kraken.com - BTC, LTC, NMC, EUR, USD, GBP

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: prap0n » wtorek, 18 stycznia 2022, 18:20

@Marcin Stany

scam

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: aleksandra80 » poniedziałek, 30 maja 2022, 12:06

a jak dlugo kraken potrafi przetrzymac historie transakcji? ogolnie szukam najlepszej dla siebie gieldy... chce, zeby gielda trzymala historie operacji jak nadluzej, najlepiej bez limitu czasowego... slyszalam o binance, ale binance daje chyba tylko trzy miesiace na sciagniecie historii operacji... a jak jest na krakenie?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 3 sierpnia 2024, 09:27

Wątek nieaktywny od 2 lat, co w wypadku giełdy chyba dobrze o niej świadczy ;)

Mam pytanie do użytkowników z doświadczeniem o transfer fiatów z Kraken --> bank w PL.
Czy są z tym jakieś problemy (szczególnie przy większych sumach)? Na coś trzeba uważać, o czymś pamiętać?
Czy są banki (jako docelowe w PL), których należy unikać.

Dzięki.

PS. Czytałem poprzednią stronę, ale może coś się zmieniło w kwestii banków w ostatnim czasie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1

Postautor: akos » poniedziałek, 5 sierpnia 2024, 11:53

ekonokomik pisze: sobota, 3 sierpnia 2024, 09:27Mam pytanie do użytkowników z doświadczeniem o transfer fiatów z Kraken --> bank w PL.
Czy są z tym jakieś problemy (szczególnie przy większych sumach)? Na coś trzeba uważać, o czymś pamiętać?
W przypadku Krakena i transferów SEPA nie doświadczyłem jak dotąd problemów, najdłużej czekałem do następnego dnia na zaksięgowanie EUR na rachunku, najkrócej były po 2 czy 3 godzinach. Na pewno dobrą praktyką jest rozdzielić większy przelew na kilka transz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kolega z bloku » poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 16:29

Czy można obecnie (rok 2024) wpłacać PLN z konta bankowego na giełdę Kraken i wypłacać PLN z giełdy na konto bankowe (z pominięciem wynalazków typu Zen)?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Postautor: mecenas » poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 16:43

Kolega z bloku pisze: poniedziałek, 19 sierpnia 2024, 16:29 (z pominięciem wynalazków typu Zen)
Wynalazek typu ZEN może uratować dupsko, gdy jakiś bankowy dziwak w krawacie zechce lepiej wiedzieć do czego mają posłużyć Twoje pieniądze.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 158
Reputacja postu: 
0

Postautor: nplex » piątek, 27 grudnia 2024, 22:21

Mamy koniec roku, a z nim zapowiadane już od jakiegoś czasu regulacje MiCA. Bez większych zaskoczeń, dostałem wiadomość email od Krakena z wymaganą ponowną weryfikacją konta. Opiszę więc swoje doświadczenia w tym zakresie:
Konto na Kraken posiadam od 2017r.
Po otrzymaniu wiadomości z prośbą o weryfikację, wysłałem wymagane dokumenty, wypełniłem kwestionariusz.
Konto zostało zweryfikowane pomyślnie w przeciągu kilku godzin.
Niestety na czas weryfikacji, środki krypto chwilowo "zniknęły" z mojego salda mimo informacji zwrotnej o tym, że moje konto zostało zweryfikowane pomyślnie.
Upomniałem się o odblokowanie środków poprzez kontakt z supportem: Środki zostały odblokowane w przeciągu około 1h.

Wrażenia na temat giełdy mam pozytywne, jednak w obliczu nowych rozporządzeń MiCA, mam kilka obaw co do wypłaty środków (nigdy jeszcze nie robiłem wypłaty).

Czy jeżeli zakupiłem krypto za fiaty na innej giełdzie, następnie wysłałem krypto na giełdę Kraken, to finalnie w obliczu nowych regulacji MiCA, aby wypłacić krypto lub EUR z Krakena muszę przedstawić im dowód zakupu tego krypto?

Wolę się upewnić zanim zlecę wypłatę. Z góry dzięki za odpowiedzi w tej kwestii 8-)

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: waliza » wtorek, 29 kwietnia 2025, 09:56

@ekonokomik, @zwyczajny jak skończyły się Wasze sprawy z weryfikacją source of funds na krakenie, o których pisaliście w temacie goxa. Też jestem w trakcie i od miesiąca procesują bez żadnych wiadomości i w sumie nie wiem czy w międzyczasie bezpiecznie można korzystać tam z handlu. Jakaś podpowiedź co ich zadowoliło?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » środa, 30 kwietnia 2025, 00:21

@waliza U mnie skończyło się pozytywnie. Najwyraźniej wcześniej źle zrozumiałem wymagania. Nie interesowało ich skąd pochodziła kasa na krypto którym obracam na ich giełdzie, a jedynie jakie jest moje źródło dochodów.
Jak pisałem, dałem im paski wypłaty i potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy (po polsku). Niedawno się logowałem, wszystko zaliczone na zielono.
W moim wypadku zanim uznali mi kwity mogłem normalnie handlować. Ale wcześniej straszyli jakimś terminem do którego musiałem się wyrobić z tymi informacjami, bo stracę możliwość handlu, więc nie wiem jak to jest teraz.

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”