[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: kontener » środa, 27 listopada 2024, 07:48

Widzę że stara gwardia z 2013 żyje i nauczona życiem sie nie śpieszy ...
Wrzucajmy tutaj newsy co by nie przegapić jakiegoś kliknięcia

Ktoś może wie ile czasu może zająć wypłata tej końcówki ?
Czy proces wypłaty pierwszej tury sie zakończył ?
Co do kwoty to jakoś jestem pewien że przebijemy w sumie 22% posiadanych BTC

BTW: ta cała historia ma taki szczęśliwy i udany finał że nie wierzę żebyśmy my ostatni nie zjedli wisienki z tortu

Dyskutant
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: tenior » środa, 27 listopada 2024, 10:02

z 2 kont dostałem kase we FIAT w tym jednym są BTC, nadal nie wypłacone, 3 konto z kasą w FIAT jest ciągle nie wypłacone
https://i.imgur.com/I1Pc7v9.png
https://i.imgur.com/PbTckdX.png

Gaduła
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
1

Postautor: LordNET » czwartek, 5 grudnia 2024, 14:55

Mamy nową interpretację:
https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/614612
Szkoda że tutaj nie potwierdzono przynajmniej że część we fiatach jest odszkodowaniem.
Jakiś plan b ktoś ma? Emigracja do de? Czekanie aż zniosą podatki od krypto u nas?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » czwartek, 5 grudnia 2024, 22:34

Jesteś może uprzejmy zrobić krótkie tldr;? ;)

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
1

Postautor: S.O.S » piątek, 6 grudnia 2024, 08:47

@the_prince ogólnie trochę bełkot, który miał na celu raczej zaciemnienie sprawy. Krótko podsumowując - stanowisko DKIS: podatek płacisz w momencie sprzedaży bitów. Ich wcześniejsza historia z grubsza nie ma znaczenia. Możesz odliczyć od dochodu udokumentowane koszty zakupu, prowizje etc.(potwierdzenia przelewów na giełdę wystarczą). Coś tam do uratowania udokumentowanymi kosztami, ale ostatecznie to jakiś ułamek przychodu. Chociaż w przypadku tej konkretnej interpretacji to będzie kilkadziesiąt kPLN podatku mniej (przy jakiś 4kkPLN opdatku do zapłacenia od sprzedaży całości :D )

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojgp » piątek, 6 grudnia 2024, 14:54

Witajcie. Czy ktoś otrzymał przelew FIAT od Syndyka i transfer nie został odrzucony? Jeśli tak, to podajcie proszę nazwę banku. U mnie Alior Bank widział, że jakiś przelew do mnie jest/był, natomiast bank pośredniczący go odrzucił w efekcie czego przelew nie dotarł. Jak to wygląda u Was ?

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: LordNET » niedziela, 8 grudnia 2024, 13:14

Ja nie dostałem na alior i teraz podałem mbank

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: puexam » czwartek, 12 grudnia 2024, 22:44

wojgp pisze: piątek, 6 grudnia 2024, 14:54 Witajcie. Czy ktoś otrzymał przelew FIAT od Syndyka i transfer nie został odrzucony? Jeśli tak, to podajcie proszę nazwę banku. U mnie Alior Bank widział, że jakiś przelew do mnie jest/był, natomiast bank pośredniczący go odrzucił w efekcie czego przelew nie dotarł. Jak to wygląda u Was ?
U mnie w poniedziałek w mbanku dotarł bez problemu.

Ale ja mam z tym problem w sumie. Bo wypełniłem i dostałem zwrot BTC, ale nie zdążyłem wypełnić formularza zwrotu FIATów na konto w terminie i już byłem pogodzony z tym, że te środki straciłem. No ale ku zdziwieniu j/w w poniedziałek dostałem przelew z Japonii na moje konto €.
Czy muszę od tych fiatów odprowadzać podatek? Najprawdopodobniej pochodzą ze sprzedaży BTC w tamtych latach. Czy mówimy tutaj o przedawnieniu?

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » piątek, 13 grudnia 2024, 17:13

Poczytaj sobie dyskusję (bliżej kwietnia) tam opisane było jak płaciło się podatek (ja płaciłem w tym roku, bo dostałem przelew w tamtym roku.)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » niedziela, 15 grudnia 2024, 20:03

Mam pytanie do ludzi, którzy wybrali Kraken: Czy weryfikowaliście się (w następnym etapie), z potwierdzeniem pochodzenia środków etc? Jak poszło?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 00:53

@MrUser Pochodzenie ETC? Co dokładnie masz na myśli?
Przecież taka waluta nie była zwracana.

Wygadany
Reputacja postu: 
1

Postautor: S.O.S » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 08:48

@ekonokomik myślę, że kolega miał na myśli skrót et cetera :D
@MrUser tylko, nie pisz, że giełda chce teraz od ciebie takiej weryfikacji.
Ja właśnie w obawie przed takim "wałkiem" giełdy jak tylko mogłem wziąłem coiny pod swoją opiekę.
Moją czujność szczególnie wzbudziły ostrzeżenia syndyka, że od momentu wypłaty na giełdę uważa sprawę za zakończoną i po wypłacie nie bierze już odpowiedzialności za działanie giełdy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:17

S.O.S pisze: poniedziałek, 16 grudnia 2024, 08:48myślę, że kolega miał na myśli skrót et cetera

LOL :lol:
Tak to jest jak człowiek czyta 500 skrótów shitcoinów ;)
S.O.S pisze: poniedziałek, 16 grudnia 2024, 08:48Ja właśnie w obawie przed takim "wałkiem" giełdy jak tylko mogłem wziąłem coiny pod swoją opiekę.
Moją czujność szczególnie wzbudziły ostrzeżenia syndyka, że od momentu wypłaty na giełdę uważa sprawę za zakończoną i po wypłacie nie bierze już odpowiedzialności za działanie giełdy.

Miałem podobne obawy. Ale ani przy przesyłaniu bitów na prywatne portfele ani kasy na konto bankowe nie było najmniejszych problemów. Dopiero koło października dostałem prośbę o uzupełnienie danych w ciągu 2 miesięcy, albo stracę możliwość handlu. Dla mnie wyglądało to jak ankieta KYC bardzo podobna do tej, jaką kazał mi wypełnić bank po otrzymaniu przelewów.

Wypełniłem, a w miejscu gdzie chcieli bym podał pochodzenie środków (i koniecznie załączył jakiś dokument), wkleiłem im... printscreen z ich maila w którym zawiadamiają mnie, że właśnie odebrali w moim imieniu bity od syndyka :)

I chyba to im wystarczyło. Dalej przysyłają maile z przypomnieniem (ale sami piszą bym je zignorował jeśli wypełniłem), a w systemie po zalogowaniu jest wszystko w porządku.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: MrUser » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:27

Zrobiłem dokładnie tak samo ;] Niepokoją mnie te przypomnienia mailowe, ale w systemie nie 'krzyczy' - chociaż tam, w zakładce weryfikacja, czy coś, ten screen, czy pdf z potwierdzeniem jeszcze jest w statusie 'processing' czy coś takiego, chociaż nie robią i nie robili problemów z pewnymi operacjami, wypłatą itp.
Wolałbym mieć tu czystą sytuację nawet jakbym to wypłacił w całości, to potem wrzucasz na jakąś giełdę i jak poproszą o dowód? Wolę zrobićto tutaj..

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:44

Kraken zmienił chyba operatora płatności m.in. na Polskę i dlatego wymagają dodatkowej weryfikacji. Też dostaję ciągle maila, żeby uzupełnić dane ale bitów już u nich nie mam więc olewam. Trochę mnie to odpycha, bo specjalnie na potrzeby przelewu od syndyka weryfikowałem konto do wyższego poziomu(później się okazało, że niepotrzebnie) a teraz chcą ode mnie ponownej weryfikacji bo jakaś kolejna firma "potrzebuje" moje dane osobowe, łącznie ze zdjęciami dokumentów itp.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 12:06

@S.O.S A to dziwne. Ja miałem weryfikację już dawno i teraz chcieli tylko ankietę KYC. Obyło się bez skanów. Choć faktycznie pisali o tej zmianie operatora płatności.
Takich rzeczy się już teraz nie uniknie niestety.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50

@S.O.S @MrUser Okazało się, że ucieszyłem się przedwcześnie. Po 2 miesiącach milczenia Kraken nagle stwierdził (mailem od supportu), że jednak mam im przedstawić inne Proof Of Source Of Founds. Ma to być dokument koniecznie z ostatnich 3 miesięcy i koniecznie zawierający mój adres.

Ponownie odpisałem grzecznie, że jedyne środki, które do nich wpłynęły na moje konto w ostatnich latach pochodzą od powiernika Mt. Gox. I załączyłem maile od nich, w których mnie o tym informują. Oświadczyłem, że nie zamierzam deponować u nich żadnych innych środków.
Poprosiłem by, jeśli to ich nie zadowala, wskazali mi jaki dokładnie dokument ich zadowoli.

Ale zastanawiam się, że może ja czegoś tu nie rozumiem. Może po prostu chodzi im o jakiekolwiek potwierdzenie mojego źródła dochodu? Może takie są wymogi prawne i to skąd naprawdę pochodzi kasa, którą u nich zdeponowałem guzik ich obchodzi?
Bo napisali takie zdanie:
The document does not need to specifically show your funds deposited to Kraken, just some income or assets that you own.
Czy ktoś z Was jest może biegły w kwestiach KYC?
Mieliście podobne przejścia z giełdą?

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 07:27

@ekonokomik wpisz w google KYC Source of funds. Masz im pokazać ogólnie, ze zarabiasz pieniądze legalnie. W konkretnym jednak przypadku to przelew od syndyka ma sie nijak do tego co i jak człowiek aktualnie zarabia, więc trochę to wykorzystywanie sytuacji z ich strony.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 12:42

ekonokomik pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50Okazało się, że ucieszyłem się przedwcześnie. Po 2 miesiącach milczenia Kraken nagle stwierdził (mailem od supportu), że jednak mam im przedstawić inne Proof Of Source Of Founds. Ma to być dokument koniecznie z ostatnich 3 miesięcy i koniecznie zawierający mój adres.

Ponownie odpisałem grzecznie, że jedyne środki, które do nich wpłynęły na moje konto w ostatnich latach pochodzą od powiernika Mt. Gox. I załączyłem maile od nich, w których mnie o tym informują. Oświadczyłem, że nie zamierzam deponować u nich żadnych innych środków.
Poprosiłem by, jeśli to ich nie zadowala, wskazali mi jaki dokładnie dokument ich zadowoli.
Dziwna zagrywka ze strony Krakena, a już myślałem, że wypadają akurat wyjątkowo pozytywnie na tle innych giełd pod względem wdrażania kyc/aml. Jestem ciekaw jak zareagują na Twoje oświadczenie.
ekonokomik pisze: niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50just some income or assets that you own
Po tym "or" wnioskuję, że może być to też proof of wealth czyli niekoniecznie przychody, ale np. jakiś wyciąg bankowy z adresem, który jest też w bazie giełdy. Tak czy inaczej pytanie lekko nie na temat w kontekście konkretnych środków z Goxa, tym bardziej, że podkreślasz, że nie zamierzasz wpłacać do nich żadnych fiatów.

Czy oprócz powyższego żądania Kraken przedstawił jakieś konsekwencje nie udzielenia im dodatkowych informacji? Bo o ile jeszcze mogę zrozumieć, że rutynowo chcą gromadzić takie dane "na wszelki wypadek", to byłoby niezbyt logicznym gdyby np. zablokowali możliwość obracania środkami pochodzącymi z inwestycji sprzed lat z powodu nieustalonego statusu obecnego majątku lub przychodów. Prędzej bym się spodziewał dociekania skąd wziąłeś środki na wpłatę na Goxa.
No ale po machinie prawno-urzędniczo-korporacyjnej próżno oczekiwać kierowania się wyłącznie racjonalnymi przesłankami...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:45

akos pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 12:42Czy oprócz powyższego żądania Kraken przedstawił jakieś konsekwencje nie udzielenia im dodatkowych informacji? Bo o ile jeszcze mogę zrozumieć, że rutynowo chcą gromadzić takie dane "na wszelki wypadek", to byłoby niezbyt logicznym gdyby np. zablokowali możliwość obracania środkami pochodzącymi z inwestycji sprzed lat z powodu nieustalonego statusu obecnego majątku lub przychodów.

Tak, w którymś mailu było, że jeśli tego nie wypełnię, to w styczniu zablokują mi niektóre funkcjonalności (chyba nie napisali, które konkretnie).

Myślę, że jest to pokłosie tego, o czym wspomniał wyżej @S.O.S: zmienił im się operator płatności na Polskę i może podpadli pod jakieś regulacje europejskie.

Ankieta jest jaka jest i nie przewiduje wyjątków w stylu "dostałem pieniądze z Goxa". Choć był tam chyba punkt do wybrania "oświadczenie giełdy kryptowalut".
S.O.S pisze: poniedziałek, 23 grudnia 2024, 07:27@ekonokomik wpisz w google KYC Source of funds. Masz im pokazać ogólnie, ze zarabiasz pieniądze legalnie.

Też tak w końcu pomyślałem i postanowiłem jednak nie kopać się z botami.
Wczoraj wypełniłem ankietę załączając paski wypłaty i potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy. Oczywiście po polsku :P

Dam znać jak się sprawa zakończy. Ale jeśli nie przyklepią mi tego do końca roku, to chyba profilaktycznie wycofam resztę tego co tam miałem na bieżącą zabawę.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”