Atlas- poważna giełda w USA

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0.0001 BTC

Atlas- poważna giełda w USA

Postautor: robithc » piątek, 14 marca 2014, 19:44

http://arstechnica.com/business/2014/03 ... s-arrived/

https://atlasats.com/

to chyba news dużego kalibru a nie mogłem znaleźć nic na forum, na info trafiłem przez linka z niebezpiecznik.pl . Ludzie związani z wall street robią/zrobili giełde crypto. Ma ktoś więcej informacji ?
get rich or die trying

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Atlas

Postautor: Chancellor » piątek, 14 marca 2014, 20:33

robithc pisze:to chyba news dużego kalibru a nie mogłem znaleźć nic na forum, na info trafiłem przez linka z niebezpiecznik.pl. Ludzie związani z wall street robią/zrobili giełde crypto. Ma ktoś więcej informacji ?
Mają plusa za autoryzację SMS-em (używają authy.com). Muszę jeszcze zobaczyć jakie są opcje wysyłania fiatów. Niestety obawiam się, że jako bazowani w USA i handlujący w dolarach nie będą akceptować SEPA z przewalutowaniem. Co oznacza drogiego (no dobra, jak dla mnie...) i wolnego (to już dla wszystkich) SWIFT-a. No ale można też kupić bitki na Stampie i przelać...

Ciekawy (dla mnie nowy) jest system opłat transakcyjnych. Osoba wystawiająca zlecenie dostaje 0.1%, osoba, która to zlecenie zamyka swoim, płaci 0.2%. Czyli na ile zrozumiałem, prowizja ogólnie wychodzi 0.2% (no bo jak ktoś zlecenia otwiera, to te zlecenia będą również zamykały jakieś inne zlecenia), z czego połowa wraca do handlujących, a połowa jest zyskiem giełdy. Zakładam, że jeżeli zlecenie się skasuje, to tego 0.1% się nie dostanie ;-).

Pierwszy poziom weryfikacji (imię, nazwisko, adres, e-mail) pozwala na wpłaty i wypłaty do $1000 dziennie, ale uwaga, wpłaty i wypłaty BTC nie są natychmiastowe, napisali, że "dla Twojego bezpieczeństwa wpłaty i wypłaty BTC podlegają 24-godzinnemu przeglądowi bezpieczeństwa", więc to chyba oznacza, że takie jest opóźnienie? Trochę zniechęcające, jeżeli to są zawsze 24 godziny, niezależnie od kwoty, no ale to się okaże.

Z ciekawości zajrzałem też co trzeba podać na poziom 2 weryfikacji. I tu z lekka się zgina dziób pingwina, bo chcą 4 ostatnie cyfry Social Security Number, a jak wiadomo tym dobrem obdarzeni są tylko obywatele USA. Może się więc okazać, że nawet na poziomie 1 dowiem się, że "klientów z tych krajów nie obsługujemy". No ale co szkodzi spróbować.

OK, wiem już jakie są opcje wysyłania kasy. Jest EgoPay i SolidTrust, oprócz tego Money Order (ale to chyba tylko na terenie USA). Wire Transfer (to jest chyba SWIFT) jest dostępny tylko dla klientów instytucjonalnych (albo trzeba mieć wyższy poziom weryfikacji konta?). Pod tym względem więc giełda nie jest przyjazna dla klientów z Europy. Pozstaje zakup bitcoinów gdzieś tutaj i przesłanie ich tam. Co do wypłat fiatów natomiast, jedyną dostępną w tej chwili dla mnie opcją jest EgoPay. Pytanie czy poziom bezpieczeństwa i wolumen będą na tyle dobre, żeby warto było tam handlować, zamiast np. na BitStampie czy Krakenie.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Re: Atlas- poważna giełda w USA

Postautor: mcirek » piątek, 14 marca 2014, 21:31

robithc pisze:http://arstechnica.com/business/2014/03 ... s-arrived/

https://atlasats.com/

to chyba news dużego kalibru a nie mogłem znaleźć nic na forum, na info trafiłem przez linka z niebezpiecznik.pl . Ludzie związani z wall street robią/zrobili giełde crypto. Ma ktoś więcej informacji ?
To dla mnie najlepszy news od czasu, gdy okazało się, że Chiny nie zbanowały jednak swoich giełd BTC.

Weteran
Reputacja: 428
Reputacja postu: 
0

Postautor: Chancellor » piątek, 14 marca 2014, 21:39

mcirek pisze:To dla mnie najlepszy news od czasu, gdy okazało się, że Chiny nie zbanowały jednak swoich giełd BTC.
Na razie wolumen jest trochę biedny (40 BTC, zakładam, że z ostatnich 24 godzin), ale za to cena jest o $13 wyżej od Stampa ;-). Niemniej, gdy Amerykanie ruszą falą, to może to być za jakiś czas największa giełda BTC na świecie. Przynajmniej największa poza Chinami... A no i jeszcze trzeba zaczekać aż Atlas będzie dodany do bitcoinwisdom, bo na razie, to na stronie są tylko tabelki.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcirek » piątek, 14 marca 2014, 22:04

Sam Atlas to dla mnie pierwsza jaskółka. Amerykańska. Może za chwilę ktoś ruszy z dużym kapitałem, reklamą, Bóg wie czym - najważniejsze, żeby Amerykanie mieli swoją giełdę, u siebie, pod swoją jurysdykcją, bo wtedy będą czuli się bezpieczni, a przede wszystkim(!!) ruszą wtedy amerykańskie fundusze inwestycyjne. Nawet jeśli zainwestują małe %% swoich $$ to będą to już niebotyczne kwoty (małe %%, bo wysokie ryzyko)

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit-els » piątek, 14 marca 2014, 22:37

do tej informacji dodałbym jeszcze to:
http://infocoin.pl/2014/03/11/bitcoin-f ... e-szeregi/

polityczne znaczenie bitów rośnie. Ta pani z karierą w White House w cv to jest gruba rzecz.
:-)

Wróć do „Giełdy, kantory, bitomaty”