Dlaczego usiłujesz wmówić że białe jest czarne i na odwrót. Po raz kolejny wciągasz ludzi w dyskusje ad personam.
Emerytura + Bitcoin + Blockchain
-
Strona 7 z 8
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 655
Postautor: ikswodnal » sobota, 15 lipca 2023, 15:43
ikswodnal
- Początkujący
- Reputacja: 189
Postautor: łabondź2020 » sobota, 15 lipca 2023, 18:58
łabondź2020
- Początkujący
- Reputacja: 410
Postautor: fetek » sobota, 15 lipca 2023, 22:49
By dyskutować trzeba się wymieniać poglądami, udzielać odpowiedzi na pytania a Ty tego nie robisz, zmieniasz temat i udajesz głupa, zawsze tak było a jak się robi zbyt gorąco to po prostu znikasz.
Od kiedy zadanie prostych pytań jest wycieczką oboistą ? Znowu zaczynasz robić gówno burzę bo ktoś ma inne zdanie ? Pomijam już fakt że kiedyś Ci udowodniłem że nie masz bladego pojęcia o programach emerytalnych, wiesz tylko tyle że istnieją ale to Ci wystarcza by je krytykować.
Ty tak uważasz ale masz rację to już nie jest mój problem choć ludzi nadal zatrudniam, no ale tak to jest że prywaciarzowi zawsze złe i nigdy mu się nie opłaca.łabondź2020 pisze: ↑ sobota, 15 lipca 2023, 18:58 Bo nie masz pojęcia o czym piszesz
fetek
- Weteran
Postautor: ikswodnal » czwartek, 26 października 2023, 17:03
Przechodzę na odkładanie wartości wyrażonej w ułamkach BTC na 1 portfelu nie przez 1 rok a przez 2 a może nawet więcej lat. Okazało się że fee z pojedynczych wpłat na paper wallet nie jest takie straszne, nie wpływa decydująco na wielkość gromadzonej wartości..
Niestety Ari10 jak zgodziło się na zakupy cykliczne tak nie przewiduje/nie chce wprowadzić przekazywania zgromadzonych wartości z portfela w Ari na mój adres portfela papierowego - nawet raz na kwartał. Stąd sam muszę dokonywać tej operacji co kwartał a tak bym tylko sprawdzał prawidłowość działania. Nie pozwalają się lenić

Nie widzę obecnie możliwości comiesięcznego przekształcania BTC z roku 2020 na dodatkową emeryturę. Prawdopodobnie zrobię to jednorazowo. Trzeba mierzyć zamierzenia na umiejętności i możliwości techniczne

Na koniec października BTC wreszcie zanotował wzrosty choć do starego ATH jeszcze daleko
za 3 lata i 10 miesięcy stopa zwrotu osiągnęła akceptowalną wartość 59%. Za pierwszy rok gromadzenia BTC w zakupach cyklicznych mam dopiero 245 % stopy zwrotu a chcę wyciągnąć w połowie 2024 BTC z 2020 rku przy stopie zwrotu ~ 700-800%. Ciężko będzie.
Obojętnym stylem przy powyższym - wszystkie IKE IKZE, OFE, OIPE są rozłożonymi w czasie piramidami Ponzi akceptowanymi przez państwo. Jeszcze gorzej z punktu widzenia podatnika wygląda PPK gdzie podatnicy sponsorują tą piramidę.
ikswodnal
- Weteran
- Reputacja: 430
- Napiwki: https://nanocrawler.cc/explorer/account ... ec/history
Postautor: adamu79 » piątek, 27 października 2023, 19:36
Gratuluję. Ochroniłeś oszczędności przed inflacją

