W jakie waluty teraz inwestujecie.

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: pabloj » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 13:09

paprykarz18 pisze:
pabloj pisze:Ja teraz szukam dobrych momentów wyjścia ze wszystkiego (prawie wszystkiego co mam) i wolę przeczekać z kupowaniem czegokolwiek aż do bessy na Bitcoinie. Ale nie każdy chce grać tak mid/long term, rozumiem to ;) W każdym razie bardzo dużo ryzykujesz wchodząc w alty kiedy Bitcoin jest na szczycie i bańka/mega hossa trwa w najlepsze. Obecnie jest dobry czas na sprzedaż tego co się kupiło tygodnie i miesiące temu, raczej nie na nowe zakupy.
To samo wszyscy pisali, dwa miesiące temu, gdy BTC był po 5-7 tys. $. Gdyby tak czekać na fiatach, wszystkie pociągi by daleko odjechały, a bessy dalej nie widać.
Nie było błędem sprzedawanie swoich altów ani gdy Bitcoin był na poziomie 5-7tyś, ani gdy był po 2.5tyś dolarów, o ile Twoje alty już wtedy mocno urosły. To nic, że potem przed oczami widziałeś wyższe ceny, tak to już jest, lepiej przytulić zysk niż stratę.
Odnośnie kupowania podczas hossy na BItcoinie to samo można powiedzieć o każdym innym poziomie kiedy rośnie, rzecz w tym, że nie wiesz kiedy spadnie, a jak spadnie konkretnie to straci się niepomiernie więcej. Szczególnie będąc w posiadaniu altów, a nie samego Bitcoina. Warto ostrożność traktować poważniej od pazerności. Pamiętaj o złotej maksymie Rothschild'a "Kupuj gdy na ulicach leje się krew" - i te słowa nie są przypadkowe. Najwięcej zarabiają long holderzy, którzy potrafili przetrzymać spadki, kupując na spadkach.

Wiem, że o wielokrotniej mocniej kusi wizja szybkiego zysku, niż długie oczekiwanie, bo do tego trzeba też mieć sporo cierpliwości, nie sprzedać ze stratą bo już straciło się nadzieje - to jest ten największy wysiłek jaki właśnie trzeba wykonać - który często polega na nie robieniu właśnie niczego tylko czekaniu ;p
Owszem, można zarabiać jako daytrader rónież bardzo dobrze, ale to jest niezwykle trudne i niebezpieczne (podczas hossy rzecz jasna jest sporo prościej ale i tak ryzyko spore).

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 127
Reputacja postu: 
0

Postautor: Badoomdangboi » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:07

sud pisze:
AniaS pisze:
Cena $100 ozbaczałaby marketcap IOTA $277 miliardów, czyli tyle co cały rynek wszystkich kryptowalut był wart parę dni temu. Ciężko uwierzyć w aż takie skoki. Dlatego nie lubię coinów z takim dużym total supply.
No ten użytkownik czegoś takiego jak marketcap nie kuma chyba zbytnio - przed SWELL XRP fantazjowała o XRP z ceną powyżej $0,5, czyt. ponad 1/3 capa BTC. Chociaż IOTA za 100 baksów jeszcze lepsza, nie powiem.

Skąd ludzie takie rzeczy biorą. 1Doge=1USD? :lol:

Gaduła
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
3

Postautor: AniaS » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:15

Jasne,masz 100% racji, ze nierealne jasnowidzu... Jak pisalam na poczatku tego roku w styczniu (gdy Dash byl po 10$), ze na koniec roku Dash będzie kosztowal 1000$ rowniez spotkalam się z takimi reakcjami jak Twoja (ze nierealne nawet by kosztowal 100$).
Twoja rejestracja 5-ty wrzesnia 2017r. i wszystko jasne - wiesz wszystko najlepiej, to typowe "dla zółtodziobow", chociaz nie mówię o wszystkich (90%)...
Bardzo jesteś śmiały w swoich ocenach, "podziwiam" takich ludzi...

p.s. jestem m.in. po rynkach kapitałowych na UW, więc myslę, ze "trochę" mozesz byc zbyt pochopny w swoim stwierdzeniu...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:24 przez AniaS, łącznie zmieniany 1 raz.

sud
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 150
Reputacja postu: 
1

Postautor: sud » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:24

AniaS pisze: Jasne,masz 100% racji, ze nierealne... Jak pisalam na poczatku tego roku w styczniu (gdy Dash byl po 10$), ze na koniec roku Dash będzie kosztowal 1000$ rowniez spotkalam się z takim reakcjami jak Twoja (ze nierealne nawet by kosztowal 100$).
Twoja rejestracja 5-ty wrzesnia 2017r. i wszystko jasne - wiesz wszystko najlepiej, to typowe "dla zółtodziobow", chociaz nie mówię o wszystkich (90%)...
Bardzo jesteś śmiały w swoich ocenach, "podziwiam" takich ludzi...
Ja nie mówię, że to nierealne. Patrząc na to, co się w tym roku działo z rynkiem krypto, jestem w stanie sobie to nawet wyobrazić (w czym pomógł @paprykarz18). Jednak z DASHem jest inaczej - tu supply to tylko 7.7 miliona coinów, więc nawet jak skoczy do $10 000 to nadaj będzie tylko ok. 1/3 aktualnej kapitalizacji bitcoina. Dużo łatwiej o takie wzrosty przy mniejszej ilości monet w obiegu.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 127
Reputacja postu: 
0

Postautor: Badoomdangboi » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:26

Marketcap. Dash z 10 USD do 1000 USD przy takiej ilości monet to nie była aż taka wybujała fantazja, jak coiny typu Iota czy XRP których są miliardy.

Iota przy 100 USD od sztuki byłaby warta prawie tyle co roczny krajowy dochód Polski, a gdzie tutaj miejsce dla innych kryptowalut, walut, akcji, aktywów? Czy chodzi o to, że Iota to tak wyczesany projekt i ekipa, że pożre prawie cały rynek krypto?

PS Ja podziwiam ludzi, którzy siedzą w krypto i nawet jakichś podstawowych terminów nie chcą ogarnąć. Kumaty dzieciak z podstawówki byłby już w stanie sobie pomnożyć liczbę monet przez cenę i porównać z kwotą wszystkich pieniążków w krypto w prawym górnym rogu i ocenić, czy mu się fantazje zgadzają, czy nie...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:33 przez Badoomdangboi, łącznie zmieniany 2 razy.

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: AniaS » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 15:27

Tak, Sud jak to wiem, ale Dash ma zupelnie inny potencjal i IOTA, abstrachujac od ilosci monet...

Poza tym nie odpisalam do Ciebie. :)
...tylko do Badoomdangboi.

Początkujący
Reputacja: 394
Reputacja postu: 
0

Postautor: odoja » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 16:23

Czemu IOTA nie miałaby być warta 100$? :) Dla przykładu za 3 - 4 lata, i co że kapitalizacja będzie DUŻA? Bitocina też była kiedyś niska,i nikt nie śnił o niemal 200 miliardach na teraz. Ludziska, dziwię się że potraficie się spierać o wartość danej krypto,przecież hej, same plusy dla nas są z tego, niech IOTA ma nawet 200 $,super. :)

Początkujący
Reputacja: 120
Reputacja postu: 
0

Postautor: MinningClub » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 16:33

Dla odmiany jakiś mały altcoin który coraz śmielej sobie pozwala - Copico

1. Opublikowali whitepaper 1.1
2. W tym tygodniu inwestują sporą sumę dolarów w marketing (na Cryptopi baner jak widzę już jest)
3. Są ukierunkowani na wejście na kolejne exchange i mają na to BTC już przygotowane.
4. Nadal pracują nad swoją platformą.
5. Zapłacili za publikacje waluty na Masternodes.pro, Masternodes.online

https://www.cryptopia.co.nz/Exchange/?market=XCPO_BTC
Wolumen 24 h: 12BTC

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 206
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojteks102 » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 18:26

paprykarz18 pisze:
pabloj pisze:Ja teraz szukam dobrych momentów wyjścia ze wszystkiego (prawie wszystkiego co mam) i wolę przeczekać z kupowaniem czegokolwiek aż do bessy na Bitcoinie. Ale nie każdy chce grać tak mid/long term, rozumiem to ;) W każdym razie bardzo dużo ryzykujesz wchodząc w alty kiedy Bitcoin jest na szczycie i bańka/mega hossa trwa w najlepsze. Obecnie jest dobry czas na sprzedaż tego co się kupiło tygodnie i miesiące temu, raczej nie na nowe zakupy.
To samo wszyscy pisali, dwa miesiące temu, gdy BTC był po 5-7 tys. $. Gdyby tak czekać na fiatach, wszystkie pociągi by daleko odjechały, a bessy dalej nie widać.
Tak samo jak wszyscy pisali, że niedługo finansowanie projektów ICO się skończy, a tu...? No właśnie jak projekt jest dobry oraz ma marketing na wyższym poziomie to hard cap lub jego okolice nie wydają się jakieś ciężkie do osiągnięcia..

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: ptr111 » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 18:37

A jednak moje podejrzenia z przed kilku miesięcy co do wzrostu IOTA się sprawdziły. Wszedłem na 0.3 a sprzedałem już dawno po 1$ a mogłem jeszcze zaczekać, także żal jest. Obecnie zastanawiam się nad wejściem w Universa - https://universa.io. Do 9.12 trwa ICO po 0.0125$ a zaraz po tym myślę że jakaś duża giełda się szykuje. Dodatkowym smaczkiem jest McAfee jako doradca projektu. A propo jego osoby - niedawno potwierdził że Bitek do 2020 sięgnie 1 mln$ stawiając na szali swój honor i gotów jest zjeść swoje przyrodzenie jeśli tak się nie stanie - tak ogłosił na twitterze :mrgreen:

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: AniaS » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 18:41

Badoomdangboi pisze: Marketcap. Dash z 10 USD do 1000 USD przy takiej ilości monet to nie była aż taka wybujała fantazja, jak coiny typu Iota czy XRP których są miliardy.

Iota przy 100 USD od sztuki byłaby warta prawie tyle co roczny krajowy dochód Polski, a gdzie tutaj miejsce dla innych kryptowalut, walut, akcji, aktywów? Czy chodzi o to, że Iota to tak wyczesany projekt i ekipa, że pożre prawie cały rynek krypto?

PS Ja podziwiam ludzi, którzy siedzą w krypto i nawet jakichś podstawowych terminów nie chcą ogarnąć. Kumaty dzieciak z podstawówki byłby już w stanie sobie pomnożyć liczbę monet przez cenę i porównać z kwotą wszystkich pieniążków w krypto w prawym górnym rogu i ocenić, czy mu się fantazje zgadzają, czy nie...
Zakładasz, ze rynek krypto jest racjonalny...?
Delikatnie mówiąc, uwazaj zebyś się nie pomylil...
"Podstawowe terminy"? myślę, ze znasz ich mniej ode mnie...

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojteks102 » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 19:00

ptr111 pisze: A jednak moje podejrzenia z przed kilku miesięcy co do wzrostu IOTA się sprawdziły. Wszedłem na 0.3 a sprzedałem już dawno po 1$ a mogłem jeszcze zaczekać, także żal jest. Obecnie zastanawiam się nad wejściem w Universa - https://universa.io. Do 9.12 trwa ICO po 0.0125$ a zaraz po tym myślę że jakaś duża giełda się szykuje. Dodatkowym smaczkiem jest McAfee jako doradca projektu. A propo jego osoby - niedawno potwierdził że Bitek do 2020 sięgnie 1 mln$ stawiając na szali swój honor i gotów jest zjeść swoje przyrodzenie jeśli tak się nie stanie - tak ogłosił na twitterze :mrgreen:
Przecież McAfee jest widziany jako doradca już w wielu projektach.. np. Hacken

Początkujący
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0

Postautor: maurel » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 19:37

Wygląda ciekawie,wchodzę w to ......10 000 kupione, to wymagane minimum.....zobaczymy jak to się rozwinie.....

LSR
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: LSR » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 19:56

Słuchajcie jest sens teraz wchodzić w IOTE? Jest tak wysoko że chyba niska szansa na następne stałe wzrosty.

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
1

Postautor: ptr111 » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:04

wojteks102 pisze:
ptr111 pisze: A jednak moje podejrzenia z przed kilku miesięcy co do wzrostu IOTA się sprawdziły. Wszedłem na 0.3 a sprzedałem już dawno po 1$ a mogłem jeszcze zaczekać, także żal jest. Obecnie zastanawiam się nad wejściem w Universa - https://universa.io. Do 9.12 trwa ICO po 0.0125$ a zaraz po tym myślę że jakaś duża giełda się szykuje. Dodatkowym smaczkiem jest McAfee jako doradca projektu. A propo jego osoby - niedawno potwierdził że Bitek do 2020 sięgnie 1 mln$ stawiając na szali swój honor i gotów jest zjeść swoje przyrodzenie jeśli tak się nie stanie - tak ogłosił na twitterze :mrgreen:
Przecież McAfee jest widziany jako doradca już w wielu projektach.. np. Hacken
Jasne że tak, ale podejrzewam że shitów raczej nie tyka. Niedawno potwierdził, że jego projekt(McAfeeCoin) będzie korzystał z blockchainu Universa.

Myślę że ten opis skopiowany i przetłumaczony(trochę koślawo)przez wujka google, lepiej zobrazuje o co w tym projekcie chodzi, niż moje kilka słów o nim:

"Pięć zalet Universa Blockchain nad Bitcoin i Ethereum

Universa, kryptoprotocol blockchain nowej generacji, który jest znacznie szybszy i tańszy w porównaniu do Ethereum i Bitcoin, wprowadził swój pre-ICO 28 sierpnia 2017 r.

Inspiracją projektu jest Alexander Borodich, inwestor technologiczny, założyciel i partner zarządzający VentureClub, były szef marketingu w grupie Mail.ru, największej rosyjskiej firmie IT. Universa przedstawia szereg nadrzędnych zalet w stosunku do bloków bitcoin i Ethereum.

Universa wprowadza unikalną technologię blockchain nowej generacji.
Universa była początkowo rozwijana nie jako kryptowaluta, ale jako rozproszony system do wykonywania inteligentnych kontraktów. Dlatego platforma Universa nie zależy od wydobycia, co wynika zarówno z wysokiej prędkości, jak i transakcji o niskich kosztach, z rozproszonym modelem konsensusu zapewniającym taki sam poziom zaufania jak w istniejących protokołach blockchain. Konsensus na Universa jest zgodą 91% węzłów sieci. Kucie staje się praktycznie niemożliwe na tym poziomie konsensusu.

Universa jest 1000 razy szybsza niż blockchain Bitcoin.
Węzły Universa nie wymagają wydobycia i są odpowiedzialne za weryfikację transakcji i inteligentnych umów, które klienci przesyłają do sieci. Waiving Mining otwierał drogę do zwiększenia wydajności sieci setki razy. Prosty protokół blockchain Universa jest uzupełniony wysoko rozwiniętym językiem deklaratywnym i logicznym inteligentnych kontraktów. Taka architektura umożliwiła osiągnięcie prędkości 10 000 transakcji na sekundę w węzłach sieci.

Transakcje na Universa są 100 razy tańsze niż w bitcoinie.
Ze względu na niestabilny i spekulacyjny charakter bitcoiny, mikrotransakcje w blockchainie Bitcoin uważają za ekonomicznie bez znaczenia. Nie jest ekonomicznie uzasadnione, aby firma zapłaciła 3,5 USD za kilka centów wartych transakcji, przetwarzanych przez sieć przez około 10 minut. Universa robi korzystną różnicę w porównaniu do Bitcoin i Ethereum, umożliwiając swoim użytkownikom dokonywanie setek razy więcej transakcji na sekundę, przy bardzo niskiej cenie.

W protokole Universa inteligentne kontrakty są naprawdę sprytne, co znacznie rozszerza ich implementację w rzeczywistym biznesie. Uniwersalne inteligentne kontrakty są bardziej niż odpowiednie do programowania wszelkiego rodzaju aplikacji, zarówno tych wewnątrz firmy, jak i tych działających w publicznym blockchainie.

Na przykład:

Inteligentny klucz pojazdu / CarSharing, dołączony do przedziału, który tworzy łańcuch zaopatrzenia właściciela pojazdu. Właściciel może tymczasowo powiązać inny klucz (tryb parkingowy, tryb usługi) lub przekazać wszystkie prawa innemu właścicielowi (sprzedaż). Jeśli system GPS jest zainstalowany w samochodzie, można również wydać klucz działający na określonym polu (parkowanie, serwis). W takim przypadku kluczem może być telefon lub inteligentny klucz łańcucha;
Hotel, centrum handlowe, siłownia, SPA. Universa smart contract może stworzyć jednolity pokój i klucz do szafki; Karta zdrojowa i fitness; zakupy z automatów sprzedających, dostęp do parkingów itp. Kluczem może być tag RFC, a także smartfon z funkcją NFC lub bez niej. Wszystkie zasoby mogą być ograniczone pod względem czasu lub dostępnego kredytu;
IoT; inteligentne rzeczy do domu. Inteligentna umowa kojarzy zakupiony przedmiot z klientem. Universa umożliwia inteligentne współdziałanie i zapewnia prosty mechanizm zarządzania prawami różnych użytkowników bez dostępu do Internetu. Zapewnia również łatwy mechanizm obsługi praw z jednej strony na drugą przy sprzedaży transakcji;
Inteligentny dom. Umożliwia powiązanie domu z właścicielami i gośćmi za pomocą identyfikatora, zarządzanie rolami i uprawnieniami oraz działanie bez Internetu (pod warunkiem zainstalowania specjalnego węzła) po przekazaniu praw;
Stacje benzynowe, drogi płatne, parkingi. Telefon z dostępem do Internetu może działać jako transponder. Klient otrzymuje zapytanie do swojego telefonu przez Internet, gdy zbliża się do bramy, telefon wysyła żądanie potwierdzenia lub sprawdza przybliżone współrzędne, a następnie autoryzuje płatność;
Magazyny, transport, dostawa ładunków. Inteligentne uszczelki RFID, z wykorzystaniem umów kodów QR.
Universa to prawdziwe "inteligentne pieniądze".
Logika biznesowa bitcoin-blockchain jest ograniczona portfelami i ich saldami. Inteligentne kontrakty na Ethereum działają z ograniczonym zestawem metadanych. Żadne z tych dwóch bloków nie poradzi sobie z prostym zadaniem polegającym na powiązaniu ustalonej kwoty z inteligentnym kontraktem w walucie wymaganej dla określonej firmy w danym momencie - euro, dolarów lub rubli. Universa pozwala tworzyć i przenosić istniejące waluty, jak również nowe, poprzez kontrakt. Universa zapewnia bramę dla usług, które automatycznie akceptują wejściowe dokumenty elektroniczne (pieniądz elektroniczny, zobowiązania lub umowy, własność intelektualna, akcyzy, oferty na aukcje i przetargi, identyfikatory lub paszporty elektroniczne) i tworzą standardowe dokumenty wyjściowe w oparciu o zasady i postanowienia "inteligentnych" kontrakty. "Wdrożenie Universa sprawia, że ​​przejście na handel elektroniczny jest bardzo tanie - na przykład za pomocą gotowej usługi komunikacyjnej Universa można kupować materiały elektroniczne od osób fizycznych (na przykład zdjęcia lub artykuły), handlować wszelkiego rodzaju towarami , udzielać pożyczek, wymieniać lub sprzedawać papiery wartościowe, a także prowadzić operacje z innymi instrumentami finansowymi. Osoby prawne otrzymują wygodne narzędzie do obsługi akcyzy, przetargów, aukcji, paszportów transakcji, zgłoszeń celnych. Prawie wszystkie zadania są wygodnie i łatwo zautomatyzowane przez aplikacje i inteligentne kontrakty nowego blockchainu Universa."

https://news.bitcoin.com/pr-five-advant ... -ethereum/

Nie chcę nikogo na siłę przekonywać, niech każdy wyciągnie swoje wnioski. Dla mnie ten projekt wydaje się być interesujący, solidny i wiarygodny, szczególnie że za nim stoi ekipa bardzo doświadczonych devów. Więc raczej w to wejdę, wg mnie ryzyko straty jest niskie, podejrzewam że ta inwestycja przyniosłaby mi z czasem satysfakcjonujący zysk ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: maurel » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:19

Ja już wszedłem...a czasu duzo nie ma...zostały 4 dni i 4 godziny... :roll:

Ciekawe jest to ze maja stronę po polsku. :D

sud
Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 150
Reputacja postu: 
0

Postautor: sud » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:19

LSR pisze: Słuchajcie jest sens teraz wchodzić w IOTE? Jest tak wysoko że chyba niska szansa na następne stałe wzrosty.
Ja się skłaniam ku takiej opcji dla IOTA.

[bigimg]https://i.imgur.com/oCiCkV4.jpg[/bigimg]

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wojteks102 » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:22

@ptr111,
Jasne, że McAfee raczej shitami się nie zajmuję. Chodziło mi tylko o to, że mówienie o tym jak o jakieś mega super zalecie pod względem inwestycyjnym jest trochę nad wyraz wyolbrzymieniem.
Hdac, Universa.. widzę, że będzie jakaś walka o TOP10 tych projektów za parę miechów :)

Początkujący
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0

Postautor: Karolak » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:24

w jaki sposob mozna wejsc w projekt universa? Jest jakies ico, jakas gielda? Nie bardzo sie orientuje gdzie szuakac.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: maurel » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 20:31

Masz 2 opcje na stronie projektu..ja przez icobacker.com kupiłem,zapłaciłem BTC.

Wróć do „Pozostałe”