Składam koparkę
- Początkujący
- Reputacja: 0
Składam koparkę
Postautor: facebeef » środa, 27 listopada 2013, 14:47
Ostatnio poczytałem o kopaniu skryptów i wydaje mi sie to całkiem ciekawe. Zastanawiam sie nad kupnem radeona 5970 na tabeli wydajności osiąga on ok 700kh\s. Czy będzie to opłacalne? Po jakim czasie zwróci mi sie za kartę? Czy zasilacz ocz 550w wystarczy? Lepiej kopać ltc czy bbq, a może coś zupelnie innego?
Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. iPhone przez Tapatalk
facebeef
- Gaduła
Re: Składam koparkę
Postautor: Hamsta » czwartek, 28 listopada 2013, 14:01
Opłacalność i zwrot sobie sam policzysz, a co do zasilacza to mogę napisać śmiało, że w absolutnej większości wypadków NIE.facebeef pisze:Witam!
Czy zasilacz ocz 550w wystarczy?
Ale dla pewności spójrz sobie na tabliczkę znamionową zasilacza, masz na niej obciążalność dla konkretnych napięć. HD 5970 pobiera 300W z linii 12V więc potrzebuje albo ponad 25A na dedykowanej linii 12V dla zasilaczy z kilkoma takowymi, albo ponad 38A dla zasilaczy z jedną mocną linią 12V (liczę 300W grafika + 150W CPU i inne urządzenia na tym napięciu).
Hamsta
- Początkujący
Składam koparkę
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 14:09
Sprawa sie trochę zmieniła i teraz przez jakiś czas będę miał 5850 a ona z tego co wiem pobiera mniej prądu. Jak będzie z ta karta? Nie wiem jak z osiągami ale wg. tabeli na litecoin wiki mogę osiągnąć 400kh/s po lekkim oc. Co wtedy z zasilaczem. Chciałem trochę pokopać ta karta i uzbierać na jakiś zasilacz 1200w.
EDIT: jeden zasilacz ma 500w i na 12v 2linie po 12i 13A, a drugi 550w i dwie linie po 25A.
Druga sprawa jest hałas jaki powoduje wentylator. Będę zmuszony do postawienia koparki w garażu, a tam jest jednak znacznie chłodniej niż w mieszkaniu. Będzie to miało jakiś wpływ na prace sprzętu? Chodzi mi o takie spawy jak zwiększona wilgotność w końcu mamy zimę.
facebeef
- Gaduła
Postautor: Hamsta » czwartek, 28 listopada 2013, 14:26
ale wiadomo,to sprawa umowna, trudność wydobycia zmienia się w czasie.
5850 bierze 150W, a po OC wiadomo -troszkę więcej, ten zasilacz 550W wystarczy tu zapasem, a z kolei ten 500W w ogóle się nie nada, właśnie dla tego wspomniałem o tym, że warto spojrzeć na tabliczkę znamionową bo zasilacze o niby tej samej mocy mają bardzo różne parametry (szczególnie starsze konstrukcję mają słabe linie 12V, a tylko to się liczy przy GPU).
Tematyka kopania w garażu jest mi obca, jednak kilka razy na forum czytałem, że ktoś trzyma koparki w garażu, więc wilgoć to chyba nie problem.
PS> Mi kiedyś skorodował komputer trzymany w piwnicy, tylko, że on nie pracował 24/7, a raczej w ogóle

Hamsta
- Weteran
- Reputacja: 1663

Postautor: maky » czwartek, 28 listopada 2013, 15:57
Kiedyś, w początkach miningu myślałem o tym aby pracownikom wstawić koparki w miejsce grzejników elektrycznych. Pomysł upadł ze względu na hałas.

Jeśli komputer przetrwa pierwszą wilgoć to spokojnie ogrzeje Ci garaż i trochę go podsuszy. No chyba, że tam woda stoi.
Oczywiście nie dam Ci 100% gwarancji.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody
maky
- Początkujący
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 16:09
facebeef
- Weteran
- Reputacja: 479
- Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » czwartek, 28 listopada 2013, 16:23
Niebezpieczeństwo występuje tylko w pewnych warunkach: Koparka przestała chodzić, w garażu jest zimno, na zewnątrz zrobiło się cieplej niż w garażu, otwierasz drzwi do garażu i wpuszczasz ciepłe i wilgotne powietrze z zewnątrz, wtedy na wszystkim co jest zimniejsze od powietrza skrapla się para.
[edit]
Identyczne zjawisko wystąpi w klimatyzowanych pomieszczeniach. Tu taka przestroga jak ktoś trzyma drogie koparki w "wspaniałych" klimatyzowanych warunkach.
powered
- Początkujący
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 16:40
A tak btw kiedyś czytałem ze bitcoiny nie wymagają jakiegoś super dostępu do internetu. Tak samo jest z skryptowymi walutami? Mam limity na internet. Ile mb może ściągnąć taka koparka przez mies?
facebeef
- Gaduła
- Reputacja: 18

Postautor: alex69 » czwartek, 28 listopada 2013, 16:55
jak do pierwszej części wypowiedzi mogę się podpisać to przy [edycie] już niepowered pisze:Jeżeli koparka będzie cały czas chodziła to nic jej nie grozi. Para skrapla się na tych elementach które są zimniejsze od powietrza.
Niebezpieczeństwo występuje tylko w pewnych warunkach: Koparka przestała chodzić, w garażu jest zimno, na zewnątrz zrobiło się cieplej niż w garażu, otwierasz drzwi do garażu i wpuszczasz ciepłe i wilgotne powietrze z zewnątrz, wtedy na wszystkim co jest zimniejsze od powietrza skrapla się para.
[edit]
Identyczne zjawisko wystąpi w klimatyzowanych pomieszczeniach. Tu taka przestroga jak ktoś trzyma drogie koparki w "wspaniałych" klimatyzowanych warunkach.
prosty przykład 'zaparuj' samochód i włącz klimatyzacje - bez względu na temperaturę - powietrze zaczyna byc osuszane
w przeciwnym razie klimatyzacja jest wadliwa

alex69
- Weteran
- Reputacja: 316

Postautor: Bemx2k » czwartek, 28 listopada 2013, 16:59
Kto kopie 2LTC dziennie dzis za tydzien bedzie kopal 1LTC

Bemx2k
- Początkujący
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 17:04
Jak z tym netem przy kopaniu?
facebeef
- Gaduła

Postautor: alex69 » czwartek, 28 listopada 2013, 17:09
BBQ, FTC, GLD ...
alex69
- Weteran

Postautor: powered » czwartek, 28 listopada 2013, 17:54
Dałeś przykład odwrotnej sytuacji. A spotkałeś się z efektem nagłego zaparowania szyb od zewnątrz?alex69 pisze: jak do pierwszej części wypowiedzi mogę się podpisać to przy [edycie] już nie
prosty przykład 'zaparuj' samochód i włącz klimatyzacje - bez względu na temperaturę - powietrze zaczyna byc osuszane
w przeciwnym razie klimatyzacja jest wadliwa
Wyjmij piwo z lodówki - co się stanie?
Otwórz lodówkę i zostaw otwartą i obserwuj piwo które jest w lodówce - efekt taki sam jak powyżej.
Wyłącz koparki znajdujące się w pomieszczeniu klimatyzowanym, poczekaj aż wszystko ostygnie (klima dalej działa i szybko obniża temperaturę), potem otwórz drzwi i okna i wpuść powietrze z zewnątrz. Obserwuj koparki, jak będą wyglądały jak piwo to wtedy je włącz

Co do internetu dla koparki. Mniej ważna jest przepustowość. Ważne są niskie pingi i niezawodność.
Tu jest zestawienie opłacalnych cryptowalut http://www.coinwarz.com/cryptocurrency Ale należy pamiętać że te dane sa podawane z opóźnieniem.
powered
- Dyskutant
Postautor: zbig205 » czwartek, 28 listopada 2013, 18:03
Wydajnosc okolo 1.9Mh
zbig205
- Początkujący
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 18:15
facebeef
- Dyskutant
Postautor: zbig205 » czwartek, 28 listopada 2013, 18:20
zbig205
- Początkujący
Postautor: facebeef » czwartek, 28 listopada 2013, 18:24
facebeef
- Gaduła

Postautor: alex69 » czwartek, 28 listopada 2013, 18:30
to przemilczępowered pisze:Dałeś przykład odwrotnej sytuacji. A spotkałeś się z efektem nagłego zaparowania szyb od zewnątrz?
powered@ coś tam wiesz ale nie do końca
musisz zrozumieć, ze im mniej wilgoci w pomieszczeniu, tym temperatura punktu rosy ma niższą wartość
różnica temperatur nic tu nie ma do rzeczy
alex69
- Dyskutant
Postautor: zbig205 » czwartek, 28 listopada 2013, 18:38
Mozecie mi pomoc??
zbig205
- Weteran

Postautor: powered » czwartek, 28 listopada 2013, 19:37
@zbig205 zadaj konkretne pytanie? z czym masz problem? Opłacalność obliczasz w kalkulatorach mając na uwadze zmianę trudności i kurs. W koparce ważna jest tylko dobra karta grafiki i dobry zasilacz. Tania płyta z dużą ilością slotów pci-e. Ramy jak najtańsze ale do scrytpu wymagane jest min 2GB. Reszta gratów jak najtańsza i jak najmniej prądożerna.
powered
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet