Z której polskiej giełdy korzystasz najczęściej? - Ankieta

Z której polskiej giełdy korzystasz najczęściej?

pln.bitcurex.com
60
49%
ebitex.pl
0
Brak głosów
bitbay.pl
15
12%
eubitcoins.eu
0
Brak głosów
nevbit.com
0
Brak głosów
btcidea.eu
0
Brak głosów
bitorado.com
8
7%
autovaluta.com
0
Brak głosów
bitalo.com
0
Brak głosów
bitmarket.pl
30
24%
bitmarket24.pl
0
Brak głosów
bitmaszyna.pl
0
Brak głosów
Nie korzystam z polskich giełd
10
8%

Liczba głosów: 123
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Z której polskiej giełdy korzystasz najczęściej? - Ankie

Postautor: karol1666 » poniedziałek, 26 maja 2014, 16:15

Handlujcie chociaż częściowo na innych giełdach, bitcurex olewa ludzi bo czyuje się bezkarny

Chcecie lepszego bitcurexa ? to chociaż część BTC sprzedawajcie w innych kantorach, zobaczą, że im spadły obroty, to się wezmą do roboty, a jak nie ....

To niech wygra lepszy jest z czego wybierać :)

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » poniedziałek, 26 maja 2014, 17:42

Ja nawet nie zakładałem konta na Bitcureksie. Fakt, że jako leszczowi, głębokość Bitmarketu mi spokojnie wystarczy.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wolv » wtorek, 27 maja 2014, 09:49

Z przyzwyczajenia od pół roku korzystam z Curexa. Ale Bitmarket wygląda bardzo interesująco. Podoba mi się zwłaszcza szybkość wpłat. Potestuję przy najbliższych bitcoinowych zakupach i kto wie - może się przesiądę.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 10:04

Widzę, że nawet do ankiety dotarły macki bitbay'owego marketingu :lol:
W tej sytuacji w celu uzyskania jakiegoś miarodajnego obrazu trzeba by wprowadzić głosowanie jawne ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » wtorek, 27 maja 2014, 13:31

Ja wiem jedno - z bitbay nie bede korzystal :D.. Chociaz z drugiej strony moze to ktos im na zlosc tak robi :P
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Dyskutant
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 18:14

wizard pisze:Widzę, że nawet do ankiety dotarły macki bitbay'owego marketingu :lol:
W tej sytuacji w celu uzyskania jakiegoś miarodajnego obrazu trzeba by wprowadzić głosowanie jawne ;)

ehehe nie ogarniam Was, przeciez tylko 13 głosów maja, a wy już z ich agresywnym marketingiem wyjeżdzacie ;-) Mam wrażenie, że wiekszość ma zaściankowe podejście tylko to i nic więcej, bitmarket bee, bitbay jeszcze bardziej bee, tylko bitcurex lub bitstamp kraken etc. przypomniały mi się teraz czasy młodości i przynależności do różnych subkultur kiedy to moi znajomi w 100% przekonani, że całe życie tylko gitary, tylko ciemne ubrania glany etc. a dzisiaj jak na nich patrze to mam wrażenie, że nigdy nie mieli styczności z tamtą subkulturą :). Faktem jest, że bitcurex i bitstamp i inne duże giełdy które istnieją od X lat maja spory wolumen, rynek głęboki i można się tam bawić, ale co będzie jak kiedyś bitbay czy też bitmarket bedą mieć większy wolumen i głębszy rynek od bitcurexa ?:) dalej będziecie się upierać, że tylko jest jedna słuszna giełda w Polsce ? Zobaczcie jak się te 2 nowo powstałe giełdy szybko rozwijają i jak na takie startupy to całkiem dobrze prosperują, jak spojrzeć na statystyki - a teraz pewnie wszyscy "wyjadacze" napiszą tak tak, bo mają włączone animacje rynku i nakręcają wolumen, ok może i tak jest, ale co z tego ? Skoro możesz wejść i sprzedać kupić btc to co to za różnica czy to animacje czy ruchy prawdziwych użytkowników :) Wydaje mi się, że swoją obecnością i tym co robią pokazali też społeczności, że to nie projekty zrobione na kolanie bez przemyślenia i poważnego podejścia, jak to miało miejsce w innych startupach, przedstawiciele oby dwóch giełd aktywnie uczestniczą w "życiu" kryptowalut w przeciwieństwie do władz bitcurexa, którzy mam wrażenie postawili giełde X czasu temu stali się monopolistami i spoczęli na laurach zarabiając na nas wszystkich i mają nas w czterech literach jak się popatrzy czasami na ich podejście do klienta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » wtorek, 27 maja 2014, 18:40

