Udziały czy własna kopara

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: -3
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Udziały czy własna kopara

Postautor: minerfuture » sobota, 30 listopada 2013, 13:47

Witajcie tutaj,

Bitcoin zainteresował mnie w połowie 2012. Planowałem poważnie kopać ale dyskusja o zbliżających się ASIC powstrzymała mnie od inwestycji w GPU. Później moją uwagę odwróciły inne sprawy i wróciłem do tematu kryptowalut 3 tyg. temu dzięki LTC. Trochę czasu minęło zanim dojrzałem do kryptowalut (uświadomiłem sobie cóż to za rewolucja nastała i konsekwencje jakie wywoła). Tak więc zainwestowałem w LTC na zasadzie spekulacji. Teraz widząc, że alty różnej maści zyskują na wartości a dla Scrypt nie ma jeszcze ASIC to dostrzegam tutaj szanse - poza tym chcę w ten sposób wkręcić się w temat kryptowalut totalnie...nie chcę przegapić kolejnej rewolucji - chcę nią przesiąknąć na wskroś -> wszystko albo nic. Kryptowaluty IMHO to rewolucja na miarę pierwszych samolotów lub rafinacji ropy (Rockefeller) lub...Internet. Ok. Musiałem wyjaśnić :)

Pozwolę sobie wypunktować żeby być czytelniejszym.

1. cex.io - dlaczego tego serwisu z którego korzystają tutejsi forumowicze nie ma tutaj: https://cryptostocks.com/securities?
2. inwestować we własną koparką czy kupić udziały? proszę uzasadnić swój punkt widzenia
3. jeśli udziały to w jaki sposób generowany jest zysk z udziału? domyślam się, że proporcjonalnie do % udziału z całej mocy jakoś to wszystko proporcjonalnie rozliczane jest? czy może inaczej? czym są TUTAJ dywidendy? czy to extra zysk poza tym co nasza wykupiona moc w danej kopalni wygeneruje?

PS. Czy to czy to, najprawdopodobniej wejdę w oba obszary. Własna kopara z pasji do sprzętu i do idei CryptoCoins a udziały też dla funu, że uczestniczę w tej nowej, rozszerzającej się gałęzi przemysłu IT - no i dla zysku ofcourse.

Pozdrawiam
"Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości." - Ludwig Von Mises

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Re: Udziały czy własna kopara

Postautor: hanti » sobota, 30 listopada 2013, 15:06

1. nie wiem
2. w cokolwiek jesli znajdziesz w cenie ponizej 0.04BTC za gh/s (dobre oferty na bitcointalk.org ale trzeba uwazac na scamerow i najlepiej uzywac escrow)
3. tyle % co masz udzialow tyle dostajesz z tego co wykopala kopalnia
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » sobota, 30 listopada 2013, 15:14

Hanti, dzięki za odpowiedź. A jak to jest z tym CEX.io? Domyślam się, że znalazłeś tam "ponizej 0.04BTC za gh/s"? Bo może właśnie wlazłbym do tego CEX.io skoro Ty jesteś i polecasz w podpisie. Więc może skupmy się na CEX.io. Jak udziały się wykupuje? Podana jest ogólna moc kopalni i wykupuje się procentowo za określoną kwotę czy udziałem jest wykupiona ilośc Gh/s? W chwili obecnej widzę tam: 0.0668 GHS/BTC - czyli jest powyżej polecanych 0.04 więc zamotałem się :)

Tutaj: https://cex.io/calc wpisałem Twoją ilość: 34.87 i wyszło, że np. profit w Jun-14 będzie 0.04 BTC (trudność 12087 będzie) - czyli co zrobisz? Dokupić będziesz musiał udziały jak się domyślam. A jaka cena udziałów jest? Ile za 10 GH/s? Cumulative profit od Nov-13 do Jun-14 wyniesie: 2.03 BTC. Brakuje mi danych ile kosztuje np. 1 GH/s udziału żeby móc skalkulować, ile zwrotu wychodzi.

Pozdr i dzięki!
"Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości." - Ludwig Von Mises

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » sobota, 30 listopada 2013, 15:25

Są wątki poświęcone CEX.IO i tam było wszystko wyjaśniane. W skrócie: kopanie na CEX.IO to tylko podczas czekania na sprzedaż. Istotą zarobku jest obecnie spekulacja udziałami na zintegrowanej giełdzie.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » sobota, 30 listopada 2013, 15:29

Turturek pisze:Są wątki poświęcone CEX.IO i tam było wszystko wyjaśniane. W skrócie: kopanie na CEX.IO to tylko podczas czekania na sprzedaż. Istotą zarobku jest obecnie spekulacja udziałami na zintegrowanej giełdzie.
Oo kolejny który tam jest. A wiesz, wpisywałem w szukajkę nazwę i nie znalazłem kurdeć. Czyli wszystko do sepkuły się sprowadza - normalka na wolnym rynku :) Ok poszukam te wątki. A jak to z wami jest udziałowcami w kopalniach? Nie macie czasu na własne koparki ewentualnie umiejętności czy tak wygodniej czy jaki powód? A może to i to robicie? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
0

Postautor: hanti » sobota, 30 listopada 2013, 15:54

Ja glownie kopie na wlasnym sprzecie a cex.io + jakiestam udzialy to taka dodatkowa zabawa ;)
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » sobota, 30 listopada 2013, 16:03

Ja mam trochę drobiazgów na polmine.pl, ale szczerze mówiąc nie ukopią swojej ceny. W sumie kupiłem je bardziej z ciekawości niż dla zysku. Teraz zresztą bez okazyjnej ceny ciężko zarobić na sprzęcie, chyba że ktoś szybko odsprzedaje z zyskiem. Generalnie nie inwestuje w BTC dużych środków, bo mam inne wydatki i inne źródła utrzymania. Jak 1 BTC skoczy do 1 mln$ to wystarczy jeden żeby być bogatym :P

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » sobota, 30 listopada 2013, 16:07

Ok panowie, dzięki. Odnotowałem, że lepiej swoją koparę zrobić Scrypt (nie BTC bo za duże sumy żeby wejść w mining tego) niż udziały kupować na tej giełdzie - już lepiej kupować udziały giełd - o niebo lepsze perspektywy. Tam policzyłem to na - wychodziłoby się. Wolę zakupić GPU pod Scrypt. Dzięki, pozdrawiam.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: minerfuture » czwartek, 5 grudnia 2013, 18:22

Ale jaja. Będę miał problem ze złożeniem koparki bo...nie ma kart na rynku mocnych. Zagranica? Też nie ma. Wszędzie: chwilowo niedostępne. Tego to ja się nie spodziewałem. FAK!

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 5 grudnia 2013, 20:32

Pozostaje się wobec tego przeprosić z cex.io. ;)

Cex.io działa jak giełda gdzie akcjami są GHs. W odróżnieniu od akcji można je jednak dzielić na dowolne kawałki. W momencie kiedy kupujesz GHs on automatycznie zaczyna ci kopać. Ile kopie? Tyle ile wynika z obliczeń dowolnego kalkulatora dla zadanej trudności i mocy. Przy obecnym diff jest to: 0.00071091 BTC z 1 GHs. 1 GHs kosztuje w tej chwili ok 0.0739 BTC.

Aktualne kursy znajdziesz na mojej stronce.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Wróć do „Mining”