Alpha Technology publikuje cene i specyfikację LTC ASIC

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Alpha Technology publikuje cene i specyfikację LTC ASIC

Postautor: adam1234 » sobota, 4 stycznia 2014, 15:33

zastanawiam sie ;) trochę śmierdzi mi ta firemka, ale z drugiej strony część portfela można mieć w czymś ryzykowniejszym

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: rozenbal » sobota, 4 stycznia 2014, 15:52

Też się zastanawiam... ale raczej nad tym 5MH... mniejsze ryzyko. Ale tez nie mało, 2K trzeba wyłożyć w niepewne.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » sobota, 4 stycznia 2014, 16:02

lenny pisze:Ktoś kupuje? :)
Ja bym się nie wahał i zaryzykował mimo tego co zostało napisane na temat tej firmy ale gdyby to były z 1 Gh/s a nie 5Mh/s. Smutna to moc. Wiem, że o połowę taniej wychodzi niż para na GPU + kwestia poboru prądu ale ale...nie wiem. A co TY myślisz? Skoro jedna firma wyskoczyła z tym to może kolejne które mają doświadczenie w produkcji ASIC dla SHA wyskoczą zaraz z produktami? Nie rozumiem jak taka Alpha mogła skonstruować ASIC dla Scrypt a firmy które już mają pewne doświadczenie w tej materii dla SHA nic do tej pory nie zaoferowały. Jestem mocny zdumiony i z zaciekawieniem przyglądam się temu wszystkiemu.
"Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości." - Ludwig Von Mises

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1234 » sobota, 4 stycznia 2014, 17:00

Ja też myślałem o tym 5Mh ale w końcu nie biorę. 2 tysie to jest zaliczki, a potem kolejne 6 bo jeszcze VAT dojdzie. Jakby mieli koparkę ( np. 2.5Mh/s) za max 3 tysie z vat to bym pewnie wziął.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 23
Reputacja postu: 
0

Postautor: kotek34 » niedziela, 5 stycznia 2014, 11:46

Zamowilem ze znajomym na pol jedna "piatke"
Jak to mowia no risk - no fun

Początkujący
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: twofreckles » niedziela, 5 stycznia 2014, 11:50

wg mnie nie warto brać, tym bardziej, że dorzucili podatek, cło i wszelki formalności importowe na kupującego. Dzisiaj kupię GPU i przez pół roku zarobi mi na takiego ASIC-a nawet jakbym miał wziąć później z allegro, a będzie od reki i pewność, że działa. No ale ile kopaczy tyle pomysłów :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 385
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerek » niedziela, 5 stycznia 2014, 13:22

Fenomen litecoina polega na innym sposobie wytworczosci - jezeli pojawia sie gotowe kity to znowu wezma sie zań rekiny i LTC sie zbitcoinuje - moze rzeczywiscie devovie sie zlituja :)

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Archos » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:39

minerfuture pisze:
lenny pisze:Ktoś kupuje? :)
Nie rozumiem jak taka Alpha mogła skonstruować ASIC dla Scrypt a firmy które już mają pewne doświadczenie w tej materii dla SHA nic do tej pory nie zaoferowały. Jestem mocny zdumiony i z zaciekawieniem przyglądam się temu wszystkiemu.
To jest właśnie bardzo dziwne, wyskoczyła jakaś alpha technology z asiciem dla LTC a firmy "przetestowane" które robiły ASICI dla BTC siedzą cicho? Czemu tak? może wiedzą,że to zbyt ryzykowne przedsięwzięcie z tym asic dla scrypt i po prostu się tego nie ruszają?
Dziwne bo skoro widzieli,że na ASIC w przypadku BTC można było zarobić miliony a tutaj jednak nikt się tego nie rusza ;). Pewnie jest jakiś haczyk w tym albo po prostu się boją,że LTC może upaść i nikt nie będzie ryzykował projektu.
No cóż poczekamy zobaczymy ale jakoś nie jestem do tego Scrypt asic pozytywnie przekonany.
1Nc8dMLfbA1fQZ9Q9Rxvp7tpD29EDruW3a

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: s4ndm4ns » poniedziałek, 6 stycznia 2014, 23:43

Ja zaplacilem za pre-ordera 5mh/s, zobaczymy... jak dostarcza tak jak pisza 5mh/s + i 100W lub mniej i max w Q3 to bedzie ok

Rozmowny
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: daniox » wtorek, 7 stycznia 2014, 08:13

stare info o firmie :D

https://web.archive.org/web/20131206123 ... /about-us/

nowe info

https://alpha-t.net/about-us/

Aktualnie Mohammed coś tam skończył z dziedziny elektryki i elektroniki i ma dużo kontaktów.
i ma już ponad 5 tysięcy zamówień i prosi, żeby nie przejmować się wysokim numerkiem bo numerują od #4xxx, poza tym część zamówień nie zostanie opłaconych.

Gaduła
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: kolkin » wtorek, 7 stycznia 2014, 09:15

Dlaczego firmy robiące Asic BTC nie wypuszczają maszynek pod scrypta?

Bo sa zawaleni coraz to nowszymi zamowieniami na asici btc, nie wyrabiają z produkcja a chętnych nie brakuje... Na początku powstania KnC pisało ze w przyszłości może zrobią cos na ltc, napiszcie do nich czemu tego nie robią :] odp. J.w.

Poki co nic na ltc nie ma, alpha ma pomysł tylko... Tak samo jak knc miało. Zwykły prototyp na fpga i nic więcej. Zebrali kase i teraz będą starali się zrealizować swoje założenia... Jak sie nie uda to kasa przepada , to i tak 1/3 kwoty a nie całości :]

W mojej ocenie jest to firma która chce powtórzyć sukces KnC. Na pewno nie jest to "typowy" scam, mimo że jest dużo znaków zapytania...
Jaki moderator takie forum...

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: DonArkada » wtorek, 7 stycznia 2014, 09:21

Wedlug mnie to ściema z prostego powodu. Scrypt wymaga szybkich pamieci jakie sa w kartach graficznych (gddr5 kontra zwykle ddr3 - owszem ram w grafie nie jest kolejna generacja ramu zwyklego ale jest znacznie szybszy). Kopanie na r9 280x zuzywa okolo 1gb ramu przy 700khash. Gdzies te obliczane dane musza byc upchniete a uklady asic musialyby w takim razie miec po 7gb dla 5mh. Albo czestotliwosci pracy znacznie wyzsze od kart graficznych. Zeby zrobic fpga (wiec asica) musieliby miec bardzo potezny uklad z milionami bramek ktore recznie trzeba zaprogramowac tak zeby byly to super szybkie pamieci na spore ilosci danych. Na studiach sie bawimy w programowanie ukoadow fpga i patrzac po specyfikacjach ukladow produkowanych przez jedna z najwiekszych firm nie ma nic co mogloby w polowie spelnic warunki pracy z 1mh. Inne firmy nic nie maja bo nie ma technologicznie nic lepszego ani choc troche zblizonego do kart graficznych, fpga do tego sie nie nada bo sluzy zupelnie do innych celow, co najwyzej polaczenie tysiecy ARMow mogloby dac moc rzedu mh ale pobor pradu bylby ogromny wiec projektowanie i produkcja jest nieoplacalna. Dlatego zadna z firm ktorym mozna zaufac nie ma i nie bedzie miec dlugo nic w ofercie. (Dlugo czyli do czasu wynalezienia ukladow o innej architekturze, np kwantowa, grafen)
Dalej ryzykujecie zwrot 50% po paru miesiacach bo bedzie opoznienie? :)

wyslane z mojej pralki xD

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » wtorek, 7 stycznia 2014, 10:45

@UP To samo podobnie mówiło się o ASIC dla SHA. Scam, niemożliwe, jakieś racjonalizacje techniczne itp. a jednak udało się. To samo będzie tutaj zapewne. Czas pokaże. Ja w to nie wchodzę teraz bo za małe moce i świeży rynek. Szkoda, że zajmują się tym zdolni zapaleńce a nikt z "branży" :/ No ale życzę im powodzenia, mam duży podziw dla innowatorów i trudu jaki podejmują.
"Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości." - Ludwig Von Mises

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Re: Odp: Alpha Technology publikuje cene i specyfikację LTC

Postautor: lucky777 » wtorek, 7 stycznia 2014, 11:39

W przypadku sha przynajmniej technologia stala po stronie tworcow asicow. Nikt nie watpil, ze technicznie jest to mozliwe. Przy scrypcie juz same jego zalozenia rzucaja klody pod nogi, ma on byc czasochlonny w liczeniu. Dostepne rozwiazania techniczne, tak szybko jak w sha z MH/s przeszlism na TH/s, nie pozwola przejsc z kH/s na GH/s w przypadku scryptu.

Swoja droga jakby ktos dysponowal ciekawym opracowaniem obrazujacym doglebnie sama idee liczenia scryptu to chetnie sie zapoznam. To co znalazlem jakos nie do konca obrazuje problem a analiza implementacji w kodzie troche mija sie z celem.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: s4ndm4ns » wtorek, 7 stycznia 2014, 15:50

Niepelna i nieoficjalna lista orderow:
http://alphat.emux.fr/

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » wtorek, 7 stycznia 2014, 17:15

lucky777 pisze:[...]
Swoja droga jakby ktos dysponowal ciekawym opracowaniem obrazujacym doglebnie sama idee liczenia scryptu to chetnie sie zapoznam. To co znalazlem jakos nie do konca obrazuje problem a analiza implementacji w kodzie troche mija sie z celem.
Także chciałbym zapoznać się z takimi materiałami żeby pogłębić wiedzę i podłączam się do zapytania.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » wtorek, 7 stycznia 2014, 19:45

przy zmianie trudnosci co 3.5 dnia opóżnienie w dostawach moga być naprawdę bolesne. NIe dałbym funta kłaków za ten asic.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » wtorek, 7 stycznia 2014, 19:59

Rynek na te urządzenia jest nieskończenie wielki (potencjalnie), bo będą mogły kopać każdą walutę scrypt. Dziś bardzo duża część minerów kopie inne shitcoiny, Dogi, wdc, caty i tak dalej. I one mają o wiele większą opłacalność niż kopanie samego Litecoina. Tak więc jak te maszynki trafią na rynek to się z pewnością rozlezą po różnych altach.
Inwestorów nie brakuje w shitcoiny no to i minerzy będą mieli pełne ręce roboty. Podejrzewam, że te maszynki się zwrócą bez problemu (w GBP), bo na pewno kurs Litecoina i innych shitkojnów skoczy w ciągu tych paru miesięcy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » wtorek, 7 stycznia 2014, 20:25

i dlatego należy sie zapakować w quarka ;)
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: DonArkada » środa, 8 stycznia 2014, 15:01

minerfuture pisze:@UP To samo podobnie mówiło się o ASIC dla SHA. Scam, niemożliwe, jakieś racjonalizacje techniczne itp. a jednak udało się. To samo będzie tutaj zapewne.

Tak jak napisal lucky777, technologia do liczenia sha czyli fpga istniala juz dawno (de facto od lat 70) a do scryptu nie ma nic poza gpu bo nic nie ma takiej pamieci szybkiej w takiej ilosci, zwlaszcza fpga ktore sluza do czegos innego niz operacji na pamieci. Dopoki nie stworza nowej technologi a nie tak jak oni na fpga sie chwala to nie bedzie asica dla scryptu.

wyslane z mojej pralki xD

Wróć do „Mining”