[RIP] MtGox - Dyskusja ogólna

Co wybierzesz?

a) Intermediate Repayment and Final Repayment
14
23%
b) Early Lump-Sum Repayment
46
77%

Liczba głosów: 60
Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: MtGox - Dyskusja ogólna

Postautor: topnetdeal » sobota, 1 marca 2014, 10:58

Chancellor pisze:...ale szczęśliwie Gox zawalił sie w momencie, gdy nie był już królem bitcoina...
Agonia giełdy zaczęła się przed Twoim pojawieniem się na forum, czyli na początku lutego, gdy z (wtedy) nie wytłumaczalnych przyczyn zlecone i potwierdzone przez MtGoxa wypłaty nie pojawiały się przez kilka dni ani w łańcuchu, ani na adresach docelowych. Takie potwierdzenie e-mailem otrzymałem 4 lutego :

"Dear xxxxxxxx,

There has been a withdrawal from your MtGox account:

Transaction reference: 2093c556-8340-40b7-b62c-c767355db3bf
Date: 2014-02-04 22:42:18 GMT
IP: xx.xxx.xx.xx
Transaction hash: eadff65a9076d4d0d0a8f8914bd037e2a9cffa2d6261ea160a8c9accb38eabad

You can access your account history for more details.

Please contact us as soon as possible by replying to this email if you did not request this withdrawal.

Thanks,
The MtGox Team"

a kilka dni później BTC pojawiły się z powrotem na koncie i pojawił się również komunikat o wstrzymaniu wypłat, za to ja informacji o anulowaniu wypłaty nie otrzymałem. MtGox'a można było wtedy jeszcze nazywać "królem" rynku, bo wyznaczał kurs, a jego aktywa były (teoretycznie) kilka razy większe niż jakiejkolwiek innej giełdy.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » sobota, 1 marca 2014, 11:12

topnetdeal pisze:Agonia giełdy zaczęła się przed Twoim pojawieniem się na forum, czyli na początku lutego
Wiem. Na bitcointalk jestem trochę dłużej (koniec grudnia) i na początku zrobiłem tam sobie niezłą prasówkę z wydarzeń w 2013 :-). Wątek "MtGox withdrawal delays [Gathering]" mam w watchliście i zadałem sobie swego czasu trud chociażby pobieżnego przejrzenia go od początku.
topnetdeal pisze:MtGox'a można było wtedy jeszcze nazywać "królem" rynku, bo jego aktywa były (teoretycznie) kilka razy większe niż jakiejkolwiek innej giełdy.
Aktywa zapewne tak. Ale dla mnie, czyli osoby, która weszła w świat bitcoina mniej więcej w połowie grudnia i otwartej na wiedzę, Gox od razu nie wydawał się giełdą najbardziej godną zaufania. Owszem gdy mi w końcu zweryfikowali konto, dałem się ponieść chciwości (spread $140 na korzyść Goxa) i zaarbitrażowałem eksperymentalnie małą sumką. Niemniej większością kasy obracałem (czy raczej uczyłem się obracać) na BitStampie. Więc w pewnym "mentalnym" sensie MtGox nie wyglądał już mi na króla. Nawet ich strona WWW w porównaniu ze Stampem czy Krakenem wyglądała dość siermiężnie...

Weteran
Reputacja: 310
Reputacja postu: 
0

Postautor: garmont » sobota, 1 marca 2014, 11:20

O "kryzysie MtGox" pisze Wall Street Journal:
http://blogs.wsj.com/five-things/2014/0 ... xs-crisis/

Są jak najbardziej za :-).
"Umarł król..."
“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 1 marca 2014, 11:32

Czy na tej konferencji ktoś wogóle zapytał wprost, dlaczego skoro Gox przyznaje się do utraty 700tys BTC klientów wartych około 400mln $, to przed sądem złożył papiery wskazujące że ich zadłużenie wynosi zaledwie około 60mln $?
Ktoś o to zapytał?

Tylko nie mówcie mi o ich "regulaminie" bo regualminy nie stanowią prawa.

BTW. Przeczytałem w którymś newsie że jakiś Amerykanin, ktory stracił zaledwie parę tys USD wniósł pozew przeciwko Goxowi. Oczywiście w USA. Czy oni tam mają prawo pozwalające pozwać przed amerykański sąd cały świat? :) Pamiętam, że po 911, rodziny ofiar pozwały o gigantyczne odszkodowanie... Arabię Saudyjską, oczywiście też przed sądem USA, a swego czasu amerykańscy żydzi chcieli pozwać (albo pozwali?) Polskę o odszkodowania za utracony majątek.
Czy oni nie akceptują instytucji międzynarodowych tylko pozywają obywateli dowolnego kraju albo i całe kraje przed dowolny sąd rejonowy w USA? :P

Pytam poważnie. Nie znam prawa. Może ja też mogę pozwać Marka przed polski sąd i tenże sąd wyda nakaz doprowadznia go? ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » sobota, 1 marca 2014, 11:42

Mysle ze mozesz. Ale mysle rowniez ze wybor polskiego sadu jest wyjatkowo glupi poniewaz zanim ktokolwiek nawet obejrzy twoj pozew wszyscy inni wierzyciele w innych krajach zlicytuja ostatnie skarpetki Karpelesa. Bo tam sady dzialaja "troche" szybciej.
Mysle ze ten koles w USA podal do sadu Mtgox LLC z Delaware. Czyli przedstawicielstwo/oddzial/spolke corke (nie wiem) spolki w Japonii.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

syn
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: syn » sobota, 1 marca 2014, 11:52

ekonokomik pisze:... parę tys USD ...
25k $, czyli nie tak pare :) Chociaż pewnie w porównaniu do tego, ile potracili najwięksi to faktycznie :P USA jest znane z tego, że tam się sądzą o wszystko ze wszystkimi.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » sobota, 1 marca 2014, 13:10

@eko

Tak, prawo w USA zezwala na takie działanie, prawo japońskie jest bardzo podobne do amerykanskiego i Kerpeles skorzystał z
http://en.wikipedia.org/wiki/Chapter_11 ... tates_Code

Po 45 roku to Amerykanie kształtowali Japonie a nie oni sami z siebie, dlatego tyle podobieństw miedzy innymi w prawie.

Obrazek

Dyskutant
Reputacja: 99
Reputacja postu: 
0

Postautor: jagger3 » sobota, 1 marca 2014, 13:21

Hej

Możecie się ze mnie śmiać, ale "skuszony" niską ceną, zdecydowałem się w końcu przelać pieniążki na Goxa. Nieduża kwota 587 złotych, zaledwie KILKA godzin przed zamknięciem strony Goxa. Jest może jakiś kontakt do polskiego Goxa, gdzie mógłbym napisać prośbę o oddanie? Pieniądze na pewno doatrły do polskiego konta już po zamknęciu strony Goxa...

Oczywiście, jest to kwota stosunkowo niewielka (i z założenia liczyłem się z jej stratą), nie chce się sądzić ani nic, chcę poprosić jedynie o oddanie (spróbować nie zaszkodzi), tylko gdzie pisać? :)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 119
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lorraine » sobota, 1 marca 2014, 13:25

jagger3 pisze:Hej

Możecie się ze mnie śmiać, ale "skuszony" niską ceną, zdecydowałem się w końcu przelać pieniążki na Goxa. Nieduża kwota 587 złotych, zaledwie KILKA godzin przed zamknięciem strony Goxa. Jest może jakiś kontakt do polskiego Goxa, gdzie mógłbym napisać prośbę o oddanie? Pieniądze na pewno doatrły do polskiego konta już po zamknęciu strony Goxa...

Oczywiście, jest to kwota stosunkowo niewielka (i z założenia liczyłem się z jej stratą), nie chce się sądzić ani nic, chcę poprosić jedynie o oddanie (spróbować nie zaszkodzi), tylko gdzie pisać? :)

ty tak na serio?

Jedyne co możesz zrobić jezeli przelałeś kartą to napisać wniosek o charge back, Jest jeszcze jedna opcja...

a raczej... jej brak.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » sobota, 1 marca 2014, 14:16

jagger3

na btalku ostatnio widzialem taki temat:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=488883.0

swoja droga ten koles od mtgox polska to nie wlasiciel dawnego bitomatu?

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hamsta » sobota, 1 marca 2014, 14:27

Dokładnie ten sam ;)

Początkujący
Reputacja: 31
Reputacja postu: 
0

Postautor: Asmiran » sobota, 1 marca 2014, 14:43

Piszecie, że gdzieś w regulaminie goxa jest zapisane mniej więcej, że nie zwrócą BTC w przypadku upadku giełdy. Jak dla mnie to Mark mógł sobie zapisać na ten temat w regulaminie co tylko chciał. Jednakże nie zmienia to faktu, że on jak zresztą cała społeczność BTC uparcie twierdziła i nadal twierdzi, że BTC jest walutą taką samą jak wszystkie pozostałe. W związku z powyższym jakim prawem on może sobie wybierać, że jedną walutę odda (jest dłużny) a innej nie?

Druga sprawa to jak liczyć jego zobowiązania? Zleciłem wypłatę swoich BTC jakoś czwartego dnia tego cyrku, niestety po tygodniu wróciły automatycznie na konto goxa. Pytanie brzmi czy jest mi dłużny kwotę BTC jaką zleciłem na dzień wypłaty (bądź jej wartość w dolarach na dzień zlecenia mojej wypłaty) czy jednak nie. Mimo, że po utknięciu moich BTC na goxie i obracaniu nimi, zwiększyłem ich liczbę to mogę stwierdzić, że było to już tylko fikcyjne obracanie czymś co istniało tylko na goxie (w przypadku gdyby ktoś chciał mi przeliczyć 1BTC na 135$).

Wygadany
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Coinn » sobota, 1 marca 2014, 15:12

Conclusion
To put things in perspective, it's important to remember that Bitcoin is a very new technology and still very much in its early stages. What MtGox and the Bitcoin community have experienced in the past year has been an incredible and exciting challenge, and there is still much to do to further improve.
Ten fragment z oświadczenia goxa od razu wyglądał mi na pożegnanie. Jak tylko to przeczytałem miałem takie wrażenie :?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: manwe » sobota, 1 marca 2014, 15:42

Może pozew w stosunku do goxa polskiego to nie taki zły pomysł? Im szybciej zabezpieczy się ich aktywa tym lepiej dla wierzycieli (to pachnie Art. 286 k.k. ale niby się zabezpieczyli przed składaniem pozwów z tym że jeśli to można zaklasyfikować jako oszustwo to może warto zgłosic to do prokuratury?). Warto chyba spróbować tej drogi odzyskania środków ;).

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 178
Reputacja postu: 
0

Postautor: the_prince » sobota, 1 marca 2014, 16:34

Wywiad z "podobno" byłym pracownikiem Mt. Gox, potwierdzającym wersję z Crysis Draftu.

http://www.thedailybeast.com/articles/2 ... heist.html

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: rizar » sobota, 1 marca 2014, 17:07

bardzo ciekawy artykul

ciekawe tylko ile osob wiedzialo o bugu i ile osob go uzywalo ?

Zastanawia mnie tez fakt, ze na przestrzeni tych kilku lat nie znalazl sie nikt uczciwy zeby zglosic po cichu problem z ich systemem zeby mogli wprowadzic odpowiednie poprawki

Watpie, ze sposob znala tylko jedna osoba, a jak wiadomo, ciezko cos takiego utrzymac w sekrecie

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Postautor: Chancellor » sobota, 1 marca 2014, 17:23

rizar pisze:Zastanawia mnie tez fakt, ze na przestrzeni tych kilku lat nie znalazl sie nikt uczciwy zeby zglosic po cichu problem z ich systemem zeby mogli wprowadzic odpowiednie poprawki
Może się znalazł i został olany.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Postautor: Multi » sobota, 1 marca 2014, 18:56

Chancellor pisze:
rizar pisze:Zastanawia mnie tez fakt, ze na przestrzeni tych kilku lat nie znalazl sie nikt uczciwy zeby zglosic po cichu problem z ich systemem zeby mogli wprowadzic odpowiednie poprawki
Stażysta, praktykant ??

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 1 marca 2014, 18:59

rizar pisze:jagger3

na btalku ostatnio widzialem taki temat:

https://bitcointalk.org/index.php?topic=488883.0

swoja droga ten koles od mtgox polska to nie wlasiciel dawnego bitomatu?
Człowiek piszący w tym temacie o pozwie i zapraszający innych aby się przyłączyli, pisze: "Remember, we can only recover max 5000PLN each and we need to act fast!"
Coś mi się wydaje, że źle zrozumiał na czym polega zp. z o.o., bo ktoś tu pisał, że kapitał polskiego Goxa to było właśnie 5000 zł. Tym niemniej faktycznie możnaby coś odzyskać, jeśli nie zdążyli wszystkiego przekazać do Goxa i coś mają na koncie. Ale po pierwsze tej drogi mogą chyba skorzystać tylko ci, którzy wpłacali kasę właśnie przez polskie konto Goxa. A po drugie nawet jeśli mają coś na koncie to są drobne. Nie opłaca się chodzić po sądach dla takiej sumy :/

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 1 marca 2014, 19:02

Chancellor pisze:
Naprawdę kupujecie wersję, że Goxowi przez miesiące czy lata wypływały pieniądze na skutek tego błędu, aż wypłynęły WSZYSTKIE i firma nie była tego świadoma? Bo chyba tylko nieświadomość mogła by właściciela ochronić przed odsiadką.

Słyszę, że Gox wystąpił o ochronę przed wierzycielami, właściciel zwołał konferencję z prawnikami, a gdzie news o śledztwie? Nikt w Japonii nie zgłosił sprawy do prokuratury jako oszustwo?

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”