Autovaluta.com - 5625 par walutowych (12 kryptowalut)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Autovaluta.com - 5625 par walutowych (12 kryptowalut)

Postautor: GetBitCoin_pl » niedziela, 20 kwietnia 2014, 12:43

Ja też się na to złapałem i lipa (mam włączone transakcje ekspresowe)
http://snag.gy/RX8e5.jpg
na screenie powyżej złożyłem zlecenie sprzedaży BTC niższe niż oferta kupna co teoretycznie powinno się natychmiast wykonać. Stało się inaczej, moja oferta pojawiła się w askach a wyższa oferta kupna dalej wisiała w bidach...

Ogólnie ciężko się kupuje i sprzedaje jak za każdym razem cała strona się przeładowuje, szczególnie na wolnym internecie (czasami korzystam z aero2)

Dodatkowo zamieszczę odpowiedź na moje pytanie które zadałem na PW, myślę że komuś się przyda.
GetBitCoin_pl pisze:Co się dzieję ze zleceniem na autowaluta.com gdy jest status "Weryfikacja"
autovaluta pisze:twoje zlecenie idzie do serwera realizujacego zlecenia i sprawdza czy wszystko z nim ok...

np. czy sie haker nie wlamal czy nie bylo jakich dziwnych logow z twoim ip... czy na pewno masz kase na koncie, a jak tak to skad itd... w tej chwili synchro jest dokladnie co 1 minute... ale mozliwe jest, ze potwierdzenie zatwierdzenia nie zdazy byc odebrane w tej samej sesji, wiec wtedy idzie nastepna sesja czyli po kolejnej minucie...

w sensie technicznym: zlecenia dajesz na serwerze do ktorego jest publiczny dostep... wiec istnieje teretyczna szansa wlamania sie na taki serwer... ale transakcje wykonywane sa na serwerach "za brama" do ktorych nie ma dostepu "z interentu"... dzieki temu "nie mozna sie na nie wlamac"... no chyba ze z wnetrza serwerowni i to z tej samej podsieci w ktorej sie znajduja... moment przejscia transakcji miedzy tymi serwerami wraz z cala procedura sprawdzania czy wszystko ok jest oznaczone jako "weryfikacja".

Konkurencja czesto nie oznacza tego w ten sposob... albo masz pokazane od razu ze do realizacji... i czekasz jakas minute na te realizacje, albo nawet pokazuje Ci, ze doszlo do wymiany i nawet Ci sie pojawiaja srodki na koncie, jednak to jest "zalozenie" ze wszystko poszlo ok... gdyby sie okazalo inaczje zapewne dostalbys maila o anulacji transakcji i blokadzie konta...

k.
Edit:
Jaki macie problem z wypłaceniem 0,07BTC... <facepalm>
Obrazek

edit2:
btc przyszło o 18:20 ;)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 00:28

prezes pisze:Ja probujac zrealizwac te z krzyzykiem, jak dalem zlecenie to one po prostu zniknely i nie zostaly zrealizowane.
Mógłbys podac przyklad jak dziala ten mechanizm? Tylko taki bardziej szczegolowy. Moje doswiadczenie pokazuje, ze jednak nie dziala.
Nie wiem czy idziecie w dobrym kieunku, bo komplikujecie caly mechanizm zamiast upraszczac, a w prostocie sila.
może inaczej... wszystkie giełdy są takie same... nasza ma coś innego... nie ma od kogo skopiować, bo jesteśmy pionierami, więc najłatwiejsza droga to nie jest, ale działa...

Dlatego nazywa się to tymczasowy arbitraż, bo zależy od chwilowych cen na innych parach... jeśli ktoś przed Tobą puści transakcję to jemu zrealizuje a nie Tobie, a z Twojego punktu widzenia one znikną.

Teraz przykład (w maksymalnym uproszczeniu):

Obserwujesz parę BTC/PLN, więc widzisz ceny w BTC/PLN...

I teraz w orderbooku jedna osoba chce sprzedać BTC za 400EUR, a inna chce sprzedać 1 EUR za 4PLN, więc Ty obserwując parę BTC/PLN widzisz te dwie transakcje jako sprzedaż BTC za PLN po 1600PLN, więc jeśli postanowisz kupić BTC powyżej ceny 1600PLN to transakcja przejdzie i wszyscy będą zadowoleni, bo Ty kupiłeś BTC za PLN, ktoś sprzedał Ci to BTC za EUR, a ktoś inny sprzedał EUR za PLN. Myślę, że do tego momentu wszystko jest jasne.

Jeśli w tym samym czasie ktoś chce kupić BTC za 600USD, a ktoś inny chce kupić USD po 3PLN to Ty to widzisz, że ktoś chce kupić BTC po 1800PLN...

w tym czasie oglądając orderbook zobaczysz ten arbitraż, bo ktoś chce kupić za 1800, a ktoś inny chce sprzedać za 1600...

Zapytasz dlaczego nie doszło między nimi do transakcji wcześniej?

Ich zlecenia nie mają "ciągu walut wspólnych". Kiedy Ty oglądasz parę BTC/PLN to widzisz możliwe arbitraże z punktu widzenia BTC i PLN (i takiego zlecenia brakuje do zamknięcia ciągu)... kiedy oni składali zlecenia, to takiego zlecenia domykającego nie było, więc system nie mógł zrobić transakcji. Dopiero jak Ty na danej parze dasz zlecenie domykające to system będzie mógł to połączyć i dojdzie do transakcji.

Oczywiście takie arbitraże są wyjątkowo nietrwałe (jak i na każdej giełdzie), bo są roboty monitorujące sytuację non stop i wykorzystujące ją w odpowiednim momencie.

Naszą przewagą jest to, że widać to po prostu w orderbooku zamiast, przełączania się z kalkulatorem między parami.

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 00:33

GetBitCoin_pl pisze:Ja też się na to złapałem i lipa (mam włączone transakcje ekspresowe)
http://snag.gy/RX8e5.jpg
na screenie powyżej złożyłem zlecenie sprzedaży BTC niższe niż oferta kupna co teoretycznie powinno się natychmiast wykonać. Stało się inaczej, moja oferta pojawiła się w askach a wyższa oferta kupna dalej wisiała w bidach...

Ogólnie ciężko się kupuje i sprzedaje jak za każdym razem cała strona się przeładowuje, szczególnie na wolnym internecie (czasami korzystam z aero2)

Dodatkowo zamieszczę odpowiedź na moje pytanie które zadałem na PW, myślę że komuś się przyda.
GetBitCoin_pl pisze:Co się dzieję ze zleceniem na autowaluta.com gdy jest status "Weryfikacja"
autovaluta pisze:twoje zlecenie idzie do serwera realizujacego zlecenia i sprawdza czy wszystko z nim ok...

np. czy sie haker nie wlamal czy nie bylo jakich dziwnych logow z twoim ip... czy na pewno masz kase na koncie, a jak tak to skad itd... w tej chwili synchro jest dokladnie co 1 minute... ale mozliwe jest, ze potwierdzenie zatwierdzenia nie zdazy byc odebrane w tej samej sesji, wiec wtedy idzie nastepna sesja czyli po kolejnej minucie...

w sensie technicznym: zlecenia dajesz na serwerze do ktorego jest publiczny dostep... wiec istnieje teretyczna szansa wlamania sie na taki serwer... ale transakcje wykonywane sa na serwerach "za brama" do ktorych nie ma dostepu "z interentu"... dzieki temu "nie mozna sie na nie wlamac"... no chyba ze z wnetrza serwerowni i to z tej samej podsieci w ktorej sie znajduja... moment przejscia transakcji miedzy tymi serwerami wraz z cala procedura sprawdzania czy wszystko ok jest oznaczone jako "weryfikacja".

Konkurencja czesto nie oznacza tego w ten sposob... albo masz pokazane od razu ze do realizacji... i czekasz jakas minute na te realizacje, albo nawet pokazuje Ci, ze doszlo do wymiany i nawet Ci sie pojawiaja srodki na koncie, jednak to jest "zalozenie" ze wszystko poszlo ok... gdyby sie okazalo inaczje zapewne dostalbys maila o anulacji transakcji i blokadzie konta...

k.
Edit:
Jaki macie problem z wypłaceniem 0,07BTC... <facepalm>
Obrazek

edit2:
btc przyszło o 18:20 ;)
hmm.. to przeładowywanie to włączyliśmy niejako na Twoją prośbę, póki nie skończymy tego "poważnego"... bo wcześniej pisałeś, że by się przydało... choć wiem, że miałeś na myśli przeładowania bez przeładowania strony :)

Orderbook pokazuje i zweryfikowane i niezweryfikowane, by widzieć co się na rynku cały czas dzieje... gdyż >99% zleceń przechodzi weryfikację.... nie przechodzą jej w zasadzie tylko te, które są zlecane na niezsynchronizowanym serwerze np. pokazują nieaktualne saldo... i ktoś (celowo bądź nie) próbuje sprzedać środki, których nie ma, bo nowe saldo jeszcze się niedosynchronizowało...

Spróbujemy jakoś oznaczyć te zweryfikowane i niezweryfikowane w orderbooku, by nie było już zamieszania... wtedy też widać, czy ktoś nas ubiegł w drodze po arbitraż...

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 00:41

ramzes pisze:Minuta na realizację? Przez minutę to może się kurs zmienić pięć razy. Nie do tego giełdy zostały stworzone... Nieciekawie.
K'woli wyjaśnienia:

1. Hmmm... żebyś źle nie zrozumiał... zlecenia są realizowane w kolejności ich zlecania, czyli nikt Cię nie ubiegnie... tylko Ty o wyniku wiesz po minucie...

2. u konkurencji w zasadzie jest tak samo... a jak nie jest, to wbrew pozorom to jest źle... może nie zawsze jest to minuta, ale dosynchronizujemy to tak, by było 10 sec... wtedy to już będzie niezauważalne... cryptsy ma ok. 20sec...

3. Niektóre giełdy realizują zlecenia w czasie rzeczywistym, ale weź się dokładnie zastanów co to znaczy?
Znaczy to tyle, że ten serwer przyjmuje od Ciebie zlecenie i ten sam je realizuje... co oznacza, że włamanie na ten serwer (a na każdy da się włamać) oznacza, że będziesz wyczyszczony z pieniędzy... u nas dlatego czeka się minutę, bo inny serwer pobiera sobie co minutę dane o zleceniach i je realizuje i wysyła wyniki... ten serwer ukryty jest za bramą, co oznacza, że nie ma do niego dostępu z internetu, czyli nie da się na niego włamać, bo po prostu nie ma jak... on tylko pobiera i wysyła raporty, które ty widzisz jako stronę internetową. Włamanie na tę stronę nic hakerowi nie da, a na innej giełdzie gdzie transakcje są w czasie rzeczywistym, włamanie powoduje, że może on sobie robić z giełdą co chce, bo ma dostęp do jej silnika.

Jak pisałem, dosynchronizujemy to tak, że nie będziesz widział tej synchronizacji prawie wcale, ale chyba nie do tego giełdy zostały stworzone, by hakerzy mieli dostęp do silnika.

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 00:42

Dodaliśmy długo zapowiadany słowniczek.

Wstępna wersja znajduje się tutaj, proszę pisać jakich pojęć brakuje:

http://autovaluta.com/?cms_www=slowniczek

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 03:50

Poobserwowałem te arbitraże ponownie i wyszło mi, że sporo z nich bierze się z tego, że są liczone z niezweryfikowanych transakcji... co prawda umożliwia to zawarcie transakcji, ale tylko na różnicę... myślę, że mniej zamieszania będzie jeśli arbitraże będą liczone tylko względem zweryfikowanych transakcji, opiszę problem chłopakom i niedługo powinno być to wdrożone.

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » środa, 23 kwietnia 2014, 07:21

Zapomniałem napisać, że już pod orderbookiem jest lista otwartych zleceń użytkownika (na danej parze) z podstawowymi informacjami o zleceniu wraz z linkami do dokładnego opisu zlecenia oraz do jego anulacji.

k.

Dyskutant
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: big_digger » środa, 23 kwietnia 2014, 16:22

autovaluta pisze:u nas dlatego czeka się minutę, bo inny serwer pobiera sobie co minutę dane o zleceniach i je realizuje i wysyła wyniki... ten serwer ukryty jest za bramą, co oznacza, że nie ma do niego dostępu z internetu, czyli nie da się na niego włamać, bo po prostu nie ma jak... on tylko pobiera i wysyła raporty, które ty widzisz jako stronę internetową. Włamanie na tę stronę nic hakerowi nie da, a na innej giełdzie gdzie transakcje są w czasie rzeczywistym, włamanie powoduje, że może on sobie robić z giełdą co chce, bo ma dostęp do jej silnika.

Jak pisałem, dosynchronizujemy to tak, że nie będziesz widział tej synchronizacji prawie wcale, ale chyba nie do tego giełdy zostały stworzone, by hakerzy mieli dostęp do silnika.

k.