To po ile będzie bitek jeśli ten scenariusz miałby się zrealizować?
-----
Edit: wychodzi, że nowe ath w połowie 2024 r. - jeśli nie będzie rozpierduchy światowej lub/i collapsu finansowego przed latem to jest to do zrobienia
adamu79
- Weteran
Postautor: ikswodnal » piątek, 27 października 2023, 21:25
No tak, futurologiem nie jestem, ale BTC wtedy powinien być ~ 90 tyś. USD. Niezależnie ile będzie wyciągam bo w końcu gromadzić dla gromadzenia to ja nie jestem. Większy problem będzie pod koniec 2024 roku gdy będę musiał PLN zamienić na BTC a na początku 2025 roku wycofać tą operację

W sprawie tego nowego ATH obyś miał rację

ikswodnal
- Weteran
Postautor: adamu79 » sobota, 28 października 2023, 17:33
A ma to sens? Rozumiem, że podatki są niefajne i jak już trzeba je płacić to lepiej jak najpóźniej

No chyba, że liczysz na korzystne zmiany w podatku Belki od krypto.. ja jestem co do tego sceptykiem
adamu79
- Weteran
Postautor: ikswodnal » sobota, 28 października 2023, 20:12
Oczywiście nie ma to sensu. Ale będę chyba przymuszony do tego - albo wykończę remont domu albo dom wykończy mnie. Chcę to zrobić raz a dokładnie, stąd złotówki do października są na wagę złota.
Na zmiany w podatku Belki też liczę - zresztą jest o tym mowa w pierwszych wypowiedziach tego wątku gdy wielu powątpiewało w taką możliwość a niektórzy wyśmiewali.
ikswodnal
- Początkujący
Postautor: fetek » wtorek, 31 października 2023, 10:58
fetek
- Weteran
Emerytura + Bitcoin + Blockchain dalsze uproszczenia.
Postautor: ikswodnal » czwartek, 30 listopada 2023, 17:34
Jak każdy projekt i mój ulega doskonaleniu a więc uproszczeniu.
W 2024 roku rezygnuję z stosowania paper walleta. Wartość BTC gromadzoną w zakupach cyklicznych Ari10 przez 3 miesiące będę przelewał na adres wygenerowany z portfela Electrum. Portfel po wygenerowaniu adresu i zapisaniu 24 słów ziarna - zlikwiduję.
Te 24 słowa będą przechowywane w zalakowanej kopercie (dodatkowo mogę się ich nauczyć na pamięć). Ubywa kilka elementów zwiększający niepewność co do gromadzonych środków. Nie trzeba tworzyć portfela papierowego i gimnastykować się z przeniesieniem do portfela Electrum przez Coinomi. Odczyt zgromadzonych środków jak zwykle na blockchainie.
Wypłaty po konwersję na PLN będą dokonywane też przez Ari10 po odtworzeniu z ziarna zlikwidowanego portfela, kiedy zechcę, np za najwcześniejszy rok gromadzenia jednorazowo. W tym też wyraża się przewaga na tymi zacofanymi “emeryturami dodatkowymi” robię z swoimi wartościami co chcę i kiedy chcę.
ikswodnal
- Początkujący
Postautor: fetek » czwartek, 30 listopada 2023, 18:16
Nie wiesz kto jakie ma zwroty z IKe i IKZe więc na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski ? jak dobrze pójdzie niedługo BTC / ETH też przykryjesz IKE.
tylko że od tych zacofanych dodatków nie płacisz podatku, no chyba że zechcesz z nimi coś zrobić dużo szybciej.
fetek
ikswodnal
- Początkujący
Postautor: fetek » czwartek, 30 listopada 2023, 19:54
Bo co ? bo znowu pokazuje że krytykujesz rzeczy o których nie masz pojęcia ? tia.. jakich danych ? dajesz... tylko nie znikaj jak to masz w zwyczaju. Chociaż raz spróbuj obronić swoje tezy
fetek
- Weteran
Postautor: adamu79 » czwartek, 30 listopada 2023, 20:37
Ale że co? Masz z tym problem, że ludzie łupieni przez państwo z każdej strony wykorzystują IKE i IKZE do optymalizacji podatkowej?
Że z PPK mają lepszą stopę zwrotu niż Ty na BTC aktualnie?

Zazdrość przez Ciebie przemawia.

adamu79
- Weteran
Postautor: ikswodnal » czwartek, 30 listopada 2023, 21:25
Wręcz przeciwnie - Oszczędzając BTC mam korzystniejsze rozwiązanie niż dają IKE i IKZE
Moja stopa zwrotu za 4 lata - 61% Tylko za rok 2020 - 253 %
Według Piotra Cymcyka - Średni zysk uczestnika PPK z uwzględnieniem dopłaty pracodawcy i państwa to na dziś ok. 120%. (!) Tylko zysk! nie stopa zwrotu!
Więc nie rozumiem jak mam zazdrościć?
Raczej sfrustrowany jestem że muszę przekonywać doświadczonych kryptowaluciarzy.
ikswodnal
- Początkujący
Postautor: fetek » czwartek, 30 listopada 2023, 22:12
przecież to dwie zupełnie inne rzeczy, jak Ty chcesz to porównywać ? no ale dobra proszę wymień te przewagi... słucham, pośmiejmy się.
chyba trochę przesadzasz...
Doświadczani kryptowaluciarze kasę inwestują dalej np w złoto, nieruchomości, budują portfele dywidendowe (używają np IKE, nie koniecznie polskiego). Zabezpieczają kopitał, budują dochód pasywny a Ty ograniczasz się do przejadania zarówno zysku jak i kapitału, to jest podstawowa i zarazem największa różnica między nami i tak długo jak jej nie rozumiesz nie powinieneś się w tym tonie wypowiadać.
I jeszcze jedno "amerykańskie IKE" również obejmuje krypto.
fetek
- Weteran
Postautor: adamu79 » czwartek, 30 listopada 2023, 22:54
Takie gadanie bez uzasadnienia byś sobie darował..
W IKE nie płacę podatku od dywidend, od zysku też nie płacę jeśli się zdecyduję przetrzymać do 60-tki. Wpłaty na IKZE z kolei odliczam od dochodu w PIT.
Zysk i stopa zwrotu to synonimy.
Może nie będziesz się czuł pokrzywdzony jak BTC skoczy do 100k USD. Wtedy być może dogonisz wynik PPK

Czego życzę Tobie i sobie.
Bo w tej chwili brzmisz trochę zabawnie tą swoją irytacją

adamu79
- Weteran
Postautor: ikswodnal » piątek, 1 grudnia 2023, 08:30
Od końca. Nie widzę w BTC świętego Graala tylko środek gromadzenia i przechowywania wartości. Więcej (wg mnie) znaczy blockchain. Mając w tej chwili bez ograniczeń 250% więcej od kwoty którą włożyłem a chcę, mogę, muszę wykorzystać nie czuję się przegranym.
Jak uzasadniać jeżeli nie twardymi różnicami w kwotach. Podatek, ograniczenia czasowe, odliczenia w BTC? Jeżeli istnieją, są naprawdę nieistotne przy wkładzie pracy na tworzenie tej wartości. Jak jeszcze uzasadniać przewagi BTC? Gdyby nie one BTC by nie istniał.
ikswodnal
- Weteran
adamu79
- Weteran
Postautor: ikswodnal » piątek, 1 grudnia 2023, 08:59
Chcę wykorzystać kwotę włożoną i zysk z roku 2020. Ja w tej chwil chcę i mogę. Czy wszystkie rodzaje dodatkowych zabezpieczeń emerytalnych to umożliwiają w każdej chwili?
Jeżeli nawet bym musiał wykorzystać całość zgromadzonych środków w BTC to mogę w każdej chwili bez strat przy 60% dodatkowego zysku. No i przy tym "zatrudniony" jestem tylko ja - nie zespoły ludzi odpowiedzialnych za poszczególne części operacji w tradycyjnym gromadzeniu środków. To też kosztuje, gdzie są umieszczane koszty pracy tych ludzi?
ikswodnal
-
Strona 7 z 8
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8