Ripple

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Ripple

Postautor: Frodo » środa, 14 sierpnia 2013, 22:23

O ile bitcoin był walutą którą kupowało się tanio a sprzedawało drogo ze względu na małą ilość jednostek w obiegu, to XRP jest 100 miliardów i chodzi o coś innego. Ma to być sieć przesyłania i wymiany walut, coś w rodzaju lepszego PayPala. Ale w takim razie, po co waluta XRP? Czy posiadanie większej ilości tej waluty to większa wiarygodność w sieci?
Jest coś takiego jak snapswap Ripple Gateway ale działa tylko z amerykańskimi bankami. Czy należy oczekiwać obsługi polskich banków ?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Ripple

Postautor: Frodo » środa, 14 sierpnia 2013, 22:41

I ripple są drogie: sto jednostek kosztuje dolara:
http://bitcoincharts.com/markets/rippleUSD_trades.html
Gdy zainteresowałem się rynkiem Bitcoin, wartość wykopanych monet wynosiła 6 mln dolarów, teraz przekroczyła miliard.
Sto XRP za dolara oznacza wartość 100 miliardów XRP - miliard dolarów! tyle co bitcoinów, czy to nie przesada?

Gaduła
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: satriani » środa, 14 sierpnia 2013, 23:00

nie jestem pewny, ale czy link ktory podales to nie cena bitcoina tyle że na jakiej giełdzie "ripple" ?

z tego co widze kaptalizacja rynku ripple leci na ryj prawie kazdego dnia:
http://coinmarketcap.com/

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frodo » środa, 14 sierpnia 2013, 23:05

Nie wiem czy na pysk, prawie 400 milionów dolarów, gdy bitcoin miał 200 milionów wydawało się to dużo, a gdy był w wieku ripple'a to liczył grosze. No tak, ale bitcoin wzrósł a ripple raczej tanieje, ale to i tak spora kapitalizacja dla waluty liczącej kilka miesięcy.

Wróć do „Pozostałe”