280x Gigabyte kilka problemów...

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » czwartek, 23 stycznia 2014, 23:19

Witam mam pytanko czy da się zmienić jakoś napięcie w tej karcie bez miany biosu?? Czy zmiana biosu równa się utrata gwarancji??
I ostatnie pytanko bo jak koparka sobie chodzi to na kopalni mi pokazuje około 1280 i czasami skacze nawet to 1800, a jak podłącze się przez team viviera to jest 1500 nawet. Czego to wina, system to tymczasowo windows 7 .Cgminer pokazuje ciągle około 1400-1450

Dyskutant
Posty: 198
Rejestracja: 11 grudnia 2013
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Wawa

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: DonArkada » piątek, 24 stycznia 2014, 01:49

Kh tyle pokazuje? Zobacz ile hw bo jak sa jakiekolwiek to te kh g... warte xD

wyslane z mojej pralki xD

Weteran
Posty: 4337
Rejestracja: 29 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: lenny » piątek, 24 stycznia 2014, 05:55

Pokaż screenshot z cgminera.

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » piątek, 24 stycznia 2014, 17:19

To wina chyba kopalni bo coś źle pokazywało teraz pokazuje tyle ile w cgminerze od jakiegoś czasu i nie ważne czy jestem podłączony czy nie.

Dyskutant
Posty: 198
Rejestracja: 11 grudnia 2013
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Wawa

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: DonArkada » piątek, 24 stycznia 2014, 17:23

Pokaz screenshota. I ta karta max 800kh kopie wiec cos nie tak musi byc.

wyslane z mojej pralki xD

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » piątek, 24 stycznia 2014, 20:44

zapomniałem dodać, że to są 2. Sorrki ale chodzi już w miare ok.

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » sobota, 25 stycznia 2014, 19:04

A jeszcze pytałem jak jest ze zmianą biosu i edycją napięć bo podobno można nawet 30% zaoszczędzic na prądzie a wydajność taka sama, prawdopodobnie dokupuje jeszcze 4 więc to już będą ładne sumki, mógłby ktoś opisać jak to wygląda ewentualnie jakis sprawdzony link??

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: pm7 » sobota, 25 stycznia 2014, 21:22

bartek6949 pisze:A jeszcze pytałem jak jest ze zmianą biosu i edycją napięć bo podobno można nawet 30% zaoszczędzic na prądzie a wydajność taka sama, prawdopodobnie dokupuje jeszcze 4 więc to już będą ładne sumki, mógłby ktoś opisać jak to wygląda ewentualnie jakis sprawdzony link??
http://www.cryptobadger.com/2013/10/und ... fied-bios/
http://rumorscity.com/2013/12/09/how-to ... -in-linux/
https://litecointalk.org/index.php?topic=9482.0
Możliwe, że nie wszędzie się da:
GV-R928XOC-3GD Rev 2.0

they have voltage regulator, but it is locked. It is ADP4100 - it didnt have software regulation .
if I decide to leave these card - maybe i will do hardmod to decrease voltage. i'll post it here. but it will be not earlier than 20th of dec.
Nie sprawdzałem, może za jakiś czas będę w stanie coś powiedzieć.

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » sobota, 25 stycznia 2014, 21:53

Patrzałem tam właśnie trochę i wynika z tego, że trzeba przygotować bios z ustawionym na stałe napięciem, a jak z gwarancją??

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: pm7 » sobota, 25 stycznia 2014, 22:23

bartek6949 pisze:Patrzałem tam właśnie trochę i wynika z tego, że trzeba przygotować bios z ustawionym na stałe napięciem, a jak z gwarancją??
W tych kartach masz podwójny BIOS.
GIGABYTE product warranty does not cover any BIOS damage
- o płytach głównych, podejrzewam, że w kartach podobnie.

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » sobota, 25 stycznia 2014, 23:08

To znaczy, ze mogę zmieniać, ale jak cos uszkodzę przez bios to nie mam prawa do gwarancji. A po takiej zmianie nie będą mówić na wszystko, że to wina zmiany biosu?

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » niedziela, 26 stycznia 2014, 18:50

??

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: pm7 » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:01

bartek6949 pisze:??
Myślisz, że to sprawi, że nagle ktoś odpowie? :)

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » niedziela, 26 stycznia 2014, 19:16

Miałem taka nadzieję, bo karty już prawie są w domu, a nie ukrywam, że chciałbym zaoszczędzić jak jest to możliwe.

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: Mocu » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:06

Jesteś na forum od 10 kwietnia 2013 i nie wiem co ty robiłeś do teraz, że zadajesz takie pytania.

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:10

Chodzi ci o to, że nie wiem jak wygląda w praktyce zmiana biosu i gwarancja po takim czymś czy, że się jeszcze nie nauczyłem, że ludzie tu nie pomagają. Według mnie czasami ktoś pomoże.

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: Mocu » niedziela, 26 stycznia 2014, 21:41

Nie widzę tu żadnego problemu, żeby kartą zmienić napięcie i ustawić je stabilnie. Przecież to chyba dla Ciebie nie stanowi problemu ?

Wygadany
Posty: 649
Rejestracja: 10 kwietnia 2013
Reputacja: 53
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: bartek6949 » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 01:40

Nie wiem czy wiesz, ale w tej karcie jest zablokowana możliwość zmiany napięcia i aby zmień je trzeba wgrać bios z innym napięciem, ale chodzi mi o kwestie bezpieczeństwa takiego procesu, bo z wgraniem sobie poradzę. Ale nie chciał bym tracić gwarancji.

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: Mocu » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 01:54

Kto Ci kazał kupować zablokowane karty ? Przecież nie od dziś wiadomo, ze Gigabyte z tego słynie, lecz nie wszystkie rewizje są zablokowane.

Zmiana biosu nigdy nie jest bezpieczna, masz dual bios, więc wgrywaj odpowiedni bios.

Dyskutant
Posty: 216
Rejestracja: 13 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: 280x Gigabyte kilka problemów...

Postautor: Jorginto » poniedziałek, 27 stycznia 2014, 13:02

Ja na swoich 7950 niezależnie czy rewizja 1.0 czy 2.1 wgrałem bios F43 z obniżonym napięciem. Jak się zaczną kwiatki, to przełączasz na drugi bios i robisz reflash na oryginał. Raczej jednak bym się spodziewał problemów ze zbyt wysokim napięciem niż obniżonym.

Wróć do „Mining”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość