Jak najlepiej handlowac i gdzie ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak najlepiej handlowac i gdzie ?

Postautor: Rumcajs » niedziela, 16 lutego 2014, 17:12

Jak w temacie, staruje dopiero i mam pare pytan odnośnie giełd i handlu.
Ze względu na różnice w kursach pomyslalem ze warto się zarejestrować na wiecej niz 1 giełdzie aby w razie czego przesłać bitcoina (czy tam jego kawałek) na inną giełdę jednak zastanawiam się nad wypłatami z innych giełd które nie są w PLN z tego co wyczytałem szybciej jest wyslac z innej gieldy bitcoina na bitcurex pl i tu go zamienic na pln i zlecic wyplate na swoje konto wtedy najszybciej mozna wyciągnąć pieniądze i ewentualnie je wyslac na inną giełdę.
Z drugiej strony czytam że wiele osob handluje bitcoinami za EU i $.
A niektorzy na jednej giełdzie normalnie kupując na dołku sprzedając na górce ale to troche monotonne nieraz trzeba by siedziec godzinami przed kompem.
Ja zrobiłem tak że wybrałem 2 duze giełdy z PLN i na nich sie zarejestrowałem tj. pln.Bitcurex i Mt Gox (tak wiem mt gox to osobny temat teraz).
I tu pojawia sie dylemat poza problemem z mtgoxem ze moze powinienem sie zarejestrowac na innych z innymi walutami.
Myslałem o rejestracji w Bitcurexie w Eu ale z tego co wyczytałem można mieć 1 konto na osobę, ale również ktoś pisał że są to osobne giełdy więc czy moge założyć drugie konto na Bitcurexie euro jak mam juz na PLN ?
W jaki sposób handlujecie ? I na ilu giełdach ? I w jakich walutach ?
Powinienem sie zarejestrować na innych giełdach? jeśli tak to na jakich (bezpiecznych) ? Wybrac jeszcze BTC-E, i jakies inne?
Nie znam sie na przelewach zagranicznych ale niektore podobno długo trwają jakbym chciał wypłacić kase a nie btc, nie wiem też co sie stanie jak z giełdy nie pln wysle sobie na polskie konto w mbanku np. eu lub $ to czy one się przeliczą na pln automatycznie ? Wtedy bede stratny za przeliczenie na pln bo jakbym te same pieniadze chcial na drugi dzien wyslac na inną giełdę to musialbym je wysłać na jakąś z walutą PLN bo jakas w euro/$ nie przyjmie mi wplaty w pln. I tak za kazdym razem wysylajac kase na konto zakladajac ze nie uda mi sie zarobic to bede tracil ciagle na zamianie walut jakbym szedl w kółko do kantoru wymieniac tą samą kwote zmniejszoną o poprzednie wymiany.
A więc jak to wszystko ogarniacie, jakie stosujecie techniki (najlepiej nieskomplikowane bo jestem mocno zielony) aby w miare bestresowo i szybko nie czekajac na kase po pare tygodni (jak w z mt gox podobno idą wypłaty) zeby ja znowu moc zainwestowac i przemielic. Domyslam się że sporo osob ma swoje triki na zarobienie ale podzielcie sie chociaż podstawami.
Brakuje na tym forum jakiegoś poradnika na start, wiem ze sa opisy kazdej gieldy z osobna ale jakiegos takiego bardziej do handlu poza radą "kup taniej sprzedaj drozej".
Narazie na nauce na bitcurexie straciłem 80 zł (mt gox nie mam veryfiukacji jeszcze wiec na szczescie nie wyslalem tam ani kasy ani mojego kawalka btc).
Podzielcie sie swoimi "technikami" :)

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Re: Jak najlepiej handlowac i gdzie ?

