[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: GetBitCoin_pl » poniedziałek, 3 marca 2014, 20:10

Weź się ogarnij i poczytaj ten wątek parę dni wstecz...
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: kactech » poniedziałek, 3 marca 2014, 20:23

The Inside Story of Mt. Gox, Bitcoin’s $460 Million Disaster
http://www.wired.com/wiredenterprise/20 ... -exchange/
Podczas czytania zalecane podtrzymywanie szczęki.
DISTbIT - prywatny punkt błyskawicznej sprzedaży kryptowalut
bitowe.info - agregator wiadomości ze świata BTC
ToxID: 8013F26F9CFE8B3B979EE313EBD866D9D4F1D426501711C1CC80A14B7031EF53092C1A2B3C9A

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Au 79 » poniedziałek, 3 marca 2014, 21:52

Niestety muszę założyć, że w czasie ostatniego włamu* wypłynęły moje dane identyfikacyjne. Paszport, polski dowód, poświadczenie niemieckiego adresu. W kraju bywam rzadko, ew. zgłoszenie kradzieży dokumentów jest problematyczne, choć możliwe. Kasę na Mt miałem, ale mogę przeboleć, bardziej niepokoi mnie ryzyko kradzieży tożsamości. Wasze zdanie na ten temat?

* co do włamu - to jak to jest, firma zamknięta, teoretycznie wszystkie aktywa sprzętowe i informacyjne powinny być pod pieczęcią speców sądowych, a ktoś tam sobie wpada i wypada jak z za przeproszeniem toalety na basenie? Mam uwierzyć, że ci sami spryciarze nigdy nie wpadali tam wcześniej!?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: snapek17 » poniedziałek, 3 marca 2014, 22:48

@kactech

Świetny artykuł. Pokazuje cała sprawe od nieco innej strony i generalnie uzupełnia cały ten obraz nędzy i rozpaczy związany z Goxem. Tym bardziej za skandal można uznać, że MK dalej będzie mogł się "bawić" w swoją własną giełde i to zgodnie z prawem za grube miliony klientów - ofiar żenującej niekompetencji.

@Au 79

Właśnie dziwi mnie fakt, że nikt do tej pory nie podniósł kwestii możliwego wycieku dokumentów. Wszyscy martwią się o swoje bitki, część o fiaty... Ludzie chyba nie zdajecie sobie sprawy czym może się skończyc wyciek Waszych danych osobowych... Bóg jeden wie gdzie i do kogo.

Ktoś może się śmiać, ale ja dziś zgłosiłem zniszczenie swojego starego dowodu i złożyłem wniosek o nowy. Numeru PESEL nie zmienie, ale chociaż stary dowód w świetle prawa został unieważniony. Tym, dla których zmiana dowodu nie stanowi jakiegoś strasznego problemu radze zrobić to samo.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Au 79 » poniedziałek, 3 marca 2014, 23:21

snapek17 pisze: Tym bardziej za skandal można uznać, że MK dalej będzie mogł się "bawić" w swoją własną giełde .
Powiem więcej. Czy ktoś temu człowiekowi powierzy jeszcze pieniądze? Otóż potrafię sobie jednak wyobrazić taką możliwość: firma działająca pod prawnym i co ważne buchalteryjnym nadzorem stwarza - kruche ale jednak - elementy minimalnej i tymczasowej pewności. Jeśli zapisy na naszych kontach zostaną zachowane, to teoretycznie może się zdarzyć że nowy odrodzony Gox zarobiłby jakieś pieniądze. Wtedy musiałby zacząć spłacać stare długi. A skoro taka możliwość istnieje, to ci którzy stracili Duże Pieniądze mogą umieścić część handlu Gox, po to żeby dać giełdzie zarobić -> żeby odbiła się od dna -> żeby zaczęła wypłacać zobowiązania.
Nie sądzę, żeby było to prawdopodobne, ale podejrzewam że nie tylko mnie przyszło to do głowy.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: biolo » poniedziałek, 3 marca 2014, 23:39

snapek17 pisze: Właśnie dziwi mnie fakt, że nikt do tej pory nie podniósł kwestii możliwego wycieku dokumentów. Wszyscy martwią się o swoje bitki, część o fiaty... Ludzie chyba nie zdajecie sobie sprawy czym może się skończyc wyciek Waszych danych osobowych... Bóg jeden wie gdzie i do kogo.

Ktoś może się śmiać, ale ja dziś zgłosiłem zniszczenie swojego starego dowodu i złożyłem wniosek o nowy. Numeru PESEL nie zmienie, ale chociaż stary dowód w świetle prawa został unieważniony. Tym, dla których zmiana dowodu nie stanowi jakiegoś strasznego problemu radze zrobić to samo.
Mojego ID maja scan tylko przedniej strony :D wiec chyba nie jest tak źle :P weryfikowałem w szale bańki smoleńskiej jak widać chapali wtedy wszystko jak szło :D

jjc
Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: jjc » poniedziałek, 3 marca 2014, 23:44

Zgadzam się- każdy ze zweryfikowanym uczciwie kontem powinien się zaniepokoić.

Wasze dowody nie zostały przejęte przez pierwszego lepszego żulka który wykuje PESEL na pamięć i poda przy spisywaniu przez policjanta- jest dużo gorzej ;)

BTW Co do fiatów- co właściwie powstrzymuje ich przed ich wypłatą "tak oficjalnie"?
Zamrożenie z powodu upadłości?
16vMhRFeLtyfNcyqfxzgTHoA9Ksbt1bR5x

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » poniedziałek, 3 marca 2014, 23:53

Ty chyba jeszcze nie rozumiesz co się stało... Gox nie ma ani bitów ani dolarów... jest kompletnie spłukany
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 4 marca 2014, 00:02

snapek17 pisze:Wszyscy martwią się o swoje bitki, część o fiaty... Ludzie chyba nie zdajecie sobie sprawy czym może się skończyc wyciek Waszych danych osobowych... Bóg jeden wie gdzie i do kogo.
No czym?
Ktoś sobie czarno-biały skan mojego dowodu wydrukuje i pokaże w banku?