Hmm.. pobiera co minutę czyli ten czas minuty, a w przyszłości 10sekund poświęcacie na jakąś głębsza analizę transakcji ? Bo jeżeli dobrze rozumiem wasz schemat to jeśli ktoś namiesza w ofertach to i tak ten serwer za bramą zaciągnie listę transakcji do wykonania. Więc IMO jeżeli ktoś skompromituje wasz serwer frontendowy i obczai schemat działania to jest w stanie namieszać o ile w porę nie odetniecie komunikacji frontend-serwer transakcyjny a zadanie w cronie się wykona i zaciągnie listę transakcji.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » środa, 23 kwietnia 2014, 17:04

Źle to rozumiesz, przeczytaj wytłumaczenie jeszcze raz. Możesz sobie mieszać w saldach na serwerze frontendowym ale nic z tym saldem nie zrobisz bo nie będzie się ono zgadzać z serwerem wykonującym transakcje schowanym za bramą.
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Dyskutant
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: big_digger » środa, 23 kwietnia 2014, 17:42

No tak, ale serwer za bramka zaciaga info z serwera frontendowego bo inaczej na podstawie jakich danych realizowal by transakcje ?;)

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » czwartek, 24 kwietnia 2014, 03:25

big_digger pisze:No tak, ale serwer za bramka zaciaga info z serwera frontendowego bo inaczej na podstawie jakich danych realizowal by transakcje ?;)
Nie rozumiesz :)

Nie ma sald na serwerze frontendowym... sa tylko raporty... dlatego czasem zdarza sie, ze jak synchro nie idzie, to masz nieaktualne saldo... dzieki temu robisz sobie zlecenia, a potem dostajesz info o anulacji, bo np. nie miales srodkow, choc myslales, ze masz, bo raport o mniejszym saldzie jeszcze nie dotarl... z kazda transakcja na portfelu leci raport z najnowsza historia i aktualnym saldem do serwera frontendowego... wiec nawet jak sie wlamiesz i zmienisz sobie saldo, to pierwsza transakcja na twoim koncie Ci je przywroci...

oczywiscie, zeby to wszystko w miare gralo, to sa porobione skrypty emulujace raporty z przyszlosci... jak wystawisz zlecenie to juz Ci wyglada jakby Ci to odjelo z salda (chodzi o pozycje oznaczono jako "dostepne")... choc tak naprawde jeszcze tam jest... z czasem emulacja bedzie dzialac tak, ze bedzie Ci sie wydawalo, ze transakcja juz byla, a bedzie dopiero za minute, bo przeciez wszystkie dane do jej wykonania frontend zna... nie wie tylko czy sie to uda...

k.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: forkitex » czwartek, 24 kwietnia 2014, 21:51

Przekombinowane i niezrozumiałe, a nie inwestuje kasy w coś czego nie rozumiem.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » czwartek, 24 kwietnia 2014, 22:05

forkitex pisze:Przekombinowane i niezrozumiałe, a nie inwestuje kasy w coś czego nie rozumiem.
Głupszego zdania dawno nie słyszałem. A rozumiesz jak działają transakcje w banku? Jak działają transakcje na Allegro? Rozumiem, że na żadnej giełdzie nie inwestujesz... Wymień serwis, o którym wiesz jak działa (od środka)...

Sam nie wiem jak działają giełdy, dlatego poruszyłem ten temat również w wątku bitmarket, żeby dowiedzieć się jak jest to u nich rozwiązane (bitcurex nie ma co się pytać, i tak nie odpowiedzą).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » czwartek, 24 kwietnia 2014, 22:50

A ja akurat uwazam ze powazne gieldy nie powinny ujawniać żadnych danych dotyczacych swoich zabezpieczeń, wiadomo czesc osob zna temat bo crypto to podobne klimaty ale podawanie co oni tam nie maja i jak dzialaja ich zabezpieczenia to dla mnie troche dziecinne przechwalanie sie i podawanie hackerom na tacy informacji ktore powinny byc niedostepne dla ludzi. Brak problemow technicznych i wlamow powinien swiadczyc o stopniu zaawansowania gieldy. A sposoby zabezpieczen znane jedynie ich tworcom. Jakoś nie widziałem nigdy żeby np. banki opisywały szczegółowo swoje struktury informatyczne/serverowe zeby przekonac ludzi zeby trzymali pieniądze akurat u nich bo nikt sie nie włamie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: forkitex » czwartek, 24 kwietnia 2014, 23:13