Postautor: Chancellor » niedziela, 16 lutego 2014, 17:35

Rumcajs pisze:A niektorzy na jednej giełdzie normalnie kupując na dołku sprzedając na górce ale to troche monotonne nieraz trzeba by siedziec godzinami przed kompem.
Od tego są boty. O ile masz pojęcie o programowaniu to możesz sam sobie sklepać jakiegoś prostego. Ja sobie popełniłem bota w PHP, prymitwnego jeżeli chodzi o algorytmy, ale eliminującego czynnik "siedzenia non-stop przy kompie".
Rumcajs pisze:W jaki sposób handlujecie? I na ilu giełdach? I w jakich walutach?
BitStamp i MtGox, z tym że ten drugi w tej chwili w trybie "zerowe salda i popcorn pod ręką". Brak mi tych stalowych jaj ;-).
Rumcajs pisze:Powinienem sie zarejestrować na innych giełdach? jeśli tak to na jakich (bezpiecznych)?
Moim zdaniem w tej chwili dobrze mieć konto na BitStampie, bo operuje w Europie, przelewy SEPA są szybkie i niedrogie, a póki co giełda wygląda na pewną. Dla mnie to najpewniejsza droga wyprowadzenia gotówki aktualnie.
Rumcajs pisze:Nie znam sie na przelewach zagranicznych ale niektore podobno długo trwają jakbym chciał wypłacić kase a nie btc, nie wiem też co sie stanie jak z giełdy nie pln wysle sobie na polskie konto w mbanku np. eu lub $ to czy one się przeliczą na pln automatycznie ? Wtedy bede stratny za przeliczenie na pln bo jakbym te same pieniadze chcial na drugi dzien wyslac na inną giełdę to musialbym je wysłać na jakąś z walutą PLN bo jakas w euro/$ nie przyjmie mi wplaty w pln. I tak za kazdym razem wysylajac kase na konto zakladajac ze nie uda mi sie zarobic to bede tracil ciagle na zamianie walut
Przy przelewach SEPA w MBanku konwersja walut jest automatyczna, ale masz rację, że bank co nieco na niej zarabia. Aktualnie rozważam dorzucenie sobie do kompletu konta w EUR i operowanie z niego.
Rumcajs pisze:Brakuje na tym forum jakiegoś poradnika na start, wiem ze sa opisy kazdej gieldy z osobna ale jakiegos takiego bardziej do handlu poza radą "kup taniej sprzedaj drozej".
Sytuacja jest tak dynamiczna, że taki poradnik by się momentalnie zdeaktualizował. Czy np. osoba wchodząca w bitcoina dzisiaj uwierzyłaby mi, że dwa tygodnie temu kupiłem bitcoiny na BitStampie po $810, sprzedałem je na MtGox po $960 a wypłata gotówki już mi przyszła na konto? A tak właśnie było... Na dzisiaj nie mam odwagi żeby cokolwiek sprzedawać czy kupować na MtGox... Ale za miesiąc znów może być inaczej.
Rumcajs pisze:Narazie na nauce na bitcurexie straciłem 80 zł
Norma, każdy traci na początku. Ja wtopiłem jakieś 100 zł, ale byłem na to psychicznie przygotowany, nauka musi kosztować. Ale ten mały arbitrażyk już mi to spłacił z nawiązką :-).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » niedziela, 16 lutego 2014, 19:27

Dzieki za pare odpowiedzi co mnie nurtowały, powiedz jeszcze bo piszesz tez ze masz konto w mbanku, zeby miec konto w euro to trzeba zalozyc osobne konto?
Nie mozna miec konta z kilkoma saldami w roznych walutach czyli podstawa eu i $ ? trzeba do tego zakladac osobny rachunek pod inną walute ? I piszesz że na roznicach w cenie miedzy aukcjami udalo sie troche zarobic ale napisałeś że zrobiłes to w usd ale zaraz potem że zastanawiasz się nad zalozeniem konta w euro, jest lepsze na nasz region do handlu BTC ? To jak lepiej handlowac jesli uzywac aukcji bez pln to jednak w euro lepiej czy w $ ? czy jednak i tak i tak i siedziec z kalkulatorem w ręku i śledzić kursy walut też. I nie patrzec jaka waluta ale uzywac tych popularnych czyli na nasze warunki powiedzmy tych 3: pln,eu,$ ?
Niestety bot w moim przypadku odpada, nieznam sie na programowaniu i watpie czy nawet jakbym mial jakiegos gotowego od kogos to bym go potrafil obsugiwac, licze na manulane trade ze tak powiem rzadziej a lepiej niz cykanie bocikiem po kilka pln.
Zapraszam inne osoby do podzielenia sie jakimis poradami na start :)

wev
Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: wev » niedziela, 16 lutego 2014, 19:56

Jeżeli dopiero zaczynasz, to moja pierwsza rada to kupić i trzymać bez względu na wszystko. Albo przynajmniej kupić i np połowę, przelać na cold storage i zapomnieć o tym. Jeżeli Ci dobrze pójdzie na giełdzie, szybko zarobisz tę drugą połowę, jeżeli przeciwnie nie stracisz wszystkiego. Dobrze jest też pamiętać, czy nawet zapisać sobie kiedy się kupowało/sprzedawało i dlaczego, żeby nie popełniać dwa razy tego samego błędu.
Polecam też dokonać jakiegoś zakupu za btc, świetne uczucie :)

Weteran
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: MusX » niedziela, 16 lutego 2014, 20:12

jeśli chodzi o giełdę to najsolidniejsza obecnie to kraken, do częstych operacji in-out z fiatami polecam założyć konto euro - wtedy wychodzi praktycznie bezkosztowo

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » niedziela, 16 lutego 2014, 20:14

Rumcajs pisze:Dzieki za pare odpowiedzi co mnie nurtowały, powiedz jeszcze bo piszesz tez ze masz konto w mbanku, zeby miec konto w euro to trzeba zalozyc osobne konto? Nie mozna miec konta z kilkoma saldami w roznych walutach czyli podstawa eu i $ ? trzeba do tego zakladac osobny rachunek pod inną walute? I piszesz że na roznicach w cenie miedzy aukcjami udalo sie troche zarobic ale napisałeś że zrobiłes to w usd ale zaraz potem że zastanawiasz się nad zalozeniem konta w euro, jest lepsze na nasz region do handlu BTC?
Sprawa jest złożona, ale po kolei. Z tego co wiem, to zawsze konto w banku jest denominowane w jednej walucie, więc nie da się mieć konta "z saldami w różnych walutach". W każdym razie na ile się zorientowałem, to mBank nie daje takiej możliwości. Przejdźmy teraz do mojej transakcji, operowałem dolarami, bo zazwyczaj w dolarach podawana jest cena BTC. W dolarach też odbywa się handel na BitStampie. Przychodzące przelewy SEPA (przelew SEPA jest zawsze w EUR), są przeliczane na USD przez BitStampa. Czyli pchając na BitStampa pieniądze z konta złotówkowego mam dwa przewalutowania, najpierw bank mi przelicza PLN na EUR i wysyła przelew (warto też pamiętać, że od przelewu SEPA bank kasuje 5 zł prowizji), potem przychodzące EUR są przez BitStampa przeliczane na USD przed umieszczeniem ich na moim saldzie giełdowym. Zatem handlując na BitStampie bitcoiny kupuję za dolary. Na MtGox natomiast sytuacja wygląda inaczej. Tam można mieć salda w wielu walutach (również w złotówkach), ale jest mały haczyk, nie masz opcji wymiany między walutami. Jedyna możliwość, żeby przenieść gotówkę np. z salda w USD na saldo w EUR to kupienie bitcoinów za USD i sprzedanie za EUR co oznacza dwukrotne zapłacenie opłaty transakcyjnej, no i do tego możemy stracić na spreadzie. Chyba że wyczekamy z zakupem BTC na jakiś mały dołek, a ze sprzedażą na górkę, to mogą nam sie spłacić prowizje Goxa i nawet można jeszcze troszkę ukręcić zysku. Ale to nie zawsze jest możliwe i nie zawsze mamy czas. Żeby wypłacić z Goxa przez SEPA (a to jedyna możliwość, która jako tako działała), trzeba to zrobić z salda w EUR, a więc musiałem sprzedać bitcoiny za euro.

Podsumowując, dla osoby operującej z Polski, i działającej na BitStampie i/lub MtGox najwygodniej jest mieć rachunek w EUR. Odpada wtedy przewalutowywanie EUR <-> PLN przez bank. Zaznaczę jeszcze, że kiedyś MtGox umożliwiał wpłaty i wypłaty w złotówkach, poprzez swój polski oddział, ale obecnie nie można skorzystać z tej opcji, przynajmniej jeżeli chodzi o wypłaty.
Rumcajs pisze:Niestety bot w moim przypadku odpada, nieznam sie na programowaniu i watpie czy nawet jakbym mial jakiegos gotowego od kogos to bym go potrafil obsugiwac, licze na manulane trade ze tak powiem rzadziej a lepiej niz cykanie bocikiem po kilka pln. Zapraszam inne osoby do podzielenia sie jakimis poradami na start :)
Bot nie musi cykać po kilka PLN. Mój nie cyka, po prostu wykrywa określony moment i sru. Na razie mam na tyle mało bitcoinów, że sprzedaż czy kupno idzie bez problemu w jednym czy dwóch zleceniach. Jak będę miał więcej to będę się martwił, oby "za dużo BTC" było jedynym moim zmartwieniem :-). Czego i Tobie życzę.

Gaduła
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0

Postautor: doooku » niedziela, 16 lutego 2014, 21:29

Chancellor pisze: Z tego co wiem, to zawsze konto w banku jest denominowane w jednej walucie, więc nie da się mieć konta "z saldami w różnych walutach".
Technicznie masz rację, ale wystarczy zarejstrować się w w kantorze aliorbanku i masz dostęp do własnego rachunku w praktycznie dowolnej walucie. Poza tym rachunki w wiodących walutach masz dostępne od ręki w każdym banku.

PS. Gdyby ktoś się rejestrował na http://kantor.aliorbank.pl/ to zachęcam do podania mojego kodu rekomedacyjnego: 8WVLNUVK7JGY

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » sobota, 22 lutego 2014, 19:48

A jak działa taki bot na aukcje ?
Jest gdzies w dziale download jakis bot dla wszystkich ? Bez trojanów najlepiej :) Jakiejs oficjalnej organizacji czy gieldy zeby był czysty na 100% ?
No i jak sama nazwa sugeruje oczekiwałoby sie od niego czego więcej niż wystawienie oferty Bid lub ask i pójscia spać bo tyle mozna zrobic i bez bota :P

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Au 79 » sobota, 31 maja 2014, 20:10

https://i.imgur.com/J6UG2sp.png

Graficzne zestawienie, stan na maj 2014, znalezione na Reddicie.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » sobota, 31 maja 2014, 20:27

Au 79 pisze:https://i.imgur.com/J6UG2sp.png

Graficzne zestawienie, stan na maj 2014, znalezione na Reddicie.
Fajne, dzięki. Potwierdza mój osobisty wybór: używam tylko Bitstamp i Kraken.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Au 79 » niedziela, 1 czerwca 2014, 01:45

@up

Brakuje mi tylko - a może niedowidzę - informacji czy uwierzytelnianie się jest obowiązkowe. Po przykrej historii z Goxem (posłałem dane i giełda padła) ...nie chciałbym już uszkadzać więcej giełd :lol:

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » niedziela, 1 czerwca 2014, 01:50

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Au 79 » niedziela, 20 lipca 2014, 12:56

Zestawienie giełd (wiarygodność informacji nieznana).

http://bestcoinexchange.com/list-of-exchanges/

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”