Swietnie ale zebys zrozumial to nam chodzi tylko ze nagle dostali wystrzal parenascie glosow i jest to podejrzane. O i tyle zadna filozofia ;p
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 18:41

Kolego @big_digger :)

No ja mam typowo zaściankowe podejście jak najbardziej (@hanti pewnie też sądząc po wyglądzie :D )

Zaglądnij teraz na giełdę bitbay i na początek odpowiedz mi na 2 pytania:

Dlaczego na bitbay handel odbywa się od godz. 9tej do 16tej ?
Dlaczego w środku nocy ilość osób online nie spada poniżej 20, mimo że nie ma API?

And last but not least:
Nie porównuj bitbaya z bitmarketem ....

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 19:02

Kolego @wizard jakbys odrobil lekcje to bys wiedzial ze jest juz api :)

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 19:22

big_digger pisze:Kolego @wizard jakbys odrobil lekcje to bys wiedzial ze jest juz api :)
Ostatni raz odrabiałem lekcje jakieś 30 lat temu ;)

Rozumiem, że "przypadkowo" znasz tajniki bitbaya, więc wskaż człowiekowi wiekowemu gdzie to API transakcyjne :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 19:28

Nie przypadkowo bo korzystam jak widze ze czasami ceny skupu wieksze niz na pozostalych. A gdzie jeat api ? Na gieldzie szanpwny panie :)

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 22:32

Dla porządku tylko napiszę, że na bitbay nie ma api transakcyjnego ...

Nie ma co tu się rozpisywać, bo każdy wnioski wyciągnie sam.

Na koniec do osób związanych z bitbay'em (bez względu na ilość kont założonych na forum ;) )
Do bitbay'a początkowo podchodziłem z entuzjazmem, więc zrozumcie skalę mojego rozczarowania. Widzę, że robicie wiele dla rozwoju bitcoina (np. wprowadziliście sprzedaż bitomatów, itd.) ... Życzę wam jak najlepiej, więc ... dajcie spokój z tą zafałszowaną formą promowania giełdy, bo prędzej czy później obróci się przeciwko wam ...

Weteran
Reputacja: 1468
Reputacja postu: 
0

Re: Z której giełdy korzystasz najczęściej? - Ankieta

Postautor: The Real McCoin » wtorek, 27 maja 2014, 22:56

powered pisze:Do momentu kiedy ktoś nie wymusza przypięcie do tych transakcji mojego dowodu osobistego to mi to w ogóle nie przeszkadza.
W takim razie podziwiam.
Mnie zasada "zero prywatności" w obowiązkowej jawności historii transakcji związanych z adresowym pseudonimem skutecznie odstrasza od używania Bitcoina do czegoś innego poza okazjonalną giełdową spekulacją.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 28 maja 2014, 00:54

Po coś są różne mechanizmy prywatności w wielu portfelach BTC, jak wysyłanie reszty na nowy adres, radzone jest generowanie nowego adresu dla każdego, kto ma nam wysłać BTC, nie mówiąc już Dark Wallecie, czy pralniach BTC.
Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo i można samemu zadbać, można mieć kilka portfeli (nie adresów, portfeli) do różnych celów, niż obecny system bankowy, gdzie nawet konta nie założysz bez dowodu osobistego (prepaid to nie konto, możliwa jest weryfikacja przelewem, ale tylko dlatego, że bank zakłada że zweryfikowałeś się dowodem w poprzednim banku).

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: gringos » środa, 28 maja 2014, 07:57

Moje odczucia i ilość sprzedawanych bitcoinów pokrywają się mniej więcej z rankingiem bitcurex, bitmarket, bitorado,
a ostatnio nawet bardziej bitmarket + bitorado (mniej na bitcurexie)

Też mam wrażenie, że marketing bitbay jest zbyt nachalny, i jeszcze przymusowa weryfikacja żeby móc wypłacić kasę dla wszystkich to już przesada .

Na szczęście można wybierać :) Ale jak bym miał latać z skanem dowodu za każdym razem to już wole trzymać w banku niż na bitbay...

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizard » środa, 28 maja 2014, 15:50

.
Obroty na bitbay już 2 razy większe od curexa - "Umarł król niech żyje król" ;) :lol:

No i mamy pierwsze efekty przymykania oka na proceder ...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » czwartek, 29 maja 2014, 22:43

pm7 pisze:Po coś są różne mechanizmy prywatności w wielu portfelach BTC, jak wysyłanie reszty na nowy adres, radzone jest generowanie nowego adresu dla każdego, kto ma nam wysłać BTC, nie mówiąc już Dark Wallecie, czy pralniach BTC.
To wszystko to są jakieś protezy, atrapy, dark-mieszadełka nakładkowych sieci, które próbują coś zaciemnić i załatać dziurę w architekturze Bitcoina, w której nie przewidziano prywatności.
Ja, jeżeli miałbym powierzyć czemuś swoją prywatność, to chciałbym powierzyć ją algorytmom kryptograficznym. Tak jak mogę zaufać podpisowi ECDSA.
Wolałbym aby prywatność była wbudowana w samą architekturę kryptowaluty, a nie we wtyczkę przeglądarki, która może wymiesza dwie transakcje.
pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo
Publiczny, jawny łańcuch transakcji.
Chyba posługujemy się różnymi definicjami prywatności.
pm7 pisze:niż obecny system bankowy, gdzie nawet konta nie założysz bez dowodu osobistego (prepaid to nie konto, możliwa jest weryfikacja przelewem, ale tylko dlatego, że bank zakłada że zweryfikowałeś się dowodem w poprzednim banku).
Jak wydasz w kiosku 20 zł w bilonie to pani z okienka raczej nie przeskanuje sobie ścieżki wcześniejszego krążenia tych pieniędzy.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » piątek, 30 maja 2014, 00:12

The Real McCoin pisze:załatać dziurę w architekturze Bitcoina, w której nie przewidziano prywatności.
Mylisz się. Prywatność jak najbardziej była brana pod uwagę:
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
The Real McCoin pisze:Ja, jeżeli miałbym powierzyć czemuś swoją prywatność, to chciałbym powierzyć ją algorytmom kryptograficznym. Tak jak mogę zaufać podpisowi ECDSA.
Wolałbym aby prywatność była wbudowana w samą architekturę kryptowaluty, a nie we wtyczkę przeglądarki, która może wymiesza dwie transakcje.
A w jaki sposób chcesz to osiągnąć? Obecnie znane mechanizmy zabezpieczania przed double-spendem wymagają zaufanej trzeciej strony (która widzi wszystkie transakcje), albo właśnie jawności transakcji.
Chyba, że wiesz o czymś, o czym ja nie wiem.
The Real McCoin pisze:
pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo
Publiczny, jawny łańcuch transakcji.
Chyba posługujemy się różnymi definicjami prywatności.
Uciąłeś moją wypowiedź, przez co straciła ona sens. Przypomnę:
pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo i można samemu zadbać
Mogłem właściwie napisać "można o nią samemu zadbać" i podać więcej sposobów, ale chyba widać, co mam na myśli.
Zresztą, nawet publiczny łańcuch transakcji nie implikuje braku prywatności, jeżeli nie ma przymusu identyfikowania swoich adresów, a w dodatku istnieją możliwości przerwania połączenia środków z naszymi adresami (pralnie).
The Real McCoin pisze:
pm7 pisze:niż obecny system bankowy, gdzie nawet konta nie założysz bez dowodu osobistego (prepaid to nie konto, możliwa jest weryfikacja przelewem, ale tylko dlatego, że bank zakłada że zweryfikowałeś się dowodem w poprzednim banku).
Jak wydasz w kiosku 20 zł w bilonie to pani z okienka raczej nie przeskanuje sobie ścieżki wcześniejszego krążenia tych pieniędzy.
O koncie bankowym mówiłem w kontekście przelewów, nie płatności lokalnych. Jak zapłacisz gotówką za usługi świadczone przez ludzi mieszających w innych miastach, czy innych krajach? No i powoli się odchodzi od gotówki. Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje? Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: The Real McCoin » sobota, 31 maja 2014, 21:08

