Bot i problem z kontrolą sprzedaży przy większej ilości BTC?

Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 listopada 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Bot i problem z kontrolą sprzedaży przy większej ilości BTC?

Postautor: tryme » czwartek, 8 stycznia 2015, 20:49

Witam Serdecznie,

Zastanawiam się jak rozwiązać poniższy problem mojego małego bota napisanego w PHP:

Inwestujemy X PLN za które chcemy kupić np. 10 BTC na giełdzie a następnie sprzedać je z zyskiem i tak w kółko. Dlatego też na początku nasz bot zleca pierwszy zakup BTC na podstawie jakiegoś tam algorytmu, który podaje proponowaną cenę zakupu np. po 1000zl za 1 BTC, ale jak wiemy cena na giełdzie jest zmienna, wolumen również a bot cały czas pracuje i w rezultacie kupujemy BTC na raty w różnych cenach tj. 3 BTC po 995 PLN a 7 BTC w cenie 1005 PLN. Koszt zakupu oczywiście przekłada nam się bezpośrednio na cenę sprzedaży, która będzie różna dla 3 BTC i 7 BTC, biorąc pod uwagę koszta zakupu, prowizję serwisu oraz nasz zysk. Ba, po zakupie pierwszych 3 BTC możemy próbować je od razu przecież sprzedać, czekając na zakup pozostałych 7 BTC. W końcu czas to pieniądz.

Ale ... próbujemy sprzedać nasze 3 BTC w podanej przez naszego bota cenie 1010, ale znów nam kurs skacze jak i wolumen, więc w rezultacie zaczynamy częściowo sprzedawać i tak 0.1 BTC sprzedajemy po 1011, 0.5 po 1010 itd a żeby było ciekawiej w między czasie kupujemy 7 BTC po 1008 PLN, które również od razu chcemy sprzedać z zyskiem. Robi się problem, bo część BTC sprzedajemy wg ceny zakupu 995 a część wg 1008. W dodatku za częściowo sprzedane BTC próbujemy kupić kolejne w innej cenie, która będzie automatycznie nową ceną zakupu wg której będziemy obliczać swoją przyszłą cenę sprzedaży. Robi się mały problem z kontrolowaniem tego wszystkiego, tak aby każde Satoshi sprzedać drożej niż się kupiło.

I dochodzimy do sedna sprawy. W jaki sposób Wasze algorytmy kontrolują jaka jest cena zakupu każdej "cząstki BTC", którą właśnie chcecie sprzedać?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13495
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 2166
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska/Wwa/GW

Re: Bot i problem z kontrolą sprzedaży przy większej ilości

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 8 stycznia 2015, 20:55

Przecież to się łatwo robi w tablicy zleceń.
Trzeba zapisywać ile i za ile się kupiło/sprzedało i przy sprzedaży/kupnie z tej "kupki" odejmować/dodawać ilość.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.19.0.1
YT: Rafał prostuje Bitcoina, PDFy: https://bit.ly/rafal-prezentacje

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bot i problem z kontrolą sprzedaży przy większej ilości

Postautor: pm7 » czwartek, 8 stycznia 2015, 21:42

tryme pisze:aby każde Satoshi sprzedać drożej niż się kupiło.
Ja tam nie gram na cenie, to się nie znam, ale to trochę dziwne podejście. Jak już kupimy, to w momencie jak kurs zacznie spadać bot powinien trzymać, bo celem jest sprzedaż po cenie wyższej? W ogóle, co za różnica Bitcoin kupiony za 800zł, a 900zł? Gorszy jakiś? :)

Początkujący
Posty: 28
Rejestracja: 12 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Bot i problem z kontrolą sprzedaży przy większej ilości

Postautor: ryvers » czwartek, 8 stycznia 2015, 22:04

generalnie chyba bardziej tutaj o rozwiązanie problemu z programistycznego punktu widzenia. Mianowicie jak zaprojektować twojego bota by obsługiwał te wszystkie zdarzenia.
Możliwości masz naprawdę dużo, wszystko zależy od tego jak dobrze poruszasz się w danym języku.
jak chcesz to pisz na priv,

Wróć do „Boty i strategie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości