ustawienie kart

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » sobota, 8 marca 2014, 01:15

Witam, mam problem z ustawienie kart 2x Radeon hd 7850 club 3d i r9 280x royalqueen club3d, te dwie pierwsze wyciągają około 340 kh/s natomiast ta 3 coś słabo jak na nią bo tylko 520kh/s jak to najlepiej ustawić żeby miało ręce i nogi. Z góry dziękuje za pomoc

Wygadany
Posty: 691
Rejestracja: 16 lipca 2011
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: szymon1051 » sobota, 8 marca 2014, 13:51

A nie możesz oddzielne uruchomić dla 7850 i oddzielnie dla r9 280x z innymi ustawieniami?
Jak uruchomisz pierwszy cgminer do wejdź w menadżer urządzeni w cgminer i wyłącz r9 280x lub 7850 w zależności dla których masz ustawienia i odpal drugi cgminer z innymi ustawieniami dla odpowiednich kart, powinno ci je wykryć.

Dyskutant
Posty: 198
Rejestracja: 11 grudnia 2013
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Wawa

Re: ustawienie kart

Postautor: DonArkada » sobota, 8 marca 2014, 14:02

Wrzuc config i wersje programu.
Szukales optymalnych ustawien czy tylko kopiuj wklej z jakiejs stronki?

wyslane z mojej pralki xD

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 16:49

Panowie mam naprawde problem, wedlug tego co podaje moja kopalnia karta r9 280x w ogole nie kopie.
zalaczam screeny
http://scr.hu/4gb/goxrp
http://scr.hu/4gb/dpbdc
Z gory dzieki za pomoc

svd
Orator
Posty: 975
Rejestracja: 26 sierpnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: svd » środa, 12 marca 2014, 17:42

280x pusc na gpu threads 2 tc 8192 ge 1030 gm 1500
powinno byc kolo 710kh

uzyj sgminer 4.0.0 by dac gpu threads 1,1,2

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 19:43

dalej jest coś nie tak, a jak wpisałem gpu thread 2 to wychodziło 580kh/s ale WU wzrosło.
mógłbym mi ktoś podesłać gotowe ustawienia tego sgminera żeby to chodziło tak jak ma chodzić?
i to mniej wiecej wyglada tak:
http://scr.hu/4gb/tucd7
http://scr.hu/4gb/2u2v7
z góry dziękuje za pomoc

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2004
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 244
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

Re: ustawienie kart

Postautor: Bemx2k » środa, 12 marca 2014, 20:48

Dzizes Kraist
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 20:53

bardzo mi twoja odpowiedz pomogla;)

Wygadany
Posty: 571
Rejestracja: 24 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: deathmul » środa, 12 marca 2014, 20:54

Masz ustawienia na 700kh/s do 280x:
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
cgminer --scrypt -o stratum+tcp://cos:3333 -u xxx -p xxx --lookup-gap 2 -g 2 -I 13 -w 256 --gpu-fan 85 --temp-cutoff 90 --temp-overheat 86 --gpu-memclock 1500,1500 --gpu-engine 1000,1050 --thread-concurrency 8192

Swoją drogą te karty Club 3d są nawet niezłe. Idą na 1.08 V, około 60-65 stopni

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 21:23

dzięki za pomoc r9 280x kreci sie na tyle ile trzeba z tym ze jest jeden problem jeden karta się nie włącza, przy każdym ponownym wyłączeniu i włączeniu cgminera wyłącza losowo któraś z kart 1,2 lub 3
http://scr.hu/4gb/uyu4c

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2004
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 244
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

Re: ustawienie kart

Postautor: Bemx2k » środa, 12 marca 2014, 21:27

wiiesiiek aka Wieslaw

Posiadasz licha wiedze na temat stad problemy , trzeba by spedzic z godzine dwie zeby Ci pomoc

to co opisujesz to szczatkowe informacje ,trzeba zgadywac co tam masz za problem ,moze zasilka nie wyrabia moze cos innego
zacznij czytac zbierac madrosci potem bierz sie za kopanie
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 21:32

zasilacz to akurat raczej wyrabia, przed r9 280x byly 4 club3d hd7850

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 354
Rejestracja: 23 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: stanley » środa, 12 marca 2014, 21:48

ja mam sapphire 280x i kazda stabilnie wyciska 730kh/s.

Linux czy win?
Jaki PSU?
Jaka płyta głowna?
ile ramu?
na riserach ?

moim zdaniem najstabilniejszy jest cgminer 3.7.2

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » środa, 12 marca 2014, 21:51

win 8
plyta glowna: Gigabyte GA-780T-D3L
Procesor: AMD Phenom II x6 1055T AM3 BOX (125W)
zasilacz: Thermaltake SMART M850W 80PLUS BRONZE
sa risery

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 354
Rejestracja: 23 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: stanley » środa, 12 marca 2014, 22:13

wiiesiiek pisze:win 8
plyta glowna: Gigabyte GA-780T-D3L
Procesor: AMD Phenom II x6 1055T AM3 BOX (125W)
zasilacz: Thermaltake SMART M850W 80PLUS BRONZE
sa risery

Moze 7870 koliduja jakos z r9 bo to inne chipy chyba. Nie wiem nic o 7870 wiec Ci nie pomoge natomiast z tego co wiem ale nie jestem pewny do konca to r9 280x RQ ma zblokowane zegary i nie da sie jej tak podkrecic jak inne bez flashowania biosa karty. Sprobuj tak:
Podłącz tylko r9 bez risera i uruchom cgminer 3.7.2 z tymi ustawieniami:

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
./cgminer --scrypt -o ? -u ? -p ? -I 13 -g 2 -w 256 --thread-concurrency 8192 --gpu-powertune 20 --temp-cutoff 99 --temp-overheat 95 --gpu-fan 85 --gpu-engine 1050 --gpu-memclock 1500

Powinno wycisnąc 700kh/s

Nastepnie podłacz riser i sprawdz czy wszystko ok.

Teraz sprobuj podpiąc 7870 i najlepiej to zrob drugi scrypt cgminera 3.7.2 na te dwie 7870. Nie wiem jakie ustawienia ale chyba podobne beda do r9 270x wiec:

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
cgminer --scrypt -o ? -u ? -p ? --thread-concurrency 16000 --lookup-gap 0 --gpu-engine 1120 --gpu-memclock 1500 --gpu-powertune 20 -w 256 -I 19 -g 1

to powinno dac jakies 450kh/s +

Pamietaj o chlodzeniu i jak masz mniej niz 4GB ram to TC nie pojdzie wiecej niz 12000

Mam nadzieje ze to pomoze ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2004
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 244
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

Re: ustawienie kart

Postautor: Bemx2k » środa, 12 marca 2014, 22:40

Szpec szpecowi szpecas poleca
tak to mozna nazwac :)

Wiesiek

zapodaj sobie cgminer.conf ewentualnei dowiedz sie co jak sie ustawia

tu masz przyklad z mojego desktopa

"scrypt" : true,
"vectors" : "1",
"intensity" : "19,20",
"gpu-fan" : "0-99,0-99",
"gpu-powertune" : "50,50",
"gpu-engine" : "900-1060,900-1060",
"gpu-memclock" : "1352,1352",
"gpu-threads" : "1",
"thread-concurrency" : "24600,24600",
"shaders" : "2560,2560",
"worksize" : "256,256",
"temp-cutoff" : "90,90",
"temp-overheat" : "81,81",
"temp-target" : "73,73",
"lookup-gap" : "2,2",
"auto-fan" : true,
"auto-gpu" : true,
"expiry" : "120",
"failover-only" : true,
"log" : "5",
"queue" : "0",
"scan-time" : "5",
"temp-hysteresis" : "3",
"kernel" : "scrypt",
"kernel-path" : "/usr/local/bin"
}


wa takim configu mozna sobie wszystko cacy poKonfigurowac nawet trzy rozne karty
i musi smigac

powodzenia w nauce
DASH>ETH>LTC

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 354
Rejestracja: 23 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: stanley » czwartek, 13 marca 2014, 00:02

Bemx2k pisze:Szpec szpecowi szpecas poleca
tak to mozna nazwac :)
znalazl sie krol szpecow LOL

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 3 marca 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: ustawienie kart

Postautor: wiiesiiek » piątek, 14 marca 2014, 23:01

ustawilem tak jak napisal mi stanley, odpalilem dwa cgminery i chodza karty tak jak trzeba, z tym ze powstal nowy problem prawdopodbnie ze sterownikami po okolo 40 minutach dzialania zawiesza grafika i nic nie da sie zrobic trzeba resetowac serwer.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13516
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 2179
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska/Wwa/GW

Re: ustawienie kart

Postautor: rav3n_pl » sobota, 15 marca 2014, 11:01

To TYPOWY objaw:
- braku soku z zasiłki
- przetaktowania
- przegrzania
Wybierz dowolną kombinację i sprawdzaj po kolei.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.19.0.1
YT: Rafał prostuje Bitcoina, PDFy: https://bit.ly/rafal-prezentacje

Wróć do „Pomoc techniczna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości