BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 września 2017
Reputacja: 107
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: zdch » niedziela, 17 września 2017, 13:35

@pm7,
1) póki co, jeszcze się nie zdarzyło, że popyt na BTC na dźwigni spadł gdy ustawiono te 300%, ale obserwuję rynek dopiero od 2 tygodni
2) osoby grające dźwignią płącą dużo mniej niż 300%, bo najpierw pożyczają za niskie %. Jak jest 100 BTC za 10% i 100 BTC za 300% to średnio na dźwigni jest 155%. Jeśli z 600BTC na rynku, 200BTC ustawi 300%, to krótkofalowo % na dźwigni wzrośnie tylko o jakieś 100%.
3) pomysł na bota wykorzystującego na swoją korzyść logikę (dobrą lub złą) innego bota to by było coś :)

@rav3n_pl,
Twój bot jest dobry, ale mógłby być lepszy :) Krótkoterminowo maksymalizuje zysk, ale długoterminowo już nie. Ja niestety nie jestem programistą, ale czuję, że dla Ciebie to byłoby raz dwa do dodania.

To jest jak z teorią gier, indywidualnie jesteśmy egoistami i chcemy maksymalizować SWÓJ zysk. Często decydując się na niższą wygraną, bo boimy się, że inni będą chcieli nas ograć. (patrz dylemat więżnia). Ogólnie dostępny bot eliminuje ten problem i maksymalizuje zysk całego rynku swap, używającego tego bota.

pm7
Moderator
Posty: 7888
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: pm7 » niedziela, 17 września 2017, 16:31

zdch pisze: 2) osoby grające dźwignią płącą dużo mniej niż 300%, bo najpierw pożyczają za niskie %. Jak jest 100 BTC za 10% i 100 BTC za 300% to średnio na dźwigni jest 155%. Jeśli z 600BTC na rynku, 200BTC ustawi 300%, to krótkofalowo % na dźwigni wzrośnie tylko o jakieś 100%.
Patrząc na to w ten sposób, to nawer jakby cały rynek nagle ustawił te 300%, to tylko mała część z nich dostanie jakąś kasę z tego, bo większość nie uda się "sprzedać" po takich cenach.
zdch pisze: Twój bot jest dobry, ale mógłby być lepszy :) Krótkoterminowo maksymalizuje zysk, ale długoterminowo już nie. Ja niestety nie jestem programistą, ale czuję, że dla Ciebie to byłoby raz dwa do dodania.
Po pierwsze zmowa (i to taka, że zastanawiałbym się, czy nie łamie prawa), po drugie nie masz jak kontrolować co ludzie robią (nawet jak nie umieją programować, mogą używać starszej wersji bota).

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 września 2017
Reputacja: 107
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: zdch » niedziela, 17 września 2017, 19:17

pm7 pisze: Patrząc na to w ten sposób, to nawer jakby cały rynek nagle ustawił te 300%, to tylko mała część z nich dostanie jakąś kasę z tego, bo większość nie uda się "sprzedać" po takich cenach.
Zgadza się, ale nie o to chodzi o to żeby utrzymać 300% tylko żeby próbować podnieść stopę zwrotu. Przy obecnej konfiguracji % będzie spadał do zera albo gdy ludzie uznają, że nie warto trzymać tu BTC i odejdą z rynku. Nawet jak się nie uda podnieść % do 300, bo jest za mało BTC wśród użytkowników bota, to jest chociaż szansa, że % trochę wzrośnie i to chodziło.
pm7 pisze:Po pierwsze zmowa (i to taka, że zastanawiałbym się, czy nie łamie prawa), po drugie nie masz jak kontrolować co ludzie robią (nawet jak nie umieją programować, mogą używać starszej wersji bota).
Nie znam się, więc ciężko mi się odnieść czy to zmowa czy nie. Bot jest zaprogramowany na określone zachowanie i przecież nie dogaduje się z innymi graczami rynku, nie ma porozumień, nie ma umów. A jak mówisz, że nie ma jak kontrolować co ludzie robią, to już w ogóle świadczy o tym, że nad wszystkim czuwa niewidzialna ręka rynku :) To też w tym rzecz, nie każemy przecież wszystkim używać tego czy innego rozwiązania, niech sobie robią co chcą, ale jeśli będą używać akurat tego to jest szansa na większy zysk dla wszystkich na rynku swap.

Nie wiem, czy ja coś źle rozumuję, że widzę taki opór przed pomysłem który pozwoliłby zarobić więcej?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 17 września 2017, 20:34

Bo to jest rynek - jedni zarabiają na drugich.
Podnoszenie kosztów utrzymania dźwignie (bo tym jest wzrost oprocentowania swapów) może spowodować, że ludzie przestaną grać dźwignią - bo koszty będą większe niż ugrane %.
Tak jak pisałem - był bot który realizował opisaną przez Ciebie strategię.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 9 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: ponczo » niedziela, 17 września 2017, 21:22

Cześć,niestety nie potrafię uruchomić tego bota.
Po wklejeniu kluczy i kliknięciu sprawdź wyskakuje takie okienko


************** Tekst wyjątku **************
System.TypeLoadException: Nie można załadować typu 'System.Collections.Generic.IReadOnlyDictionary`2' z zestawu 'mscorlib, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089'.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 18 września 2017, 00:58

Jaka winda? Jaki zainstalowany .net? Bo wymagana 4 i .dll obok .exe
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 9 września 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: ponczo » poniedziałek, 18 września 2017, 17:35

Dzięki za pomoc. Już wszystko działa. Win7
Pomogła aktualizacja .net

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 września 2017
Reputacja: 107
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: zdch » poniedziałek, 25 września 2017, 22:00

Ech, musiałem ogarnąć jakieś biblioteki .net, visual studio, c#, githuba, ale w końcu dałem radę i pozwoliłem sobie poprawić tego bota rav3n_pl i dodałem tylko jedną rzecz: między 20:30 a 20:50 rate ustawia się na 299%.
https://github.com/zdch/swapbot

Chętnych zapraszam do korzystania, im nas będzie więcej tym będzie lepiej.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 26 września 2017, 00:05

Nie ogarnąłeś gita.
Wystarczyło mojego sforkować na githubie i potem edytować własnego.
A tak nie widać jakie zmiany zrobiłeś, bo nie ma odwołania do źrodłowego repo.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 września 2017
Reputacja: 107
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: zdch » wtorek, 26 września 2017, 19:27

rav3n_pl pisze:Nie ogarnąłeś gita.
Wystarczyło mojego sforkować na githubie i potem edytować własnego.
A tak nie widać jakie zmiany zrobiłeś, bo nie ma odwołania do źrodłowego repo.
Heh, nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość :)
Spróbowałem zrobić to co mówisz, dostępne pod tym linkiem: https://github.com/zdch/swapbot-1
Mam nadzieję, że jest ok i widać co zostało zedytowane.

edit:
Znalazł się jeden dzielny śmiałek, który przetestował moje rozwiązanie. Z całego serca dziękuję, bo nie spodziewałem się :) Teraz trzeba cierpliwie poczekać aż znajdzie się większa liczba chętnych i może coś z tego będzie :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 września 2017
Reputacja: 107
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: zdch » środa, 27 września 2017, 21:05

Liczba użytkówników swapbota-1 rośnie, co mnie osobiście bardzo cieszy.

Na większe rezultaty będziemy musieli poczekać, gdy liczba użytkowników (lub ich ilość BTC) osiągnie interesującą wartość. Chyba że wcześniej znajdą się spekulanci, którzy manualnie ustawią 299% pomiędzy godziną 20:30 a 20:50. Małymi kroczkami do przodu :) Może teraz wypadałoby zrobić kampanię informacyjną? :P

Najbardziej mi szkoda tylko, że nie jestem właścicielem tych 150+ BTC które ktoś posiada na tej giełdzie, z taka wartością mógłbym sam spokojnie ustalić satysfakcjonujący mnie kurs, a on woli siedzieć na tych niskich %, mój rozum tego nie ogarnia :)

Orator
Posty: 949
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: krystian » piątek, 29 września 2017, 20:10

Jakby ktoś chciał wersję LTC
https://github.com/khrisd/swapbot_LTC/t ... wapbot/bin

Nie znam za bardzo środowiska .NET, ale rav3n zrobił na tyle czytelny kod, że w sumie wystarczyło w 6'ciu miejscach zamienić "BTC" na "LTC" :)
Zrobiłem forka na githubie .
Można uruchomić dwie instancje, starą z BTC i nową z LTC, nie gryzą się.

Dajnie znać czy działa (u mnei działa, ale mogłem coś źle uploadować na githuba).
Nic więcej nie zmieniałem.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » piątek, 29 września 2017, 22:19

krystian pisze: Można uruchomić dwie instancje, starą z BTC i nową z LTC, nie gryzą się.
Byle nie w jednym katalogu, bo się konfigi posypią.
Dobra robota.

Dodano po 18 sekundach:
Link do samego repo: https://github.com/khrisd/swapbot_LTC
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13106
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1861
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

BitMarket SwapBot by rav3n_pl

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 23 lipca 2019, 12:39

W związku z upadkiem giełdy blokuję wątek i zostawiam kod na gicie jako przykład do użycia...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Wróć do „Boty i strategie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość