Darowizna dla nauki

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Darowizna dla nauki

Postautor: Nuke » piątek, 31 maja 2013, 01:02

Chcialem przekonać znajome koło naukowe do przyjmowania dofinansowania w BTC.

W odpowiedzi dostałem pytanie "A czy to jest legalne???"

No właśnie, może ktoś wie jak np. Instytut Mensa rozlicza się z takiego rodzaju przychodów?

Ja osobiście chciałem zaproponować, by jeden z studentów doładował sobie telefon poprzez bitfon, a w zamian papier do drukarki przyniósł. Ale się wstrzymałem i postanowiłem na forum zapytać.
Jedyna darmowa infolinia bitcoin

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.
Kup/sprzedaj Bitcoin przy pomocy localbitcoins
Proszę o zostawianie komentarzy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Re: Darowizna dla nauki

Postautor: Przemo » piątek, 31 maja 2013, 05:03

W normalnym kraju wszystko co nie jest nielegalne jest legalne. Ale w naszym biednym i chorym kraju to zależy od obsranego urzędnika, który akurat zajmie się tą sprawą i w zależności od jego humoru albo firmę zrujnuje albo nie. Tak jak np. naczelnik urzedu i prokurator zrujnowali krakowski polmozbyt, jest to przedstawione w filmie pt "Układ zamknięty".
W chorym socjalistycznym kraju nigdy nic nie wiadomo.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » piątek, 31 maja 2013, 09:09

@Przemo, bardzo dziękuje, ale to już wiem.

Interesuje mnie co robi z BTC Mensa, Bitmar (w ramach dotacji forum) i inni.

Mądrzy ludzie mówią, ponieważ mają coś do powiedzenia, głupi - ponieważ muszą coś powiedzieć.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: FunWorld » piątek, 31 maja 2013, 13:50

Tak na logikę...
To, że dostaniesz BTC to nie jest żaden przychód jeszcze. Podobnie jakbyś ode mnie dostał kilka kodów licencyjnych na oprogramowanie, które wydaję. Dopiero jak to spieniężysz i będziesz miał z tego korzyść w postaci konkretnej kwoty to wtedy dopiero masz korzyść. Wtedy też łatwo to wrzucić w dokumenty. W przeciwnym razie taki na przykład linuks, który masz za darmo musiałby być liczony po cenie windowsa bo przecież i to i to jest systemem operacyjnym.
Nie biorę za to odpowiedzialności. Działam na terenie UK i robiłbym to w ten sposób w takiej sytuacji.

Ma ktoś jakiś inny pomysł?
Dla pewności najlepiej udać się do US w imieniu tej organizacji i dostać to na piśmie.

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » piątek, 31 maja 2013, 14:16

Najprościej to tak jak wyżej wspomniano, zająć się tylko przelewem kantor-konto bankowe i to opisać jako darowiznę. Jeżeli jednak tak na przyszłość chce się mieć podkładkę to trzeba by darowizny przyjmować na konto w kantorze, Zrobić jakiś wydruk z potwierdzeniem transakcji BTC, wydruk logów ze sprzedaży BTC oraz podpiąć to do wydruku przelewu na konto bankowe. Samo notowanie przepływu BTC mija się z celem dopóki nie ma oficjalnego kursu potwierdzonego przez np. NBP lub inne źródło wiarygodne dla US. Przydałby się w kantorze jakiś automat sprzedający BTC od razu po wpłynięciu wpłaty po aktualnym kursie (coś jak PKC na giełdzie) ułatwiłoby to rozliczanie zwłaszcza dla sklepów

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Nuke » piątek, 31 maja 2013, 14:38

Turturek pisze:Najprościej to tak jak wyżej wspomniano, zająć się tylko przelewem kantor-konto bankowe i to opisać jako darowiznę. Jeżeli jednak tak na przyszłość chce się mieć podkładkę to trzeba by darowizny przyjmować na konto w kantorze, Zrobić jakiś wydruk z potwierdzeniem transakcji BTC, wydruk logów ze sprzedaży BTC oraz podpiąć to do wydruku przelewu na konto bankowe. Samo notowanie przepływu BTC mija się z celem dopóki nie ma oficjalnego kursu potwierdzonego przez np. NBP lub inne źródło wiarygodne dla US. Przydałby się w kantorze jakiś automat sprzedający BTC od razu po wpłynięciu wpłaty po aktualnym kursie (coś jak PKC na giełdzie) ułatwiłoby to rozliczanie zwłaszcza dla sklepów

Automaty wymieniające BTC na pieniądze już są, m. in. Gox wprowadził takie cudo.

Wróć do „Rozwój projektu”