MultiBit - wyslane BTC utknely. Biały kwadrat

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

MultiBit - wyslane BTC utknely. Biały kwadrat

Postautor: cruine » poniedziałek, 21 października 2013, 17:16

Witam serdecznie. Od dawna czytam to forum jednak dopiero teraz zdecydowałem się coś napisać. Przepraszam, że w takich okolicznościach ale desperacko potrzebuje pomocy.

Używam programu Multibit 0.5.11

Parę godzin temu wysłałem z mojego portfela ponad 30 BTC na swój portfel na mtgox. Opłatę była zostawiona na standarowe 0,0005 . Do tej pory wszystko było ok i transakcje szybko się potwierdzały jednak teraz się niepokoje. Swego czasu wysłałem ponad 50 BTC na bitstamp i też wszystko było szybko i bez problemów. Jednak teraz stan portfela to biały kwadrat - ta transakcja nie jest jeszcze potwierdzona . Zaobserwowane przez 1 peer. Nie zaobserwowano w łancuchu.

Ponieważ to nie mała kwota zaczynam się poważnie niepokoić. Czy jest możliwość, że BTC przepadną?
Czytałem gdzieś, że jest możliwe, że opłata jest zbyt mała i trzeba coś zresetować. Ponieważ jednak nie chce niczego zepsuć bardzo proszę o pomoc. Jak długo czekać. Co zrobić jak potwierdzanie nie ruszy.

Czy jest możliwość, że BTC przepadną? ;-(

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: MultiBit - wyslane BTC utknely. Biały kwadrat

Postautor: rav3n_pl » poniedziałek, 21 października 2013, 17:22

Nie.
Wygląda na to, że transakcja nie przechodzi przez sieć.
Spróbuj zrobić reset łańcucha z datą przed wysyłki i puść transakcję jeszcze raz.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: cruine » poniedziałek, 21 października 2013, 17:32

Dziękuje za odpowiedz. Jestem teraz trochę spokojniejszy. Bo nie wiem jakbym przeżył utratę utratę tylu pieniędzy. Postaram się jeszcze poczekać parę godzin bo nie chce nic zepsuć. Jeżeli jednak nic się nie zmieni to postaram się to zresetować. Mam jednak pewne pytanie.

Godzinę wcześniej przed feralną wysyłką z powodzeniem przesłałem 10 BTC na giełdę. Jaki skutek będzie kliknięcia w "reset blockchain and transaction" czy portfel sam się zresetuje i powrócę do stanu z po tamtej wysyłki?

EDIT: Chodzi o to, że w multibit nie widzę (badź nie potrafię) zresetować z podaniem odpowiedniej godziny. Podaje się konkretną, datę - dzień. Czy to niczemu nie zaszkodzi skoro tego dnia już z powodzeniem przeprowadziłem kilka transakcji? Reset jest bezpieczny, czy coś może popsuć ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 października 2013, 17:40 przez cruine, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » poniedziałek, 21 października 2013, 17:39

reset jest calkowicie bezpieczny, sciagnie bloki i po temacie. sprawdz adresy na blockchain. zrób tez koniecznie ale to koniecznie export kluczy. multibit jest niedoskonały i tego typu sytuacje czesto mu sie zdarzają. ja wciąz go uzywam bo jest wygodny.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: cruine » poniedziałek, 21 października 2013, 18:10

Wyeksportowałem klucze. Zresetowałem blok z dnia dzisiejszego. Sytuacja nie uległa zmianie! Wszystkie transakcje w historii są takie jak były. Poprzednia transakcja widnieje jako zrealizowana. Ta nowa jest zaznaczona jako wysłana, ciaglę biały kwadarat, zaobserwowana przez jeden peer.

Na blockchain widnieje następujące ostrzeżenie:
Szacowany czas potwierdzenia: 16 protokół: pozycja ponad 500, czarny twójkąt - gdy się na niego kliknie wyświetla się " ostrzeżenie potwierdzenia - transakcja ta ma bardzo małą moc i jest standartem none) "

Znowu zaczynam się bardzo niepokoić. Cóż mam zrobić? Co to znaczy? Czekać czy samo przejdzie?

Ponownie spytam. Czy napewno BTC nie przepadną? Zaczynam panikować

EDIT: Właśnie status uległ zmianie na 1/3 koło zółte. Transakcja w trakcie potwierdzania. Coś ruszyło. Muszę wziąźć coś na uspokojenie. Przepraszam za moje zachowanie ale jeszcze nie miałem takiej sytuacji. Bede informował.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » poniedziałek, 21 października 2013, 18:24

Informuj ;) przyda sie jakby ktos mial podobny problem. Jak komus jednak nie szkoda miejsca to lepiej uzywac bitcoin-qt bo widze czesto z tym multibitem sa cyrki
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » poniedziałek, 21 października 2013, 18:28

ja nie moge uzywac bitcoin-qt, wykrzacza mi sie na maxa, reszte historii znasz ;)
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

svd
Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: svd » poniedziałek, 21 października 2013, 19:05

wyslales za male fee
nie badz taki skapy nastepnym razem i odpal cos gornikom
0.0005 mozna wysylac jak sie robi transakcje do 1BTC

po prostu twoja transakcja wedruje sobie po sieci oczekujac na kopalnie ktora przyjmuje ponizej domyslnego progu,
bedziesz musial czekac az blok wykopie cos innego niz btcguild, ghash.io slush itp

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 21 października 2013, 19:08

Jeżeli transakcja jest duża, program sam dolicza fee (0.0005 na 1KB).
W przypadku transakcji dużych ilości BTC fee jest właściwie niepotrzebne - wynika to ze sposobu liczenia priorytetu transakcji.
Można wręcz ustawić na 0 :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: cruine » poniedziałek, 21 października 2013, 19:18

Udało się potwierdził transakcje i BTC są już na giełdzie. Niezłego miałem stracha. Na przyszłość zmieniłem domyślne fee na 0,001. Ale miałem rollercoaster. Pamiętam kiedyś jak sie czułem jak zgubiłem portfel z asortymentem 200 zł. Teraz jakby się okazało, że sto razy tyle poszło w niebyt to chyba bym wystrzelił w kosmos. Dziękuje wam za pomoc ;-)

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 21 października 2013, 19:28

Pójść w niebyt akurat nie może. Albo się zatwierdzi, albo cofnie.
Zawsze można zaimportować klucz do innego programu, stworzyć i rozgłosić transakcję z wyższym fee.

Wróć do „Pomoc techniczna”