Panowie kopie od niedawna na 2x 7950 (Cat. 13.15) na win 8.1 64bit + GUIMiner-scrypt alpha na ustawieniach TC -21712 , W-256, V-1, I-20, GPU th. 1 , Stratum=yes , ogółnie dla ustawień 7950 ( high usage) .
Podłączam się do kopalni stratum2.wemineltc.com:3335 i bez podkrecania dwie karty kopią po równo 555khash/s - jak je podkręce to ponad 610 ale nie w tym rzecz.
Zauważyłem, że po jakimś bliższym lub dłuższym czasie jedna lub druga karta tak jakby przestaje kopać - przestaje pobierać Shares: i zatrzymuje się. Klinknięcie na karcie Stop i ponownie start rozwiązuje sprawę ale jest to o tyle losowe że nie sposób zauważyć kiedy to następuje. Zauważam to na Watomierzu gdy z 600W komp pobiera 350W + po ciszy . Wtedy muszę odpalić monitor i wyklikać.
Czytałem,że mogę użyć programu CGWatcher który mnie wyręczy ale mam do Was parę dodatkowych pytań:
1.) Czy to normalna zachowanie i tak się po prostu dzieje czy coś z moimi ustawieniami nie tak?
2.) Co może być przyczyną takiego zachowania?
3.) By podkręcić daną kartę muszę być na niej wpięty monitorem - da się podkręcić kartę na której się nie pracuje ?
4.) Jakie są objawy gdy za mocno podkręci się kartę - w GUIMinerze-scrypt alpha nie widać HW errorów ?
5.) Zmiana GUIMinera na cgminera polepsza wydajność ?
6.) Na jakim Cgminerze najlepiej kopać - zauważyłem, że nowe wersję nie mają polecenia --scrypt i się nie odpalają do LTC?
Więcej grzechów nie pamiętam

Pozdrawiam