Blakecoin - CPU, GPU, nowe życie dla FPGA

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Blakecoin - CPU, GPU, nowe życie dla FPGA

Postautor: korba_czow » czwartek, 16 stycznia 2014, 22:42

Kopie to ktoś? Jest oparte na innym niż Scrypt algorytmie i są minery dla GPU i FPGA. Na Ztexie wyciąga ~1600MH/s.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=306894.0

Warto?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Blakecoin - CPU, GPU, nowe życie dla FPGA

Postautor: unc3 » niedziela, 16 lutego 2014, 11:39

W wolnej chwili odkurzyłem 2xCM1, przeprogramowałem im kontrolery na hashvoodoo, załadowałem eksperymentalny bitstream CM1-hv-v04a-175MHz-ucf-150-fmax-161.bit, skompilowałem cgminera 3.1.1 z łatami z githuba i odpaliłem wczoraj.
Przez ~8h nakopało mi to 30 BLC. Co po obecnym kursie 0.00018 BLC/BTC na atomic-trade daje 0,0054 BTC. Gdyby to sprzedać na bitcurexie po obecnym kursie ~1960 PLN, daje to 10,5 PLN.
Prądu przez ten czas spaliło za 23 grosze.
Kopiąc BTC (przy trudności 2600M) straciłbym jakieś 3 gr netto, więc chyba się opłaca.
Patrząc na sam urobek, koparka wydobywa ~50x więcej BTC kopiąc BLC. Ciekawe... Kurs BLC/BTC wydaje się zawyżony, więc opłacalność będzie spadać.

Średni hashrate od momentu włączenia koparek cgminer pokazuje 2.5 GH/s. Niepokoi mnie tylko ilość HW, chyba trochę za dużo. bfgminer pokazywał mi HW w okolicach 0.1% kiedy koparki hashowały PPC na bitstreamie makomk 200MH. Ogarnia ktoś jak to policzyć?
Patrząc na wskazania watomierza, to koparki pobierają tylko 60W. To ciekawe, bo na poprzednim firmwarze brały 80W, a podkręcone do 880MH - 105W.
blc_cm1.jpg
EDIT: Uruchomiłem ponownie cgminera, tym razem z opcją --cainsmore-clock 150 (domyślnie jest 175). 2xCM1 pobiera teraz zaledwie 50W :shock:, cgminer pokazuje średni hashrate 2.8Gh/s po 3h pracy. HW jest 0.7% i ma tendencję spadkową.
Płytki pod rdzeniami teraz są właściwie zimne (na domyślnym ustawieniu zegara zapomniałem tego sprawdzić).

Ale po chwili zadumy, doszedłem do wniosku, że za wysoką ilość HW były raczej odpowiedzialne problemy z komunikacją na linii koparka - kopalnia. Wczoraj na eu1.blakecoin.com właściwie nie dało się kopać, bo co kilka minut pool przestawał odpowiadać, a to kończyło się błędami HW. Przeniosłem się na ny1, ale tam mogły być podobne kłopoty.
Na razie niech trochę pokopie, przyjrzę się temu bliżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 lutego 2014, 16:07 przez unc3, łącznie zmieniany 1 raz.

Rozmowny
Reputacja: -5
Reputacja postu: 
0

Postautor: krzynek1 » niedziela, 16 lutego 2014, 11:47

Mógłbyś wyjaśnić lub skierować we właściwą stronę żeby uruchomić kopanie tego coina na ztexach?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: unc3 » niedziela, 16 lutego 2014, 12:05

Nie używałem nigdy ztexów, ale z tego co czytałem szukając info do ogarnięcia CM1, to wystarczy skompilować cgminera z łatkami, dorzucić bitstream do jakiegoś katalogu i cgminer sam sobie poradzi.

Wszystko do FPGA jest na githubie https://github.com/kramble/FPGA-Blakecoin-Miner
Pobierz je, pooglądaj co tam jest i dokładnie przeczytaj wszystkie readme. Powinno się trochę wyjaśnić.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: krzynek1 » niedziela, 16 lutego 2014, 19:06

Dzięki, udało się odpalić sprzęt i już kopię, zobaczymy jak z opłacalnością, moje wątpliwości budzą BIDy na giełdach, w właściwie że niemalże ich brak ;)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: unc3 » niedziela, 16 lutego 2014, 20:50

Bardzo fajnie, niech sobie sprzęt pohaszuje. Napisz parę zdań jak Ci to działa, może kogoś zainteresuje.

Nie sprawdzałem bezpośrednio na giełdzie, ale widziałem na cryptocoincharts.info, że na wykresie BID/ASK nie ma bidów tylko wielka ściana asków. Wyglądało kuriozalnie, ale może taki duży spread jest, że wykres nie objął bidów. Nie wiem jak to jest rysowane, ale zauważyłem to kiedyś na innych parach na tej stronie.
Właściwie, nie widzę z tym problemu, i tak zazwyczaj wystawiam aski.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: krzynek1 » wtorek, 18 lutego 2014, 12:02

Jak do tej pory wszystko pięknie, wreszcie jakaś moneta dla FPGA, fajnie że ja znalazłeś ;)

Wróć do „Pozostałe”