[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: akos » wtorek, 24 grudnia 2024, 12:18

ekonokomik pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:45Myślę, że jest to pokłosie tego, o czym wspomniał wyżej @S.O.S: zmienił im się operator płatności na Polskę i może podpadli pod jakieś regulacje europejskie.
Być może, ale wydaje mi się, że to zależy od wielu czynników, historii konta, wielkości obrotu, tego czy dotychczasowe depozyty były w krypto czy fiat i odpowiedzi w kwestionariuszu KYC. Jeśli ktoś np. zaznaczył, że pracuje na etacie, to pewnie w drugim kroku tej częściowo zautomatyzowanej procedury pojawia się pytanie o szczegóły tego zatrudnienia itd.
Trochę jak w grze RPG, kolejne opcje dialogowe są uzależnione od wcześniej wybranych odpowiedzi, trzeba umiejętnie przejść ten quest ;)

U mnie jedynym śladem tej zmiany operatora była konieczność ponownej weryfikacji i update danych dokumentu tożsamości. Tu ciekawostka, jeszcze latem robiłem przelewy SEPA z Krakena mając u nich w systemie zapisany dowód, który stracił ważność w 2019 i o nic nie pytali :)
W zeszłym tygodniu dla testu zrobiłem depozyt i wypłatę na konto bankowe niewielkiej ilości środków (równowartość 1 ETH w euro), bo ktoś tu gdzieś pisał, że pojawiły się pytania o potwierdzenie własności portfela z którego robi się depozyt. Ale mnie o nic nie pytali. I to również może zależeć od różnych czynników, np. tego, że wpłata była niewielka lub tego, że z adresu, który był już wcześniej używany itp.
ekonokomik pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:45Wczoraj wypełniłem ankietę załączając paski wypłaty i potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy.
Po udzieleniu przez Krakena odpowiedzi na wcześniejsze poniżej zacytowane pytanie czy nie czekałeś na odp?
ekonokomik pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50Poprosiłem by, jeśli to ich nie zadowala, wskazali mi jaki dokładnie dokument ich zadowoli.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 24 grudnia 2024, 15:19

akos pisze: wtorek, 24 grudnia 2024, 12:18Po udzieleniu przez Krakena odpowiedzi na wcześniejsze poniżej zacytowane pytanie czy nie czekałeś na odp?

Bez czekania. Zrozumiałem, że zapewne mieliście rację, że nie chodzi im o pochodzenie konkretnych środków ale po prostu o kwity ze stemplem. Na razie brak reakcji i na pytanie i na przedłożone skany.

Za to dostałem infografikę z podsumowaniem mojej aktywności na giełdzie w 2024 :D

Oraz takie info:
Beginning December 30, 2024, some deposits and withdrawals in select European countries will require additional verification steps. These updates are part of the EU’s broader regulation of crypto assets.

Here’s how we’re keeping it simple:

Wallet Verification for deposits from private wallets: If your private wallet deposit or withdrawal exceeds €1,000 in value, or if you’re using a new wallet address, you’ll be prompted to verify your wallet ownership.
Ale to zapewne dostaliście wszyscy.

akos pisze: wtorek, 24 grudnia 2024, 12:18Trochę jak w grze RPG, kolejne opcje dialogowe są uzależnione od wcześniej wybranych odpowiedzi, trzeba umiejętnie przejść ten quest

Albo od rodzaju aktywności. U mnie KYC mogły wywołać spore wypłaty jakie robiłem kilka miesięcy temu. W banku do którego przelewałem kasę też musiałem się wyspowiadać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » wtorek, 24 grudnia 2024, 16:43

ekonokomik pisze: wtorek, 24 grudnia 2024, 15:19Ale to zapewne dostaliście wszyscy.
Zgadza się, właśnie miałem napisać update do tego co wyżej wspomniałem o weryfikacji portfeli. Szczegóły: https://support.kraken.com/hc/en-us/art ... toshi-test

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwyczajny » piątek, 27 grudnia 2024, 23:12

Nie wiem czy pomogę czy tylko popsuję humor, ale moja historia wygląda dokładnie tak jak jak u Ciebie - Ekonokomik. Tak samo jako potwierdzenie (źródło posiadania środków na koncie) odesłałem im wiadomość od nich samych (od karakana) o przekazaniu mi środków.
Z tym wyjątkiem, że podczas gdy wszystko grało (konto niby aktywne i wszystko śmigało) a potwierdzenie środków miało ciągle status "przetwarzanego" - napisałem do suportu długą wiadomość ("po polsku oczywiście - a co), w której rozpisywałem się o swoim zaniepokojeniu faktem, że wszystko gra a jednak coś ciągle jest przetwarzane, gdyż zakłóca to mój spokojny sen uczciwego człowieka :D i prosiłem pilne o jednoznaczne rozstrzygnięcie, czy przeszedłem weryfikację czy jednak nie.

No i teraz najlepsze - suport odpowiadał mi po niemiecku !!! a kilka dni temu przemówił po angielsku, że przeprasza za zwłokę i oczywiście wszystko jest ok. cenią sobie, że korzystam z ich usług itd. itp. i ogólnie kochają mnie bardzo a najbardziej to moje pieniądze - i pozdrowił po niemiecku. Zatem zalogowałem się na konto i rzeczywiście wszystko ok. wszystko zatwierdzone i nawet nie mogę dokopać się do jakiegokolwiek formularza gdzie mógłbym podać im jeszcze jakieś dane.

Po czym wczoraj dostałem wiadomość, że do 6 stycznia muszę uzupełnić dane - (niestety teraz pozdrawiają po angielsku) - no i bardzo bym chciał ale nie mogę.
No wiec niezły tam macie burdel w tym Krakenie !!!

Weteran
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamu79 » sobota, 28 grudnia 2024, 00:42

Nie chce mi się wertować stron do tyłu więc zadam może naiwne pytanie - czy nie mieliście wyboru co uczestnictwa pośrednika (giełdy crypto) w odzyskaniu środków z Gox'a?
Napiwki:
TRX - THpBiGMumrAZz7KpJKBg5SyikJhDFXmoju
BTC - bc1qw402wv4zncxvsmrtkgy3reunyr70eqcdvtkpce

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 28 grudnia 2024, 00:50

zwyczajny pisze: piątek, 27 grudnia 2024, 23:12No i teraz najlepsze - suport odpowiadał mi po niemiecku !!!

Pewnie przyjęli, że to u nas język urzędowy i nie będą się bawić w jakieś narzecza kolonii :twisted:
Sorki, musiałem ;)

A poważnie: jeśli masz w pełni funkcjonalne konto, to pamiętaj, że masz jeszcze niecałe dwa dni, by przenieść środki na swój portfel, zanim 30 grudnia wprowadzą zapowiadaną, dodatkową weryfikacje portfeli.

Ja, jak pisałem, wysłałem im w końcu kwity z wypłaty. Dwa dni temu dostałem odpowiedź od supportu na moje wcześniejsze pytania, że w międzyczasie w systemie pojawił się dokument ode mnie i mam czekać na jego weryfikację.

Faktycznie nigdzie w systemie nie widzę możliwości podglądu tej weryfikacji ani jej statusu. Pozostaje czekać. Mam nadzieję, że teraz to już będzie formalność.
Gdyby chcieli wyciąć mi jakiś numer, to zrobiliby to wcześniej, zanim wycofałem od nich prawie wszystkie środki.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 28 grudnia 2024, 00:52

adamu79 pisze: sobota, 28 grudnia 2024, 00:42Nie chce mi się wertować stron do tyłu więc zadam może naiwne pytanie - czy nie mieliście wyboru co uczestnictwa pośrednika (giełdy crypto) w odzyskaniu środków z Gox'a?

Mogliśmy wybrać spłatę całkowicie gotówkową (wtedy syndyk sprzedałby bity w naszym imieniu po niewiadomym kursie).

Mogliśmy też wybrać giełdę - pośrednika z kilku, które podał syndyk.
Nie było możliwości otrzymania bitów na swoj adres bez pośrednictwa giełdy.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: zwyczajny » sobota, 28 grudnia 2024, 12:48

Środki dawno temu przeniesione :) zostawiłem tylko jakieś grosze, by wiedzieć czy cokolwiek działa. Ogólnie jednak szkoda, bo byłem przekonany, że na Krakenie jesteśmy użytkownikami wysokiego priorytetu, bo niby kto może nas lepiej zweryfikować jak sąd i banki pospołu ;)
Wierzyłem, że gdzie jak gdzie ale tutaj nikt nigdy moich środków nie zakwestionuje ;) A ponieważ nie jestem już zbyt młody to poszukiwanie nowej giełdy nieszczególnie mi się uśmiecha (i perspektywy myślenia nad wynikami weryfikacji i homarami giełdy) - mamy niby 2025 rok ;) media trąbią, że BTC jest praktycznie oficjalnym aktywem wielkiego biznesu a ja nie mogę trzymać monet tak normalnie jak pieniędzy w banku, bo ciągle jest jakieś ale !!!

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 28 grudnia 2024, 13:47

@zwyczajny Całkowicie się zgadzam i czuję to samo. Kraken naprawdę mi się podoba (-ł?) i dotąd nie robili żadnych fochów. Grzecznie robili za 1 EUR przelewy na spore sumy i nie chcieli żadnej dodatkowej weryfikacji.

Powiem szczerze, że nie rozumiem tej weryfikacji portfeli, która wejdzie pojutrze. Jeśli chcę zrobić wpłatę z portfela, to muszę udowodnić, że jest mój... robiąc najpierw wpłatę małej sumy? :shock: Przecież to absurd. Może jakoś tam utrudnia niektóre scammy, ale ciężko mi sobie to w praktyce wyobrazić.

A drugą stronę jeszcze gorzej: ja np. przelewam bity na czyste, nieużywane adresy typu paperwallet, które sobie generuję.
Teraz będę musiał dodatkowo używać jakiegoś adresu pośredniego, co jest osłabieniem bezpieczeństwa.

Nie wiem też, przed czym ma to niby zabezpieczać? Jakie dane daje europejskiemu regulatorowi, który to narzucił?

Podpowiedzcie czego ja nie rozumiem?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
2

Postautor: domator » niedziela, 29 grudnia 2024, 05:35

ekonokomik pisze: sobota, 28 grudnia 2024, 13:47Podpowiedzcie czego ja nie rozumiem?
Odpowiedz jest bardzo prosta. Powoli chca wiedziec coraz wiecej o transferach. Chca wiazac transakcje/adres z imieniem i nazwiskiem. Adres raz przypisany do Kowalksiego na gieldzie A zapali czerwona lampke gdy Nowak zleci na niego wyplate na gieldzie B.
Oczywiscie na dzisiaj to sie da wszystko "obejsc" (szczegolnie w BTC) ale to jest pierwszy krok gotowania zaby.
To nie jest zaden europejski regulator. Prosze nie mylic Mica z Travel Rule. TR jest zaleceniem wypuszczonym pzrez FATF (Financial Action Task Force) i jest worldwide a nie UE.
Glownym elementem TR jest koniecznosc "zapisywania i wysylania" informacji o nadawcy i beneficjencie przelewu (imie nazwisko ID) do globalnego systemu ktory ..... nie istnieje ("rynek sam wypracuje standardy"). Dotyczy podmiotow zobowiazanych czyli CASP (i ewentualnie VASP w zaleznosci od inteprteacji). Nie dotyczy p2p.
Zatem jak bob wysyla do alice to TR nie istnieje.
Jesli bob wysyla na gielde z portfela selfohosted to musi udowodnic ze to jego wallet (nie ma zasady w jaki sposob). KNF bredzi o podpisywaniu waidomosci lub tescie satoshiego.
Jesli bob wysyla na gielde A z walleta hostowanego np. z innej gieldy B to gielda B musi zrobic push informacje do gieldy A (nie widomo jak) ze to bob jest inicjatorem i podac jego dane. Gielda A weryfikuje czy u niego bob jest zarejstrowany jako bob.
Jesli alice wysyla z gieldy na swoj wallet selfhostowany to musi udowodnic ze to jego wallet (brak zasad jw). Widze ze na razie wiekszosc gield oczekuje po prostu oswiadcvzenia. Problem w tym ze jak oszukasz i to pojdzie na inna gielde to ta druga gielda zatyzma przelew poniewaz nie dostanie wraz z nim paczki z informacjami. Dlaczego? Bo jesli klient deklaruje ze wallet jest selfhosted to niema obowiwazku wysylac paczki z danymi (bo dokad???) tylko trzeba zapisac dane u siebie.
Reasumujac - chca dolozyc 2nd layer wymiany informacji o przelewach od kogo do kogo.
Nie przypuszczam zeby na dzisiaj gieldy chcialy robic test satoshiego. Mysle ze to raczej bedzie deklaratywne (oswiadczenie ze adres jest moj).
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Dyskutant
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: tenior » poniedziałek, 30 grudnia 2024, 11:37

wiadomo coś czy syndyk sprzedał już btc?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwyczajny » czwartek, 2 stycznia 2025, 20:01

Wiem, że trochę odgrzewam temat, ale chciałem zapytać, czy w waszej opinii (pomijając tu dyskusję o 2 indywidualnych interpretacjach podatkowych - które uważam za sondowanie fiskusa) klaruje się nam (Wam) sposób rozliczenia podatku od spłaty w Euro ?
Ewentualnie, czy możecie polecić jakieś biuro rachunkowe/kancelarię, która zajmie się tym i zadba o mój spokój?

Próbowałem zlecić to KHG Hupajło Grzegorczyk & Partnerzy Kancelaria Prawno-Podatkowa, na youtube wybitni eksperci od krypto - ale odpowiedzieli mi bez jakichkolwiek wyjaśnień (lub pytań o szczegóły) - "Dziękuję za kontakt, niestety nie podejmiemy się tej sprawy."

