Przerwy w generowaniu?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Przerwy w generowaniu?

Postautor: Shudde M'ell » czwartek, 5 maja 2011, 14:12

Witam wszystkich, jako że pierwszy post. Mam dość istotne pytanie dotyczące generowania BTC.
Z moimi osiągami kalkulator liczy średnio 18 dni generowania na 50BTC. Powiedzmy, że przez tydzień generuje sobie non stop, liczy liczy liczy. Po czym... pyk - albo prądu brak, albo net pada, albo cośtam. Podłączam się ponownie i generuję dalej. I co teraz? Zakładając średnio te 18 dni - będzie to trwało jeszcze 11 dni (18-7) czy zacznie się od nowa?

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Re: Przerwy w generowaniu?

Postautor: Opoj » czwartek, 5 maja 2011, 14:56

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia ile wcześniej generowałeś, awaria ani nie zmniejsza ani nie zwiększa szansy bo to jest zdarzenie losowe. Tak jakbyś np. rzucał kostką do gry raz dziennie i jak wyrzucisz 6 oczek to dostajesz BTC. Wprawdzie średnio będziesz trafiał raz na 6 dni, ale może być też tak że przez 3 tygodnie nic nie dostaniesz, albo odwrotnie dzień po dniu będziesz wygrywał. Ale mogę się mylić, sam nie generuję monet bo mam za wolny sprzęt.
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Shudde M'ell » czwartek, 5 maja 2011, 14:59

Właśnie tak się zastanawiałem nad tym. Czyli rozumiem, że to jest pełna losowość niezależna od tego co napisałem? Jakbym, nie wiem, grał w Lotka - szansa na wygranie jest X, statystycznie wygrać powinienem po Y dniach grając co Z czasu, ale nic nie jest gwarantowane i równie dobrze mogę wygrać po godzinie jak i nie wygrać w ogóle?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » czwartek, 5 maja 2011, 15:13

"Rozdanie" jest około 6 razy na godzinę bo w takich okresach powstają bloki. W każdym rozdaniu masz nowe szanse tzn. co około 10 minut :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » czwartek, 5 maja 2011, 21:07

Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia czy przerwałeś czy nie. Każdy kolejny hasz ma jednakową szansę być tym właściwym.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: elo555 » piątek, 13 maja 2011, 23:35

dobrze wiedzieć bo już się zastanawiałem nad całym tym sensem (w moim przypadku) gdy wentyl jest mało znośny a chce się spać w tym samym pomieszczeniu ^_^ ale ciekaw jestem, czy naprzykład biorąc pod uwagę czeski pool gdy tacy amatorzy jak ja;) wyłączają kompy na noc (np jest 10% takich użytkowników na ~8h) to o te 10% wzrosną szansę tych co dalej "kopią"?
Obrazek

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » sobota, 14 maja 2011, 00:09

Nie, szanse są dokładnie takie same, tylko zwiększa się wariancja (rozrzut wypłat spowodowany rzadszym znajdowaniem właściwego hasha przez pool).

Co do spania w tym samym pomieszczeniu - wyobraź sobie że ja mam swojego kompa do kopania (2 karty: 5870 + 5850) w sypialni i moja żonka nie tylko nie narzeka, ale nawet twierdzi że ten szum ją uspokaja. Także i wilk syty i owca cała :D.
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: elo555 » sobota, 14 maja 2011, 11:23

no cóż nic tylko pozazdrościć :D ja spróbuję z jakąś muzynią może dziś..
Obrazek

Wróć do „Pomoc techniczna”