Żeby korzystać z banku czy giełdy nie trzeba rozumieć jak funkcjonują od strony technicznej. Używam bitmarket i rozumiem, że wpłacam kasę i mogę nią obracać, a tutaj chyba nie jest tak do końca bo są jakieś opóźnienia, synchronizacje itp. Nie jestem pewny ale na cryptsy chyba jest podobnie i jak się nie synchronizują serwery to można zrobić ujemne saldo, a jak to się kończy to można poczytać na tym forum.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » czwartek, 24 kwietnia 2014, 23:56

Rumcajs pisze:A ja akurat uwazam ze powazne gieldy nie powinny ujawniać żadnych danych dotyczacych swoich zabezpieczeń, wiadomo czesc osob zna temat bo crypto to podobne klimaty ale podawanie co oni tam nie maja i jak dzialaja ich zabezpieczenia to dla mnie troche dziecinne przechwalanie sie i podawanie hackerom na tacy informacji ktore powinny byc niedostepne dla ludzi. Brak problemow technicznych i wlamow powinien swiadczyc o stopniu zaawansowania gieldy. A sposoby zabezpieczen znane jedynie ich tworcom. Jakoś nie widziałem nigdy żeby np. banki opisywały szczegółowo swoje struktury informatyczne/serverowe zeby przekonac ludzi zeby trzymali pieniądze akurat u nich bo nikt sie nie włamie.
Tak, jak mówisz, robił MtGox :) I go tak zhakowali, że kasy ludzie nie odzyskali. A my się chwalimy na lewo i prawo co mamy i dlaczego, i jakoś jesteśmy najdłużej niezhakowaną giełdą w tym kraju... A nawet jak nas kiedyś zhakowano (i to kilka razy), to kasę każdy odzyskał.

Podoba mi się Twoja definicja profesjonalizmu...

k.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 kwietnia 2014, 00:04 przez autovaluta, łącznie zmieniany 3 razy.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » czwartek, 24 kwietnia 2014, 23:58

forkitex pisze:Żeby korzystać z banku czy giełdy nie trzeba rozumieć jak funkcjonują od strony technicznej. Używam bitmarket i rozumiem, że wpłacam kasę i mogę nią obracać, a tutaj chyba nie jest tak do końca bo są jakieś opóźnienia, synchronizacje itp. Nie jestem pewny ale na cryptsy chyba jest podobnie i jak się nie synchronizują serwery to można zrobić ujemne saldo, a jak to się kończy to można poczytać na tym forum.
A BidExtreme nie miał synchronizacji i wszyscy wiemy jak się skończyło.

U nas problem ujemnych sald został rozwiązany definitywnie jakiś czas temu. Cryptsy ma to zrobione inaczej.

k.

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » piątek, 25 kwietnia 2014, 05:47

Dodaliśmy nową metodę do API: Cancel orders

Pozwala anulować więcej zleceń w jednym żądaniu.

Więcej info:

http://autovaluta.com/?cms_www=api_opis

k.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 25 kwietnia 2014, 08:35

Ten arbitraż pomiędzy walutami jest ok, ale żeby faktycznie coś naskrobać to trzeba mieć kasę po obu stronach...
Jak wezmę jedną to zanim zlecenie się przetworzy to drugiej strony już nie ma :/
Ponadto, nie ma możliwości "siedzenia" na 2 (lub więcej) parach, po wejściu w inną parę w nowym oknie poprzednie okno również zmienia parę.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Reputacja postu: 
0

Postautor: autovaluta » piątek, 25 kwietnia 2014, 14:00

rav3n_pl pisze:Ten arbitraż pomiędzy walutami jest ok, ale żeby faktycznie coś naskrobać to trzeba mieć kasę po obu stronach...
Jak wezmę jedną to zanim zlecenie się przetworzy to drugiej strony już nie ma :/
Ponadto, nie ma możliwości "siedzenia" na 2 (lub więcej) parach, po wejściu w inną parę w nowym oknie poprzednie okno również zmienia parę.
Wyślij do Supportu uwagę, to pomyślimy jak to rozwiązać, bo para faktycznie jest w sesji, która jest często dzielona między oknami tej samej przeglądarki.

k.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”