No, wiec, mocno się zastanawiam, czy nasza sprawa (podatkowa) jest taka banalna, że wstyd im za to brać pieniądze, czy jednak wszyscy jesteśmy w zdecydowanie gorszym położeniu niż nam się wydaje??? :cry:

Dyskutant
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: tenior » środa, 5 lutego 2025, 19:48

Czy ktoś czytał raport od syndyka?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
10

Postautor: kontener » czwartek, 6 lutego 2025, 22:29

Termin pierwszej spłaty został przesunięty z 31 października 2024 r. na 31 października 2025 r..
To najważniejsza informacja z tego pisma
Wiec rok czekania prawie przed nami

z ciekawostek z tej depeszy :
9 czerwca 2023 r. Departament Sprawiedliwości USA ogłosił oskarżenie przeciwko Aleksiejowi Bilyuchenko i Aleksandrowi Vernerowi.
Są oni oskarżeni o włamanie do systemów Mt. Gox w latach 2011–2014 i kradzież około 647 000 BTC.
W marcu 2023 r. sąd w Nowej Zelandii wydał nakaz zabezpieczenia aktywów o wartości około 140 milionów NZD (ok. 12 miliardów JPY). Aktywa te były powiązane z panem Vinnikiem i BTC-e.
Jeżeli skradzione środki zostaną odzyskane, istnieje szansa na dodatkowe wypłaty dla wierzycieli w przyszłości.

Może coś na emeryturze doślą
Cierpliwości, będzimy godnie wynagrodzeni ...

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » piątek, 7 lutego 2025, 08:56

kontener pisze: czwartek, 6 lutego 2025, 22:29o wartości około 140 milionów NZD (ok. 12 miliardów JPY)

Jeśli podzielić na wszystkich wierzycieli po równo to raptem po 500$ :D

Orator
Reputacja: 250
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lechu » piątek, 14 lutego 2025, 08:47

Czołem. Uwaga, uwaga! Wczoraj odezwał się do mnie znajomy i przekazał mi następujące info: "Trzymaj się fotela. Dostałem drugą transzę zwrotu środków Mt Gox. Mój claim jest zrealizowany w całości" W detale nie wnikałem, ale bądźcie czujni bo dzieje się! Czekam na relacje od Was i kolejne potwierdzenia!

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 14 lutego 2025, 09:35

@Lechu Ale ten znajomy wybrał opcję spłaty późniejszej? Bo "early" to chyba wszyscy już dostali co się należało kilka miesięcy temu (z małymi wyjątkami wynikającymi z problemów z przelewami).

Orator
Reputacja: 250
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lechu » piątek, 14 lutego 2025, 09:44

O szczegóły nie pytałem. Z tego co pamiętam early payment to była tylko mała, pierwsza część i ta faktycznie przyszła do wszystkich. Natomiast on dostał finalne dopełnienie. Tak jak napisałem, zachęcam do dzielenia się dobrą nowiną, kolejne jaskółeczki zrobią nam wszystkim robotę.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 14 lutego 2025, 09:51

@Lechu Czekaj, bo chyba namieszałem z nazewnictwem. Przy claimie można było wybrać dwie opcje:
1. Wcześniejsza spłata, ale mniejsza suma (to właśnie nazwałem "early")
2. Późniejsza spłata i większa suma.

Osoby, które wybrały opcję nr 2 miały dostać pewną niewielką sumę najpierw, a resztę "kiedyś tam", po za kończeniu spraw sądowych. I zakładam, że Twój znajomy należy właśnie do tej kategorii i już dostał spłatę reszty. Jeśli tak, to faktycznie poszło to szybciej niż się wszyscy spodziewali i jest szczęściarzem.

A osoby, które wybrały opcję nr 1 (większość z tego co wiem) już chyba wszystkie (z małymi wyjątkami) dostały i przelewy i bity?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 404
Reputacja postu: 
1

Postautor: devega » piątek, 14 lutego 2025, 16:18

O ile pamiętam były 3 kwoty:
1) lump sum - mała kwota, mniej więcej równa iloczynowi ilości BTC i 500$ (cena jak padł mtgox)
2) early sum - dla tych, co wybrali wcześniejszą spłatę (w BTC lub FIAT), bez czekania na ew.procesy sądowe tych co mieli roszczenia do giełdy, kilka m-cy temu raczej prawie wszyscy dostali kasę (chyba że jakieś problemy z bankiem); z tego co wiem % zwrotów wahał się 16-20% (nie wiem dlaczego, ale Ci co mieli więcej środków, dostawali mniejszy %)
3) late sum (czy jakoś tak) - dla tych, co zdecydowali się czekać do końca, w zamian za teoretycznie wiekszy %
EDIT
Lump sum była wypłacana wyłącznie w FIATach, niezależnie od wyboru zwrotu w BTC, czy FIAT; dostawali ją zarówno ci co wybrali opcję early, jak i late sum.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”