorujące rynki papierów wartościowych), nie powinny być traktowane jako odbiorcy, jeżeli otrzymane przez nie dane osobowe są im niezbędne do przeprowadzenia określonego postępowania w interesie ogólnym zgodnie z prawem Unii lub prawem państwa członkowskiego. Żądanie ujawnienia danych osobowych, z którym występują takie organy publiczne, powinno zawsze mieć formę pisemną, być uzasadnione, mieć charakter wyjątkowy, nie powinno dotyczyć całego zbioru danych ani prowadzić do połączenia zbiorów danych. Przetwarzając otrzymane dane osobowe, takie organy powinny przestrzegać mających zastosowanie przepisów o ochronie danych, zgodnie z celami przetwarzania.
To trzeba kolportować, sukinsyny dlatego chcą całe bazy danych.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1111
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamas » czwartek, 5 kwietnia 2018, 21:40

Obrazek

tez tak macie ze na http://www.worldcoinindex.com zamiast nazwy bitbay pojawia sie co chwile to koniec?! :roll:

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”