[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: manro1 » wtorek, 23 lipca 2024, 22:32

Jahu pisze: wtorek, 23 lipca 2024, 21:44Napiszcie proszę ile % BTC odzyskaliście. Czyli jeżeli mieliście na Goxie 100 BTC to ile BTC moglibyście kupić dziś za to co dostaliście. Fiaty się oczywiście nie liczą, liczy się tylko BTC, jedyny miernik wartości.

Ktos na Reddit wrzucil ten wykres i podobno sie sprawdza. Ile dostaje sie z tego co sie miało

https://preview.redd.it/kraken-payment- ... 235d54cbe8

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: sailor » środa, 24 lipca 2024, 00:06

U mnie wykres się nie sprawdza

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 87
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pretendin » środa, 24 lipca 2024, 00:20

15% btc
:roll:
kupie szklaną kulę ;]

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jahu » środa, 24 lipca 2024, 02:32

Pytam z ciekawości ponieważ ja dostałem 9% BTC sprzedając roszczenie 5 lat temu, natomiast ci co trzymali dalej mieli dostać dwa razy tyle czyli ok. 18%, bo na tyle było środków, ale widzę że tu coś mocno pokombinowali i każdy dostaje co innego. Coś nie bardzo sprawiedliwie.

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1

Postautor: Scorch » środa, 24 lipca 2024, 07:25

Jahu pisze: środa, 24 lipca 2024, 02:32Pytam z ciekawości ponieważ ja dostałem 9% BTC sprzedając roszczenie 5 lat temu, natomiast ci co trzymali dalej mieli dostać dwa razy tyle czyli ok. 18%, bo na tyle było środków, ale widzę że tu coś mocno pokombinowali i każdy dostaje co innego. Coś nie bardzo sprawiedliwie.

u mnie przy early jest trochę ponad 15% i tyle było zapowiadane od początku więcej można by dostac w tej późniejszej wypłacie ale nie chce mi się czekać ;)

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
1

Postautor: S.O.S » środa, 24 lipca 2024, 11:30

U mnie wyszło ok 16,5% od pierwotnej ilości BTC. Zastanawiam się skąd te różnice. @wojgp co pokazywał tobie kalkulator? U mnie z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku to co dostałem zgadza się z kalkulatorem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1038
Reputacja postu: 
1

Postautor: splawik21 » środa, 24 lipca 2024, 11:56

Zastanawiacie się skąd te różnice a odpowiedz jest prosta.
Im więcej ktoś miał na Goxie w momencie wtopki tym mniej procentowa ilość zwrotu dostał.
Osobie dużo nie mialem na giełdzie więc z tego co utopiłem dostałem z powrotem ponad 25%.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
1

Postautor: Lorraine » środa, 24 lipca 2024, 11:57

Ja dostałam jeszcze mniej.

15.32% bo właśnie obliczyłam (tylko BTC). Wizsecowy calculator się nie sprawdził.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
1

Postautor: Canis Lupus » środa, 24 lipca 2024, 12:20

Byłem przekonany, że wybrałem final payment ale już mi oddali. Nie działa claim więc nie sprawdzę co tam jest. Akurat na goxie lekko popłynąłem więc wyszło ok 20% BTC i tyle samo BCH.

Kurcze aż się łezka w oku kręci, że to już koniec tej historii.
"Najlepszym przedziałem czasowym trzymania btc jest wieczność." - Canis Lupus

Wygadany
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
0

Postautor: S.O.S » środa, 24 lipca 2024, 12:55

@splawik21 co za spostrzeżenie: "im więcej ktoś miał tym mniej procentowo dostał :D"
Właśnie wszyscy to zauważyli i pytanie jest z czego to wynika. Bo jak na razie to napisałeś coś w stylu: trawa jest zielona, bo jest zielona :D

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: TADMAZ » środa, 24 lipca 2024, 18:07

Informacyjnie:
We're pleased to inform all Bitstamp customers who are Mt. Gox creditors that we've received funds for distribution from the Mt. Gox Trustee.

We're now working diligently to distribute these as soon as possible and you can expect to see your funds in your account within one week. Once the process and security checks are complete, we’ll notify you of the distribution date and next steps.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » środa, 24 lipca 2024, 19:47

Lorraine pisze: środa, 24 lipca 2024, 11:57 Ja dostałam jeszcze mniej.

15.32% bo właśnie obliczyłam (tylko BTC). Wizsecowy calculator się nie sprawdził.
U mnie tyle mniej więcej kalkulator WizSec pokazywał i niemal dokładnie tyle dostałem. Early-lump sum payment, zwrot w BTC.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: radez9 » środa, 24 lipca 2024, 20:26

S.O.S pisze: @splawik21 co za spostrzeżenie: "im więcej ktoś miał tym mniej procentowo dostał :D"
Właśnie wszyscy to zauważyli i pytanie jest z czego to wynika. Bo jak na razie to napisałeś coś w stylu: trawa jest zielona, bo jest zielona :D
W kalkulatorze Wizsec to można wyczytać w komentarzach do obliczeń. Tzn. teoretycznie otrzymuje się 21% salda ale to jest podzielone na czesc w JPY i cześć w BTC. No i w tym podziale dzieje się magia i finalnie osoby z większymi saldami dostają procentowo mniej.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1038
Reputacja postu: 
0

Postautor: splawik21 » środa, 24 lipca 2024, 20:50

radez9 pisze: środa, 24 lipca 2024, 20:26W kalkulatorze Wizsec to można wyczytać w komentarzach do obliczeń. Tzn. teoretycznie otrzymuje się 21% salda ale to jest podzielone na czesc w JPY i cześć w BTC. No i w tym podziale dzieje się magia i finalnie osoby z większymi saldami dostają procentowo mniej.

Dokładnie tak, ile nie bardzo wiem, pewnie można to wyliczyć, aczkolwiek kto wybrał późniejszą spłatę to wpłynie to na wypłatę wcześniejszych creditorsow. Nie mam ochoty teraz tego zliczać i tracić czasu na zgłębianie tematu. Rozdział zamknięty jak dla mnie, kawał historii. Nie bardzo wierzyłem ze kiedykolwiek to zakończą i coś skapnie gdy MtGox poszedł na dno, a tu proszę niespodzianka, Japończycy wzięli sobie do serca, taki naród więc kudos dla nich za to.
edit:
ps. @S.O.S trawa jest żółta gdzie mieszkam :P

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: kaminari » środa, 24 lipca 2024, 23:06

Dostalem minimalnie wiecej w BTC niz pokazywal kalkulator wizsec i minimalnie mniej BCH (lacznie taka sama ilosc BTC i BCH kalkulator pokazywal inaczej)
Co dalej? jak rozumiem dopoki nie wymieniamy krypto na fiaty nie ma potrzeby informowac o tym skarbowki, czy tez sprawa sie przedawnila i nawet po wymianie na PLN nie trzeba tego robic? Ewentualnie znacie jakies sprawdzone sklepy gdzie mozna cos kupowac za BTC ;)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 25 lipca 2024, 08:24

kaminari pisze: środa, 24 lipca 2024, 23:06czy tez sprawa sie przedawnila
Wymiana na fiat to "zdarzenie podatkowe". Jeśli wymienisz dzisiaj to zobowiązanie podatkowe przedawni się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku. Termin płatności to 30 kwietnia 2025 więc 5 lat liczymy od 1 stycznia 2026.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 276
Reputacja postu: 
0

Postautor: łabondź2020 » czwartek, 25 lipca 2024, 15:40

Ludziska, proszę powiedzcie mi, czy ta ogólna ilość btc która jest podawana, że niby posiada MtGox do oddania to jest ilość tych zweryfikowanych użytkowników z ich ok 15%, czy po prostu te powiedzmy 140 tys btc to jest cała ilość, z której tylko część zostanie zwrócona bo np nie wszyscy się zgłosili?

Gaduła
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » czwartek, 25 lipca 2024, 20:33

ale wątek.. widzę znajome nicki sprzed 10 lat :D
ja z goxa zdążyłem wycofać btc - zostało mi chyba 0.1 BTC tam, i teraz żałuję że się pospieszyłem :D
co trochę dostaję maile ale teraz claim nie działa, ciekawe ile będzie osób jak ja że teraz się zorientowali że w sumie coś można odzyskać..

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Przemo » czwartek, 25 lipca 2024, 22:09

Nie śledziłem tej sprawy bo miałem na mtgoxie niepotwierdzone (wymaganymi dokumentami) konto oraz nie wiem czy pamiętam hasło. Na tamte czasy to było około 10.000PLN czyli jakieś 125BTC i nawet nie pamiętam czy tam było w BTC czy w USD
Da się coś zrobić w takiej sytuacji?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 38
Reputacja postu: 
0

Postautor: radez9 » piątek, 26 lipca 2024, 01:02

Przemo pisze: czwartek, 25 lipca 2024, 22:0910.000PLN czyli jakieś 125BTC i nawet nie pamiętam czy tam było w BTC czy w USD
Da się coś zrobić w takiej sytuacji?

Jeśli to było 10kpln to odzyskałbyś jakieś 2kpln. Jeśli to było 125btc to dostałbyś właśnie niecałe 19BTC :-)
Ale to już pozamiatane, zgłaszanie claimów zamknięte wiele lat temu.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”