wojteks102 pisze: ptr111 pisze: A jednak moje podejrzenia z przed kilku miesięcy co do wzrostu IOTA się sprawdziły. Wszedłem na 0.3 a sprzedałem już dawno po 1$ a mogłem jeszcze zaczekać, także żal jest. Obecnie zastanawiam się nad wejściem w Universa -
https://universa.io. Do 9.12 trwa ICO po 0.0125$ a zaraz po tym myślę że jakaś duża giełda się szykuje.
Dodatkowym smaczkiem jest McAfee jako doradca projektu. A propo jego osoby - niedawno potwierdził że Bitek do 2020 sięgnie 1 mln$ stawiając na szali swój honor i gotów jest zjeść swoje przyrodzenie jeśli tak się nie stanie - tak ogłosił na twitterze

Przecież McAfee jest widziany jako doradca już w wielu projektach.. np. Hacken
Jasne że tak, ale podejrzewam że shitów raczej nie tyka. Niedawno potwierdził, że jego projekt(McAfeeCoin) będzie korzystał z blockchainu Universa.
Myślę że ten opis skopiowany i przetłumaczony(trochę koślawo)przez wujka google, lepiej zobrazuje o co w tym projekcie chodzi, niż moje kilka słów o nim:
"Pięć zalet Universa Blockchain nad Bitcoin i Ethereum
Universa, kryptoprotocol blockchain nowej generacji, który jest znacznie szybszy i tańszy w porównaniu do Ethereum i Bitcoin, wprowadził swój pre-ICO 28 sierpnia 2017 r.
Inspiracją projektu jest Alexander Borodich, inwestor technologiczny, założyciel i partner zarządzający VentureClub, były szef marketingu w grupie Mail.ru, największej rosyjskiej firmie IT. Universa przedstawia szereg nadrzędnych zalet w stosunku do bloków bitcoin i Ethereum.
Universa wprowadza unikalną technologię blockchain nowej generacji.
Universa była początkowo rozwijana nie jako kryptowaluta, ale jako rozproszony system do wykonywania inteligentnych kontraktów. Dlatego platforma Universa nie zależy od wydobycia, co wynika zarówno z wysokiej prędkości, jak i transakcji o niskich kosztach, z rozproszonym modelem konsensusu zapewniającym taki sam poziom zaufania jak w istniejących protokołach blockchain. Konsensus na Universa jest zgodą 91% węzłów sieci. Kucie staje się praktycznie niemożliwe na tym poziomie konsensusu.
Universa jest 1000 razy szybsza niż blockchain Bitcoin.
Węzły Universa nie wymagają wydobycia i są odpowiedzialne za weryfikację transakcji i inteligentnych umów, które klienci przesyłają do sieci. Waiving Mining otwierał drogę do zwiększenia wydajności sieci setki razy. Prosty protokół blockchain Universa jest uzupełniony wysoko rozwiniętym językiem deklaratywnym i logicznym inteligentnych kontraktów. Taka architektura umożliwiła osiągnięcie prędkości 10 000 transakcji na sekundę w węzłach sieci.
Transakcje na Universa są 100 razy tańsze niż w bitcoinie.
Ze względu na niestabilny i spekulacyjny charakter bitcoiny, mikrotransakcje w blockchainie Bitcoin uważają za ekonomicznie bez znaczenia. Nie jest ekonomicznie uzasadnione, aby firma zapłaciła 3,5 USD za kilka centów wartych transakcji, przetwarzanych przez sieć przez około 10 minut. Universa robi korzystną różnicę w porównaniu do Bitcoin i Ethereum, umożliwiając swoim użytkownikom dokonywanie setek razy więcej transakcji na sekundę, przy bardzo niskiej cenie.
W protokole Universa inteligentne kontrakty są naprawdę sprytne, co znacznie rozszerza ich implementację w rzeczywistym biznesie. Uniwersalne inteligentne kontrakty są bardziej niż odpowiednie do programowania wszelkiego rodzaju aplikacji, zarówno tych wewnątrz firmy, jak i tych działających w publicznym blockchainie.
Na przykład:
Inteligentny klucz pojazdu / CarSharing, dołączony do przedziału, który tworzy łańcuch zaopatrzenia właściciela pojazdu. Właściciel może tymczasowo powiązać inny klucz (tryb parkingowy, tryb usługi) lub przekazać wszystkie prawa innemu właścicielowi (sprzedaż). Jeśli system GPS jest zainstalowany w samochodzie, można również wydać klucz działający na określonym polu (parkowanie, serwis). W takim przypadku kluczem może być telefon lub inteligentny klucz łańcucha;
Hotel, centrum handlowe, siłownia, SPA. Universa smart contract może stworzyć jednolity pokój i klucz do szafki; Karta zdrojowa i fitness; zakupy z automatów sprzedających, dostęp do parkingów itp. Kluczem może być tag RFC, a także smartfon z funkcją NFC lub bez niej. Wszystkie zasoby mogą być ograniczone pod względem czasu lub dostępnego kredytu;
IoT; inteligentne rzeczy do domu. Inteligentna umowa kojarzy zakupiony przedmiot z klientem. Universa umożliwia inteligentne współdziałanie i zapewnia prosty mechanizm zarządzania prawami różnych użytkowników bez dostępu do Internetu. Zapewnia również łatwy mechanizm obsługi praw z jednej strony na drugą przy sprzedaży transakcji;
Inteligentny dom. Umożliwia powiązanie domu z właścicielami i gośćmi za pomocą identyfikatora, zarządzanie rolami i uprawnieniami oraz działanie bez Internetu (pod warunkiem zainstalowania specjalnego węzła) po przekazaniu praw;
Stacje benzynowe, drogi płatne, parkingi. Telefon z dostępem do Internetu może działać jako transponder. Klient otrzymuje zapytanie do swojego telefonu przez Internet, gdy zbliża się do bramy, telefon wysyła żądanie potwierdzenia lub sprawdza przybliżone współrzędne, a następnie autoryzuje płatność;
Magazyny, transport, dostawa ładunków. Inteligentne uszczelki RFID, z wykorzystaniem umów kodów QR.
Universa to prawdziwe "inteligentne pieniądze".
Logika biznesowa bitcoin-blockchain jest ograniczona portfelami i ich saldami. Inteligentne kontrakty na Ethereum działają z ograniczonym zestawem metadanych. Żadne z tych dwóch bloków nie poradzi sobie z prostym zadaniem polegającym na powiązaniu ustalonej kwoty z inteligentnym kontraktem w walucie wymaganej dla określonej firmy w danym momencie - euro, dolarów lub rubli. Universa pozwala tworzyć i przenosić istniejące waluty, jak również nowe, poprzez kontrakt. Universa zapewnia bramę dla usług, które automatycznie akceptują wejściowe dokumenty elektroniczne (pieniądz elektroniczny, zobowiązania lub umowy, własność intelektualna, akcyzy, oferty na aukcje i przetargi, identyfikatory lub paszporty elektroniczne) i tworzą standardowe dokumenty wyjściowe w oparciu o zasady i postanowienia "inteligentnych" kontrakty. "Wdrożenie Universa sprawia, że przejście na handel elektroniczny jest bardzo tanie - na przykład za pomocą gotowej usługi komunikacyjnej Universa można kupować materiały elektroniczne od osób fizycznych (na przykład zdjęcia lub artykuły), handlować wszelkiego rodzaju towarami , udzielać pożyczek, wymieniać lub sprzedawać papiery wartościowe, a także prowadzić operacje z innymi instrumentami finansowymi. Osoby prawne otrzymują wygodne narzędzie do obsługi akcyzy, przetargów, aukcji, paszportów transakcji, zgłoszeń celnych. Prawie wszystkie zadania są wygodnie i łatwo zautomatyzowane przez aplikacje i inteligentne kontrakty nowego blockchainu Universa."
https://news.bitcoin.com/pr-five-advant ... -ethereum/
Nie chcę nikogo na siłę przekonywać, niech każdy wyciągnie swoje wnioski. Dla mnie ten projekt wydaje się być interesujący, solidny i wiarygodny, szczególnie że za nim stoi ekipa bardzo doświadczonych devów. Więc raczej w to wejdę, wg mnie ryzyko straty jest niskie, podejrzewam że ta inwestycja przyniosłaby mi z czasem satysfakcjonujący zysk