BitMarket.pl - zaawansowana giełda z dźwignią

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 259
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: BitMarket.pl - giełda PLN/BTC od AfterMarket.pl

Postautor: BitMarket.pl » poniedziałek, 13 lipca 2015, 18:57

@Piotrek: Z całym szacunkiem - takie teksty to nie tu i nie do nas

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Piotrek » poniedziałek, 13 lipca 2015, 20:37

Jeśli uraziłem to przepraszam ale po prostu uważam, że strasznie się ociągacie z wypuszczeniem na rynek aplikacji gdzie sporty kawał czasu już minął

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » poniedziałek, 13 lipca 2015, 21:08

Piotrek pisze:Jeśli uraziłem to przepraszam ale po prostu uważam, że strasznie się ociągacie z wypuszczeniem na rynek aplikacji gdzie sporty kawał czasu już minął
Jest API ktore pozwala na w pelni funkcjonalna apke, wiec na co tylko zapragniesz mozesz sobie napisac apke, czas jeszcze Ci nie minal.
A sama gielda robi najlepiej kiedy alokuje zasoby w rozwoj gieldy, support czy budowanie uniwersalnych interfejsow.
Pisanie apek to o tyle problem ze nie tylko musisz napisac jakas apke, ale potem rowniez ja wspierac, aktualizowac razem ze zmianami na gieldzie. A jak chcesz to zrobic kompleksowo to jeszcze masz do zaadresowania uzytkownikow iOS, android, windows phone, ubuntu phone, firefox os - conajmniej te systemy sa uzywane na polskim rynku. Nie wspominajac juz ze API pod pisanie aplikacji na te systemy tez zmienia sie w czasie, co wymaga alokacji nowych zasobow aby obslugiwac nie tylko zmiany gieldy ale i technologi pod ktora jest napisana apka.
Ja w ogole bylbym za uniwersalna apka, ktora moglaby byc zarazem mobilna wersja strony gieldy. Mniej do utrzymania, dziala na szerszej liczbie urzadzen, latwiej zautomatyzowac unit testy na html5 niz na apkach.

Początkujący
Reputacja: 48
Reputacja postu: 
0

Postautor: coco~jambo » poniedziałek, 13 lipca 2015, 21:37

Zgadzam się co do mobilnej wersji strony jednak aplikacja moim zdaniem też powinna się ukazać, przynajmniej na trzy wiodące platformy czyli Andek, iOS i WP.

Pamiętajmy że przeglądarka może zawieść i zawiesić się w najmniej odpowiednim momencie, a dobrze zrobiona, lekka apka(co pokazał FB że jest możliwe do zrobienia wydając FB Lite) ułatwi życie głównie posiadaczom Andka gdzie ciężkie apki jak przeglądarka zamulają na słabszych fonach.

Reputacja postu: 
0

Postautor: BitMarket.pl » wtorek, 14 lipca 2015, 07:38

Apka jest pisana - po zrobieniu biblioteki XChange zabraliśmy sią za to (informacja z końca czerwca na tym forum).

W pierwszym rzędzie przyjrzeliśmy się HTML5 (bo praktycznie mieliśmy wszystko do tego, aby ją zrobić w krótkim czasie), ale zrezygnowaliśmy (przynajmniej na razie) po tym, jak zobaczyliśmy jaką wydajność oferuje ta technologia w praktyce. Nowe smartfony OK, ale użytkownicy z trochę starszym sprzętem - tu było słabo w pre-testach.

Więc od 2 tygodni robimy apkę natywną na Apka, IOS i Windows Phone. De facto robi to nam (i przy okazji sobie) jeden z aktywnych, doświadczonych uczestników rynku (przy okazji sam trader oprócz tego, że jest programistą), który posiada szereg bibliotek dostępu do naszej giełdy, więc idzie mu szybko. Wstępne szacunki mówią o końcu lipca, pierwszej połowie sierpnia. Ostatecznie będzie opublikowane tu i na GitHub. W sensie technicznym apka będzie zawierala wszystko co trzeba, a w sensie biznesowym mamy nadzieję będzie to niespodzianka.

No i to tyle, co możemy na tę chwilę uchylić, następny post o tym to już powinno być zaproszenie do testów ;-)

PS - pamiętajmy o naszej informacji z 7 lipca, że jest już QT Trader - jest to alternatywa, jeśli za ciężko idzie lub pada lub nie pasuje interfejs HTML giełdy. Też i już zapraszamy do testów.

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Piotrek » czwartek, 16 lipca 2015, 09:13

Fantastycznie, dziękuję za dobre wieści

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2358
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » czwartek, 16 lipca 2015, 21:09

Czy dobrze pokazuje stratę/zysk w procentach przy otwieraniu pozycji z lewarem, przy założeniu że otwieram pozycję za cały dostępny kapitał 6,66 LTC?
Przykład:
Otwieram pozycję długą na 100 zł przy kursie 10 zł i lewarze 1:1,5 wymagany depozyt to 6,66 LTC

Strata przy kursie 6 zł pokazuje -60,61 % a przecież (100/(10+6,66))=6 zł * co oznacza że przy 6 zł to już będę miał 100 % straty a nie -60,61 %
Zysk przy kursie 20 zł pokazuje 148,47 % a przecież 10-(100/20)=5 co oznacza że przy 20 zł będę miał 5/6,66=75 % zysku a nie 148,47 %
2015-07-16 21_11_29-.png
*Wartość kursu 6 zł obliczyłem dzieląc kwotę 100 zł (którą pożyczyłem od was otwierając pozycję, i którą muszę zwrócić przy jej zamknięciu) przez całkowitą kwotę środków jakimi dysponuję czyli 16,66 LTC (kwotę 10 LTC którą kupiłem za pożyczone od was 100 zł, i 6,66 LTC dodatkowego zabezpieczenia jakie posiadam). Dopóki kurs nie spadnie do tej wartości, moja kwota zabezpieczenia będzie wystarczająca aby odzyskać pożyczone od was środki.

na podstawie:
https://bitmarket.zendesk.com/hc/pl/art ... j%C4%85cy-

Strata i zysk przy już otwartych pozycjach pokazywana jest OK.
przed i po.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee
Inwestycje Giełdy Kryptowaluty

Reputacja postu: 
0

Postautor: BitMarket.pl » czwartek, 16 lipca 2015, 22:11

Dzięki za pytanie wraz z grafiką pokazującą o co chodzi w pytaniu, postaramy się przeanalizować ASAP i odpowiedzieć.

Reputacja postu: 
0

Postautor: BitMarket.pl » piątek, 17 lipca 2015, 11:52

Już rozumiemy wskazany problem, dziękujemy za zwrócenie uwagi.
Zauważyliśmy, że mamy pewną określoną dwuznaczność pojęć używanych w opisach i interfejsie. Postaramy się zmienić opisy na jednoznaczne, w nowej wersji interfejsu będzie też wyliczenie ceny, przy której wynik wynosi "zero" (przy najbliższym deploy'u), co też pozwoli uniknąć takich dwuznaczności.

Tu widać niestety brak doszczegółowienia terminologii używanej w opisie i interfejsie dla definiowania wielkości procentowej dla stop loss i take profit i używanego luźnego tłumaczenia polskiego "strata" i "zysk" dla tych obydwóch pojęć, co jest tłumaczeniem do poprawki. Przy potraktowaniu tego jako zysk i strata z transakcji (gdzie jeszcze dochodzą koszty opłat) wychodzą wskazane różnice i wartości i pojęć.

Musimy to ujednolić, dziękujemy jeszcze raz za wskazanie sytuacji.

Początkujący
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0

Postautor: Michau » piątek, 17 lipca 2015, 13:39

@prezes: Zysk i strata pokazywane są w stosunku do kwoty którą zainwestowałeś (czyli przedstawiłeś jako zabezpieczenie), a nie kwoty zainwestowanej + pożyczonej. Dodatkowo, wyliczenia obejmują też dodatkową stratę wynikającą z pobrania prowizji od otwarcia i zamknięcia pozycji.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 17 lipca 2015, 14:28

@Michau a mogę poprosić jakieś wyliczenia i jakieś rysuneczki (nie muszą być tak gustowne jak moje) przed otwarciem pozycji i po otwarciu, bo kompletnie nie rozumiem. To że dochodzi prowizja z pożyczki za otwarcie i zamknięcie to rozumiem ale to chyba nie jest 40 % po 5 dniach?

Główna moja myśl przewodnia była taka, bo może nie zostałem do końca dobrze zrozumiany, jak otwieram pozycję to wszystko pięknie widzę że jak spadnie do 12,0124 to tracę 60 % zabezpieczenia, myślę sobie OK, stać mnie, aż tu nagle po otwarciu pozycji jak cena dochodzi do 12,0124 to widzę strata 100 %, myślę sobie WTF miało być -60% jest -100%. Gdybym wiedział że tak będzie to może bym jej nie otworzył a tak czuję się wprowadzony w błąd.
Jestem pasjonatem świadomego życia. Inwestuję na rynkach od 2011 roku m.in. w kryptowaluty, kruszce, akcje.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Początkujący
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0005 BTC

Postautor: Michau » piątek, 17 lipca 2015, 15:51

@prezes: OK, masz rację, rzeczywiście jest to źle liczone i pokazywane przy otwieraniu pozycji. Chyba widzę w kodzie w którym miejscu tak się dzieje, muszę sprawdzić.

Edit: Błąd poprawiony.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 lipca 2015, 16:00 przez Michau, łącznie zmieniany 1 raz.

Reputacja postu: 
0

Postautor: BitMarket.pl » piątek, 17 lipca 2015, 15:56

@prezes: dziękujemy jeszcze raz, na szczęście wynik ostateczny z transakcji, jest taki jak wg instrukcji, więc nie ma pomyłki na wykonaniu transakcji, a to najważniejsze.

Używając tego typu systemów we wczesnej fazie rozwoju pomimo, że dokładamy wszelkich starań - nie unikniemy czasami tego, że informacje są dwuznaczne, niedokładne, różnią się w danej chwii od właściwych (opisywane wcześniej na forum kwestie odświeżania w interfejsie, itd.).
Staramy się to uzupełniać, zmieniać wraz z uwagami, rozwojem, itd.

Komentując odnalezione błędne informacje (na szczęście nie wplywające na wynki transakcji) - nie jest naszym celem stosowanie tego typu niedoskonałości, chyba to zrozumiałe.
Dziękujemy za wszelkie uwagi, staramy się rozwijać to wszystko również przy okazywanym przez Was nieraz zrozumieniu dla 'początkowego' stanu i wspólnymi staraniami nas i Was uzytkowników - doprowadzać to do lepszego stanu. Za przydarzajace się nam niedoskonalości podczas tej drogi - przepraszamy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » piątek, 17 lipca 2015, 17:15

Strata dla długiej pozycji wygląda OK ale z zyskiem dalej coś jest nie tak. Przy pozycji krótkiej obliczany zysk do zysku 100 % pokazywany jest za duży a powyżej 100 % (to jest miejsce gdzie pokazywany jest OK) jest za mały, natomiast przy długiej pozycji zysk procentowy jest zawsze pokazywany za duży.

Strata przy krótkiej pozycji też jest nie tak. Ogólnie inna jest zasada liczenia zysku i straty dla krótkiej i długiej pozycji, bo rozliczamy się w BTC albo w LTC a nie w zł, dlatego też dla długiej pozycji stratę może pokazywać OK a dla krótkiej już nie.
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » piątek, 17 lipca 2015, 17:35

Dlatego nie korzystam z dźwigni, zbyt wiele niewiadomych :p
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 17 lipca 2015, 17:53

Zgadzam się. Po podjętych swego czasu próbach handlu z dźwignią doszedłem do wniosku, że mniej ryzykownym sposobem zwiększenia zysków jest po prostu zwiększenie swojego kapitału obrotowego na giełdzie. Na razie pomysł się sprawdza.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » piątek, 17 lipca 2015, 19:55

Bez lewara nie pograsz dobrze na spadkach - a warto grać nawet 1:1 na spadku :P

Cena 800, sprzedajesz 2 BTC, masz 1600zł.
Otwierasz krótką za 2 BTC - czyli bitki pożyczone sprzedajesz i masz 1600zł.
Cena spada o połowę, do 400zł, odkupujesz te 2 BTC za 800zł. Zamykasz więc pozycję, bo oddałeś co pożyczyłeś.
Pozostaje Ci 800zł zysku, a do tego masz jeszcze swoje 1600zł ze sprzedaży, które było zabezpieczeniem.
Teraz po 400zł możesz wtedy kupić 6 BTC. Bez lewara kupisz tylko 4 ;) 50% piechotą nie chodzi :D

Chyba że się walnąłem w liczeniu :D

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 17 lipca 2015, 20:19

majkel_94 pisze:Bez lewara nie pograsz dobrze na spadkach - a warto grać nawet 1:1 na spadku :P Cena 800, sprzedajesz 2 BTC, masz 1600zł.
Ogarniam podstawową zasadę działania. Zgadzam się, że gdyby równo spadało, to bez lewara zarobić w fiatach się nie da. Ale nigdy nie spada równo, są odbicia, wzrosty itp. Ja to widzę tak, można ostro lewarować, zrobić np. 40% miesięcznie, ale przy sporym ryzyku. Można też dorzucić kapitału x4, grać spokojnie bez dźwigni, zrobić 10% i mieć ten sam zysk w fiatach. Przy znacznie mniejszym ryzyku. Poza tym, jak zauważyli przedmówcy, szybkie i precyzyjne wyliczenie aktualnych kosztów lewara nie jest łatwe, a oprocentowanie swapów potrafi czasem zmienić się bardzo raptownie. Więc ponieważ lubię ograniczać ryzyko, gram bez dźwigni.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » piątek, 17 lipca 2015, 20:28

Jeśli gramy w mid, to koszty swapów w ciągu tygodnia-dwóch to duży koszt lewara. Ale na ostatnią bańkę LTC przydało się idealnie, +25% w trzy godzinki, kiedy po pierwszej windzie do piekła bujało ładnie :D Swap to jakieś grosze wtedy kosztuje :P

Ja wolę połowę kasy trzymać na koncie, a grać lewarem x2 - oczywiście w short. Jak padnie giełda to mam jak przy dywersyfikacji.
Wszystko ma swoje wady i zalety ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: prezes » sobota, 18 lipca 2015, 12:33

Wrzuciłem dane do excela i wyszło mi po pierwsze, że dalej przed otwarciem są źle pokazywane dane odnośnie zysku i straty ale na szczęście po otwarciu są liczone dobrze.

Po drugie przy obecnym systemie o wiele bardziej opłaca się otwierać pozycje krótkie niż długie, przykład:

Otwieramy pozycje za 100 zł, dźwignia 1:1,5 kurs otwarcia 10 zł i teraz:
1. przy otwarciu długiej pozycji take profit na 20 zł wynosi 75 % natomiast stop loss na 5 zł wynosi -150%
2. przy otwarciu krótkiej pozycji take profit na 5 zł wynosi 150 % natomiast stop loss na 20 zł wynosi -75%

Tym bardziej jest to widoczne im większa jest różnica kursowa pomiędzy otwarciem a zamknięciem pozycji:
Otwieramy pozycje za 100 zł, dźwignia 1:1,5 kurs otwarcia 10 zł i teraz:
1. przy otwarciu długiej pozycji take profit na 100 zł wynosi tylko 135 % (a kurs wzrósł 10 razy) natomiast stop loss na 1 zł wynosi -1350%
2. przy otwarciu krótkiej pozycji take profit na 1 zł wynosi 1350 % natomiast stop loss na 100 zł wynosi -135% (tracimy tylko 135 % kapitału pomimo tego że kurs wzrósł dziesięciokrotnie)

@majkel_94 na bitmarkecie na spadkach faktycznie można nieźle zarobić nie ryzykując aż tak dużo ;) na wzrostach lepiej kupić za gotówkę BTC lub LTC niż otwierać długie pozycje.

A teraz najlepsze na koniec: stosunek otwartych długich pozycji do krótkich jest 10 do 1 :)

Podsumowanie:
Zasadniczo system wydaje się że działa OK, pomimo tego że są faworyzowane krótkie pozycje (może dlatego nie chce kurs rosnąć ;)) tylko przydałoby się żeby przed otwarciem były pokazywane poprawne wartości i dorzuciłbym jeszcze możliwość przy otwieraniu pozycji dopisania dodatkowego zabezpieczenia które sobie zostawimy, wtedy byśmy mieli już komplet wiedzy na temat otwieranej pozycji. Takie dodatkowe okienko (dodatkowy zapas BTC/LTC który zamierzasz przeznaczyć na zabezpieczenie pozycji).
Blog prezesa
Youtube
Facebook
X
linktr.ee

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”