Chcecie lepszego bitcurexa ? to chociaż część BTC sprzedawajcie w innych kantorach, zobaczą, że im spadły obroty, to się wezmą do roboty, a jak nie ....
To niech wygra lepszy jest z czego wybierać

Postautor: karol1666 » poniedziałek, 26 maja 2014, 16:15
karol1666
Postautor: Chancellor » poniedziałek, 26 maja 2014, 17:42
Chancellor
Postautor: Wolv » wtorek, 27 maja 2014, 09:49
Wolv
Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 10:04
wizard
Postautor: hanti » wtorek, 27 maja 2014, 13:31
hanti
Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 18:14
wizard pisze:Widzę, że nawet do ankiety dotarły macki bitbay'owego marketingu![]()
W tej sytuacji w celu uzyskania jakiegoś miarodajnego obrazu trzeba by wprowadzić głosowanie jawne
big_digger
Postautor: hanti » wtorek, 27 maja 2014, 18:40
hanti
Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 18:41
wizard
Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 19:02
big_digger
Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 19:22
Ostatni raz odrabiałem lekcje jakieś 30 lat temubig_digger pisze:Kolego @wizard jakbys odrobil lekcje to bys wiedzial ze jest juz api![]()
wizard
Postautor: big_digger » wtorek, 27 maja 2014, 19:28
big_digger
Postautor: wizard » wtorek, 27 maja 2014, 22:32
wizard
Postautor: The Real McCoin » wtorek, 27 maja 2014, 22:56
W takim razie podziwiam.powered pisze:Do momentu kiedy ktoś nie wymusza przypięcie do tych transakcji mojego dowodu osobistego to mi to w ogóle nie przeszkadza.
The Real McCoin
Postautor: pm7 » środa, 28 maja 2014, 00:54
pm7
Postautor: gringos » środa, 28 maja 2014, 07:57
gringos
Postautor: wizard » środa, 28 maja 2014, 15:50
wizard
Postautor: The Real McCoin » czwartek, 29 maja 2014, 22:43
To wszystko to są jakieś protezy, atrapy, dark-mieszadełka nakładkowych sieci, które próbują coś zaciemnić i załatać dziurę w architekturze Bitcoina, w której nie przewidziano prywatności.pm7 pisze:Po coś są różne mechanizmy prywatności w wielu portfelach BTC, jak wysyłanie reszty na nowy adres, radzone jest generowanie nowego adresu dla każdego, kto ma nam wysłać BTC, nie mówiąc już Dark Wallecie, czy pralniach BTC.
Publiczny, jawny łańcuch transakcji.pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo
Jak wydasz w kiosku 20 zł w bilonie to pani z okienka raczej nie przeskanuje sobie ścieżki wcześniejszego krążenia tych pieniędzy.pm7 pisze:niż obecny system bankowy, gdzie nawet konta nie założysz bez dowodu osobistego (prepaid to nie konto, możliwa jest weryfikacja przelewem, ale tylko dlatego, że bank zakłada że zweryfikowałeś się dowodem w poprzednim banku).
The Real McCoin
Postautor: pm7 » piątek, 30 maja 2014, 00:12
Mylisz się. Prywatność jak najbardziej była brana pod uwagę:The Real McCoin pisze:załatać dziurę w architekturze Bitcoina, w której nie przewidziano prywatności.
A w jaki sposób chcesz to osiągnąć? Obecnie znane mechanizmy zabezpieczania przed double-spendem wymagają zaufanej trzeciej strony (która widzi wszystkie transakcje), albo właśnie jawności transakcji.The Real McCoin pisze:Ja, jeżeli miałbym powierzyć czemuś swoją prywatność, to chciałbym powierzyć ją algorytmom kryptograficznym. Tak jak mogę zaufać podpisowi ECDSA.
Wolałbym aby prywatność była wbudowana w samą architekturę kryptowaluty, a nie we wtyczkę przeglądarki, która może wymiesza dwie transakcje.
Uciąłeś moją wypowiedź, przez co straciła ona sens. Przypomnę:The Real McCoin pisze:Publiczny, jawny łańcuch transakcji.pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo
Chyba posługujemy się różnymi definicjami prywatności.
Mogłem właściwie napisać "można o nią samemu zadbać" i podać więcej sposobów, ale chyba widać, co mam na myśli.pm7 pisze:Wolę taką prywatność, gdzie każdy widzi to samo i można samemu zadbać
O koncie bankowym mówiłem w kontekście przelewów, nie płatności lokalnych. Jak zapłacisz gotówką za usługi świadczone przez ludzi mieszających w innych miastach, czy innych krajach? No i powoli się odchodzi od gotówki. Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje? Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).The Real McCoin pisze:Jak wydasz w kiosku 20 zł w bilonie to pani z okienka raczej nie przeskanuje sobie ścieżki wcześniejszego krążenia tych pieniędzy.pm7 pisze:niż obecny system bankowy, gdzie nawet konta nie założysz bez dowodu osobistego (prepaid to nie konto, możliwa jest weryfikacja przelewem, ale tylko dlatego, że bank zakłada że zweryfikowałeś się dowodem w poprzednim banku).
pm7
Postautor: The Real McCoin » sobota, 31 maja 2014, 21:08
W dokumencie tym jest mowa o elektronicznej walucie, która nie wymaga zaufanej trzeciej i działa w oparciu o sieć p2p.pm7 pisze:Mylisz się. Prywatność jak najbardziej była brana pod uwagę:
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
Jest taka procedura kryptograficzna jak "dowód z zerową wiedzą", znana od lat 80 ubiegłego wieku.pm7 pisze:A w jaki sposób chcesz to osiągnąć? Obecnie znane mechanizmy zabezpieczania przed double-spendem wymagają zaufanej trzeciej strony (która widzi wszystkie transakcje), albo właśnie jawności transakcji.
Chyba, że wiesz o czymś, o czym ja nie wiem.
Trochę mi to wszystko przypomina Allegro.pm7 pisze:Zresztą, nawet publiczny łańcuch transakcji nie implikuje braku prywatności, jeżeli nie ma przymusu identyfikowania swoich adresów
W istocie rzeczy są to inne zaufane trzecie strony - usługodawcy-pośrednicy, którym wpłaca się monety i liczy, że oni je wymieszają. Czyli żeby w Bitcoinie osiągnąć jakąś lepszą prywatność to po prostu trzeba wyjść z tego Bitcoina - na chwilę go opuścić.pm7 pisze:a w dodatku istnieją możliwości przerwania połączenia środków z naszymi adresami (pralnie).
Gotówka jest anonimowa. Ale zobacz: nawet w tak często tutaj przeklinanym systemie bankowym jest coś takiego jak tajemnica bankowa.pm7 pisze:O koncie bankowym mówiłem w kontekście przelewów, nie płatności lokalnych. Jak zapłacisz gotówką za usługi świadczone przez ludzi mieszających w innych miastach, czy innych krajach?
Jak ktoś jest wścibski to sobie sprawdzi.pm7 pisze:Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje?
Niemniej jednak środki trafiają na jakiś adres i kiedyś z niego zostaną wydane jak chcemy nimi operować, a każdy nasz krok jest zapisywany w publicznym, logicznie powiązanym łańcuchu.pm7 pisze:Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).
The Real McCoin
Postautor: pm7 » niedziela, 1 czerwca 2014, 14:40
Dla mnie to już skreśla - w BTC nie muszę nikomu ufać. Choć jak będę miał czas, przeczytam dokładniej jak ma działać ich pomysł, bo mnie zaciekawiłCan one put a backdoor in Zerocash?
Zerocash requires a trusted entity to conduct a one-time setup of the parameters of the system. During the setup procedure, secret random bits are drawn and used to compute the public parameters; the random bits are then destroyed, and the parameters are broadcast. If done correctly, then no secrets or backdoors remain.
To niech sprawdza. Jeżeli zależy nam na prywatności, mamy większe możliwości w BTC niż w obecnym systemie bankowym (bez łamania prawa).The Real McCoin pisze:Jak ktoś jest wścibski to sobie sprawdzi.pm7 pisze:Wyobrażasz sobie, że płacisz gdzieś lokalnie Bitcoinem, choćby i w kiosku i "pani z okienka" analizuje Twoje transakcje?
Owszem, każdy nasz krok jest zapisywany, ale nie znaczy to, że da się to odczytać (i zrozumieć). Mamy spore możliwości zaciemnienia naszych operacji.The Real McCoin pisze:Niemniej jednak środki trafiają na jakiś adres i kiedyś z niego zostaną wydane jak chcemy nimi operować, a każdy nasz krok jest zapisywany w publicznym, logicznie powiązanym łańcuchu.pm7 pisze:Nawet jakby jej się chciało, możliwe do uzyskania informacje są minimalne (zwłaszcza, że poleca się dla każdego kupującego tworzyć osobny adres, na który ma płacić, co dodatkowo utrudnia, a wręcz może uniemożliwić dowiedzenie się jakiej firmie płaciłeś, nie mówiąc już o informacji za co).
pm7
Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”
Użytkownicy przeglądający to forum: bn801 i 11 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).