pm7 pisze:Mylisz się. Prywatność jak najbardziej była brana pod uwagę:
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
W dokumencie tym jest mowa o elektronicznej walucie, która nie wymaga zaufanej trzeciej i działa w oparciu o sieć p2p.
Dopiero gdzieś na końcu, w 10 punkcie, wspomniano o prywatności i to na zasadzie: stworzyliśmy mechanizm walutowy jaki stworzyliśmy a tutaj macie kilka porad jak moglibyście spróbować zaciemnić swoją bitcoinową działalność.
pm7 pisze:A w jaki sposób chcesz to osiągnąć? Obecnie znane mechanizmy zabezpieczania przed double-spendem wymagają zaufanej trzeciej strony (która widzi wszystkie transakcje), albo właśnie jawności transakcji.
Chyba, że wiesz o czymś, o czym ja nie wiem.
Jest taka procedura kryptograficzna jak "dowód z zerową wiedzą", znana od lat 80 ubiegłego wieku.
Dzięki niej jedna ze stron może udowodnić drugiej, że dysponuje pewną informacją, bez jej ujawniania.
Aktualnie procedury tego typu są rozwijane w ramach Succinct Computational Integrity and Privacy Research, co przyczyniło się do powstania protokołu Zerocash.
Tutaj strona projektu: zerocash-project.org
Polecam zapoznać się z sekcją "Q AND A".
Szczerze liczę, że za jakiś czas protokół ten zostanie mocno zintegrowany z jakimś altcoinem i urodzi się z tego coś praktycznego (wcześniej był też projekt Zerocoin).
pm7 pisze:Zresztą, nawet publiczny łańcuch transakcji nie implikuje braku prywatności, jeżeli nie ma przymusu identyfikowania swoich adresów
Trochę mi to wszystko przypomina Allegro.
Jak zdradzisz komuś, że ostatnio kupiłeś jakiś produkt(y) i został wystawiony komentarz przez sprzedającego lub kupującego, no to można ustalić pseudonim, a następnie historię wcześniejszych zakupów.
pm7 pisze:a w dodatku istnieją możliwości przerwania połączenia środków z naszymi adresami (pralnie).
W istocie rzeczy są to inne zaufane trzecie strony - usługodawcy-pośrednicy, którym wpłaca się monety i liczy, że oni je wymieszają. Czyli żeby w Bitcoinie osiągnąć jakąś lepszą prywatność to po prostu trzeba wyjść z tego Bitcoina - na chwilę go opuścić.
Jak wiemy, w samym Bitcoinie nie wyjdą żadne drastyczne zmiany, związane np. ze zwiększeniem prywatności, bo byłoby to zbyt ryzykowne, a Bitcoin ma zbyt wiele do stracenia.
pm7 pisze:O koncie bankowym mówiłem w kontekście przelewów, nie płatności lokalnych. Jak zapłacisz gotówką za usługi świadczone przez ludzi mieszających w innych miastach, czy innych krajach?
Gotówka jest anonimowa. Ale zobacz: nawet w tak często tutaj przeklinanym systemie bankowym jest coś takiego jak tajemnica bankowa.
pm7 pisze:Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje?
Jak ktoś jest wścibski to sobie sprawdzi.
pm7 pisze:Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).
Niemniej jednak środki trafiają na jakiś adres i kiedyś z niego zostaną wydane jak chcemy nimi operować, a każdy nasz krok jest zapisywany w publicznym, logicznie powiązanym łańcuchu.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » niedziela, 1 czerwca 2014, 14:40

Ostatni punkt z Q ANS A z zerocoin:
Can one put a backdoor in Zerocash?
Zerocash requires a trusted entity to conduct a one-time setup of the parameters of the system. During the setup procedure, secret random bits are drawn and used to compute the public parameters; the random bits are then destroyed, and the parameters are broadcast. If done correctly, then no secrets or backdoors remain.
Dla mnie to już skreśla - w BTC nie muszę nikomu ufać. Choć jak będę miał czas, przeczytam dokładniej jak ma działać ich pomysł, bo mnie zaciekawił
Są pralnie, które nie wymagają zaufania, np. http://sharedcoin.com/

Co do tajemnicy bankowej - dlaczego mam ufać bankom i rządom, kiedy mogę ufać matematyce?
The Real McCoin pisze:
pm7 pisze:Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje?
Jak ktoś jest wścibski to sobie sprawdzi.
To niech sprawdza. Jeżeli zależy nam na prywatności, mamy większe możliwości w BTC niż w obecnym systemie bankowym (bez łamania prawa).
The Real McCoin pisze:
pm7 pisze:Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).
Niemniej jednak środki trafiają na jakiś adres i kiedyś z niego zostaną wydane jak chcemy nimi operować, a każdy nasz krok jest zapisywany w publicznym, logicznie powiązanym łańcuchu.
Owszem, każdy nasz krok jest zapisywany, ale nie znaczy to, że da się to odczytać (i zrozumieć). Mamy spore możliwości zaciemnienia naszych operacji.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”