Sprzęt na którym trzymamy wallety altów

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adam1226 » piątek, 23 września 2016, 05:28

@pm7, raczej chodzilo mi o wlaczanie kilkunastu walletow jednoczesnie.. niech kazdy bierze po 1gb i mamy..

Dodano po 2 minutach 35 sekundach:
powered pisze: Są waluty które mają tendencje do zarzynania dysków. U mnie tak robi ETH i ETC. Czasem nie mam synchronizowanego portfela przez miesiąc i jak go włączę to przez tydzień lub dłużej się synchronizuje i przez ten czas dysk jest obciążony na 100%. Czasem nawet bloków w ogóle nie ściąga przez kilka godzin tylko mieli nieustannie dyskiem. Ramu nie brakuje, rożne wersje portfelów sprawdzałem i nie wiem o co chodzi.

W takiej sytuacji polecam usunac stary blockchain i synchronizowac od początku z flaga --fast
U mnie ostatnio zajelo może 20godzin ale to ze wzgledu na problemy z siecia. Ostatnie 10% robilo 10godzin a nie miałem "wolnego" kompa...
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
1
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » piątek, 23 września 2016, 13:06

Ja mam porobione kopie blockchaina tak na wszelki wypadek jak by coś padło abym nie czekał rok na synchronizację :)
Na początku istnienia ETH to kilka razy usuwałem blockchain, ale nic to nie pomogło. Sprawdzę z tym --fast

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

Postautor: darots » piątek, 23 września 2016, 14:37

Rumcajs pisze: Ale ja potrzebuje tego kompa z windowsem do normalnego siedzenia w necie, oglądania filmów, grania w gry i wszystkiego, dlatego nie chce mieć Linuxa z walletami na Pendrive bo to byłoby za niewygodne i musiałbym wyłączać tego kompa żeby odpalać linuxa z pendriva
@Rumcajs chłopaki trochę odjechali od tematu, a ja radzę Ci wrócić do pierwszej odpowiedzi rav3n'a. Linux na VM w zupełności powinien Ci wystarczyć. VM odpalasz w oknie, możesz więc jednocześnie przeglądać strony na windowsie, mając odpalonego linuxa i dostęp do portfeli w jednym z okien. Korzystam w ten sposób z kilkuletniego HP-ka i nie mam problemów. Portfele aktualizuję co kilka dni, 1-2 naraz, przy większej ilości rzeczywiście muli kompa, ale to mi wystarcza. "Gorące" w danej chwili alty po prostu aktualizuję częściej, aby mieć dostęp w każdej chwili. Instalacja tego wszystkiego jest naprawdę prosta, użyteczny poradnik można znaleźć choćby tutaj: http://bitcoin.pl/poradniki/bezpieczens ... k-po-kroku

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » piątek, 23 września 2016, 17:28

tylko czy mamy 100% gwarancje odciecia od reszty systemu???
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 128
Reputacja postu: 
0

Postautor: ExcaliburPLL » piątek, 23 września 2016, 18:36

Zachęciliście mnie do VM - aż sobie zrobię :) Zobaczymy jak to śmiga
Best BTC/ETH & other exchange > http://tinyurl.com/bitbay
Free BTC lottery > http://tinyurl.com/frbtcns

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
1

Postautor: pm7 » piątek, 23 września 2016, 20:04

adam1226 pisze: tylko czy mamy 100% gwarancje odciecia od reszty systemu???
99%. "Ucieczka" z VM na system host jest bardzo trudna, expoity na to są drogie. W drugą stronę (atakowanie zawartości maszyny wirtualnej) jest łatwo, ale w praktyce ciężko spotkać wirusa, który to ma zaprogramowane.
adam1226 pisze: @pm7, raczej chodzilo mi o wlaczanie kilkunastu walletow jednoczesnie.. niech kazdy bierze po 1gb i mamy..
Do takich rzeczy to już chyba trzeba myśleć o stacjonarce, albo serwerze :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » piątek, 23 września 2016, 20:54

pm7 pisze:
adam1226 pisze: @pm7, raczej chodzilo mi o wlaczanie kilkunastu walletow jednoczesnie.. niech kazdy bierze po 1gb i mamy..
Do takich rzeczy to już chyba trzeba myśleć o stacjonarce, albo serwerze :)
No ja mam 15 roznych coinów, nie twierdze że musze je naraz odpalic w sensie ich wallety no ale jak sie wlaczy "to cos osobne niż PC do gier" co pare dni i chcialoby naraz synchronizowac to żeby nie wyszła kupa :)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 23 września 2016, 23:09

Jak ktoś się boi ataku "z zewnątrz" to pamiętać o włączeniu szyfrowania katalogu domowego na VMce. Spowalnia nieco, ale uniemożliwia odczytanie zawartości z obrazu dysku.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » środa, 12 października 2016, 22:49

kupiłem na allegro magazynowy (ale nowy, rok gwarancji) laptop z i7 , 8 gb RAM (mogłoby być ciut więcej) matryca 17 cali, miała być jakaś słabsza niż w opisie jednak jak przyszedł okazało się że jest full HD. 1700 zł. Ale mam też rok gwarancji.
W stosunku do innych nowych tanszy bo ma tą zaletę że nie płacę za windowsa bo miał 3 miesięcznego corpo triala a ja na tym ciachnąłem linuxa, do tego grafa jest zintegrowana bo po co mi osobna to nie lapek do grania.
Wiadomo używany wyszedłby taniej raczej no ale nie lubie kupować używanych rzeczy.
Dzieki za podpowiedzi.
Ale mam pytanie, co do prądu, nie wiecie ile taki laptop zjada prądu jak go nie wyłączam bo w sumie stakuje aktualnie 3 coiny? Ile miesięcznie może wyjść PLN za prąd bo nie wiem czy w ogole te coiny się zwrócą bo słabo stakuje się z małych ilosci coinów. Nie chce mi sie czekać 2 miesiące na rachunek za prąd żeby sie dowiedzieć , zresztą i tak musiałbym to sprawdzać na koncie bo mi sie z konta potrącają all rachunki nie płace tego ręcznie chybabym zwariował więc nawet nie wiem ile teraz płace za prąd. Ale sam laptop stakujący 3 wallety, nie kopiący to ile to moze wyjśc miesięcznie kwota ?

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » środa, 12 października 2016, 23:03

http://calculla.pl/koszt_pradu

30-50W lapek gdzieś ściągnie?! póki nie zmierzysz nie będziesz widzieć dokładnie.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » środa, 12 października 2016, 23:06

Na synchronizacji walletów kilku naraz mocno dmuchał ciepłym powietrzem z boku ale teraz na samym stakowaniu praktycznie chłodny stoi, wygaszacz ekranu ofc włączony zahasłowany, nie sądze żeby dużo prądu pobierał jednak tak z ciekawości spytałem ile to może być na pln bo moze nie ma sensu żeby chodził non stop no chyba że bym miał więcej coinów z POS em ale niemam już za co dokupywac a inne co mam to pos nie mają.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 13 października 2016, 15:28

Lapka odpalaj raz dziennie na godzinę, powinno starczyć na stakowanie. A przynajmniej powinno.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wróć do „Pozostałe”