Pierwsza koparka. Zaczęcie przygody z Miningiem

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: indyk » piątek, 11 listopada 2016, 10:18

Bagder pisze: Claymore - napisał, że kodowanie dla linuxa sprawia mu ból... Z pewnością jakieś minery będą i może nawet równie wydajne. Ale nasz @indyk - planuje zakupy już w ten weekend - i taka informacja może być pomocna.
Ja na 90% chce korzystać z Windowsa, gdyż posiadam oryginalnego windowsa 7 64-bitowego z zalanego laptopa.

A o co chodzi dokładnie z parametrem -i ?

Już znalazłem w specyfikacji Clayomore co daje parametr -i :) I już rozumiem o co toczy się dyskusja :)

Orator
Reputacja: 200
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bult » piątek, 11 listopada 2016, 10:30

Bagder pisze: Claymore - napisał, że kodowanie dla linuxa sprawia mu ból... Z pewnością jakieś minery będą i może nawet równie wydajne. Ale nasz @indyk - planuje zakupy już w ten weekend - i taka informacja może być pomocna.
Tu chodzi o to że claymore użył kodu od mbr do swojego linuxowego minera. Możliwe iż łatwiej programować mu pod winde lub po prostu dogadali się - Mbr z swoim minerem SILENTARMY będzie tylko pod Linuxa a Claymore pod Winde i rynek podzielony. W końcu do ETH minery od claymora są pod jedną i drugą platformę i nie sprawia mu to bólu...
30 finał WOŚP eSkarbonka - https://eskarbonka.wosp.org.pl/eabwxh

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 11 listopada 2016, 10:48

Bult pisze:
Tu chodzi o to że claymore użył kodu od mbr do swojego linuxowego minera. Możliwe iż łatwiej programować mu pod winde lub po prostu dogadali się - Mbr z swoim minerem SILENTARMY będzie tylko pod Linuxa a Claymore pod Winde i rynek podzielony. W końcu do ETH minery od claymora są pod jedną i drugą platformę i nie sprawia mu to bólu...
nie bylbym tego pewny, w roadmap mbr ma wersje pod Windowsa..
poki co jednak jego linux zostal daleko w tyle.
indyk pisze: Ja na 90% chce korzystać z Windowsa, gdyż posiadam oryginalnego windowsa 7 64-bitowego z zalanego laptopa.
z tego co sie orientuje to lepiej dziala kopanie na windowsach 8.1 i 10.. co nie znaczy ze na 7 nikt nie kopie i nie da sie osiagnac takich samych wynikow
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: indyk » piątek, 11 listopada 2016, 11:30

Posiadam tylko Win7, a chyba darmowego upgrade do 10 juz nie ma. Więc musi mi na razie starczyć ten windows :)

To jakie grafiki Rx470 -ale które ? :D Czy może jednak rx 480 ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: ExcaliburPLL » piątek, 11 listopada 2016, 11:34

Na 7 Home Premium kopie jeden z moich kompów - działa idealnie. Możesz być spokojny.

Nie pamiętam tylko czy przypadkiem Win10 nie jest potrzebny do 6 kart bo na Win7 bywały problemy.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę bo mogę mylić pojęcia :lol:
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: indyk » piątek, 11 listopada 2016, 11:36

Na razie zaczynam na 2-3 kartach, więc Windows 7 Pro wystarczy na start, aby ograniczyć koszty :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 11 listopada 2016, 11:52

ExcaliburPLL pisze: Na 7 Home Premium kopie jeden z moich kompów - działa idealnie. Możesz być spokojny.

Nie pamiętam tylko czy przypadkiem Win10 nie jest potrzebny do 6 kart bo na Win7 bywały problemy.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę bo mogę mylić pojęcia :lol:
my mielismy problemy z 380x ktore na 7 nie chcialo kopac wiecej jak 13mhs etha przy czym na 8.1/10 pod 20mhs stockowo

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 11 listopada 2016, 12:14

Bagder pisze: Z najnowszych informacji od Claymore wynika, że obraził się na linuksowców

z drugiej strony tylko pod windows można manipulować napięciami w rx-ach.
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 11 listopada 2016, 12:41

koparki pisze:
Bagder pisze: Z najnowszych informacji od Claymore wynika, że obraził się na linuksowców

mozna tez ustawic na sztywno w biosie

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 11 listopada 2016, 13:36

adam1226 pisze:
koparki pisze:

mozna tez ustawic na sztywno w biosie
MOŻNA, natomiast wiesz jak to zrobić? nie mówię o przepisaniu pointerów z 6588 na 6582 (piszę z pamięci mogę przekręcić liczbę) bo to nie daje pełnej mozliwości. A wiesz jak to zrobić w przypadku rx-a na elpidzie ?
---

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 821
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » piątek, 11 listopada 2016, 13:59

@koparki Właśnie patrzyłem na W10 - najtaniej znalazłem za 339 zł (wersja ESD) + dysk 200 zł (SSD 128GB lub HDD 1TB). Pytanie, po jakim czasie się to zwróci ?
Alternatywnie można postawić linuksa - darmowe LUbuntu - co wymaga pewnej wprawy - koszt Pendrive'a - ca 40 zł.
Albo darmowy jeszcze system Tytanicka - Simplemining - ale nie jest to jeszcze w pełni wygodne narzędzie. Trudno też powiedzieć ile będzie kosztować w przyszłości...
I wreszcie płatny Ethos OS za 39 usd - czyli ok. 160 zł + dysk SSD.

W rezultacie - dla osoby nie będącej linuksowym Geekiem (chociaż linux w obecnych czasach jest dość łatwy w użytkowaniu, to jednak...), szacunkowa dopłata do W10 wyniesie zaledwie 180 zł. Czy to zostanie pokryte w zaoszczędzonej energii + zwiększone wydobycie ?
W samym zwiększonym wydobyciu w 6-kartowym rigu RX 470 - powinno wynieść ok. 60H/s - czyli tak jakby podłączyć 7 kartą - w cenie ok. 900 zł. Ile watów mniej? Trudno oszacować - ale pewnie też dodatkowo 120 W zostanie zaoszczędzone. Nie wspomnę o koszcie silniejszego zasilacza...
Stracony dodatkowo czas - tu trudno oszacować - możliwe, że dla średnio wprawnej w linuxie osoby - wiele rzeczy zajmie tam mniej czasu.

W rezultacie - dokupię Windows10 - chyba, że ktoś wskaże - że można z powodzeniem kopać na XP - bo tych licencji mam bez liku.

Szybko podliczyłem - dodatkowy wydatek na W10 - powinien się zwrócić po 3 tygodniach. Brutalne?
Sic semper evello mortem tyrannis

Moderator
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » piątek, 11 listopada 2016, 14:16

m.zd. do kopania trzeba mieć win10 ORAZ w szufladzie hdd/pen z linuxem - bo nigdy nie wiadomo czy jakiś soft nie będzie np. 5-10% wydajniejszy dla któreś z tych platform. W ogóle powtarzasz kolejny raz błąd - do ethos nie trzeba sdd - wystarczy pendrive 16gb (25zł), do win 10 nie trzeba ssd, wystarczy hdd, przecież to jest tylko kwestia przyspieszenia rozruchu.

Niestety windows 10 to spory dodatkowy koszt ;( Dziś nie ma wyboru dla zcash - trzeba mieć windows+claymore ale jutro może być inaczej. Do eth wolę ethos (może lada tydzień będzie wydajny miner pod linuxa dla zcash) ale jest jeden problem MANIPULACJA NAPIĘCIAMI pod linuxem nie istnieje dla rx-ów. Trzeba zrobić to na stałe w biosie.
Jeśli ktoś na forum wie jak w biosie obniżyć napięcie dla nitro+ do 0.9v na rdzeniu to proszę dać znać.
---

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » piątek, 11 listopada 2016, 14:22

@koparki - owszem do Ethos wystarczy pendrive - ale twórca pisze wyraźnie o SSD - zresztą oferuje wersję systemu na gotowym dysku SSD 16Gb (nie pendrive) w tej samej cenie... Zastanawiałem się co się bardziej opłaci do W10: HDD i SSD - ale skoro to drugie to dodatkowe kilkanaście watów mniej - a cena podobna - chociaż nie pojemność, to...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: indyk » piątek, 11 listopada 2016, 14:39

Dla Laika jakim jestem, zacznę od Windowsa :)

Ciągle nie poruszyliśmy tematu kart graficznych.

W Asusie jest minimum 3 wersje Kart RX 470 wszystkie 4 GB, Kart Nitro + też jest kilka wersji 4 GB. I karty Nitro + 8GB to wydatek ~~1100.
Różnica w niektórych wersjach produktu wynosi nawet 200 pln patrząc na tego samego producenta.
Dużo da różnica 4GB vs 8 GB ?

Wszystko patrzę na razie w oparciu o sklep Morele.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bagder » piątek, 11 listopada 2016, 14:52

@indyk - kupowanie RX470 8GB - nie bardzo ma sens za wyjątkiem Nitro. Powód - niższa wydajność i kości pamięci Micron-a - które słabo się kręcą - i raczej powyżej 2000MHz nie pójdą. Tańsze karty 4GB są zwykle z pamięciami Hynixa - które stabilnie wchodzą po modyfikacji memstrap na 2000Mhz. Niekiedy trafiają się RX 470 z pamięciami Elpida - które nie bez trudu - ale da się zmodować - i wchodza na 2120Mhz.
Sztuka polowania na karty - polega na kupieniu karty z pamięciami Samsunga - te stabilnie chodzą na 2150 Mhz a nawet i więcej. Generalnie to loteria... Karty o tych samych numerach fabrycznych potrafią się różnić.
W rezultacie upieram się na Nitro RX 480 4GB - masz 66 % szans, że nie trafisz na beznadziejne Hynixy. W morelkach kupiłem z Elpida... ale większość bierze z jednej i tej samej hurtowni.
Różnica pomiędzy nitro RX 470 8GB a nitro 480 4GB (obie z Samsungami na 2150Mhz) dla Equihash wynosi 10H/s, na korzyść tej drugiej. Bardziej Cię nie przekonam...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: indyk » piątek, 11 listopada 2016, 14:58

@Bagder Zgadza się mówiłem o 8 GB Nitro + gdyż one są wmiarę tanie :) Kosztuje teraz 1090 PLN i 1130 PLN gdzie Nitro + 4 GB kosztuje 999 PLN.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bagder » piątek, 11 listopada 2016, 15:08

Nitro RX 480 4GB można kupić za 1065 zł - to jest mój wybór. Można tez taniej znaleźć, ale szukałbym tych nieco droższych ofert :twisted:
Lub RX 470 za 880 zł- którego poleca @ŻET z powodu ukierunkowanego odprowadzenia ciepła, co można z pożytkiem wykorzystać i pewnie ceny. Nie jest to referent i może być nieco bardziej hałaśliwa. Zastanawiałem się też nad taką opcją, ale nie mam - a więc szczegółów wydajności nie przekażę.

@koparki - znalazłem ofertę na W10 oem - za 152 zł - a więc - windows to czysty zysk

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
1

Postautor: bl4ck » piątek, 11 listopada 2016, 15:47

Windows 10 trial czysty zysk :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 11 listopada 2016, 15:58

a windows 8.1? jak to tam sie ksztaltuje?:P

Gaduła
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0

Postautor: doooku » piątek, 11 listopada 2016, 16:26

Bagder pisze: @koparki - znalazłem ofertę na W10 oem - za 152 zł - a więc - windows to czysty zysk
http://softonet.pl/publikacje/aktualnos ... zustwo,300

Wróć do „Pozostałe”