Kopanie Zcash

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: pm7 » czwartek, 1 czerwca 2017, 09:54

Laptopy nie mają chłodzenia przystosowanego do ciągłej pracy pod wysokim obciążeniem. Wyniki kiepskie, olbrzymie obciążenie dla laptopa. Generalnie kopanie na laptopach jest pozbawione sensu.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1949
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: slasta » piątek, 2 czerwca 2017, 14:06

Jakiego minera używacie do kopania ZEC na kartach Nvidii ? Jest coś lepszego niż EWBF's CUDA Zcash mine? Strasznie zamula system pomimo że procesora nie obciąża. Pracy Claymore'a, w porównaniu do niego, praktycznie się nie zauważa.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: mmkam123 » sobota, 3 czerwca 2017, 11:02

Witam wszystkich. Mam problem z koparką, dokładnie z kartami MSI Radeon RX 570 4GB, karty nie osiągają pełnej wydajności, maksymalna wydajność to 130 H/s na kartę, gdzie powinny mieć wydajność jeszcze raz taką. Program Claymore Miner. Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1949
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: slasta » sobota, 3 czerwca 2017, 11:39

@mmkam123, Podaj jakieś bardziej szczegółowe dane jak chcesz uzyskać pomoc , ale udaj się do wróża Macieja.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 czerwca 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: haka3l » sobota, 3 czerwca 2017, 13:54

slasta pisze: Jakiego minera używacie do kopania ZEC na kartach Nvidii ? Jest coś lepszego niż EWBF's CUDA Zcash mine? Strasznie zamula system pomimo że procesora nie obciąża. Pracy Claymore'a, w porównaniu do niego, praktycznie się nie zauważa.
Ja używam Excavator najnowszy i tam można jak ci sie jakimś cudem uda ustawić gpu na 97%, możesz wtedy używać wszystkiego normalnie oglądać filmy, nawet jak uruchomisz grę to spadnie hash tylko.

Problemem jest tylko ustawienie workerów w tym minerze, ja tego nie potrafię pojąć. Mam teraz dwa gpu 1060 6gb i gtx970 i chcę żeby główny kopał na 97% a drugi na 100% i za chiny nie mogę tego zrobić.

W configu mam tak i to daje 97% i losowe użycie drugiego, zawsze inaczej startuje. Jak podpiąłem gtx 970 w pciex16 i 1060 pciex4 wszystko banglało, po zamianie tak że 1060 idzie w pciex16 a 970 w x1 na riserze z zasilaniem robią się cyrki. Riser chyba ma moc bo gpu potrafi się ustawić na 95%np tylko wtedy gpu0 wbija na np 50% :/
Na innym forum odsyłają do helpa i api w którym guzik jest wyjaśnione co oznaczają params workerach i jak ustawić pod multigpu.
EWBF też coś odwala i gtx970 leci na pół gwizdka, możliwe że pciex1 w mojej płycie coś by świrowało ?

Kod: Zaznacz cały

[
	{"time":0,"commands":[
		{"id":1,"method":"algorithm.add","params":["equihash","zec-eu1.nanopool.org:6666","jakiswallet :P.rig0"]}
	]},
	{"time":3,"commands":[

	{"id":1,"method":"worker.add","params":["0","0","0","0"]},
	{"id":1,"method":"worker.add","params":["0","1","0","0","0","1","0","2"]},
	{"id":1,"method":"worker.add","params":["0","1"]}
	]},




	{"time":10,"loop":10,"commands":[
		{"id":1,"method":"worker.print.speed","params":["0"]},
		{"id":1,"method":"worker.print.speed","params":["1"]},
		{"id":1,"method":"algorithm.print.speeds","params":["0"]}
	]}

]

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1949
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: slasta » poniedziałek, 5 czerwca 2017, 14:05

@haka3l, Sprawdziłem tego Excavatora, ale wydajnościowo to bieda. 1080 kopie mi na nim ok 100 Sol/s mniej także nawet nie warto sobie nim głowy zawracać.

Pytanie drugie jak wymuszacie aby karta chodziła w trybie Boost. Domyślnie załącza się on w 3D, więc odpalenie minera nie powoduje w przejście w tryb Boost.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 czerwca 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: haka3l » poniedziałek, 5 czerwca 2017, 19:37

Bo może właśnie źle ustawisz workery, muszą być dwa lub więcej. U mnie wyszło, że coś mam z riserem albo pcie x1 bo jak wsadziłem grafę bezpośrednio do x4 to chula na obu i mam ~560 sol. Mogę nawet grać w fife, spada wtedy do ~520. Ja go używam bo w innych nie mam jak ustawić gpu jedno na 97% i nic nie da się robić poza kopaniem.

Tryb Boost popatrz Nvidia-smi i zobacz jakie masz zegary, ja najpierw wbijam oc msiAB a potem z komendy jako admin dla np gtx970: nvidia-smi -i 0 -ac 4005,1405 Przy 1060 tego nie muszę robić sama wchodzi w boost pełny 970 coś pamięci stoją, ona co prawda i tak leci bo za dużo papu żre


Kod: Zaznacz cały

nvidia-smi -ac <MEM clock, Graphics clock>  Set one of supported clocks
nvidia-smi –q –d SUPPORTED_CLOCKS	View clocks supported
nvidia-smi -q –d CLOCK	View current clock
nvidia-smi --auto-boost-default=ENABLED -i 0   	
Enable boosting GPU clocks (K80 and later)
nvidia-smi --rac                                                      Reset clocks back to base


nvidia-smi -q -d PERFORMANCE

Takiego BAT mam np.

cd /d "C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVSMI"
nvidia-smi -i 1 -ac 4005,1402



pause

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 77
Rejestracja: 3 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: Flimbox » środa, 7 czerwca 2017, 17:46

Czy ktoś może powiedzieć mi ile przesyłu danych w przeciągu miesiąca zabierze z łącza internetowego kopanie Zcash ?

Początkujący
Posty: 38
Rejestracja: 24 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
-1
Napiwki za post: 0 BTC

skrypt zcash przestaje kopac

Postautor: Piterr » sobota, 10 czerwca 2017, 16:47

Witam.

1. podczas kopania zcash po okolo 1.5godz skrypt przestaje kopac i tak za kazdym razem, nie mam pojecia co moze byc przyczyna
plik bat - miner --server eu1-zcash.flypool.org --port 3333 --user adress.kiler --pass x

Po tych linijkach zatrzymanie pracy koparki :

CUDA: DEVICE: 0 Thred exited with code : 0
CUDA: DEVICE: 2 Thred exited with code : 0
CUDA: DEVICE: 1 Thred exited with code : 0


2. Przez przypadek kopalem etc na wygenerowany adres eth z poloniex? nie wiem czy bede mogl wyplacic te srodki?

3. Po 24godzinach kopania zcash na adres portfela jaxx saldo nadal pokazuje 0. chyba po takim czasie saldo powinno sie uzupelnic ,mial ktos taki przypadek?

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 1 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: maqq » czwartek, 15 czerwca 2017, 14:02

Jakiego minera i poola polecacie do zcasha ?

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: GórnikPL » sobota, 17 czerwca 2017, 16:10

Witajcie,
Od 2 tygodni kopię Zcash (6xGTX1070) na kopalni nanopool pytanie czy warto zmieniać na inną większą kopalnie? np flypool? średnio wyciskam od 0.7 do 0.11 ZEC dziennie.
Czy to gdzie kopiemy ma duży wpływ na to ile kopiemy? gdzie wy kopiecie?

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: Brzuszek » sobota, 17 czerwca 2017, 20:30

Witam,
Kopie ktoś na tych kartach
Asus ROG Strix Radeon RX 560 Gaming, 4GB lub Sapphire Radeon RX 460 4GB Nitro OC bo chcę zbudować koparkę ale do końca nie wiem jakie podzespoły wybrać budżet jaki posiadam to 3000 tył pln a większość kart już wykupiliście, Podpowiecie jak sprzęt wybrać płyta, zasilacz i procek, system linux. Z ewentualną możliwością rozbudowy. Zwrot może być nawet po roku.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Kopanie Zcash

Postautor: adam1226 » sobota, 17 czerwca 2017, 22:59

@GórnikPL, im wiekszy pool tym mniejsze wahania..
Ale sredni zarobek jest glownie zależny od ustawionego przez pool fee oraz uczciwosci poola.
Ja jesli uda mi sie zbudowac koparke pod zeca to podepne sie na zecpool.pl ze wzgledow a) patriotycznych b) lokalizacyjnych (jakby sciemniali to im pojade spalic kopalnie :twisted: .. zart, chodzi mi o niski ping)
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: GórnikPL » niedziela, 18 czerwca 2017, 07:50

na nanopool słabizna ostatnio jedynie 26 bloków (10,233.1 KSol/s) w ostatnich 24h trudność wzrosła mocno ale żeby aż tak? na flypool to jest ok 272 bloków (71.0 MH/s) na 24h w tym samym czasie

jak to wygląda obliczeniowo KSol/s do MH/s??

można byłoby obliczyć ile mocy obliczeniowej potrzeba było na wydobycie 1 bloku wtedy można określić gdzie lepiej kopać. Dobrze to rozumiem czy to zależy od szczęścia kopalni jak się trafi blok?

obecnie na nanopool kalkulator pokazuje, że miesięcznie wydobędę ok 1,53ZEC tylko! (6xGTX1070) średni hashrate ponad 2300Sol/s

Przełączać się na Flypool? niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: mmkam123 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 10:37

Spotkał się ktoś z problemem zawieszania komputera podczas kopania? Komputer zawiesza się po jakimś czasie kopania, czasami 1 godzina czasami po 4 godzinach pracy. Jedyne co pomaga to restart komputera. Zestaw: 6 X ASUS turbo GTX 1080 TI -11G, płyta główna: MSI Z270-A PRO, procesor: Intel Celeron G3900, pamięć ram: 8 GB GOODRAM, zasilanie: 2 X NAVITAS GPM-1250C (1250 W). Obciążenie zasilaczy na poziomie 700~800 W. Czy zawieszanie może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą kart? Każda karta ma około 84 ℃. Ktoś się spotkał z takim problemem?

Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 19 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: spas89 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 13:06

GórnikPL pisze: obecnie na nanopool kalkulator pokazuje, że miesięcznie wydobędę ok 1,53ZEC tylko! (6xGTX1070) średni hashrate ponad 2300Sol/s
Na dzień dzisiejszy na flypoolu mam 0.86433 ZCASH z 2x gtx 1070.
Wydaje mi się że trudność znacząco wzrosła :P
Zastanawiam sie jak to wygląda na polskich kopalniach ma ktoś informacje?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 7571
Rejestracja: 1 marca 2015
Reputacja: 964
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: WLKP/Dolny Śl./Lubus

Kopanie Zcash

Postautor: adam1226 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 16:52

@mmkam123, Daj logi jakies chociaz z minera.
mmkam123 pisze: Czy zawieszanie może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą kart? Każda karta ma około 84 ℃
to za duzo.. max mysle dalbym absolutnie ponizej 80stopni
:arrow: [Binance]- Giełda altcoinów
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Wygadany
Posty: 506
Rejestracja: 13 marca 2016
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: jupp82 » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 19:00

U mnie przy 75 stopniach wlaczaja sie wiatraki na full. Tak temperatura moze spowodowac zawieszenie koparki. Podobnie temperatura zasilacza.

Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 3 czerwca 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: mmkam123 » wtorek, 20 czerwca 2017, 08:26

Dzięki za pomoc panowie, okazało się ze wiatraki na kartach pracują na ok. 40% mimo takiej temperatury. Podniesienie prędkości wiatraków obniżyło temperatury do ok 65 - 70 ℃

Początkujący
Posty: 38
Rejestracja: 24 maja 2017
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie Zcash

Postautor: Piterr » wtorek, 20 czerwca 2017, 17:57

Gdzie trzymacie swoje zcash? jest jakiś bezpieczny portfel na dzień dzisiejszy?

używam jaxx i w sumie działa ok ale się sporo naczytalem żeby koniecznie unikać.

Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: gunbus, Harmony, krismaksiu, szlagaag, TypowyFacet i 5 gości