[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna
-
Strona 208 z 211
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 42

Postautor: kontener » środa, 27 listopada 2024, 07:48
Wrzucajmy tutaj newsy co by nie przegapić jakiegoś kliknięcia
Ktoś może wie ile czasu może zająć wypłata tej końcówki ?
Czy proces wypłaty pierwszej tury sie zakończył ?
Co do kwoty to jakoś jestem pewien że przebijemy w sumie 22% posiadanych BTC
BTW: ta cała historia ma taki szczęśliwy i udany finał że nie wierzę żebyśmy my ostatni nie zjedli wisienki z tortu
kontener
- Dyskutant
- Reputacja: 11
Postautor: tenior » środa, 27 listopada 2024, 10:02
https://i.imgur.com/I1Pc7v9.png
https://i.imgur.com/PbTckdX.png
tenior
- Gaduła
- Reputacja: 2
Postautor: LordNET » czwartek, 5 grudnia 2024, 14:55
https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/614612
Szkoda że tutaj nie potwierdzono przynajmniej że część we fiatach jest odszkodowaniem.
Jakiś plan b ktoś ma? Emigracja do de? Czekanie aż zniosą podatki od krypto u nas?
LordNET
- Orator
- Reputacja: 178

Postautor: the_prince » czwartek, 5 grudnia 2024, 22:34

the_prince
- Wygadany
- Reputacja: 94
Postautor: S.O.S » piątek, 6 grudnia 2024, 08:47

S.O.S
- Początkujący
Postautor: wojgp » piątek, 6 grudnia 2024, 14:54
wojgp
- Gaduła
Postautor: LordNET » niedziela, 8 grudnia 2024, 13:14
LordNET
- Początkujący
- Reputacja: 0
Postautor: puexam » czwartek, 12 grudnia 2024, 22:44
U mnie w poniedziałek w mbanku dotarł bez problemu.wojgp pisze: ↑ piątek, 6 grudnia 2024, 14:54 Witajcie. Czy ktoś otrzymał przelew FIAT od Syndyka i transfer nie został odrzucony? Jeśli tak, to podajcie proszę nazwę banku. U mnie Alior Bank widział, że jakiś przelew do mnie jest/był, natomiast bank pośredniczący go odrzucił w efekcie czego przelew nie dotarł. Jak to wygląda u Was ?
Ale ja mam z tym problem w sumie. Bo wypełniłem i dostałem zwrot BTC, ale nie zdążyłem wypełnić formularza zwrotu FIATów na konto w terminie i już byłem pogodzony z tym, że te środki straciłem. No ale ku zdziwieniu j/w w poniedziałek dostałem przelew z Japonii na moje konto €.
Czy muszę od tych fiatów odprowadzać podatek? Najprawdopodobniej pochodzą ze sprzedaży BTC w tamtych latach. Czy mówimy tutaj o przedawnieniu?
puexam
- Początkujący
- Reputacja: 1
Postautor: MrUser » piątek, 13 grudnia 2024, 17:13
MrUser
- Początkujący
Postautor: MrUser » niedziela, 15 grudnia 2024, 20:03
MrUser
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 00:53
Przecież taka waluta nie była zwracana.
ekonokomik
- Wygadany
Postautor: S.O.S » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 08:48

@MrUser tylko, nie pisz, że giełda chce teraz od ciebie takiej weryfikacji.
Ja właśnie w obawie przed takim "wałkiem" giełdy jak tylko mogłem wziąłem coiny pod swoją opiekę.
Moją czujność szczególnie wzbudziły ostrzeżenia syndyka, że od momentu wypłaty na giełdę uważa sprawę za zakończoną i po wypłacie nie bierze już odpowiedzialności za działanie giełdy.
S.O.S
- Weteran
Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:17
LOL

Tak to jest jak człowiek czyta 500 skrótów shitcoinów

S.O.S pisze: ↑ poniedziałek, 16 grudnia 2024, 08:48Ja właśnie w obawie przed takim "wałkiem" giełdy jak tylko mogłem wziąłem coiny pod swoją opiekę.
Moją czujność szczególnie wzbudziły ostrzeżenia syndyka, że od momentu wypłaty na giełdę uważa sprawę za zakończoną i po wypłacie nie bierze już odpowiedzialności za działanie giełdy.
Miałem podobne obawy. Ale ani przy przesyłaniu bitów na prywatne portfele ani kasy na konto bankowe nie było najmniejszych problemów. Dopiero koło października dostałem prośbę o uzupełnienie danych w ciągu 2 miesięcy, albo stracę możliwość handlu. Dla mnie wyglądało to jak ankieta KYC bardzo podobna do tej, jaką kazał mi wypełnić bank po otrzymaniu przelewów.
Wypełniłem, a w miejscu gdzie chcieli bym podał pochodzenie środków (i koniecznie załączył jakiś dokument), wkleiłem im... printscreen z ich maila w którym zawiadamiają mnie, że właśnie odebrali w moim imieniu bity od syndyka

I chyba to im wystarczyło. Dalej przysyłają maile z przypomnieniem (ale sami piszą bym je zignorował jeśli wypełniłem), a w systemie po zalogowaniu jest wszystko w porządku.
ekonokomik
- Początkujący
Postautor: MrUser » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:27
Wolałbym mieć tu czystą sytuację nawet jakbym to wypłacił w całości, to potem wrzucasz na jakąś giełdę i jak poproszą o dowód? Wolę zrobićto tutaj..
MrUser
- Wygadany
Postautor: S.O.S » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 10:44
S.O.S
- Weteran
Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 16 grudnia 2024, 12:06
Takich rzeczy się już teraz nie uniknie niestety.
ekonokomik
- Weteran
Postautor: ekonokomik » niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50
Ponownie odpisałem grzecznie, że jedyne środki, które do nich wpłynęły na moje konto w ostatnich latach pochodzą od powiernika Mt. Gox. I załączyłem maile od nich, w których mnie o tym informują. Oświadczyłem, że nie zamierzam deponować u nich żadnych innych środków.
Poprosiłem by, jeśli to ich nie zadowala, wskazali mi jaki dokładnie dokument ich zadowoli.
Ale zastanawiam się, że może ja czegoś tu nie rozumiem. Może po prostu chodzi im o jakiekolwiek potwierdzenie mojego źródła dochodu? Może takie są wymogi prawne i to skąd naprawdę pochodzi kasa, którą u nich zdeponowałem guzik ich obchodzi?
Bo napisali takie zdanie:
Czy ktoś z Was jest może biegły w kwestiach KYC?The document does not need to specifically show your funds deposited to Kraken, just some income or assets that you own.
Mieliście podobne przejścia z giełdą?
ekonokomik
- Wygadany
Postautor: S.O.S » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 07:27
S.O.S
- Weteran
- Reputacja: 3799

Postautor: akos » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 12:42
Dziwna zagrywka ze strony Krakena, a już myślałem, że wypadają akurat wyjątkowo pozytywnie na tle innych giełd pod względem wdrażania kyc/aml. Jestem ciekaw jak zareagują na Twoje oświadczenie.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50Okazało się, że ucieszyłem się przedwcześnie. Po 2 miesiącach milczenia Kraken nagle stwierdził (mailem od supportu), że jednak mam im przedstawić inne Proof Of Source Of Founds. Ma to być dokument koniecznie z ostatnich 3 miesięcy i koniecznie zawierający mój adres.
Ponownie odpisałem grzecznie, że jedyne środki, które do nich wpłynęły na moje konto w ostatnich latach pochodzą od powiernika Mt. Gox. I załączyłem maile od nich, w których mnie o tym informują. Oświadczyłem, że nie zamierzam deponować u nich żadnych innych środków.
Poprosiłem by, jeśli to ich nie zadowala, wskazali mi jaki dokładnie dokument ich zadowoli.
Po tym "or" wnioskuję, że może być to też proof of wealth czyli niekoniecznie przychody, ale np. jakiś wyciąg bankowy z adresem, który jest też w bazie giełdy. Tak czy inaczej pytanie lekko nie na temat w kontekście konkretnych środków z Goxa, tym bardziej, że podkreślasz, że nie zamierzasz wpłacać do nich żadnych fiatów.ekonokomik pisze: ↑ niedziela, 22 grudnia 2024, 22:50just some income or assets that you own
Czy oprócz powyższego żądania Kraken przedstawił jakieś konsekwencje nie udzielenia im dodatkowych informacji? Bo o ile jeszcze mogę zrozumieć, że rutynowo chcą gromadzić takie dane "na wszelki wypadek", to byłoby niezbyt logicznym gdyby np. zablokowali możliwość obracania środkami pochodzącymi z inwestycji sprzed lat z powodu nieustalonego statusu obecnego majątku lub przychodów. Prędzej bym się spodziewał dociekania skąd wziąłeś środki na wpłatę na Goxa.
No ale po machinie prawno-urzędniczo-korporacyjnej próżno oczekiwać kierowania się wyłącznie racjonalnymi przesłankami...
akos
- Weteran
Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 23 grudnia 2024, 14:45
akos pisze: ↑ poniedziałek, 23 grudnia 2024, 12:42Czy oprócz powyższego żądania Kraken przedstawił jakieś konsekwencje nie udzielenia im dodatkowych informacji? Bo o ile jeszcze mogę zrozumieć, że rutynowo chcą gromadzić takie dane "na wszelki wypadek", to byłoby niezbyt logicznym gdyby np. zablokowali możliwość obracania środkami pochodzącymi z inwestycji sprzed lat z powodu nieustalonego statusu obecnego majątku lub przychodów.
Tak, w którymś mailu było, że jeśli tego nie wypełnię, to w styczniu zablokują mi niektóre funkcjonalności (chyba nie napisali, które konkretnie).
Myślę, że jest to pokłosie tego, o czym wspomniał wyżej @S.O.S: zmienił im się operator płatności na Polskę i może podpadli pod jakieś regulacje europejskie.
Ankieta jest jaka jest i nie przewiduje wyjątków w stylu "dostałem pieniądze z Goxa". Choć był tam chyba punkt do wybrania "oświadczenie giełdy kryptowalut".
Też tak w końcu pomyślałem i postanowiłem jednak nie kopać się z botami.
Wczoraj wypełniłem ankietę załączając paski wypłaty i potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy. Oczywiście po polsku

Dam znać jak się sprawa zakończy. Ale jeśli nie przyklepią mi tego do końca roku, to chyba profilaktycznie wycofam resztę tego co tam miałem na bieżącą zabawę.
ekonokomik
-
Strona 208 z 211
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210