CybCSec (XCS) oraz Armor (ARMR) - airdrop i związane z tym problemy

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: wijtek » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 08:29

Na telegramie nowe info

#instructions #ARMR

- download wallet from the xcs website
- wait until it fully syncs
- send your coins to the public address on the wallet
- backup your wallet
- have your wallet fully sync and online for snapshot on January 9th at 1pm gmt
- keep your backed up wallet.dat safe. You will use this backup to claim your new ARMR Coins when wallet is being launched Q1 2018

For more information, please read pinned message and check out xcs news channel #news #info
https://t.me/cybcsec_news

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:23

Taka sprawa

Sagan pisze:
@TSD_WWA, CybCsec Client->Wallet->Receive
Ważne, żebyś wybrał adres typu Normal. Stelath nie pozwala uzyskać ARMR z airdropa.

Przy okazji zapraszam do dedykowanego wątku "CybCSec (XCS) oraz Armor (ARMR) - airdrop i związane z tym problemy"
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=45&t=26164

No mam taka zakladke i co dalej? Jest default adress i w niej jest adres oraz klucz publiczny typ normal oraz default stealth adress i w nim adres oraz klucz publiczny stealth adress typ stealth. Czyli co, mam wyslac srodki z gieldy na ten adres typu normal ktory mi sie tam pokazal? A po co jest podany jakis klucz publiczny i do czego on sluzy?w ogole jak dziala ten portfel? nie ma zadnego kodu nic? Wciskam ikonke n apulpicie i sie normalnie otwiera. Nie ma zadnego zabezpieczenia? chce wiedziec czy mam jakis konkretny adres i klucz tego portfela

Początkujący
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sagan » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:33

@TSD_WWA, wybierasz default address (typ normal). Do przesłania XCS na giełdzie podajesz adres a nie public key.
Portfel cybcsec nie jest standardowo zakodowany. Możesz to zrobić poprzez opcję Encrypt Wallet. Zrób to przed przesłaniem XCS na portfel. Koledzy już informowali, że próba zakodowania portfela zawierającego XCS może skończyć się ich utratą.
Dobrze byłoby również zrobić backup o przelaniu XCS. Plik backupu będzie potrzebny do "upomnienia się" o ARMR po airdropie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:36

Co to znaczy back up o przelaniu? Domyslam sie ze jakis dowod na wypadek gdybysmy nie dostali swoich ARMR ale jak to zrobic? A portfel kodowac dopiero po pelnej synchronizacji? Czy juz moge?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Albi » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:39

Sagan pisze: Portfel cybcsec nie jest standardowo zakodowany. Możesz to zrobić poprzez opcję Encrypt Wallet. Zrób to przed przesłaniem XCS na portfel. Koledzy już informowali, że próba zakodowania portfela zawierającego XCS może skończyć się ich utratą.
Z tym to akurat chyba ktoś się pomylił. Mi wyskoczył komunikat po Polsku przy szyfrowaniu, coś w stylu: "Czy jesteś pewny, że chcesz zaszyfrować portfel? Utrata hasła wiąże się z utratą wszystkich coinów"
Ale oczywiście dla bezpieczeństwa lepiej szyfrować przed przelaniem.

Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
0

Postautor: suszini » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:43

TSD_WWA pisze:Co to znaczy back up o przelaniu? Domyslam sie ze jakis dowod na wypadek gdybysmy nie dostali swoich ARMR ale jak to zrobic? A portfel kodowac dopiero po pelnej synchronizacji? Czy juz moge?
Już możesz. Na telegramie nic nie wspominali o kodowaniu więc podejrzewam że nie jest to wymagane, ja tego nie zrobiłem. A backup to kopia zapasowa portfela i jest do tego odpowiednia zakładka w menu prosta sprawa.
Edit szyfrowanie to nic innego jak nadanie hasła więc skutki jego utraty są oczywiste. Brak dostępu do portfela. Dla bezpieczeństwa można to zrobić ale najważniejsze żeby środki były na normalnym adresie,a nie typu stealh.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:52

Ok to nastepne pytanie. Skoro mam zainstalowany na komputerze portfel ktory nie wymaga hasla...nie ma zadnego loginu? (nie wiem) to gdybym chcial odpalic swoj portfel na innym kompie to jak to zrobie?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Albi » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:58

TSD_WWA pisze:Ok to nastepne pytanie. Skoro mam zainstalowany na komputerze portfel ktory nie wymaga hasla...nie ma zadnego loginu? (nie wiem) to gdybym chcial odpalic swoj portfel na innym kompie to jak to zrobie?
Przy tworzeniu portfela: Wallet Mangament>Add New Wallet, dostajesz seed (hasło składające się z 24 słów). I dzięki temu odpalisz to na innym kompie.
Jak się mylę to mnie poprawcie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sagan » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 10:02

TSD_WWA pisze: gdybym chcial odpalic swoj portfel na innym kompie to jak to zrobie?
To co napisał Albi (sposób bezpieczniejszy i w mojej opinii wygodniejszy) lub przenosisz na nowy komputer plik backupu walleta. Instalujesz klient (portfel) CybCsec po czym w "Wallet management" wybierasz "Import wallet". Potrzebna będzie nazwa portfela i hasło (o ile zostało nadane). Nazwa standardowego to "default".

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: TSD_WWA » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 10:17

Dzieki Panowie

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Artur7428 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 18:33

i jak tam chłopaki przebiegł ten airdrop?
bez zakłóceń?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 318
Reputacja postu: 
0

Postautor: mxxm977 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 19:30

Artur7428 pisze: i jak tam chłopaki przebiegł ten airdrop?
bez zakłóceń?
Przestraszyłeś mnie.
Proszę potwierdzcie, że AirDrop jest jutro (9 stycznia), a nie dzisiaj (8 stycznia)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Artur7428 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 19:46

racja
coś mi się pomyliło, nawet na pierwszej stronie jak byk stoi 9.01
przepraszam za zamieszanie

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wijtek » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 19:54

Do jakiego czasu trzymacie XCS zeby drop zaliczylo? Zapytalem sie na telegramie, ale nwm czy jakos zle wiad wyslalem czy cos, ale odp nie ma. Jak idziecie po omacku to do kiedy tak? Wydaje mi sie, ze na telegramie powinni napisac kiedy sie zakonczylo po tym wszystkim?

Ale ogolnie ciekawe co z tego Armora bedzie. Nazwa mi sie podoba, brzmi zajebi*cie. Ciekawe jak z projektem bedzie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sagan » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 20:10

wijtek pisze: Do jakiego czasu trzymacie XCS zeby drop zaliczylo?
Wczoraj pisałem o tym. Zerknij do postu
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 64#p428739

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: kAArter » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 20:14

Generalnie środki z giełdy wrzuciłem na ten ich wallet otwarty raczej jest bo nic z nim nie robiłem :D czy jeszcze jakieś pro tipy żebym nie ominął airdropa? pamiętam że ma być włączony jutro jeśli dobrze zrozumiałem :D

Początkujący
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
0

Postautor: EmCortess » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 20:51

Nie zapomnij zrobić backup portfela i zachować gdzieś na dysku powstały plik wallet.dat . Na jego podstawie dostaniemy nową walutę.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: wijtek » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:36

EmCortess pisze: Nie zapomnij zrobić backup portfela i zachować gdzieś na dysku powstały plik wallet.dat . Na jego podstawie dostaniemy nową walutę.
Tak z ciekawosci backup moze byc przed snapshotem? Bo ostatnia wiad na telegramie na to wskazuje. Ale dla pewnosci lepiej zrobic po snapshocie.

Dodano po 1 godzinie 40 minutach 2 sekundach:
Ciekawe jaki jutro kursik bedzie XCSa. Mam nadzieje, ze chociaz troszke skoczy bo jak na razie strata blisko 50% :D.

Początkujący
Reputacja: 29
Reputacja postu: 
1

Postautor: suszini » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 22:43

Co do enkrypcji portfela - wbrew temu, co było pisane tu wcześniej zaszyfrowanie portfela nie ma żadnego wpływu na stan posiadanych tokenów. Chodzi tylko o zabezpieczenie hasłem, sprawdziłem. Nie trzeba się bawić w jakieś alternatywne adresy i przesyłanie tokenów między nimi czy inne bajki.

EDIT
@UP
najlepiej zrobić backup przed i po z inną nazwą (2 pliki)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sagan » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 23:20

wijtek pisze: Ciekawe jaki jutro kursik bedzie XCSa. Mam nadzieje, ze chociaz troszke skoczy bo jak na razie strata blisko 50% :D.
Jutro o tej porze spotkamy się tutaj i wszyscy będziemy szczęśliwi-tak mi podszeptuje do uszka wróżka Alkoholuszka, haha.

A na poważnie i bez offtopu-prawdopodobnie uda się sprzedać część XCS ale nie liczyłbym na to, że będzie to cena korzystna. Uważam, że mimo wszystko ludzie siedzący w XCS wiedzą co nieco o kryptowalutach. XCS jest na tyle niszowy, że raczej mało kto kupuje go w ciemno, dla samej zasady. A już szczególnie teraz, kiedy coin wydaje się być martwy od pewnego czasu. Co innego z Bitcoinem o którym słyszał każdy. W niego zainwestuje każdy, kto zaczyna a o istnieniu XCS nawet nie wie. Z kolei starzy wyjadacze na pewno XCS nie kupią. Chyba, że w bliżej nieokreślonej przyszłości planują kolejny airdrop na tym coinie.
Ja się tak trochę po cichu zastanawiam, czy w przypadku bardzo niskiej ceny nie zostawić sobie tego coina na pamiątkę. Może kiedyś ożyje...? To trochę jak z monetami i banknotami z PRL. Kiedyś aluminiowe Złotówki dziesiątkami kładłem na tory, a Waryńskemu z banknotu 100zł wszyscy nagminnie rysowali rogi, szramy i okulary (choć już takowe miał w oryginale). Dziś za taki banknot czy monetkę w dobrym stanie można napić się piwka czy nawet pójść do kina...poddaję Wam pod rozwagę.
A tym czasem "good night and good luck" :mrgreen:

Wróć do „Pozostałe”