Pobralo za duzo bitcoina

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » sobota, 14 grudnia 2019, 21:25

Witam
Dzisiaj wymieniałem bitcoina na monero na https://www.morphtoken.com/ i wyszlo mi jakby pobrali 30 zl prowizji. Wysyłalem z electrum i wpisałem kwote mniejszą a pobralo mi wszystko co na nim miałem. Monero dostałem tyle co chciałem i wpisałem na morph lecz z reszta nie wiem co się stało. Ktos jest w stanie mi to wyjasnic?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1836
Rejestracja: 25 października 2013
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: baggins » sobota, 14 grudnia 2019, 21:40

opisz nieco dokładniej, to co mi do głowy przychodzi to oplata za transakcję BTC zjadła Ci resztę - jak by to nie było z Electrum to pomyślałbym, że reszta poszła jak zwykle na inny adres, ale w bilansie portfela powinno to być widać i tak, chyba, że sprawdziłeś jedynie w eksplorerze bloków
jak to nie były kwoty których nie chciałbyś ujawniać to możesz dać linka do transakcji, lub podać adrress BTC
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 811
Rejestracja: 3 lipca 2018
Reputacja: 321
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: fervi » sobota, 14 grudnia 2019, 21:40

Żadnych informacji nie mamy, podaj dane transakcji, jaki portfel itd.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » sobota, 14 grudnia 2019, 21:47

Portfel Electrum
https://live.blockcypher.com/btc/addres ... vesxy3kwq/

Mialem 0.00482098 na portfelu, wchodzac w wysylanie moglem wyslac max 0.00382098 i nic wiecej natomiast jak wysylalalem wyslalo mi wszystko. Mozliwe ze 30 zl pobiera prowizji?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 811
Rejestracja: 3 lipca 2018
Reputacja: 321
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: fervi » niedziela, 15 grudnia 2019, 01:19

Prowizji pobrało (dużą ustawiłeś) 70 centów, czyli powiedzmy 2zł. Reszta powinna wrócić na twój adres. Daj screenshot z Electrum.
Strzelam, że twój przelew kosztował prawie 27 dolarów, a pozostałe 7 masz na koncie

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 09:06

Nie wiem. WIem ze wpisalem o 0.0001 niej a pobralo mi wszystko. Czego zdjecie dokladnie. Jesli transakcji to prosze

https://tinypic.pl/gf6ksfub162w

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 09:33

i wysłąłem tylko na ten 1 adres a ten na który poszło 0,001 nie mam pojecia co to jest za adres

Weteran
Posty: 1459
Rejestracja: 15 czerwca 2011
Reputacja: 1131
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: qertoip » niedziela, 15 grudnia 2019, 12:20

Tymoteusz25 pisze: niedziela, 15 grudnia 2019, 09:33i wysłąłem tylko na ten 1 adres a ten na który poszło 0,001 nie mam pojecia co to jest za adres

Jedna z tych dwóch kwot to wydanie reszty jak przy zwykłych pieniądzach. Reszta oczywiście z powrotem trafia do Twojego portfela i to jest widoczne natychmiast.

To robi Twój lokalny portfel (czyli Electrum) i nie ma to związku z morphotokenem.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 12:56

qertoip pisze: niedziela, 15 grudnia 2019, 12:20 Jedna z tych dwóch kwot to wydanie reszty jak przy zwykłych pieniądzach. Reszta oczywiście z powrotem trafia do Twojego portfela i to jest widoczne natychmiast.
https://anonfile.com/15ebH0F0nf/1_jpg

Dlaczego mam 0 w takim razie?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1836
Rejestracja: 25 października 2013
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: baggins » niedziela, 15 grudnia 2019, 15:20

dziwne... podbijam temat
jeżeli dobrze rozumiem... tak ustawiałeś wartość przelewu i prowizji, żeby dokładnie 0,001BTC Ci zostało "na koncie"?
adres przelewu i kwotę wpisywałeś ręcznie/wklejałeś, a nie korzystałeś z jakiegoś gdzieś wygenerowanego pliku transakcji do podpisania online?
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 15:57

Powiem ci tak. Jak miałem środki na koncie i tak tylko chciałem zobaczyć ile mogę wysłać od razu pokazało mi mniej ale nie przygladalem sie temu. No i wymieniajac je bylo tgam 0.0038.... Natomiast gdy kliknalem wyslij wyslalo mi wszystko co mam w portfelu. Nie wiem o co chodzi, kiedys nie mialem takich problemow. Gdzie to poszlo i jakim cudem tez nie mam pojecia dlatego pisze tutaj o pomoc

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1836
Rejestracja: 25 października 2013
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: baggins » niedziela, 15 grudnia 2019, 16:28

a masz ten adres na którym jest to 0,001BTC w ogóle na liście wygenerowanych adresów w electrum? zakładam, ze masz portfel na jakimś seed z którego się te adresy po kolei generują... tą listę wygenerowanych da się jakoś podglądnąć, czy nawet wymusić wygenerowanie jakiejś liczby kolejnych... jak jest na liście to prawdopodobnie jakiś błąd w programie i przeinstalowanie by zapewne pomogło... jak go nie ma to nie wiem co poszło nie tak
może ktoś koledze podpowie jak w electrum podglądnąć te wygenerowane adresy?? pewnie z konsoli trzeba ale już nie pamiętam
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 16:42


Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1836
Rejestracja: 25 października 2013
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: baggins » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:05

to już wiemy... Ty masz sprawdzić czy w puli adresów w samym portfelu electrum masz poniższy adres bc1qs84xccy9lpt84eu3ajltuc2rhxkjlw8crzjve6
dlatego proszę bardziej ogarniętych w temacie tego klienta o wskazanie Ci sposobu jak to zrobić
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:14

aha. Chce powiedzieć, ze nie chodzi tutaj o pieniadze bo kwota nie jest wielka ale dlaczego tak sie stalo i jaki jest powod

Weteran
Posty: 1459
Rejestracja: 15 czerwca 2011
Reputacja: 1131
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: qertoip » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:16

@Tymoteusz25

Niestety podejrzanie to wygląda!

Możliwe, że malware dodał Ci do transakcji jeden output o wartości 0.001 na adres bc1qs84xccy9lpt84eu3ajltuc2rhxkjlw8crzjve6.

Bo według screenshotów to nie jest Twój adres. Gdyby był Twój to Electrum uznałby saldo.

Tylko dziwne, że nie ukradło wszystkiego...

Inne możliwości: 1) omyłkowo sam zrobiłeś zapłatę dwóch różnych rzeczy w jednej transakcji? lub 2) dziwny błąd w Electrum.
We only have one shot at making digital scarcity experiment work. If Bitcoin fails within a timeframe relevant for a human, then digital scarcity claim gets falsified. Like it or not, Bitcoin must succeed for your coin to succeed.

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 14 grudnia 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: Tymoteusz25 » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:23

@qertoip

A wytlumacz mi dlaczego jak mialem srodki na portfelu i w wysylanych kliknalem maks to nie pokazalo mmi 0.004... tylko wlasnie 0.003....

Wiem, że ciezko to rozgryść osobie z mojego opisu ale kiedys nie mialem takich wybrykow i dlatego mnie to tak nurtuje

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 811
Rejestracja: 3 lipca 2018
Reputacja: 321
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: fervi » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:33

Ok, po kolei jak można (będziemy sprawdzać :D)
Jaką masz wersję Electrum? Wiesz skąd dokładnie ją pobrałeś?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1836
Rejestracja: 25 października 2013
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: baggins » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:34

qertoip pisze: niedziela, 15 grudnia 2019, 17:16ne, że nie ukradło wszystkiego...
może twórca malware jest sprytny i wie, że ktoś może sprawdzić transakcje przed wysłaniem, ale zapewne sprawdzi tylko kwotę i adres na który wysyła, zakładając, że ta reszta idzie na kolejny wygenerowany adres z jego portfela
@fervi na jpg widać, że ma najnowszą
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Weteran
Posty: 1129
Rejestracja: 18 września 2016
Reputacja: 257
Reputacja postu: 
6
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@c_witold

Pobralo za duzo bitcoina

Postautor: WitoldC » niedziela, 15 grudnia 2019, 17:38

Czy nie masz może włączone 2FA? https://bitcointalk.org/index.php?topic=2709973.0

Wróć do „Pomoc techniczna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości