Czy ta koparka będzie dobra? Pomóżcie nowemu.

Wex
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Czy ta koparka będzie dobra? Pomóżcie nowemu.

Postautor: Wex » wtorek, 3 grudnia 2013, 19:55

Dobry, a więc chciałem się zapytać czy koparka którą zaraz zademonstruje bedzie sie sprawdzać. Mam zamiar ją postawić 24/7.

Zasilacz: 600W BiQuiet
Płyta Gł: Gigabyte GA 770T-D3L
Procek: AMD Athlon X3 3.0Ghz
Karta graficzna: ATI Radeon R9 290X
Moge jakieś dodatkowe chłodzenie wiatrakiem dodać do karty

Będzie coś z tego?
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 grudnia 2013, 19:56 przez Wex, łącznie zmieniany 1 raz.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Re: Czy ta koparka będzie dobra? Pomóżcie nowemu.

Postautor: pm7 » wtorek, 3 grudnia 2013, 19:56

Będzie, choć efektywniej byłoby użyć dwóch R9 280X.

Wex
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wex » wtorek, 3 grudnia 2013, 20:01

Za 2 x R9 280X musiałbym zapłacić coś koło 3.000zł a karte R9 290X mam za 2.100zł. Nie będe w stanie kupić dwóch kart.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: pawel054 » wtorek, 3 grudnia 2013, 20:31

Wolałbym chyba 2x7950.
290X to straszna grzałka. Głośny gorący a wydajnościowo chyba 2x7950 wyjdzie lepiej.
Tylko nie wiem czy wtedy ten zasilacz da radę.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 3 grudnia 2013, 21:53

Trochę zdrożały 7950.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Czy ta koparka będzie dobra? Pomóżcie nowemu.

Postautor: krasnolud » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:22

Bo jest popyt a bardzo zmalała podaż.
W sklepach już prawie nie ma, bo już chyba nikt nie produkuje.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: RussianYeti » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:28

Nie lepiej wymienić zasilacz i kupić kilka XFX 7870XT? Karta dosyć korzystna cenowo o sporej mocy po OC!

edit: Widzę że z 7870XT sporo problemów no i wydajność dosyć kiepska. W takim wypadku znacznie korzystniejszym wyborem jest 7850@ ~400kH/s 130W w cenie ~500zł.
Ostatnio zmieniony środa, 4 grudnia 2013, 12:18 przez RussianYeti, łącznie zmieniany 1 raz.
//

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:39

Czy one XFX 7870XT są tak samo dobre i wydajne jak te Club3D 7870XT ?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: RussianYeti » wtorek, 3 grudnia 2013, 22:43

Lepsze chłodzenie i minimalnie wyższe taktowanie rdzenia. Czip graficzny ten sam a OC! to loteria. Tylko nie wykup mi wszystkich :D
//

Wex
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wex » środa, 4 grudnia 2013, 00:13

Dzięki, a mam jeszcze pytanie odnośnie systemu, Windows czy Linux do kopania?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » środa, 4 grudnia 2013, 01:32

Witam. Nie chciałbym zaśmiecać forum więc zapytam tutaj.

1.
Mam do wydania ~10000zł (2000GBP) (może nawet więcej) na sprzęt do kopania LTC. Początkowo myślałem nad kupnem całego zestawu komputerowego itd. ale czytając coraz więcej zauważyłem, że nie jest to tak potrzebne. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co jest konieczne aby stworzyć działającą koparkę? Myślałem nad kupnem 4 x HD7990-6GD5 (lub AX7990 6GBD5-M4DH / R7990-6GD5 ), które ponoć wyciągają 1300-1500 kH/s /sztuka. Ale co do tego jeszcze musiałbym kupić? Czy to się opłaci (kalkulatory mówią, że w ciągu miesiąca inwestycja się zwraca nawet po odliczeniu ceny prądu - mieszkam w Anglii). Proszę o konkretne odpowiedzi.

2.
I drugie pytanie. Jak dużo musiałbym zainwestować ( i co kupić) aby zacząć wydobywać bitcoin i żeby mi się to opłaciło? Wiem, że tutuaj karty graficzne i reszta bebechów od kompa raczej się już nie przyda z powodu trudności. Jak dużą moc obliczeniową musiałbym mieć aby w ogóle zacząć bawić się w kopanie BTC?

Z góry dzięki za pomoc:)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Archos » środa, 4 grudnia 2013, 11:43

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co jest konieczne aby stworzyć działającą koparkę?
Płyta główna najlepiej 4-5 razy PCI express, czy 2.0 czy 3.0 nie ma znaczenia, bardzo mocny zasilacz(zwłaszcza jak chcesz pociągnąć 4x7990 choć nie wiem czy na dzień dzisiejszy taki zasilacz istnieje by to uciągnąć :D ), 2GB pamięci ram, 4GB ram zalecane, dysk twardy lub pendrive na system i dobra przewiewna obudowa lub custom obudowa otwarte(zdecydowanie lepiej) oczywiście wszystko z bardzo dobrym chłodzeniem. Odprowadzanie ciepła z grafik w małym pomieszczeniu może powodować czasami problemy.
No i ewentualnie risery jeśli chciałbyś podwiesić grafiki dla lepszego chłodzenia. Od razu z góry odradzam robienie sandwicha w obudowie(wkładanie grafik jedna za drugą) chyba,że chcesz się pozbyć grafik w kilka dni.
Mam do wydania ~10000zł (2000GBP)
Nie chcę nic mówić ale na 4x7990 raczej nie starczy, wątpię czy teraz znajdziesz 7990 oczywiście nową w cenie mniejszej niż 750euro. 4x7970 jak najbardziej :).
Czy to się opłaci (kalkulatory mówią, że w ciągu miesiąca inwestycja się zwraca nawet po odliczeniu ceny prądu - mieszkam w Anglii)
Tutaj już Ci nikt tego nie powie nikt nie chce brać odpowiedzialności za to bo,że zwraca się teoretycznie w miesiąc nie znaczy,że się w tyle zwroci.To tylko kalkulator obecnego wydobycia i on nie bierze pod uwagę mnóstwa opcji i to ty musisz wziąć pod uwagę takie rzeczy jak spadki kursu i wzrost trudności kopania który ostatnio na LTC pędzi jak szalony, wszyscy chcą i zaczynają kopać bo opłacalność jest aktualnie spora, zresztą zerknij na nasze forum ile userów pyta o koparki ostatnimi dniami. Niestety kto pierwszy ten lepszy i zanim zamówisz części i poskładasz wszystko to diff może być już w okolicach 3000 i wtedy zwrot wyniesie powiedzmy dwa miesiące a nie jeden.

Radziłbym zrobić tak jak ja. Rozplanować sobie inwestycję na MINIMUM 7-8 miesięcy, w kalkulatorze opłacalności podbić diff dwukrotnie a kurs obniżyć cztero lub pięciokrotnie i wtedy zobaczyć na wyniki.
No i jeśli wynik Cię satysfakcjonuje i wierzysz w kryptowaluty, składaj sobie powoli kopareczkę w koparę, zrób sobie obudowę itp. i pamiętaj o jednym nic nie rób na szybko bo można narobić więcej szkód tylko.
Jeszcze coś: CIERPLIWOŚĆ POPŁACA, już wielu się tutaj o tym przekonało ;). Także cierpliwości,planuj,obliczaj i składaj powoli bo już byli tu tacy co składali koparki i po dwóch tygodniach sprzedawali sprzęt bo kurs spadł czy ktoś jakiś glupot gdzieś tam nagadał ;) i były pretensje itp.
Ostatnio zmieniony środa, 4 grudnia 2013, 11:50 przez Archos, łącznie zmieniany 1 raz.
1Nc8dMLfbA1fQZ9Q9Rxvp7tpD29EDruW3a

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Archos » środa, 4 grudnia 2013, 11:49

Wex pisze:Dzięki, a mam jeszcze pytanie odnośnie systemu, Windows czy Linux do kopania?
Windows ma więcej opcji do sterowania grafikami,prostszy w obsłudze, linux bardziej stabilny choć ja z windą nie miałem problemów, zwisów mam mało ale to chyba zależy też od sprzętu i czy zasiłka daje radę.
1Nc8dMLfbA1fQZ9Q9Rxvp7tpD29EDruW3a

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 12:26

Dla mnie Linuks jest prostszy w obsłudze :)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: balookt » środa, 4 grudnia 2013, 12:42

Dzięki za odpowiedź:)

A co w takim razie musiałbym jeszcze dokupić do koparki?

I czy mógłbym prosić o odpowiedź na drugie pytanie? Jaka minimalna moc obliczeniowa byłaby mi potrzebna?

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » środa, 4 grudnia 2013, 13:02

balookt pisze:Dzięki za odpowiedź:)

A co w takim razie musiałbym jeszcze dokupić do koparki?

I czy mógłbym prosić o odpowiedź na drugie pytanie? Jaka minimalna moc obliczeniowa byłaby mi potrzebna?
1. Prześledź forum, albo zaoferuj pieniądze za odpowiedź. Dziesiątki razy były już podawane przykładowe konfiguracje koparek i raczej nie oczekuj, że komuś będzie się chciało znowu tworzyć jakąś konfiguracje dla następnej osoby.

2. Nie ma minimum. Tu http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty masz kalkulator.

Wróć do „Mining”