Wybór karty i prognozy

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Wybór karty i prognozy

Postautor: pandzior » sobota, 30 listopada 2013, 01:13

Witam,
od jakiegoś czasu kopię LTC za pomocą mojej karty GTX285 AMP! która nie poraża prędkością ~50kh/s. Jak narazie jest to bardziej 4fun bo uzyskuję realne przychody rzędu 0,03 LTC/24h które zgadzają się z kalkulatorami.

Do końca roku mam zamiar kupić Radeona R9 280x lub HD7950 albo 7970, w zależności od tego co będzie dostępne. Kalkulatory podają że powinny robić około 10 LTC miesięcznie. Więc zakładając że kurs się utrzyma na poziomie +- 30$ a trudność nie skoczy nagle w górę jest możliwe robienie przez pewien okres kilkuset dolarów miesięcznie.

1) Czy dobrze określiłem prawdopodobny przychód? Bo wydaje mi się to zbyt łatwą kasą :D A ja ostrożnie strasznie podchodzę do rzeczy które rzekomo moga wygenerować łatwy przychód.

2) Mój zasilacz to Corsair 650W, nie będzie problemów przy tych kartach?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Re: Wybór karty i prognozy

Postautor: maky » sobota, 30 listopada 2013, 01:20

Sieć jest tak skonstruowana aby przychód był na minimalnym poziomie. ;)
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » sobota, 30 listopada 2013, 07:11

A mógłbyś to bardziej rozwinąć? Skoro faktycznie obecny kurs jest taki (i załóżmy w tym przykładzie, że się utrzyma), to gdzie zgubi się te 95% (powiedzmy, skoro dochód ma być na minimalnym poziomie) przychodu? Pytanie jak najbardziej poważne ;)
Wymiana walutowa? Opłaty "manipulacyjne" (różnego rodzaju prowizje lub fee)? Podatek? Kosztów prądu nie wliczam, bo po ich odjęciu i tak wychodzi dość znaczny przychód.

Wygadany
Reputacja: 135
Reputacja postu: 
0

Postautor: TypowyFacet » sobota, 30 listopada 2013, 09:53

Takich osób myślących podobnie do ciebie jest więcej,przyłączają się do sieci, wtedy trudność rośnie i zarobek maleje.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » sobota, 30 listopada 2013, 10:03

Jasne, ale nie przesadzajmy, trudność w ciągu ostatniego miesiąca nie wzrosła na tyle dramatycznie, żeby ewentualny przychód zmalał o paredziesiąt %.

Wygadany
Reputacja: 135
Reputacja postu: 
0

Postautor: TypowyFacet » sobota, 30 listopada 2013, 10:12

To kop, po miesiącu sam ocenisz czy się opłaca

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: danatiel » sobota, 30 listopada 2013, 10:19

Kopię od miesiąca, póki co jak najbardziej się opłaca :)
Aczkolwiek może coś mi umyka i na coś nie zwracam uwagi, dlatego poprosiłem o wyjaśnienie co takiego konkretnie się dzieje, że zarobek leci na łeb na szyję.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » piątek, 6 grudnia 2013, 16:59

Też mnie właśnie ciekawią prognozy nt. trudności... może ktoś bazując na doświadczeniu z BTC byłby w stanie coś powiedzieć? Bo patrząc na wykresy to ostatnie miesiące było spokojnie, dopiero od listopada wystrzeliło i trudność się podwoiła :P

Jeśli takie tempo wzrostu by zostało zachowane, to za 3-4 miesiące koszt prądu przewyższy zyski, jeżeli kurs nie wzrośnie :/

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: s4ndm4ns » piątek, 6 grudnia 2013, 23:09

Zostalo pewnie okolo 60-70 dni kopania, potem przestanie sie oplacac.
Chyba, ze trudnosc nagle przestanie rosnac, co jest mal prawdopodobne, lub cena LTC bedzie ciagle rosla.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: majkel_94 » sobota, 7 grudnia 2013, 11:12

Przy obecnym kursie to chyba trudność tak nie wzrośnie, bo ludziom się teraz mało opłaca. Kopania może dalej będzie z dwa miesiące, tyle że profity mizerne jeżeli prąd trzeba wliczyć w koszta :P

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: Archos » sobota, 7 grudnia 2013, 14:21

danatiel pisze:Jasne, ale nie przesadzajmy, trudność w ciągu ostatniego miesiąca nie wzrosła na tyle dramatycznie, żeby ewentualny przychód zmalał o paredziesiąt %.
Chyba jednak się mylisz:
30 days 26.33441309 LTC 695.23 USD 61.20 USD 634.03 USD < tak było jeszcze tydzień temu za 1000khash/s
30 days 13.16720654 LTC 347.61 USD 61.20 USD 286.41 USD < tak jest obecnie(07/12/2013)
30 days 11.14149463 LTC 296.01 USD 61.20 USD 234.81 USD < tak będzie za dwa dni

Jeśli to nie jest kilkadziesiąt procent to ok.
Także jak widać dużo czasu nie zostało, zbliżamy się bardzo szybko do kresu opłacalności.
Wnioski pozostawiam Wam :)

Jest jeszcze druga opcja,że ktoś kopał przed boomem przy diffie 1000-1100 tak jak ja to masz rację, może liczyć zarobek rzędu kilkuset procent względem dawnego kursu i trudności.
Inaczej sprawa się ma dla tych którzy dopiero co zaczynają kopać to im zarobek się cały czas skraca.
Przy obecnym kursie to chyba trudność tak nie wzrośnie, bo ludziom się teraz mało opłaca. Kopania może dalej będzie z dwa miesiące, tyle że profity mizerne jeżeli prąd trzeba wliczyć w koszta :P
Nie bój się nie bój, mimo tego,że kopanie nie generuje żadnych zysków a cały zysk pożerany jest przez prąd to i tak będą tacy co będą się dołączać powodując wzrost trudności i zbijając jeszcze bardziej zarobek i wtedy dopiero powoli zaczną odchodzić co niektórzy kopacze.
Spójrz na wykres co się działo jak LTC był po 2$ jeszcze tak nie dawno, diff był na poziomie 1000-1100, koszty prądu przewyższały dwukrotnie zarobek i obecnie już do tej sytuacji powoli dochodzi.
Zostalo pewnie okolo 60-70 dni kopania, potem przestanie sie oplacac.
Jeśli takie tempo wzrostu by zostało zachowane, to za 3-4 miesiące koszt prądu przewyższy zyski, jeżeli kurs nie wzrośnie :/
max trzy-cztery tygodnie i będziemy jechać po kosztach, diff w LTC niestety zmienia się co 3 dni.
Chyba, ze trudnosc nagle przestanie rosnac, co jest mal prawdopodobne, lub cena LTC bedzie ciagle rosla
Malo prawdopodobne,że trudność przestanie rosnąć, co do tego drugiego to raczej nie byłbym pewny jedno jest pewne i zalecam to wszystkim:
KOPAĆ I TRZYMAĆ a jak się nie opłaca kopać bo prąd wszystko zżera to i tak dalej kopać i trzymać.
Lub opcja numer dwa: Jeśli się nie opłaca kopać lub jeśli ktoś nie ma możliwości dopłacać do interesu kopania to kupujemy LTC i trzymamy :).
1Nc8dMLfbA1fQZ9Q9Rxvp7tpD29EDruW3a

Wróć do „Mining”