Problem z rigiem

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:01

Dzis dorzucilem kolejna 280x gigabyte do riga, trzecia juz karte w sumie w rigu mam 2x 280x i 1x 7970 gigabyte ghz edition
Do tej pory 7970 i 280x szly na 1050/1500 i daja ponad 700kh/s kazda, wszystko stabilnie i ladnie, ale po dolozeniu 3ciej karty po 1-2min kopania rig sie resetuje.
Zmiana intensity na 11, pomaga na resety ale kosztem 50% hashrate.
Czy to mozliwe, ze 1000W OCZ nie daje rady ?
http://www.ocztechnology.com/ocz-z-seri ... y-eol.html

Wyglada mi to ewidentnie na problem zasilki, bo z 2 kartami wszystko dziala, z 3 na I 11 dziala. Nie kopiac wszystko dziala z 3 kartami, dopiero jak zaczyna jechac na I 13 to odrazu reset.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: MarcusDe » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:02

Możliwe, na 280 trzeba liczyć 300W.
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

mcb
Wygadany
Posty: 573
Rejestracja: 12 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: mcb » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:09

Hmm wg jednego z kolegów z forum, który składa koparki taki zasilacz:
Corsair Corsair AX Professional Series 860W Platinium 80+
podobno pociągnie 3x 280x ..
I bądź tu mądry ;)

Jutro zabieram się za składanie 6x r9 280x - rzekomo 2x powyższy zasilacz da radę, zobaczymy ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: MarcusDe » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:19

Zanim kupiłem karty, sprawdziłem kilka review i max. pobór mocy - polecam strony angielskojęzyczne, u nas czasem bzdury kompletne można przeczytać.

U mnie 4x 280X chodzą na 2 zasilaczach RM850. Zasilacze polecam, Klasa Gold, w pełni modułowe.
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 372
Rejestracja: 12 września 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: MarcusDe » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:23

Aż znalazłem specjalnie, prosze porównajcie:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... ?page=0,21

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS ... OP/24.html

Zdaniem naszych '"asów" to 400W na kartę :-D

Nie podąłczysz nawet 2 kart pod taki zasilacz. Tymczasem prawda... :-p
BTC: 1DXPj9qiPHLahD5ogEdarjTbV6P74FjuCx

Dyskutant
Posty: 216
Rejestracja: 13 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: Jorginto » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:27

A jakie masz napięcia na kartach? Ja mam u siebie 3x7950 na Cooler Masterze 850W (równe 800 W z gniazdka). Wszystkie z obniżonym napięciem do 1,09V i śmigają bez problemu (gigabyte@650, sapphire@620), więc mało prawdopodobne, żeby 3x7970 zajechało 1kW, chyba, że dajesz grubo powyżej 1,2V na GPU.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:35

w cgminerze pokazuje:
7970 1.170 V
280x 1.200 V (idle chyba 1.163)

Dyskutant
Posty: 216
Rejestracja: 13 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: Jorginto » wtorek, 28 stycznia 2014, 14:49

Można spróbować flasha z obniżonym napięciem:
https://litecointalk.org/index.php?topic=9482.0

Chyba, że możesz ustawić obniżone napięcie w MSI AB lub Trixx. Generalnie możesz zejść około 40-50W z każdej karty.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 28 stycznia 2014, 15:45

Jorginto pisze:Można spróbować flasha z obniżonym napięciem:
https://litecointalk.org/index.php?topic=9482.0

Chyba, że możesz ustawić obniżone napięcie w MSI AB lub Trixx. Generalnie możesz zejść około 40-50W z każdej karty.
Wyczytalem, ze 280X GA niby reaguja na zmiane napiecia w konfigu cgminera, wytestuje w domu, jak nie wypali to robie reflash biosow wszystkich 3 kart i napiecie na 1.05V ustawie

mcb
Wygadany
Posty: 573
Rejestracja: 12 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: mcb » wtorek, 28 stycznia 2014, 15:57

Daj znać jak poszło .. ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 28 stycznia 2014, 16:49

mcb pisze:Daj znać jak poszło .. ;)
Ty daj znac jak poszlo uruchomienie 3x 280x na 860W, czy zasilacz wyskoczyl przez okno i pociagnal je za soba :D

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: Mocu » wtorek, 28 stycznia 2014, 18:28

s4ndm4ns pisze:
mcb pisze:Daj znać jak poszło .. ;)
Ty daj znac jak poszlo uruchomienie 3x 280x na 860W, czy zasilacz wyskoczyl przez okno i pociagnal je za soba :D
Corsair AX860/AX860i, bez problemu sobie poradzi, oczywiście trzeba zejść z napięciami na gpu, żeby zwiększyć zapas mocy.

Wygadany
Posty: 571
Rejestracja: 24 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: deathmul » wtorek, 28 stycznia 2014, 19:47

Mocu pisze:
Corsair AX860/AX860i, bez problemu sobie poradzi, oczywiście trzeba zejść z napięciami na gpu, żeby zwiększyć zapas mocy.
Potwierdzam, daje radę

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 28 stycznia 2014, 20:40

Wrzucilem wszystkie 3 karty na 1.075V i wyglada, ze dziala. Zobaczymy czy stabilnie.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » czwartek, 30 stycznia 2014, 03:56

No wiec dupa, nie jest stabilnie....
Zaczynam watpic czy moj zasilacz jest sprawny... Jesli ma 1000W na 12V 80+Gold to rozumiem, ze jesli ze sciany ciagnie 900W to jeszcze mu daleko do limitu...
Mimo to, zaczynam kopac i po 20 sec klasyczny "pstryk" zasilki i hard reset. To jest jesli karty sa na 1.09 lub wiecej.
Ponizej 1.09 natomiast karty sa niestabilne i wywalaja cgminera, nawet na 1020/1500 wyciagajac 700mh/s.
Chyba jestem w dupie i ratuje mnie 2gi zasilacz lub wymiana tego na cos 1200W...

Pytanie, czy przy 2 zasilaczach musze zwierac masy na kablach ATX, czy moge np polaczyc masy z molexow?

EDIT:
Jednak jak sie karty rozgrzaly to wali po 1060W+ z gniazdka...
Pozostaje mi proba uzyskania stabilnosci na 1.075V pewnie ponizej 700kh/s albo zmiana/dolozenie zasilacza.... ale shit.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 stycznia 2014, 05:09 przez s4ndm4ns, łącznie zmieniany 1 raz.

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: Mocu » czwartek, 30 stycznia 2014, 04:51

Coś jest nie tak, przy takim napięciu 1 karta powinna pobierać z 220 W. Ja z napięciem 1,162 V na 7970 i 1,175 na 7950 takty 1070/1500 + 2 wentylatory i koparka mam 480 W z zasilacza, 550 W ze ściany.

http://www.hardwaresecrets.com/article/ ... view/942/7

Sprawdź pobór koparki i 1 karty na stabilnym napięciu, wtedy będziesz wiedział dokładnie ile pobierać powinna koparka, bo zasilacz 1 KW, bez problemu ogarnie 3 takie karty. Jak dalej będzie się działy problemy, to stawiałbym na jakąś awarie zasilacza.

Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 317
Rejestracja: 27 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: s4ndm4ns » czwartek, 30 stycznia 2014, 05:11

no wiec niestety jak karty wskocza na 70-75*C zaczynaja brac wiecej i sie wywala zasilka.
Natomiast na 1.075 1020/1500 narazie wyciagaja okolo 700kh/s a ze sciany biora 860W, zobaczymy jak dlugo to pochodzi stabilnie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: 18 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Odp: Problem z rigiem

Postautor: Lanc » czwartek, 30 stycznia 2014, 07:11

MarcusDe pisze:Aż znalazłem specjalnie, prosze porównajcie:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... ?page=0,21

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS ... OP/24.html

Zdaniem naszych '"asów" to 400W na kartę :-D

Nie podąłczysz nawet 2 kart pod taki zasilacz. Tymczasem prawda... :-p
Przeczytałeś w ogóle to co linkujesz?

Na purepc masz pobór CAŁEGO zestawu. A tam między innymi jest 6 rdzeniowe i7 podkręcone do 4,5 GHz (czyli sam proc ciągnie około 150W). Do tego to jest pobór Z GNIAZDKA czyli jakieś 15% więcej niż ciągnie zestaw z zasilacza (zakładając że zestaw ma sprawność 85%).

Tapatalk 4 @ SGS 3

Rozmowny
Posty: 130
Rejestracja: 7 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: pitgar » piątek, 31 stycznia 2014, 10:30

Mocu pisze:Coś jest nie tak, przy takim napięciu 1 karta powinna pobierać z 220 W. Ja z napięciem 1,162 V na 7970 i 1,175 na 7950 takty 1070/1500 + 2 wentylatory i koparka mam 480 W z zasilacza, 550 W ze ściany.
Podepnę się trochę pod temat. Mógłbyś wyjaśnić jak to się liczy, ze ze ściany bierze 550W a z zasilacza 480W. Ile w tym momencie wytrzyma zasilacz ?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 2322
Rejestracja: 25 stycznia 2012
Reputacja: 373
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Problem z rigiem

Postautor: devega » piątek, 31 stycznia 2014, 11:19

Każdy zasilacz ma określoną sprawność i zawsze jest ona niższa od 100%. Jeżeli producent zasilacza podaje, że ma np 1000 W, to oznacza, że sam zasilacz taką tyle jest w stanie zapewnić podłączonym komponentom. Przy zasilaczach GOLD, przy dużym obciażeniu sprawność energetyczna = ok.90%. Oznacza to, że zasilacz, który podaje na urządzenia 1000W, z gniazdka będzie pobierał ok. 1100 W. Przy BRONZE będzie to 1150 W.

Wróć do „Mining”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość