Chia - proof of space and time

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 12:42

U mnie po aktualizacji wszystko ok. Wszystkie działki mam

Początkujący
Posty: 114
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » poniedziałek, 10 maja 2021, 12:45

jaroz01 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 08:09Wie ktoś może dlaczego całkowita przestrzeń sieci od wczoraj się zmniejsza? Było 3,121 EiB, a teraz 2,7.
Z tego co wiem, wczoraj na hpool pisało,że cos robią....

Dodano po 4 minutach 49 sekundach:
rafaello288 pisze: niedziela, 9 maja 2021, 23:48NAS i minimum 1 mln mtbf (barracuda nie bierz bo ma tylko 600 tys) polecam z Seagate exios,ironwolf pro, ironwolf, skyhawk a z WD WD Red plus oraz purple
I nie pchaj się do hpool im trzeba oddać klucze do Twojego portfela
Nie potrzebne są żadne serwerowe dyski. Podczas farmienia są używane na 0%. Co jakiś czas występuje odczyt przez kilka sek i tyle.
Najbardziej opłacalne były wd elements 8tb, ale o cenie 800zł /sztuka mozna zapomniec.
Nie widzę problemu w udostępnianiu kluczy w apce, skoro xch i tak jest przelewane na hpool a nie na nasz portfel.
A nawet jeśli to można przelać w inne miejsce.

Początkujący
Posty: 120
Rejestracja: 23 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Klejna » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:05

Napiszcie mi proszę jak to rozwiązać. Kupie adaptet PCIe tak by podpiąć wiecej dysków sata. Ale te wejścia sata wychodzą na zewnątrz obudowy z tego co widzę na tych adapterach to jak podpiąć zasilanie do tych dysków HDD. Sa jakies przedłużki które podpinam pod zasilacz które wyjda na zewnątrz obudowy? . Bo dyski wtedy będą na zewnątrz obudowy i nie wiem jak je zasilicz . Podepne je kablem sata a zasilanie jak skąd?. Pewnie jest rozwiązanie tego w postaci jakiś kabli . Wiecie jak się nazywają te kable albo rozwiązanie?

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:08

Wiem że odczyt występuje co jakiś czas ale dyski są włączone na okrągło i jak mają farmić 10 lat to polecam coś lepszego niż zewnętrzne szczególnie na USB które są przewidziane do archiwizacji filmów zdjęć a nie do pracy ciągłej... Zobaczymy za 2 czy 3 lata kto miał rację ale najlepsze serwerowe dyski zniknęły z rynku najszybciej .ps. wiadomo że jak z każdą rzeczą można tu i tu zaoszczędzić i może być ok ale może być słabo

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 4 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Lukasz_Socha » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:09

wizardking76 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 12:25pytanie co lepiej, zaktualizować czy nie... bo ten spadek liczby przestrzeni właśnie z tego wynika, mi niektóre ploty się zatrzymują i nie wiem dlaczego... bo co innego jest jak brakuje miejsca ale nie mam pojęcia bo to było w nocy i nie ma w logach


Nic nie tykam i nie aktualizuję. Komp chodzi 24/h. Też widzę spadek przestrzeni sieci. Działa to niech sie kręci.

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:11

Klejna pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:05Wiecie jak się nazywają te kable albo rozwiązanie

Nazywa się delock
https://m.ceneo.pl/49232609;pla?se ... ALw_wcB

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1792
Rejestracja: 4 maja 2013
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: wizardking76 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:26

ja nie jestem zwolennikiem jakiś tam super dysków, ale jak kupować to raczej takie co mają 5 lat gwarancji... po doświadczeniach swoich wiem że po 4 latach to się psują regularnie dyski co nic nie robią (które mają tylko zapisane dane) a rozumiem że farma ma chodzić 24h na dobę ?

Początkujący
Posty: 710
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:28

rafaello288 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:11 Nazywa się delock
to jest producent.... który produkuje wiele rożnych akcesoriów
caralooh_pl pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 12:50Nie potrzebne są żadne serwerowe dyski. Podczas farmienia są używane na 0%. Co jakiś czas występuje odczyt przez kilka sek i tyle.
Najbardziej opłacalne były wd elements 8tb, ale o cenie 800zł /sztuka mozna zapomniec.
zabije je parkowanie głowic.
caralooh_pl pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 12:50Nie widzę problemu w udostępnianiu kluczy w apce
też nie widzę, zwłaszcza że niczego nie udostępniasz.

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:34

wizardking76 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:26 że farma ma chodzić 24h na dobę ?

Tak 24/7 a każda działka z tego co czytałem to zgłasza się około 19 razy na dobę . Faktycznie dyski się nudzą ale mechanizm jest włączony cały czas chyba nie zaleca się uśpienie bo na dysku jak masz 80 działek to co chwila jakaś bierze odczyt. Co do gwarancji to 5 lat właśnie dobre serwerowe mają . Ja też kupiłem kilka co już tylko 3 lata mają a te zewnętrzne WD elementis na Allegro widzę że 2 lata gw

Dodano po 5 minutach 56 sekundach:
fetek pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:28też nie widzę, zwłaszcza że niczego nie udostępniasz

Przecież na forach zagranicznych jest o tym.... Udostępniacie klucz mnemoniczny ja tam nie wnikam w to każdy robi jak uważa mały wycinek więcej nie będę szukał
Don’t use hpool you need to enter your memonic key in their app meaning they could access your account which has your wallet, they charge fees, and if they get to 51% of all plots the actual integrity chia network would be in trouble due to the fact that over half the chia would go to one account causing them to essentially have the ability to manipulate the chia price by mass selling or holding

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 4 lutego 2017
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: dago121 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:41

wizardking76 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 12:25 pytanie co lepiej, zaktualizować czy nie... bo ten spadek liczby przestrzeni właśnie z tego wynika, mi niektóre ploty się zatrzymują i nie wiem dlaczego... bo co innego jest jak brakuje miejsca ale nie mam pojęcia bo to było w nocy i nie ma w logach
Panowie czytajcie co sie zmieniło w wersji jak pobieracie.
https://github.com/Chia-Network/chia-bl ... /tag/1.1.5

Cytuje juz po Polsku:

"Nie sprawdzaliśmy wartości ujemnych w konstruktorze uint64. Dlatego do mempuli dodano monety o wartości ujemnej. Te bloki przeszły walidację, ale nie zostały dodane do łańcucha bloków z powodu wartości ujemnych, które nie są serializowane w uint64. Rolnicy wykonujący te bloki utworzyliby bloki, które nie przedostały się do łańcucha ani nie posunęły go dalej, więc łańcuch bloków zwolnił, zaczynając od bloku 255518 około 6:35 czasu pacyficznego. Poprawka dodaje sprawdzenie w mempool i walidację bloków i nie odłącza peerów, którzy wysyłają te nieprawidłowe bloki (każdy peer 1.1.4 lub starszy), dzięki czemu ta aktualizacja nie jest obowiązkowa, ale jest zalecana. Użytkownicy, którzy nie aktualizują się, mogą zobaczyć, że ich bloki zostaną odrzucone przez innych użytkowników."

Duzo bloków było wadliwych dlatego spadła wielkość przestrzeni.

Początkujący
Posty: 710
Rejestracja: 8 grudnia 2020
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: fetek » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:46

rafaello288 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:40Przecież na forach zagranicznych jest o tym.... Udostępniacie klucz mnemoniczny ja tam nie wnikam w to każdy robi jak uważa mały wycinek więcej nie będę szukał
Don’t use hpool you need to enter your memonic key in their app meaning they could access your account which has your wallet, they charge fees, and if they get to 51% of all plots the actual integrity chia network would be in trouble due to the fact that over half the chia would go to one account causing them to essentially have the ability to manipulate the chia price by mass selling or holding
jak Ci każę skoczyć z mostu też to zrobisz ?

Aplikacja nie nawiązuje komunikacji, niczego nie wysyła i niczego nie odbiera. Ziarno podajesz w celu ułatwienia konfiguracji i przypisania górnika, co z resztą robisz RĘCZNIE.

Oczywiście mi tez nie musisz wiedzieć a sam widocznie jesteś za leniwy by sprawdzić.
dago121 pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:41 Panowie czytajcie co sie zmieniło w wersji jak pobieracie.
nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to trudne.

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 4 lutego 2017
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: dago121 » poniedziałek, 10 maja 2021, 13:57

fetek pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:49Oczywiście mi tez nie musisz wiedzieć a sam widocznie jesteś za leniwy by sprawdzić.
dago121 pisze: ↑ poniedziałek, 10 maja 2021, 13:41
Panowie czytajcie co sie zmieniło w wersji jak pobieracie.
nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to trudne.


Naucz sie najpierw pisac po Polsku a nie po swojemu.

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 14:01

fetek pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:49jak Ci każę skoczyć z mostu też to zrobisz ?

Widzę że to co pisze to odbija się o ścianę. może inni zobaczą i skorzystają przeszukają neta i zobaczą czy to bezpieczne . Udostępnienie kodu aplikacji hpool który zawiera 25 słów do naszego portfela jest niby szyfrowane ale wiele ludzi na obawy w tym ja. Nie będę już kontynuował tego tematu

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 7 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: maciej321 » poniedziałek, 10 maja 2021, 14:04

Pytanko czy te WD elements to sa najlepsze dyski do tego? Co powiecie o Seagate HDD Backup Plus Hub 12 TB Czarny?

Początkujący
Posty: 114
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » poniedziałek, 10 maja 2021, 14:19

fetek pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 13:28zabije je parkowanie głowic.
Jak wytrzymają chociaż 3-4 miesiące to na siebie zarobią.

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 5 maja 2021
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: ElFi » poniedziałek, 10 maja 2021, 14:34

wystarczy użyć programu który odpytuje dyski raz na minutę i głowice nie zaparkują:)

Początkujący
Posty: 80
Rejestracja: 10 kwietnia 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: rafaello288 » poniedziałek, 10 maja 2021, 14:43

Powiem wam... Aktualizujcie do 1.1.5 zawsze miałem do 5 połączeń które powoli wygasały a teraz po aktualizacji miałem 3 później 5 a teraz patrzę 10 połączeń ... Jest spory plus

Początkujący
Posty: 120
Rejestracja: 23 listopada 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Klejna » poniedziałek, 10 maja 2021, 15:11

Czyli w skrócie zewnętrzne dyski na USB 3.0 szybko padną? albo samo USB ?. HUB ma swoje zasilanie 90W a ja chciałem z 6-7 dysków pod taki HUB wpiąć potem pod USB jednym kablem. Mi wystarczy że 1-2 lata taki zestaw pociągnie. W tym czasie i tak będę bogaty :P :)

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2021
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: Maromaro » poniedziałek, 10 maja 2021, 15:36

Może już padła odpowiedź na to pytanie lecz niestety nie znalazłem. Da się ustawić w chińskim plott aby robił działki 24h na dobę? Np skończył 1 i robi następną? Jak dodać opóźnienie w robieniu działki?

Początkujący
Posty: 114
Rejestracja: 5 stycznia 2018
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chia - proof of space and time

Postautor: caralooh_pl » poniedziałek, 10 maja 2021, 15:57

Maromaro pisze: poniedziałek, 10 maja 2021, 15:36Da się ustawić w chińskim plott aby robił działki 24h na dobę? Np skończył 1 i robi następną? Jak dodać opóźnienie w robieniu działki?
Ja zrobiłem na 1 pc 6 plików *.bat. wpisałem parametr n=10 <- liczba działek. Upalałem co 2h plik bat.
Skończy jak zapełni mi dysk 8tb. Potem podepnę nastepny, zmienie tylko -d [destination] i tyle.
Niestety miner nie chce mi sie odswiezac i musze na kazdy pc go recznie resetowac.

Wróć do „Chia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość