[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ekonokomik » niedziela, 3 listopada 2024, 21:28

Jeszcze przypomnę post kolegi, który jakiś czas temu podjął trud dowiedzenia się czegoś w temacie i uzyskał wcale nieoczywiste odpowiedzi:
rezor91 pisze: środa, 15 maja 2024, 12:57 Pytałem z grubsza i zgadza się, to jest w pewnym sensie odszkodowanie i odszkodowanie nie jest opodatkowane ale do kwoty adekwatnej do szkody. Trzeba by wykazać że poniosło się faktycznie taką szkodę ale nie wiem jak to ogarnąć. Jedna kancelaria powiedziała, że może w moim imieniu wystąpić do KIS o indywidualną interpretację podatkową. Inna powiedziała, że interpretacje podatkowe mają to do siebie, że mogą sie zmienić nawet te indywidualne i jedynie chroni to przed spłatą odsetek. Pani z US mówi, z kolei że to darowinza (patrz wyżej :D). Opodatkowanie w wysokości 1/5 to przy 1BTC zwrotu w tej chwili jakieś 50k PLN. Jak ktoś miał na goxie choćby 10BTC (warte wtedy z 10k PLN) w tej chwili czeka na zwrot w wysokości ~2.5BTC :) 0.5BTC to w cholere kasy i słabo tak skarbówce oddawać

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
6

Postautor: kswir » wtorek, 5 listopada 2024, 14:54

Mamy interpretację:
https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/611466
cytat:
"
Jak wynika z informacji przedstawionych we wniosku, otrzymała Pani odszkodowanie z tytułu utraty majątku w związku z upadkiem giełdy zajmującej się handlem kryptowalutami. Podstawą przyznania odszkodowania jest wyrok sądowy, zawarty przed sądem w Japonii. Nie otrzyma Pani odszkodowania w związku z prowadzoną przez siebie działalnością gospodarczą, nie rekompensuje ono również utraconych korzyści, możliwych zysków, które mogłaby Pani uzyskać gdyby nie doszło do upadku giełdy.

Otrzymane przez Panią świadczenie jest zatem odszkodowaniem, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, bowiem zostało otrzymane na podstawie wyroku sądowego i nie znajdują do niego zastosowania wyjątki przewidziane w ww. przepisie.

W świetle powyższego, odszkodowanie otrzymane przez Panią w wyniku zakończonego postępowania sądowego, przekazane Pani przez syndyka masy upadłościowej giełdy X jest zwolnione z podatku dochodowego, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 3b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do wysokości określonej w wyroku sądowym, na podstawie którego zostało ono Pani przyznane."

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 5 listopada 2024, 21:15

Przeczytałem tę interpretację i powiem tak: mam wrażenie, że wniosek musiał być napisany bardzo sprytnie ;)
Padły tam takie określenia jak: "Dostała Pani możliwość złożenia wniosku online o wypłatę odszkodowania.", albo "23 lipca 2024 r. na Pani konto na giełdzie Y wpłynęła druga część odszkodowania, tym razem w dwóch różnych kryptowalutach:",
"a kwota, którą otrzymała Pani na konto bankowe to odszkodowanie wypłacone w związku z zakończonym procesem sądowym i jest to zaledwie ułamek tego co Pani straciła."
Słowo "odszkodowanie" pada w tym dokumencie 65 razy ;)

Jest też podkreślone (patrz zdanie wyżej), że otrzymana kwota to "zaledwie ułamek tego co Pani straciła".

Przypuszczam, że odpowiadający na wniosek szef US nie zdawał sobie sprawy, że odzyskane 15% to dziś z 10x więcej niż całość tego, co pani straciła ;)

Ale gratulacje, udało się :)

Zwracam też uwagę na fragment:

"2. Czy w momencie kiedy zdecyduje się Pani zbyć walutę ..... na giełdzie i wypłaci ich wartość w Euro bądź PLN na Pani konto bankowe, to czy powstanie obowiązek podatkowy związany z uzyskaniem przychodu z odpłatnego zbycia waluty wirtualnej, o którym mowa w art. 17 ust. 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych?

Niniejsza interpretacja stanowi odpowiedź na Pani pytanie nr 1. W zakresie pytania nr 2 wydane zostanie odrębne rozstrzygnięcie."

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 5 listopada 2024, 21:24

Zastanawia mnie jeszcze jedno:
Znajoma księgowa doradziła Pani, aby naliczyła Pani podatek od tego odszkodowania w następujący sposób: Kwotę EUR pomnożyła przez kurs euro z dnia 15 marca w banku, w którym ma Pani konto walutowe: 4 zł 1677 gr, wyszło: zł gr, a następnie od tej kwoty odjęła Pani koszt zakupu ....., czyli zł i naliczyła podatek 19%: zł gr. Dodała Pani odsetki za zwłokę w kwocie zł, gdyż płatności podatku dokonała Pani 2 lipca.
Jakie odsetki za zwłokę? :shock:
Przecież zgodnie z https://www.podatki.gov.pl/pit/rozlicze ... yptowalut/
PIT-38 składa się po 15 lutego w kolejnym roku i wtedy też (do 30 kwietnia) uiszcza się należny podatek?

Początkujący
Reputacja: 212
Reputacja postu: 
0

Postautor: multan » wtorek, 5 listopada 2024, 22:14

To jakaś farsa, wpłaciła baba 26k pln i po 10 latach otrzymała spowrotem 15% wartości tych środków czyli 3,9k PLN? myślałem że to były wyższe kwoty... Ale jeżeli tak jest to może to być odszkodowanie zwolnione z podatku bo nie spowodowało wzbogacenia się, ale jeżeli dostała więcej niż 26k to jest to normalny dochód....

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » wtorek, 5 listopada 2024, 22:17

ekonokomik pisze: Zastanawia mnie jeszcze jedno:
Znajoma księgowa doradziła Pani, aby naliczyła Pani podatek od tego odszkodowania w następujący sposób: Kwotę EUR pomnożyła przez kurs euro z dnia 15 marca w banku, w którym ma Pani konto walutowe: 4 zł 1677 gr, wyszło: zł gr, a następnie od tej kwoty odjęła Pani koszt zakupu ....., czyli zł i naliczyła podatek 19%: zł gr. Dodała Pani odsetki za zwłokę w kwocie zł, gdyż płatności podatku dokonała Pani 2 lipca.
Jakie odsetki za zwłokę? :shock:
Przecież zgodnie z https://www.podatki.gov.pl/pit/rozlicze ... yptowalut/
PIT-38 składa się po 15 lutego w kolejnym roku i wtedy też (do 30 kwietnia) uiszcza się należny podatek?
Skoro zamiast do 30 kwietnia podatek zapłaciła 2 lipca to za okres spóźnienia płacisz odsetki.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 5 listopada 2024, 23:41

slasta pisze: wtorek, 5 listopada 2024, 22:17Skoro zamiast do 30 kwietnia podatek zapłaciła 2 lipca to za okres spóźnienia płacisz odsetki.

Pieniądze dostała 15 marca tego roku, więc rozliczyć powinna się (jak rozumiem) do 30 kwietnia 2025?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 5 listopada 2024, 23:46

multan pisze: wtorek, 5 listopada 2024, 22:14To jakaś farsa, wpłaciła baba 26k pln i po 10 latach otrzymała spowrotem 15% wartości tych środków czyli 3,9k PLN? myślałem że to były wyższe kwoty...

No właśnie tak to można było zrozumieć z tej interpretacji :) A naprawdę, to wierzyciele Goxa dostali faktycznie 15%, ale Bitcoinów, które posiadali. Tyle że wtedy 1 BTC był warto 480 USD, a dziś 60 000 USD ;)
multan pisze: wtorek, 5 listopada 2024, 22:14 Ale jeżeli tak jest to może to być odszkodowanie zwolnione z podatku bo nie spowodowało wzbogacenia się, ale jeżeli dostała więcej niż 26k to jest to normalny dochód....

Jak widać - niekoniecznie ;) Odszkodowanie jest (w pewnych okolicznościach, które tu są spełnione) zwolnione z podatku. Pozostaje przekonać US, że to odszkodowanie.

Początkujący
Reputacja: 212
Reputacja postu: 
0

Postautor: multan » środa, 6 listopada 2024, 07:50

Nie no, zostało użyte sformułowanie 15% "wartości", więc wynika z tego musiała dostać w fiatach lub w BTC w przeliczeniu na fiaty 3,9k... Jeżeli dostała 15% ale "ilości" BTC to najpierw trzeba sprowadzić to do wspólnego mianownika czyli wartości. I wtedy można porównywać dopiero z kosztem 26k i mówić czy to jest odszkodowanie czy przychód. Zapytanie mogło być błędnie sformułowane i kobieta nie będzie w stanie się nim podeprzeć w razie kontroli.

Ewentualnie rzeczywiście dostała w fiatach wartość dużo niższą niż 26k i to zostało uznane jako odszkodowanie nie podlegające opodatkowaniu, ale do drugiego zapytania czy BTC które dostała (jako drugą część odszkodowania) podlegają opodatkowaniu w momencie sprzedaży, to dostanie odpowiedź, że jeżeli wartość przychodu ze sprzedaży BTC dodana do kwoty odszkodowania z pierwszej transzy przekroczy 26k, to jest to przychód podlegający opodatkowaniu lub coś w ten deseń.... może też całkowicie rozdzielić pierwszą transzę od drugiej i powiedzieć że temat kosztów i odszkodowania został zamknięty pierwszą transzą fiat, a wszystko co dostała w BTC to jest zwrot jej środków i w momencie wymiany na fiat podlega pełnemu opodatkowaniu. Jest kilka mozliwości.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 6 listopada 2024, 10:20

multan pisze: środa, 6 listopada 2024, 07:50 I wtedy można porównywać dopiero z kosztem 26k i mówić czy to jest odszkodowanie czy przychód.

