Alty z PoS, wykaz, % rocznie i które warto :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Rumcajs » środa, 12 października 2016, 23:36

Hey,
jako że nie każdy ma wiekszą ilość coinów różnych, trzymanych na dłużej, chciałem zaproponować temat wspólny dla wszystkich altów aby każdy mógł się łatwo zorientować i wyczytać które coiny/tokeny mają PoS lub jakiś system podobny do PoS który by pozwolił na generowanie bez wielkiego wysiłku (miningu) coinów i żeby nie leżały bezczynnie w wallecie czy na giełdzie jeśli jest opcja żeby sobie stakowały za darmo (poza kosztem prądu chodzącej maszyny na której się stakuje).
Raczej temat dotyczy bardziej topowych coinów które są coś warte i w miare znane czyli coiny z powiedzmy Poloniexa i ewentualnie bittrexa. Nie jakieś niszowe śmiecie które znikną po miesiącu.
Eth miało przejśc na PoS. Narazie nie wiem co z tym będzie. Fajnie by było staknąc sobie 1 etha za 12$ nie ? ale niestety PoS jest taki że promuje tych co mają dużo, że ci co mają dużo łatwiej im miec więcej dzieki PoS o ile ofc nie grają tymi coinami na falach codziennie tylko trzymają u siebie poza giełdą.

Z obecnych które znam że mają system PoS i jak ktoś nie handluje nimi codziennie tylko trzyma bardziej mid to znam takie:

1) Shadow Cash SDC - % ? PoS
2) Stratis - % ? PoS
3) NAV - 5% rocznie. PoS
4) Dash (Masternode) - bym zapomniał :) niemam ale do założenia MN wymagane 1000 Dashy, przy obecnym kursie to koszt 18-19 btc. To nie PoS tylko zyski z Node.
5) Lisk - delegaci którzy wybiorą system kopalni i będą dzielić się zyskami za głosy na nich od nas posiadaczy Lisk'a (ale to nie jest prawdziwy PoS - obecnie jeszcze nie działa, ale będzie działał za jakis czas). Obserwować.

Jak macie inne coiny i mają system PoS lub coś podobnego to podawajcie, najlepiej z % rocznym stakowania. Komentarze też mile widziane i wręcz wskazane żeby temat nie umarł :)
% rocznie zaktualizuje później , za 6 godzin wstaje do pracy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: ExcaliburPLL » czwartek, 13 października 2016, 07:32

TEK - bardzo bardzo mało warte ale bardzo bardzo wysoki POS - z ok. 20k TEK dziennie wpada ponad 500. Wada - monety muszą miesiąc dojrzewać i nie wolno ich tknąć, mam to raczej dla zabawy, trzymam bo mam kaprys dostać na TOP100 w rich list :P
PX - również bardzo mało warty, za to łatwo kopalny póki co, następca innej waluty, szansa na POS dopiero będzie bo jeszcze mi dobrze nie dojrzało więc ciężko oceniać.

Coś jeszcze miałem - dopiszę jak odpalę inne kompy i sprawdzę.
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Gaduła
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
2

Postautor: chemal » czwartek, 13 października 2016, 12:31

Rumcajs tak na zdrowy chlopski rozum.Po jakie licho mam np trzymac przez rok nava na 5% skoro wiekszosc dziennych ruchow jest powyzej tej wartosci?Na DZIENNYCH wahaniach mozna zarobic wiecej niz przez rok.Prosze Cie.
Druga sprawa.W ciagu roku z danym altem moze stac sie tyle roznych rzeczy.To nie zloto zeby nakupic na zapas i trzymac. To wyjatkowy plynny rynek gdzie trzeba reagowac godzinowo nie rocznie.

Temat rozumiem traktujemy jako ciekawostka?;)

wgd
Wygadany
Reputacja: 65
Reputacja postu: 
0

Postautor: wgd » czwartek, 13 października 2016, 13:24

chemal praktycznie wyczerpal temat :)

aleeeeeee jak ktos ma juz bagholdowac crap warto jednak urwac kilka procent na pos. Ja jednak zalecam zakup taniego linux vpsa, uruchamiasz portfele i zapominasz

Aruba daje linux vpsy za 5zl/miesiac, 1 cpu + 2gb ramu starcza na uruchomienie kilku coinow. Jestem zmuszony uzywac takiego rozwiazania od 2 lat :D (bagholding duzej na ta chwile ilosci StakeCoin < fork CinniCoin)

Juz jestem w top10 richlist :roll:

Tylko stake 24h/365dni na stabilnej maszynie ma sens, takie tam wlaczanie przy okazji na domowym pradzie mija sie z celem zupelnie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » czwartek, 13 października 2016, 18:04

@ chemal

No masz racje , 1 dzien dobre kupienie i sprzedanie daje to 5% zysku co przykladowy pos może dać w rok. To już kiedyś napisał mi Wymazywanie jak dobrze pamietam w innym temacie.
Ale nieraz cena ciagle rośnie powoli i ktoś może nie chcieć sprzedawać dużej ilości coinów bo moze nie widzieć że spadnie aby odkupić i zarobić te 5%, no chyba ze kupic i sprzedać po wzroście o 5% i szukac innego coina, ale po co opuszczac fajnego co sie ma i rosnie? A taki POS to fajny bajer i miło patrzec jak sie nowe coiny pojawiają za darmo.

Ok to traktujcie temat jako ciekawostka jak dla wielu osob POS nie ma sensu :P

Dyskutant
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
1

Postautor: Zywiec » sobota, 15 października 2016, 01:10

KR. Krypton.
Wyróżnienia:

1. Duży potencjał, bardzo sprawny devTeam

2. Szefem jest kobieta, ewenement;-)

Gaduła
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
3

Postautor: paveel90 » sobota, 15 października 2016, 10:47

Zywiec pisze: KR. Krypton.
Wyróżnienia:

1. Duży potencjał, bardzo sprawny devTeam

2. Szefem jest kobieta, ewenement;-)
Ten sam Team już utopił projekt o nazwie GAIA. Nie twierdzę że tutaj będzie tak samo ale zalecam ostrożność:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=807698.0

Wróć do „Pozostałe”