Ja podobno mam lekkiego fioła na punkcie bezpieczeństwa danych, ale nie potrafię sobie wyobrazić żadnego zastosowania dla takiej "kradzieży tożsamości". Chyba że ktos wyprodukowałby kopię mojego dowodu. Ale jeśli ktoś ma takie możliwości to chyba prościej i bezpieczniej dla niego zrobić dowód z fikcyjnymi danymi.

Dyskutant
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: rezor91 » wtorek, 4 marca 2014, 00:40

@up Wykorzysta te dane na stampie i zorganizuje pralnię brudnych pieniędzy :)
Nie śpię bo pilnuje bitcoina

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: MorXpe » wtorek, 4 marca 2014, 03:15

@ekonomik, odpowiedziałem już w innym wątku, ale się powtórzę

Mając wszystkie dane osobowe, numer i zabezpieczenia numeryczne można łatwo wykonać kopię dowodu 1:1. Ze zmienionym zdjęciem złodziej może wszystko.

Patrząc na jakość podróbek jakie były dostępne na SR ryzyko istnieje.

Mimo to osobiście zdecydowałem się zaczekać na bardziej wiarygodne potwierdzenie informacji o wycieku skanów zanim zmienię dowód.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » wtorek, 4 marca 2014, 09:53

jakies rozszerzone oswiadczenie na stronie mtgoxa
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Orator
Reputacja: 250
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lechu » wtorek, 4 marca 2014, 09:59

To już było wczoraj chyba. Co do wycieku tych danych osobowych to nawet nie chcę myśleć jakie to może mieć konsekwencje...

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » wtorek, 4 marca 2014, 11:06

podobno "znaleziono" bitcoiny na blockchainie.. nie zdziwilbym sie gdyby wcale nie byly zgubione/skradzione

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: MorXpe » wtorek, 4 marca 2014, 11:47

hanti pisze:jakies rozszerzone oswiadczenie na stronie mtgoxa
As of now, the liabilities of MtGox Co., Ltd exceed its assets and its financial situation is as follows:

Total amount of assets 3,841,866,163
Total amount of current liabilities 6,501,119,371
Czyli $37,734,809 aktywów wobec $63,853,995 zobowiązań (to znaczy $26,119,186 na minusie).

Nie licząc brakujących 750,000 btc klientów oraz 100,000 btc giełdy.
Duże prawdopodobieństwo, że zostały skradzione. Śledztwo w tej sprawie wciąż się toczy.

Nic nowego.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » wtorek, 4 marca 2014, 12:06

Na jutro jest zapowiedziana specjalna, po raz pierwszy w sumie konferencja prasowa CEO Blockchain'a

Myślę że coś ciekawego jutro usłyszymy w wiadomej dla nas sprawie.

Tak czy inaczej, ludziki zgodnie mówią że BTC-e ma status RED jeżeli chodzi o możliwość zwinięcia się bez zapowiedzi...

Tam będzie to sytuacja tym trudniejsza dla posiadających tam aktywa gdyż wlasciciele btc-e są całkowicie anonimowi...

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » wtorek, 4 marca 2014, 12:23

@Lorraine - ale czy cokolwiek się zmieniło w sprawie BTC-E? Tzn skąd nagle ten status RED, skoro BTC-E zawsze było anonimowe i nieuchwytne?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » wtorek, 4 marca 2014, 12:31

może zmieniło się to, że teraz za ostrzeżenia biorą się szychy bitcoinowe. Banki centralne robiły to wcześniej, wszyscy pomstowali. że to nie ich sprawa.

a BTCe... na twicie Anastopulos, dev Blockchaina, wczoraj chyba przestrzegał przed tą giełdą. Że mogą być na celowniku służb za udostępnianie swej platformy sprzedawcom z czarnego rynku internetowego.

Gdyby BTCe zniknęła byłoby krwawo, przynajmniej w short.
Chyba, że będzie to wkalkulowane w ryzyko. A do tego jest potrzebne powszechne uświadomienie. I może po to jest ta konferencja prasowa.

Początkujący
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0

Postautor: paltoco » wtorek, 4 marca 2014, 12:42

Proponuję wyjść z założenia, że każda giełda/market bitcoinowy to z założenia wałek, który czeka po prostu na satysfakcjonujący obrót.

Byłem idiotą myśląc, że Karpeles czy inny chu*** chce mi zrobić dobrze umożliwiając zabawę spekulacją. Oni wszyscy są z góry nastawieni na wałek, nie na te śmieszne prowizje.

Podobnie sprawa tyczy się Silkroadopodobnych marketów w sieci TOR. Wszyscy się będą ukręcać.

Kraken też się ukręci, nie martwcie się, co z tego, że działa legalnie? Karpi też działa legalnie.

Zamiast pozwów proponuję nauczyć się pythona i django i spróbować podbić świat kolejnym "giełdowym" bądź "portfelowym" scamem. Ja jestem w trakcie :P Niedługo będzie nowa kałuża na Wasze żetoniki.

Co z tego, że BTC znów idzie w górę? To wszystko jest od scammerów dla scammerów. Pamiętam, że kiedy BTC kosztował 5-6$ to służył głównie do undergroundowego handlu na np. Silkroad.

Domena MtGox.com zawieszona.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: szady » wtorek, 4 marca 2014, 13:05

Radze zachowac ta wypowiedz, bedzie wiadomo gdzie NIE handlowac ;)

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”