Chyba trochę błędnie rozróżniasz odszkodowanie od przychodu biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium wartości.

Ale nawet jeśli by to rozpatrywać w ten sposób, to można by powiedzieć tak: babka miała na giełdzie 1 BTC, który DZIŚ byłby wart 70K USD. Przez 10 lat nie mogła dysponować swoją własnością, więc taka jest jej strata - 70K USD. Jeśli wypłacono jej teraz 0.15 BTC lub równowartość tego, to dostała 15% wartości.

Wszystko zależy od tego jak się sprawę przedstawi ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 6 listopada 2024, 10:22

Bardziej mnie interesuje kwestia tych odsetek, bo wpłaciła "za późno" podatek. Przeszukałem kawał internetu i nigdzie nie piszą by w przypadku zbycia BTC należało płacić jakąś zaliczkę na poczet podatku. Wszędzie jest, że zeznanie PIT-38 składamy w roku kolejnym, więc przyjmuję, że wtedy też uiszczamy podatek.
Ktoś się orientuje i może to potwierdzić?

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: kswir » środa, 6 listopada 2024, 16:25

Wg tego wniosku o interpretację - "otrzymane odszkodowanie zostało wypłacone na podstawie wyroku sądowego"

Analizując go można określić czy pasuje do powołanej w interpretacji indywidualnej podstawy zwolnienia:

art. 21 ust. 1 pkt 3b PDOF "inne odszkodowania lub zadośćuczynienia otrzymane na podstawie wyroku lub ugody sądowej do wysokości określonej w tym wyroku lub tej ugodzie, z wyjątkiem odszkodowań lub zadośćuczynień: b)dotyczących korzyści, które podatnik mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono;"

Gdzie mogę znaleźć treść tego wyroku?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » środa, 6 listopada 2024, 16:33

ekonokomik pisze: Bardziej mnie interesuje kwestia tych odsetek, bo wpłaciła "za późno" podatek. Przeszukałem kawał internetu i nigdzie nie piszą by w przypadku zbycia BTC należało płacić jakąś zaliczkę na poczet podatku. Wszędzie jest, że zeznanie PIT-38 składamy w roku kolejnym, więc przyjmuję, że wtedy też uiszczamy podatek.
Ktoś się orientuje i może to potwierdzić?
Może chodzi o to kiedy zapadł wyrok, a nie kiedy wpadła kasa na konto. Tak samo jak sprzedasz krypto na giełdzie to liczy się data sprzedaży a nie data wpłynięcia na konto.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: rezdog » niedziela, 10 listopada 2024, 18:09

która kancelaria ogarnęła już temat i załatwia interpretacje indywidualne?

nie chcę walić w ciemno a koniec roku się zbliża (i koniec czasu na optymalizację)

ktoś próbował Memcena? chyba siedzą w temacie krypto

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: ptrych » poniedziałek, 11 listopada 2024, 21:01

Jeżeli chodzi o przelew na konto bankowe od syndyka z Japonii, to do jakiej kwoty US się nie będzie nim zajmował (w sensie czy powinien być w jakieś formie doliczony do PITu)? Pytam bo ja w zasadzie wiele nie miałem i dostałem jakieś grosze, a nie chce też źle wpisać do PITu, bo widzę, że na dwóch użytkowników jest tutaj trzy teorie jak to powinno być rozliczone...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: kontener » poniedziałek, 18 listopada 2024, 07:28

Cześć

Czy może ktoś się orientuje jakie są dalsze losy tych co wybrali późniejszą wypłatę : Intermediate Repayments
Wygląda na to że chyba sam na tym forum zostałem z tematem ....
Czy może ktoś polecić inne źródła gdzie można śledzić dalsze losy wypłat z MtGox'a

Będę wdzięczny z pomoc

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » czwartek, 21 listopada 2024, 14:19

Reddit r/mtgoxinsolvency i MtGoxLegal

Dyskutant
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: tenior » czwartek, 21 listopada 2024, 19:43

ja mam jeszcze nie zaplacone do konca także też czekam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

Postautor: domator » piątek, 22 listopada 2024, 05:43

Ciekawostka. Udalo mi sie przeprowadzic proces przejecia spadku po zmalym w covidzie ojcu. Przed smiercia skladal wszystkie papiery (w czym mu pomagalem) wiec mial numer itd. Ale potem z oczywistych wzgledow przestal dzialac. Ja sprawe olalem to nie byla jakas wielka kwota w BTC a poza tym do wyplat bylo daleko. No ale skoro placa i BTC na bance to sie pochylilem.
Wymagalo to troche papierologii, prawnikow, tlumaczen i listow papierowych do Japonii ale w sumie przeszlo bez problemowo.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Dyskutant
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: tenior » piątek, 22 listopada 2024, 07:16

gratuluje 8-)

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”