Scapling Bot strategia

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Scapling Bot strategia

Postautor: morfju » czwartek, 6 lutego 2025, 16:51

Witam serdecznie.
Jestem nowy w świecie kryptowalut i chcę zacząć przygodę.

Napisałem bota z uzyciem AI do ByBit, skupię się na DOGE/USDT jako iz 1doge to 1 zl okolo.
W bocie mogę implementować różne strategie, myślałem o skalpingu na krótkim okresie 1m.

if not self.position:
if (latest['EMA3'] > latest['EMA7'] and
prev['EMA3'] <= prev['EMA7'] and # Świeże przecięcie
30 <= latest['RSI'] <= 70 and
latest['Volume_Ratio'] > 1.2):

signals['should_buy'] = True
signals['reason'] = 'Scalp Entry'

# Exit dla scalpingu
elif self.position:
profit_pct = (latest['close'] - self.position['entry_price']) / self.position['entry_price']

# Szybsze wyjścia
if (profit_pct >= 0.002 or # 0.2% TP
profit_pct <= -0.001 or # 0.1% SL
(latest['EMA3'] < latest['EMA7'] and prev['EMA3'] >= prev['EMA7'])): # Przecięcie w dół

signals['should_sell'] = True
signals['reason'] = f'Scalp Exit (P/L: {profit_pct:.3%})'

Bot działa ale jaki ma jego sens to nie wiem i stąd piszę tutaj.

Jaką napisać taktykę dla bota, jakich wskaznikow uzyc i jak na nich operowac aby miało to jakikolwiek sens.

Dziekuję i pozdrawiam

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Scapling Bot strategia

Postautor: domator » czwartek, 6 lutego 2025, 21:28

skorzystaj z AI by zrozumiec co robisz:
Wejście (Kupno):
Przecięcie EMA: Kupno następuje, gdy 3-okresowa EMA (EMA3) przecina od dołu 7-okresową EMA (EMA7). To sugeruje krótkoterminowy wzrostowy trend. Warunek prev['EMA3'] <= prev['EMA7'] sprawdza, czy przecięcie nastąpiło niedawno.
RSI (Relative Strength Index): Wartość RSI musi znajdować się między 30 a 70. To wyklucza skrajne warunki wykupienia (powyżej 70) lub wyprzedania (poniżej 30), starając się znaleźć momenty, gdy rynek nie jest "przeciążony".
Współczynnik Obrotu (Volume_Ratio): latest['Volume_Ratio'] > 1.2 oznacza, że wolumen obrotu jest wyższy niż zazwyczaj. To sugeruje silne zainteresowanie kupnem i potwierdza sygnał.
Wyjście (Sprzedaż):
Strategia przewiduje kilka warunków wyjścia z pozycji:
Take Profit (TP): Realizacja zysku następuje, gdy cena wzrośnie o 0.2% (0.002) od ceny wejścia. To typowe dla scalpingu - szybkie branie małych zysków.
Stop Loss (SL): Ograniczenie straty następuje, gdy cena spadnie o 0.1% (-0.001) od ceny wejścia. To również charakterystyczne dla scalpingu - minimalizacja ryzyka poprzez szybkie ucinanie strat.
Przecięcie EMA (Odwrócenie Trendu): Sprzedaż następuje również, gdy EMA3 przecina EMA7 od góry (sygnał sprzedaży). To sugeruje odwrócenie krótkoterminowego trendu wzrostowego, na którym bazowała pozycja.

Tak czy inaczej - w dlugim terminie przegrasz bo nie ma zwycieskiej strategii. Po prostu. Jest to bardzo fajne cwiczenie by popatrzec jak dzialaja wskazniki. Mozesz sie nimi podpierac przy analizowaniu sytuacji na gieldzie.
Ale nie ma darmowych lunchy.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
0

Scapling Bot strategia

Postautor: mecenas » czwartek, 6 lutego 2025, 21:46

domator pisze: czwartek, 6 lutego 2025, 21:28w dlugim terminie przegrasz bo nie ma zwycieskiej strategii
- Można by dodać, że w długim terminie kapitał przede wszystkim przepłynie z Twojej kieszeni do kieszeni właścicieli giełdy którym będziesz płacił fee od każdej tx. Właśnie po to między innymi jesteś zapraszany do takiej aktywności i również po to powstały giełdy. Zarabia się na produkcji szpadli a nie na kopaniu złota.

morfju pisze: czwartek, 6 lutego 2025, 16:51jakich wskaznikow uzyc i jak na nich operowac aby miało to jakikolwiek sens.
Na pewno takich, które pokonają wyspecjalizowanych, profesjonalnych, uzbrojonych w technologie i aparat matematyczno-statystyczny przeciwników po drugiej stronie matrycy oraz odwrócą przekleństwo kosztów transakcyjnych które zatopią Twój entuzjazm.

Prywatnie odradzam, chyba, że koszt który ewidentnie poniesiesz potraktujesz jako lekcję życia.
Różne są motywacje.
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
2

Scapling Bot strategia

Postautor: Yogi77 » niedziela, 9 lutego 2025, 15:02

Kiedyś pracowałem nad systemami do handlu automatycznego. Wiele osób mówiło mi, że to się nie uda, zniechęcało mnie jak ciebie tutaj, ale mimo wszystko przez kilka lat bardzo dobrze działały i pozwoliły mi zarobić całkiem przyzwoite pieniądze (za które później zresztą w dużej części kupiłem BTC, które trzymam do dziś, więc pomnożyłem zyski kolejne kilka razy).

Co do fee, robiąc duże obroty dostaniesz zerowe - na pewno przynajmniej jako maker, giełdy są otwarte na dogadywanie się w tych kwestiach.

Niestety, po pewnym czasie te moje algorytmy przestały być skuteczne. Próbowałem je ulepszać przez kolejne lata, jednak nigdy nie udało mi się wrócić do pierwotnych sukcesów.

Nie wiem czy to kwestia spadku obrotów ze strony retailu na giełdach czy wzrost profesjonalnej konkurencji.

Morał z tego taki:

warto szybko wykorzystywać możliwości zarobku, które mamy, bo nie trwają wiecznie :D

Wróć do „Boty i strategie”