Jak kopać testnet Litecoin ?

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 795
Rejestracja: 13 kwietnia 2011
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: Frodo » piątek, 27 stycznia 2017, 22:25

Nawiązując do rozmowy z PM7:
Do celów deweloperskich potrzebny testnet, myślałem o Dash ale i Litecoin by się nadał (testnet Bitcoina za cięzko kopać, a testnet Dash u mnie się nie ściąga). W faucecie są bvardzo małe ilości, zaraz wyczerpie się jak kilka razy przerzucę z konta na konto. A Litecoin może da się kopać na CPU? Jakimi programami, jakie kopalnie może są?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 238
Rejestracja: 30 maja 2015
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: Pieselfan » piątek, 27 stycznia 2017, 22:29

A nie możesz do zabaw po prostu skorzystać z regtesta?
dgtmarket.com - giełda bitcoin
bitcoinaverage.pl - porównanie kursów i wolumenów polskich giełd bitcoin

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 795
Rejestracja: 13 kwietnia 2011
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: Frodo » piątek, 27 stycznia 2017, 23:00

A co to regtest? Sieć na której tylko ja jestem i tylko moje transakcje są widzialne? Poza tym aby działała, to musiał bym mieć stale włączone kopanie? Może się przekonam do regtesta, ale jak go użyć? bitcoin-qt z opcją -regtest nie za bardzo mi działał.
A może prawdziwy Litecoin : tam fee tylko jedna tysięczna a LTC bardzo tani i eksplorery są do LTC a nie testnetu LTC

Początkujący
Posty: 112
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Pleszew

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: wargo » sobota, 28 stycznia 2017, 11:55

Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta bitcoin-qt z opcją -regtest nie za bardzo mi działał.

Opisz problem
Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta A co to regtest? Sieć na której tylko ja jestem i tylko moje transakcje są widzialne?

Domyślnie tak, ale możesz ręcznie wskazać kogoś innego.
Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta Poza tym aby działała, to musiał bym mieć stale włączone kopanie?

Aby zatwierdzać transakcje, musisz wydobywać bloki. W regtest nie ma mechanizmu trudności, podajesz tylko ile bloków ma wydobyć i masz je natychmiast.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 12356
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1410
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: rav3n_pl » sobota, 28 stycznia 2017, 12:12

Kod: Zaznacz cały

litecoind -testnet
i tyle.
Jeżeli nie połączy się po chwili (nie wiem czy LTC ma obecnie działający testnet) to odpal drugiego demona i baw się :)
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: Bitmarket SwapBot, RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.16.0

Weteran
Posty: 1415
Rejestracja: 26 sierpnia 2011
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: grzem » sobota, 28 stycznia 2017, 13:11

Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta
Do celów deweloperskich potrzebny testnet, myślałem o Dash ale i Litecoin by się nadał

Ja używałem i używam produkcyjnych wersji portfeli w testowym systemie, w czym problem?
Zapraszam na https://cryptox.pl

pm7
Moderator
Posty: 7697
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 817
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: pm7 » sobota, 28 stycznia 2017, 13:18

Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta A co to regtest?
Znowu pytasz o coś, co podałem w poście...
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=291784#p291784

Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta bitcoin-qt z opcją -regtest nie za bardzo mi działał.
Czyli trochę działał? :)
Trzeba dokładniej opisywać problem...

Frodo pisze:Przejdź do cytowanego posta A może prawdziwy Litecoin : tam fee tylko jedna tysięczna a LTC bardzo tani i eksplorery są do LTC a nie testnetu LTC
pm7 pisze:Przejdź do cytowanego posta Może zobacz Litecoin? Ma raczej małe opłaty transakcyjne, a będziesz miał prawdziwy blockchain, z innymi transakcjami.
Sam musisz zdecydować.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 238
Rejestracja: 30 maja 2015
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Jak kopać testnet Litecoin ?

Postautor: Pieselfan » sobota, 28 stycznia 2017, 14:01

pm7 podał dobrego linka do dokumentacji na bitcoin.org. Od tego jest regtest. Jest lekki, szybki, nie musisz ściągać sporego blockchaina. Pobaw się regtestem, najlepiej postawić kilka nodów w kontenerach dockerowych. Jak już wszystko będzie Ci działać, wtedy testy na testnecie, mainnet i gotowe ;)

Może to Ci coś pomoże:
https://samsclass.info/141/proj/pBitc2.htm
dgtmarket.com - giełda bitcoin
bitcoinaverage.pl - porównanie kursów i wolumenów polskich giełd bitcoin

Wróć do „Mining”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość