mecenas pisze: ↑ czwartek, 24 stycznia 2019, 22:30W BCH tx "legitna" jest w ułamku sekundy i nie trzeba dłużej czekać...
No nie jest legitna, bo nie wydasz tych środków z 0-confa. Ba, nawet mając 1 czy 2 potwierdzenie nie jest to takie oczywiste, że środki na pewno trafią do Ciebie, stąd giełdy wymagają większej ilości potwierdzeń (i tym samym czasu), by się zabezpieczyć przed oszustwem. W NANO nie są potrzebne takie kroki bezpieczeństwa - co mnie dosyć przekonuje, skoro giełdy godzą się na takie 'ryzyko' finansowe i akceptują krótki czas potwierdzeń.
mecenas pisze: ↑ czwartek, 24 stycznia 2019, 22:30Sieć NANO sama podaje medianę na poziomie 10sek. Nie podaje 1, 2, 3 sek. więc po co czekać 10 sek?
Tą drogą nigdzie nie dojdziemy, ustalmy może, że czas "legitny" to ten, po którym mogę wydać dopiero co otrzymane środki. Czy mogę je wydać po 3 sek. od nadania w sieci NANO?
Moim zdaniem mylisz dwie rzeczy, prędkość potwierdzenia depozytu na Binance z całkowitym czasem transakcji w NANO, to są dwie różne rzeczy. Binance wymaga tak niskiego potwierdzenia czasowego z powodu to w jaki sposób działa architektura asynchroniczna wzajemnie powiązanych blockachainów (block-lattice). By wyemitować blok odbiorczy i go sprawdzić czy został zaakceptowany przez sieć (sprawdzanie double spenda) węzeł Binance potrzebuje raptem ~3s.
Ja rozumiem to tak, od momentu wysłania środków do ich pojawienia się na Binance mija:
czas generacji bloku nadawczego przez Ciebie (ten czas może być różny i nie jest zależny od giełdy i częściowo także od samej sieci, tylko od Twojego sprzętu) + czas generacji bloku odbiorczego przez Binance i czas potrzebny na sprawdzenie czy block z blockachaina znalazł się w block-lattice (3s). Więc mediana czasu potrzebnego od wysłania do pojawienia się na Binance może wynieść 10s i więcej. Natomiast potwierdzenie depozytu będzie wynosić 3s, bo w NANO się to inaczej liczy niż w kryptowalutach z synchronicznymi blokami i timestampami - w NANO czas jest liczony od pojawienia się bloku odbiorczego po stronie giełdy.
Pojawienie się bloku odbiorczego w block-lattice oznacza, że transakcja miała miejsce i możesz ją natychmiastowo wydać. Więc jest legitna, tak samo jak i środki z tej transakcji.
Będąc jeszcze w temacie DASHa i przyszłych błyskawicznych transakcji, chciałbym się coś więcej na ten temat dowiedzieć. Nie znam za bardzo architektury DASHa, ale jak technicznie to będzie wyglądać? Bloki będą się generowały co sekundę? Czy będzie to działać na zasadzie scentralizowanej decyzji masternode'ów, które będą gwarantowały, że transakcja taka trafi do następnego bloku (takie lepsze 0-conf, bo gwarantowane przez kogoś)? Jak się godzą takie błyskawiczne transakcje z klasycznym blockchainem i jego zdecentralizowaną naturą? Mam nadzieję, że koledzy nam wybaczą przyszły, mały offtop...