Piekarnik z koparek :(

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 19:26

Witajcie,

Znowu jestem zmuszony prosić was o pomoc, a mianowiście mam 4x koparki w każdej 4x HD 7950 (łącznie 12 kart), karty mają po dwa wentylatory (Club3D HD7950 PRO2 3GB GDDR5 930MHz 2xmDP HDMI 2xDVI). Wszystko wstawiłem do pomieszczenia 12,5m2, takie moje pomieszczenie na swoje "manele". Oczywiście jak kazdy sie domyslił po 30 minutach w pomieszczeniu zrobił się piekarnik dosłownie. Niestety karty pracowały przy 95 stopniach. A to duzo za duzo, postanowiłem wstawić klimatyzacje o mocy 4 kW, faktyczknie temperatura w pomieszczeniu spadła do znośnych temperatur (udaje się tak wysiedzieć dłużej jak 15 minut). Niestety dalej temperatury koparek to ok. 95C. Odstęp miedzy kartami to jakies 5 do 9cm. Karty są na stelarzach.

Czy ktoś może mi coś doradzić jak zbyć temp kart chociaz do 80/85C?

Dyskutant
Posty: 219
Rejestracja: 7 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: acid-ef » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 19:37

proponuje dolozyc wiatraki z przodu i z tylu kart.
Tez z przodu dmuchaja z tylu wyciagaja ja tak mam i temp jest mniejsza. Tez mam mala klitke na moje koparki
ja mam w jednej koparce zrobione tak

Obrazek
Obrazek

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 19:42

Ciekawy pomysł napewno sprawdze, tylko dopiero jutro bo aktualnie nie mam wiatrakow na stanie. Zastanawiałem się nad wodnym chłodzeniem jednak to "wielka" inwestycja i na tą chwile musze sobie poradzić inaczej. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Orator
Posty: 838
Rejestracja: 16 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: jerry » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:00

Dołożenie zwykłego dużego wentylatora wymieniającego powietrze wokół koparek bardzo pomaga.
Chłodzenie wodne samo w sobie niewiele zmieni, chyba, że chłodnice będą poza pomieszczeniem z koparkami.

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:10

Kopatki nie stoją zbyt blisko siebie, jednak są dodatkowe wentylatory biurowe, które mają za zadanie zmieszać powietrze. Myśle @acid-ef ma racje, z tymi wentylatorami, podejżewam iż karty sa zbyt blisko siebie i poprostu jedna sciaga cieple powietrze od drugiej ...

Wygadany
Posty: 519
Rejestracja: 9 sierpnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: skrzypu » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:41

Ewentualnie próbuj może jeszcze ustawić karty pod kątem, żeby wentylatory (te fabryczne) nie ściągały powietrza z karty obok

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:48

@UP na to nie wpadłem, niby najprostrze rozwiazanie, a nie przyszło mi do głowy. Mysłałem już nad zrobieniem obudowy "przelotowej", czyli jedna dziura z przodu jedna z tylu (wlot i wylot), i silne wentylatory (np. lazienkowe).

Wygadany
Posty: 519
Rejestracja: 9 sierpnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: skrzypu » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 20:59

ŻADNEJ obudowy jeśli chcesz chłodzić!

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:06

@OK, rozumiem ;)

rha
Weteran
Posty: 1561
Rejestracja: 8 lipca 2012
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: rha » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:53

"na stelażach" i "najprostsze", miłośniku "rz". ;)

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:56

@UP Dziekowac ;)
Jutro strzele kilka fotek, i zdam relacje czy pomogly cos wasze rady :) Gdyby ktos jeszcze mial cos do dodania z checia wyslucham lub przeczytam :P Plusem koparek jest takich iz w zime moga robic za ogrzewanie biura :P

Dyskutant
Posty: 219
Rejestracja: 7 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: acid-ef » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:10

dlaczego zamknieta obudowa nie?
sam chce taka strzelic poniewaz koparki stoja w biurze i czasami przeszkadza halas. 12x7950 kazda po 2 wiatraki to prawie jak helikopter :D
myslalem zeby zrobic zamknieta obudowe z jednej wlot powietrza z paroma wiatrakami a z tylu wyciag z rurka gdzies do innego pokoju albo na korytarz (Dziura w scianie juz jest :D )

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 279
Rejestracja: 14 lipca 2012
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Kraków / Katowice

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: gkucmierz » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:20

acid-ef pisze:dlaczego zamknieta obudowa nie?
sam chce taka strzelic poniewaz koparki stoja w biurze i czasami przeszkadza halas. 12x7950 kazda po 2 wiatraki to prawie jak helikopter :D
myslalem zeby zrobic zamknieta obudowe z jednej wlot powietrza z paroma wiatrakami a z tylu wyciag z rurka gdzies do innego pokoju albo na korytarz (Dziura w scianie juz jest :D )
Moim zdaniem w dobrze zaprojektowanej obudowie urządzenie może być nawet lepiej chłodzone niż bez obudowy.
1grzes2zcfyRHcmXDLwnXiEuYBH7eqNVh
BTC Average | Web Tools
polskie giełdy BTC

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:22

Podobny mialem pomysl, tylko ja chcialem zastosowac szafe serwerowa rack, i zrobic cos jak jest w serwerowanich tunele powietrzne, z dolu ziemno, gora wysyla cieplo ...

@UP Uwazam ze masz racje, ale ciezko jest upchac 4 karty, tak aby to mialo rece i nogi, oczywiscie chodzi o typ obudowy "przelotowej".

Wygadany
Posty: 519
Rejestracja: 9 sierpnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: skrzypu » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:50

Sam próbowałem robić obudowe i zauważyłem, że temperatury są wyższe. Wydaje mi się, że najlepszy efekt byłby przy bardzo szczelnej, odpornej na wysokie temperatury obudowie i BARDZO BARDZO dobrym wentylowaniu jej. Stawiając wentylatorki 120 czy podobne to nic nie pomoże, potrzeba potężnej maszyny do tego, a 12 kart do takiej obudowy ciężko zmieścić. Oczywiście możesz próbować i może się coś schłodzi, chociaż po moich doświadczeniach obstawiam, że dołożenie obudowy tylko zwiększy temperatury.

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 23:01

Zamykajac wszystko w kupie, i zapewniajac odpowidnio duzy przeplyw zimnego powietrza, bedzie to bardziej wydajne niz otwarta obudowa, przykladem sa serwerownie. Czemu serwery sa w szafach, a nie na stojakach? Ten kto kiedys byl w serwerowni wie ze jest w niej dosc cieplo wbrew pozora ;) Wykorzystuja tam klimatyzacje prezycyjne czyli w skrocie mowiac wdmuchuja zimne powietrze od dolu szafy rack, i wyciagaja gora ... Czyli cos podobnego do tego co mozna by zrobic z obudowa na temat ktorej rozmawiamy.

PS. Przykladowy "zamkniety tunel zimno/cieplo" to tylko oczywiscie przyklad jednego z wielu rozwiazan, wiec prosze nie lapac mnie za slowka ;)

Rozmowny
Posty: 54
Rejestracja: 29 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: mr. fix it » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 23:11

stimax pisze:Wykorzystuja tam klimatyzacje prezycyjne czyli w skrocie mowiac wdmuchuja zimne powietrze od dolu szafy rack, i wyciagaja gora ... Czyli cos podobnego do tego co mozna by zrobic z obudowa na temat ktorej rozmawiamy.
Trochę się rozpędziłeś z tym "od dołu do góry".
W szafie masz ileś tam fizycznych serwerów - max 42 serwery po 1U.
Każda obudowa takiego serwera ma swoją "podłogę" i "sufit" czyli z góry i z dołu jest zamknięta płytami alu.
Powietrze nie ma jak lecieć z dołu na górę, dlatego przedmuch jest z przodu szafy do tyłu.
Prawdą natomiast jest to że w serwerowni, w której ktoś zadbał o optymalizacje klimy zimne powietrze wydmuchiwane jest przez kratki w podłodze, które znajdują się przed szafami, a wyciągane specjalnymi wyciągami/okapami za szafami. Szafy stoją w rzędach i jakoś to się kręci.
Generalnie jest to temat rzeka, jest masa firm i masa software-u i sprzętu do monitorowania nawet prądów powietrznych w takich serwerowniach, badania gdzie, co, jak, w jakiej temp. itd. bo okazuje się że podniesienie temperatury o 1st. C w serwerowni wielkości Tesco przynosi jej rocznie milion $ oszczędności.

A w temacie obudów i chłodzenia to jak najbardziej dobrze zaprojektowana obudowa jest w stanie dobrze schłodzić karty, które nawet nie mają wiatraków na sobie tylko pasywny, wielki radiator.
Polecam też zajrzeć do tego tematu http://forum.bitcoin.pl/obudowa-koparki ... t6233.html - był tu taki jeden co obudowę "robił". Zrobił ją chyba tylko w swojej wyobraźni i pamięci komputera ale nie ważne. Na drugiej stronie tego tematu jest parę moich wypocin na ten temat, wraz z przykładami itd.

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 23:18

@UP

Zgadzam sie z toba jak najbardziej, jest to temat rzeka, moj opis mial byc prosty i zrozumialy dla kogos kto serwerownie zna tylko ze "zdjec". Wiele osob wyobraza sobie iz w serwerowni klimatyzacje powieszone sa jak w biurach i tak sobie dzialaja ;) Ale juz bez offtopa ;)

Mysle iz przetestuje wskazowki z pierwszych postow jesli to nic nie da to bede musial kombinowac z taka obudowa zamknieta ...

EDIT: Przegladalem wczesniej ten temat pobierze, jednak przeczytam go w calosci, po pierwszych zdjeciach wydaje mi sie iz zle sie zabral do tematu jednak zapoznam sie z tym glebiej ;)

Rozmowny
Posty: 73
Rejestracja: 20 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: stimax » wtorek, 25 czerwca 2013, 23:13

A wiec tak, udalo mi się zbic temp za pomocą sposobu @acid-ef na tą chwile karty mają 78C do 81C czyli w miare optymalnie. Jednak zastanawiam się nad tymi zamkniętymi obudowami, ponieważ fajnie mozna by bylo to rozegrac w ten sposob iz chlodzne powietrze jest zasysane z pomieszczenia, a cieple wypychane na zewnatrz np. w kratke wentylacji. Co prawda potrzeba do tego juz pozadnych wentylatorow do wyciagania tego powietrza ale mysle ze pozadny wentylator kanalowy taki od 900m3/min powinien dac rade.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2017
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 252
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

Re: Piekarnik z koparek :(

Postautor: Bemx2k » wtorek, 25 czerwca 2013, 23:18

Stimax

Podaj linka do tego turbo-odtrzutowca 900m3/minute bo jakos nie daje wiary na taka moc i normalne gabaryty .
moze 900CFM bylo??
DASH>ETH>LTC

Wróć do „Mining”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość